Doe je het weleens in je broek van het lachen? Of vind je het moeilijk je plas op te houden tijdens een hoestbui of tijdens het sporten? Urineverlies komt bij meer mensen voor dan je denkt. Alleen praat je er misschien niet graag over, omdat je je ervoor schaamt. Wat is stressincontinentie? En wat heeft incontinentie met stress te maken?

Wat is stressincontinentie?

Stressincontinentie wordt ook wel inspanningsincontinentie genoemd. Je verliest dan urine bij lichamelijke inspanningen, bijvoorbeeld tijdens het sporten, bij zwaar tillen of wanneer je moet hoesten of niezen. Tijdens de inspanning ontstaat er een verhoogde druk in de buik en ontsnapt er urine.

Hoe kunnen wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland en zeer ervaren in het oplossen van stress en burn-out klachten.

Maar wat heeft stress hiermee te maken? Incontinentie door stress heeft in principe niets met psychische stress te maken. Het gaat om ‘stress’ binnen in je lichaam als de druk op de buikholte plotseling toeneemt wanneer je je buikspieren aanspant.

Wat is de oorzaak van stressincontinentie?

De oorzaak van stressincontinentie zijn verslapte bekkenbodemspieren of een zwakke blaashals, waardoor de blaas onvoldoende wordt ondersteund. De sluitspier van de urinebuis is zwakker en kan minder weestand bieden. Wanneer de druk op de blaas toeneemt, merk je dat je ongewild urine verliest.

Stressincontinentie bij vrouwen

Stressincontinentie komt voornamelijk bij vrouwen voor. De verslapping van de bekkenbodemspieren kan verschillende oorzaken hebben. Na de overgang kan het komen door de hormonale veranderingen en na een bevalling kunnen ook de bekkenbodemspieren verzwakken. De verzwakking kan ook komen door sommige gynaecologische operaties. Wanneer de bekkenbodemspieren slechter functioneren, kunnen ze zo verzwakken dat er een blaasverzakking ontstaat.

Stressincontinentie bij mannen

Bij mannen kan stressincontinentie voorkomen na een prostaatoperatie. Bij deze operatie wordt een deel van de prostaat via de plasbuis verwijderd. De zenuwen naar de sluitspier kunnen tijdens de operatie beschadigd raken, waardoor de spier niet voldoende kan aanspannen en er urine ontsnapt.

Overige oorzaken

Chronisch hoesten kan bijdragen aan het ontstaan van stressincontinentie. Tijdens het hoesten komt er meer druk op de sluitspier. Overgewicht zorgt ook voor meer druk op je blaas en de bekkenbodemspieren. En obstipatie kan ook de klachten van stressincontinentie verergeren. Wanneer je last hebt van verstopping en je lang moet persen om je darmen te legen, ontstaat er regelmatig onnodige druk op je bekkenbodemspieren.

Kan stress incontinentie veroorzaken?

Ook al is psychische stress niet de directe oorzaak van stressincontinentie, stress kan wel de oorzaak zijn van bepaald gedrag of bepaalde lichamelijke klachten die het ongewild urineverlies kunnen verergeren.

Overgewicht door stress

Sommigen hebben de neiging om meer te eten als ze gestrest zijn. Vooral wanneer je last hebt van chronische stress, loop je meer risico op overgewicht. Je lichaam maakt dan meer van het stresshormoon cortisol aan en daardoor kun je meer snacktrek krijgen. Overgewicht zorgt vervolgens  voor meer druk op de blaas, waardoor de klachten van stressincontinentie kunnen verergeren.

Obstipatie door stress

Daarnaast kan stress invloed hebben op de werking van je darmen. Sommigen krijgen last van diarree en anderen raken juist verstopt. Een lange periode van stress zou de werking van de darmen kunnen verminderen en obstipatie kunnen veroorzaken. Obstipatie verergert vervolgens de stressincontinentie.

Kan stress incontinentie veroorzaken - stressincontinentie

Roken door stress

Iedereen weet dat roken slecht is voor je gezondheid. Maar tijdens een stressvolle periode kan het voor sommigen extra moeilijk zijn om niet te roken. Roken zal het ongewild urineverlies verergeren en kan ook de oorzaak zijn van chronische hoest waardoor de klachten van incontinentie zullen toenemen.

Overmatig cafeïnegebruik door stress

Anderen hebben de neigen te veel koffie te gaan drinken als ze onder stress staan. Ook al hoeft cafeïne in principe niet verkeerd te zijn, een overmatig cafeïnegebruik kan de blaas irriteren en daardoor kunnen de symptomen van urineverlies verergeren.

Psychische oorzaken van incontinentie

Stressincontinentie heeft ook niet direct een psychische oorzaak, maar psychische problemen kunnen wel de klachten verergeren. Je kunt bijvoorbeeld door depressie, een angststoornis of chronische stress niet op tijd naar het toilet gaan om verschillende redenen.

Daarnaast zorgen veel psychische problemen voor lichamelijke verwaarlozing of een ongezonde leefstijl. Je bekkenbodemspieren kunnen bijvoorbeeld eerder verzwakken bij een gebrek aan beweging. Ongezonde voeding zorgt voor overgewicht en weinig drinken veroorzaakt een geïrriteerde blaas. Het zijn allemaal factoren die incontinentieproblemen kunnen vergroten.

Psychische gevolgen van incontinentie

Je kunt heel onzeker worden als je last hebt van stressincontinentie. Wanneer je vooral ongelukjes hebt tijdens het sporten, stop je misschien met sporten. Of als je bang bent niet op tijd een toilet buitenshuis te vinden, ga je liever helemaal niet meer de deur uit.

Weten of jouw symptomen bij
een burn-out horen?

Ontdek aan de hand van de gratis test of je een burn-out hebt. Binnen een kwartier weet je of een burn-out bij jou op de loer ligt.

Ontvang direct praktische tips
van een ervaren coach in je inbox
.

burnout test

De incontinentie heeft hierdoor een grote negatieve invloed op je sociale leven. Je mijdt steeds meer sociale contacten, je maakt geen gebruik meer van het openbaar vervoer en je blijft steeds meer thuis. Je komt in een sociaal isolement terecht, waardoor je je eenzaam gaat voelen of depressief wordt.

Meer stress door incontinentieklachten

Uit schaamtegevoel praat je wellicht niet over je klachten en durf je geen hulp in te schakelen. Een lange tijd je klachten voor je houden, kan je veel stress geven. Je voelt je eenzaam en je hebt het gevoel dat je het probleem alleen moet oplossen.

Daarnaast kun je jezelf ‘vies’ vinden en dit verlaagt je zelfbeeld. Je bent altijd angstig dat iemand je misschien ruikt en daardoor hebt je eigenlijk altijd stress als je de deur uit gaat. Incontinentieklachten beïnvloeden enorm je kwaliteit van leven.

Wat kun je doen tegen stressincontinentie?

Er zijn geen medicijnen die je kunnen helpen om je plas beter op te houden. Maar je kunt wel bepaalde veranderingen in je leefstijl aanbrengen en er zijn behandelingen die de klachten kunnen verminderen of zelfs verhelpen. Maak allereerst een afspraak met je huisarts om erachter te komen wat bij jou de stressincontinentie veroorzaakt.

Onderzoek medicijngebruik

Gebruik je op dit moment medicijnen die je incontinentieklachten zouden kunnen verergeren? Bezoek dan je huisarts en vraag of je medicijnen de plasklachten eventueel erger maken. Misschien kun je je medicijngebruik minderen of kan je huisarts andere medicijnen voorschrijven.

Probeer af te vallen

Heb je last van overgewicht? De klachten kunnen dan ook minder worden als je probeert af te vallen. Door af te vallen, verminder je de druk op je buik en kan de sluitspier van je blaas de plas beter tegenhouden.

Gebruik hulpmiddelen

Er zijn bepaalde hulpmiddelen beschikbaar die je kunnen helpen als je erg bang bent voor ongelukjes. Denk bijvoorbeeld aan incontinentieverband wat je bij de drogist kunt kopen. En als je liever een milieuvriendelijke optie wilt, bestaat er ook wasbaar incontinentieondergoed.

Behandeling stressincontinentie

De huisarts kan een aantal onderzoeken doen om erachter te komen of je bekkenbodemspieren daadwerkelijk verzwakt zijn. Hij kan je vervolgens doorverwijzen naar de fysiotherapeut voor bekkenbodemspieroefeningen [1]. Deze oefeningen kunnen je helpen om de verzwakte spieren te versterken.

Wanneer de huisarts vaststelt dat er sprake is van een blaasverzakking, kan het nodig zijn om een bandje te plaatsen. Dit bandje zorgt ervoor dat je plasbuis wordt dichtgedrukt als er extra druk op je blaas komt. Je huisarts kan je doorverwijzen naar polikliniek urologie.

Gezonde leefstijl bij stressincontinentie

Uit angst voor ongelukjes, ga je misschien minder drinken. Maar minder drinken zorgt er niet voor dat je de plas beter kunt ophouden. Een vochttekort kan er zelfs voor zorgen dat je vaker naar het toilet moet en je blaas kan geïrriteerd raken. Blijf daarom voldoende drinken. Drink 1,5 liter per dag.

Probeer daarnaast een gezonde leefstijl aan te houden door voldoende te bewegen, gezond te eten en voldoende te ontspannen. Dit komt niet alleen je gezondheid ten goede, maar zorgt er ook voor dat je minder stress hebt en de klachten bij stressincontinentie niet onnodig toenemen.

Conclusie: wordt stressincontinentie door stress veroorzaakt?

Psychische stress is niet de directe oorzaak van stressincontinentie. De incontinentie wordt veroorzaakt door verslapte bekkenbodemspieren of een zwakke blaashals. Maar stress kan wel de oorzaak zijn van overgewicht, verstopping, roken of overmatig cafeïnegebruik wat de klachten kan verergeren.

Bovendien kunnen incontinentieklachten meer stress veroorzaken. Je durft bijvoorbeeld minder de deur uit, omdat je bang bent voor ongelukjes. Je kunt je eenzaam voelen wanneer je uit schaamtegevoel niet over je probleem praat en je kunt onzeker worden en een negatief zelfbeeld krijgen. Gelukkig is stressincontinentie goed te behandelen. Maak daarom een afspraak met je huisarts om te kijken voor welke behandeling jij in aanmerking komt.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Veelgestelde vragen

Incontinentieproblemen zijn goed te behandelen. Na een bevalling verdwijnen de klachten meestal binnen een half jaar. Bij andere oorzaken van stressincontinentie kunnen je klachten verdwijnen na bekkenbodemspieroefeningen of na het plaatsen van een plasbuisbandje.

Bepaalde dranken kunnen de urineproductie stimuleren, zoals koffie, thee, frisdrank en alcoholische dranken. Je nieren produceren meer vocht om deze dranken te verwerken. Je kunt deze dranken daarom het beste vermijden om te voorkomen dat je klachten erger worden. Bovendien kunnen cafeïne- en koolzuurhoudende dranken de blaas irriteren.

Nee, het is belangrijk voor je gezondheid 1,5 liter per dag te drinken. Een vochttekort kan je blaas irriteren en de klachten erger maken. Bovendien kan onvoldoende drinken voor verstopping zorgen, wat ook voor meer klachten kan zorgen.

Stress veroorzaakt spanning in lichaam. Wanneer je gestrest bent, spannen de spieren zich aan en komt er meer druk op je blaas. Daarom heb je het gevoel dat je vaker moet plassen. Je kunt dit gevoel kwijtraken door je te ontspannen.

Referenties

  1. Thuisarts.nl – Ik ga bekkenbodemoefeningen doen (vrouw) – gevonden op 12/01/2024
    Link naar een pagina op thuisarts.nl

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *