In dit artikel leggen we het uit: Er komt steeds meer aandacht voor burn-outs. Gelukkig maar, want het aantal burn-out gevallen blijft maar toenemen. Er zijn vele oorzaken, maar met name zijn deze te vinden in een lage autonomie, een laag zelfbeeld, onzekerheid, etc. Hieronder gaan wij dieper in op de oorzaak van een burn-out en wat een burn-out coach voor jou kan betekenen.  

De oorzaak van een burn-out achterhalen

Een burn-out ontstaat nooit van de ene op de andere dag. Er zijn verschillende fases die voorafgaan aan een burn-out. Soms is het best lastig om alles te ontrafelen en te begrijpen wat er is gebeurd in de aanloop naar een burn-out toe. Een burn-out coach is er gespecialiseerd in om deze oorzaken vast te stellen. De kennis, kunde en ervaring van een burn-out coach helpt hier enorm bij. Het is belangrijk om de oorzaak te achterhalen, omdat dit het fundament is onder je herstelproces. Dit fundament gaat ervoor zorgen dat je zelfstandig in staat bent aan het roer van je leven te gaan staan.

Een burn-out coach leert je dus geen trucje om meer te ontspannen. Hij / zij bouwt samen met jou aan een gezonde toekomst. Het gaat dus veel verder dan enkel het herstellen van een burn-out: het weten wat er fout ging, daarvan leren en vervolgens blijven toepassen in je leven, is geen makkelijke opgave, maar wel eentje die een geschikte coach kan toepassen.

Wat doet een burn-out coach?

Een burn-out verschilt van mens tot mens. Een aanpak waarbij jij als mens centraal staat is dus belangrijk. De ene burn-out is de andere niet namelijk. De ene uit zich meer lichamelijk, waarbij de ander er meer mentale klachten te herkennen zijn.

Een belangrijk gegeven is dat het contact tussen jou en de coach erg goed is. Een burn-out coach zorgt er dus voor dat hij/ zij goed kan luisteren. Een burn-out coach blijft zichzelf daarom ontwikkelen. De coaches van Meulenberg Training & Coaching zijn hierdoor altijd ook bezig met persoonlijke ontwikkeling, opleiding en intervisie.

Psycholoog burn out
Opleidingsdag van Meulenberg Training & Coaching

Ook kent een burn-out coach naast de psychologische aspecten, ook de biologische aspecten van een burn-out. Zo wijst onderzoek uit dat bewegen bij burn-out enorm belangrijk is om te kunnen herstellen. Een burn-out coach helpt dus om meerdere punten te herstellen. De ervaring wijst uit dat je bij deze diepgaande aanpak het meeste gebaat bent wanneer je een burn-out hebt.

Burn-out coach? Beweging is cruciaal!

Zoals gezegd kent een burn-out coach het enorme belang van bewegen bij een burn-out en de angst die dit op kan werpen bij degene met burn-out.

Buitentraining is zodoende een ideale manier om te coachen. Enerzijds kun je lekker bewegen en dat is sowieso goed voor je. Niet alleen fysiek, maar ook voor je gemoedstoestand. Frisse lucht is altijd goed en het zorgt ervoor dat je brein tot rust komt. De omgeving waarin je zit heeft een groot effect op je gemoedstoestand. De coaching in een rustgevend bos geven is daarom (veel) krachtiger dan in een kantoorruimte.

Ook proberen we de basis bij je op orde te krijgen. Dit betekent dat we je praktische tips geven om je van je problemen af te helpen. Dit bestaat uit oefeningen, schema’s en nog veel meer. Volledig afgestemd op jouw individuele issues. Hierbij gebruiken wij de fameuze BERG-methode als fundament. Deze methode richt zich op bewegen, eten, rust en gedrag. De belangrijkste zaken om een burn-out op te lossen.

Wanneer een coach inschakelen?

Veel mensen vragen zich af wanneer je nu precies een coach moet inschakelen. Het nadeel is dat de meeste mensen vaak pas een coach inschakelen wanneer het al te laat is. Ze hebben dan al een burn-out en ze gaan uit noodzaak naar een coach. Het is voor hen dan nog de enige oplossing, omdat ze in een diep dal terecht zijn gekomen. Ook zulke gevallen behandelen wij natuurlijk met liefde, maar vaak hoeft het niet zo ver te komen.

Vaak zijn er al duidelijke indicaties die aangeven dat je tegen een burn-out aanzit. Bij een burn-out geldt; hoe eerder je de indicaties weet te achterhalen, hoe groter de kans is dat de oplossing sneller nabij is of een burn-out zelfs kan worden voorkomen.

Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)

Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.

e-book-symptomen-burnout

Dus wanneer heb je een burn-out coach nodig? In principe wanneer je merkt dat je onvrede voelt en dit je leven begint over te nemen. Dit kan al in kleine mate beginnen, maar het zijn problemen die klein beginnen maar zich steeds verder door ontwikkelen. Als voorbeeld: het kan bijvoorbeeld zijn dat je heel slecht slaapt, maar dit slechts één dag in de week.

Geen enkel probleem denk je, dit kan de beste overkomen. Maar later slaap je niet slechts één dag in de week slecht, maar meerdere dagen. Dan kun je dus wel spreken van een probleem.

Last hebben van stressklachten

Dan is het bijvoorbeeld een goed moment om naar een coach te gaan om deze slaapproblemen tegen te gaan. Maar ook bijvoorbeeld als je regelmatig last hebt van irritaties. Je kunt eerst denken: ach, ik heb gewoon een slechte dag. Maar blijven deze irritaties zich voordoen, dan wordt het natuurlijk een groter probleem. Misschien heb je wekelijks irritaties en erger je je de hele dag door.

Dus in principe geldt: merk je dat problemen zich steeds meer beginnen te manifesteren. Het kan dan zeer raadzaam zijn om eens contact op te nemen met een coach. Deze kan dan beoordelen of je professionele hulp nodig hebt ja of nee.

Zelf aan de slag of coach?

Veel mensen proberen eerst zelf aan de slag te gaan. Dit kan natuurlijk, maar dat vereist wel veel discipline. Op onze website staan natuurlijk veel tips om van een burn-out af te komen, maar toch is het lastig om dit in je eentje allemaal te moeten bewerkstelligen en is het goed om de juiste begeleiding te vinden. De voordelen van een coach tegenover zelf aan de slag gaan zijn onder andere de ervaring die een coach heeft. Je kunt natuurlijk opnieuw proberen het wiel uit te vinden, maar dat is weinig effectief en niet te aan te raden. Een burn-out coach ziet dagelijks mensen met een burn-out en weet daarom ook waar jij het beste aan doet.

Het is dus een groot voordeel van een coach dat hij of zij je gericht kan helpen. Het belang van een goede richting om van een burn-out af te komen mag niet worden onderschat. We zien veel mensen die van alles proberen, wat helaas niet het resultaat biedt wat ze zochten. Het herstel blijft uit en hopeloosheid en frustratie neemt toe

Hoe vind je een goede coach?

Laat je daarom vooral helpen op de lastigste momenten. Deze combinatie zorgt ervoor dat het meest effectief kan worden gewerkt. Met de juiste oefeningen van de coach en een goede motivatie kom je er veel sneller bovenop.

Verschil coach en psycholoog

Veel mensen vragen zich nu af waar ze het beste heen kunnen met een burn-out. Kun je beter naar een coach toe gaan, of is het toch aan te raden om naar een psycholoog te gaan. Het punt is dat je geen psycholoog kunt worden zonder een degelijke opleiding. Er zijn echter wel zelfbenoemde coaches die zonder opleiding coachen, zonder dat ze echt weten wat ze doen.

Wil je dat wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland. In de afgelopen jaren hebben we duizenden mensen geholpen.

Bij Meulenberg Training en Coaching zijn gelukkig deugdelijke coaches met een gedegen opleiding, ervaring en de juiste certificaten. Bovendien zijn wij zeer specialistisch op het gebied van burn-outs.

Lichamelijke en psychische aspect

Belangrijk bij de keuze voor zowel een psycholoog als een coach is dat je kijkt naar de aandacht die er is voor zowel het lichamelijke als psychische aspect. Meestal krijg je met coaching wel wat meer praktische handvatten aangereikt in je behandeling. In een goede therapie of coaching zal de eerste periode aandacht besteed worden aan tot rust komen, niet alleen van je lichaam maar vooral ook van je hoofd.  Veel nadenken en vooral piekeren kan stress oproepen en zeker in het begin wil je dat juist voorkomen. Als je direct begint met therapeutische gesprekken dan kan dat wel eens averechts werken en het herstel vertragen.

Later, als je meer tot rust bent gekomen, dan is het wel van belang om dieper te kijken naar oorzaken en naar gedrag, want je wil voorkomen dat de klachten terugkeren. Het komt voor dat we tijdens de coaching zien dat het herstel stagneert. Bijvoorbeeld als het lastig voor je blijft om grenzen te stellen. Dat kan te maken hebben met gebeurtenissen uit het verleden. Er kan ook sprake zijn van psychische klachten waar coaching niet afdoende voor is.

Wanneer coaching niet voldoende is

Een deskundige coach, zoals die van Meulenberg, zal op dat moment verwijzen naar een andere behandelaar, bijvoorbeeld een psycholoog die gespecialiseerd is in EMDR [1]. Uit ervaring weten we dat coaching en EMDR prima samengaan en elkaar kunnen versterken. Welke therapeut of coach je ook kiest. Kijk goed naar de plek waar je beweging krijgt in de behandeling. Bewegen is van belang om goed tot rust te komen.

Als jouw lichaam vol met stresshormonen zit, lukt het vaak niet om tot rust te komen door stil te gaan zitten of te slapen. Het lichaam en hoofd zijn nog te actief. Je hebt het bewegen nodig om tot rust te komen. Ook bij herstel heeft bewegen een belangrijke functie, namelijk om de conditie weer op te bouwen.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Veelgestelde vragen

Een burn-out coach luistert naar je om probeert om samen te achterhalen waarom je stress ervaart of in een burn-out terecht gekomen bent. Daarna zal samen een plan gemaakt worden om de nodige stappen te nemen om te herstellen en terugval te voorkomen. Het uiteindelijk doel van de coaching is om een gelukkig en productief leven te kunnen leiden zonder hierbij overmatige stress of angst te ervaren.

In veel gevallen is het mogelijk om bijvoorbeeld via de werkgever een vergoeding van een gedeelte of het gehele bedrag te ontvangen. Wij helpen je graag met het onderzoeken van de mogelijkheden of dit voor jou ook van toepassing is.

Het eerlijke antwoord op die vraag is ja. Het is daarom van belang goed te kijken wie je om hulp vraagt. Zorg voor een goede klik met je coach en onderzoek welke ervaring en diploma’s hij of zij heeft voordat je een traject met iemand aan gaat.

Referenties

  1. EMDR.nl – Wat is EMDR? – gevonden op 19/07/2023
    Link naar pagina op EMDR.nl

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *