Een vaststellingsovereenkomst bij een burn-out, een goed idee?
Je trekt het niet meer op je werk, de druk is gewoon te hoog en je ziet geen andere uitweg meer dan te stoppen. Maar dan is de vraag: tijdelijk stoppen en re-integreren, of helemaal…
Burn-out is ondertussen een veelgehoorde term. Je kent vast wel een collega of een familielid met een burn-out of misschien heb jij er zelf mee te maken. Het is hoe dan ook goed om je in het onderwerp te verdiepen. Het zal je helpen om jezelf of anderen beter te begrijpen, zelf een burn-out te voorkomen of er beter van te herstellen en alert te zijn op de eerste burn-out klachten.
Een burn-out is een aandoening waarbij je mentaal, emotioneel en lichamelijk volledig uitgeput bent. Je voelt je machteloos, angstig, onbegrepen en gefrustreerd. Het voelt alsof je ineens de grip op je eigen leven kwijt bent geraakt. Je kunt niet meer goed presteren en verliest het vertrouwen in je eigen functioneren.
Er wordt van een burn-out gesproken als je een halfjaar lang stress en spanningsklachten hebt en daarbij vooral erg moe en uitgeput bent. Je kunt niet meer de gewone dagelijkse bezigheden uitvoeren, je slaapt slecht, je kunt weinig hebben en je kunt worstelen met negatieve, depressieve gevoelens.
Een burn-out krijg je niet van de ene op de andere dag. Je bent een te lange periode over je grenzen gegaan en je hebt niet kunnen herstellen van de stress, de inspanning en de overbelasting. Meestal kun je niet een duidelijke oorzaak aanwijzen en spelen er meerdere factoren mee waardoor je bent opgebrand, zoals de werkdruk, het voldoen aan bepaalde verwachtingen, een heftige gebeurtenis, zorg voor een familielid (mantelzorg) of het onderhouden van sociale contacten.
Je zult snel de conclusie kunnen trekken: ‘Ik heb te hard gewerkt en te weinig uitgerust’. En dat kan heel goed een oorzaak zijn. Maar de belangrijkste vraag is: Waarom heb je zo hard gewerkt? Vind je het moeilijk je grenzen aan te geven? Ben je erg perfectionistisch? Er ligt altijd een oorzaak aan ten grondslag.
Iedereen die een burn-out heeft, heeft een gebrek aan autonomie. Een gebrek aan regie in je leven is de hoofdoorzaak van een burn-out. Autonoom zijn betekent dat je jezelf goed kent, keuzes maakt die bij je passen en ‘nee’ durft te zeggen als iets niet bij jou past. Wanneer je autonoom bent, betekent dit dat je de regie hebt over je eigen leven. Het betekent ook dat je het onderscheid ziet tussen wat je wilt (gevoel) en wat je moet (in je hoofd).
Wanneer je geen autonomie hebt, ga je snel over je grenzen heen. Je durft niet iets af te zeggen of een opdracht af te wijzen en gaat daarom steeds harder werken.
Het kan ook zijn dat je veel in je hoofd zit en je allerlei dingen van jezelf ‘moet’. Je legt jezelf allerlei verplichtingen op waar je diep vanbinnen helemaal niet achterstaat. Je gaat jezelf voorbij en dat maakt je erg vatbaar voor een burn-out. Vraag jezelf daarom regelmatig af: Waarom doe ik dit? Sta ik hier met mijn gevoel achter en wil ik dit werk doen of dit aantal uren werken? Of doe ik dit omdat het moet of omdat het hoort?
Wanneer je een negatief zelfbeeld hebt of erg onzeker bent, maakt dat je ook gevoeliger om een burn-out te krijgen. Je twijfelt aan je eigen kunnen en je vaardigheden en daarom denk je dat het altijd beter moet. Je gaat harder werken om net zo te presteren als je collega’s of om jezelf als het ware te bewijzen dat je het kunt.
De symptomen van een burn-out, overspannenheid en depressie kunnen op elkaar lijken. Overspannenheid is een voorloper van een burn-out. Je bent een lange tijd over je grenzen gegaan en je bent uitgeput. Je hebt te maken met chronische stress, je voelt je continu moe en gespannen, het lukt niet om te ontspannen, je voelt je somber en je herstelt niet meer door te slapen of uit te rusten.
Je lichaam maakt stresshormonen aan terwijl je die niet nodig hebt. Het verschil is dat je in een relatief korte tijd overspannen kunt raken en je er ook sneller van kunt herstellen. Bij een burn-out is het hormonaal stresssysteem volledig ontregeld, er is sprake van volledige uitputting en het herstel zal minstens een paar maanden duren.
Bij een depressie heb je sombere gevoelens en kun je ook te maken hebben met slaapproblemen, oververmoeidheid en concentratieproblemen. Maar een burn-out is een energiestoornis en een depressie is een stemmingsstoornis. Als je depressief bent, voel je je lusteloos en heb je nergens zin in. Bij een burn-out daarentegen heb je wel de wil om dingen te doen, maar kun je gewoonweg niets opbrengen.
Ben je een echte doorzetter? Heb een sterk verantwoordelijkheidsgevoel? Of kun je je goed in anderen inleven? Dan verdien je in eerste instantie een compliment voor deze mooie eigenschappen. Aan de andere kant kan het zijn dat je aan jezelf voorbijgaat, omdat je te lief voor anderen bent, je te veel schikt naar de wensen van anderen en te veel opgaat in je werk.
Als je doorzettingsvermogen hebt en gedisciplineerd bent, kun je het ver schoppen. Je maakt altijd af waar je aan begonnen bent en je kunt net zolang doorgaan totdat je de gewenste resultaten ziet. Ook als je geen zin hebt of moe bent, kun je jezelf bij elkaar rapen en ervoor gaan. Deze eigenschap wordt echter een gevaar wanneer je de signalen van je lichaam gaat negeren om door te gaan. Je negeert je gevoel en je negeert de vermoeidheid, waardoor je uiteindelijk een burn-out kunt krijgen.
Het is mooi als je goed werk wilt leven, maar bedenk wel dat het veel energie kost als je iets perfect wilt doen. Het is een goede eigenschap zolang je perfectionistisch bent in bepaalde taken. Maar zodra je perfectionistisch wordt in alles wat je doet en nooit tevreden bent, zul je overspannen raken.
Wanneer je een sterk verantwoordelijkheidsgevoel hebt voor iets of iemand, zet je jezelf op de achtergrond. Je energie gaat volledig naar een bepaalde taak of naar een persoon. Je staat bekend als iemand die goed werk levert, punctueel is en je wilt dat het met iedereen goed gaat. Jezelf op de achtergrond plaatsen hoeft niet erg te zijn zolang je ook tijd maakt om tot jezelf te komen. Maar zodra je aan jezelf voorbijgaat, maakt deze eigenschap je gevoeliger voor een burn-out.
Een andere prachtige eigenschap is inlevingsvermogen of empathisch vermogen. Als je je goed in andere kunt inleven, ben je waarschijnlijk ook een goede luisteraar en kun je medegevoel tonen. Je zet je graag voor anderen in en je kunt een echte vriend voor anderen zijn. Maar ook hier loop je gevaar te ver te gaan in het begrijpen en helpen van anderen. Je kunt jezelf zo wegcijferen dat je niet weet wat je eigen wensen en grenzen zijn.
Voordat je burn-out raakt, geeft je lichaam verschillende waarschuwingssignalen. Hoe sneller je de signalen herkent en ingrijpt, hoe sneller en beter je kunt herstellen. Welke symptomen van een burn-out kun je vroegtijdig herkennen?
Je zult ten eerste spanningsklachten krijgen wanneer je te maken hebt met langdurig stress. Je kunt lichamelijke symptomen krijgen, zoals hoofdpijn, duizeligheid, buikpijn en slaapproblemen. Daarnaast kun je ook psychische symptomen krijgen, zoals prikkelbaar zijn, emotioneler zijn, lusteloosheid, concentratieproblemen en veel piekeren.
Wanneer je chronische stress hebt, kun je je ook constant gespannen voelen. Het lukt je niet meer om je te ontspannen en je voelt je nooit meer echt uitgerust. Heb je langdurige stress, maar twijfel je of je een burn-out hebt? Doe dan de gratis burn-out test.
De klachten van burn-out zijn vergelijkbaar met de eerdergenoemde stress gerelateerde klachten, maar dan in ergere mate. Je hebt een uitgeput gevoel en daarbij kun je zowel lichamelijke klachten als mentale klachten hebben. Je kunt last hebben van spanningshoofdpijn, pijn op de borst, hartkloppingen, maagklachten en onrustig slapen. Daarnaast kun je snel geïrriteerd zijn, niet tegen drukte kunnen, snel huilen en een gejaagd gevoel hebben.
Ook heb je het gevoel dat je de controle over je leven verliest. Je voelt je machteloos en je kunt niet meer de gewone dagelijkse activiteiten goed blijven doen. De klachten negeren is daarom geen optie meer. Je bent opgebrand en je kunt niet meer zo verder. Het is belangrijk dat de burn-out behandeld wordt.
Je herstel kan pas beginnen wanneer je de burn-out accepteert. Het kan helpen er met anderen over te praten of je gedachten op te schrijven. Ook het praten met een burn-outcoach over de oorzaken van de burn-out kan je enorm helpen.
Zorg vervolgens voor rust en ontspanning. Het zal je helpen als je zorgt voor regelmaat. Probeer op vaste tijden te slapen en op vaste tijden te eten. Onderdruk de neiging om naar snelle suikers en extra cafeïne te grijpen voor een energieboost. Je lichaam heeft nu juist extra voedingsstoffen nodig. Gezond eten zal je helpen weer op krachten te komen.
Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland. In de afgelopen jaren hebben we duizenden mensen geholpen.
Denk bovendien ook aan voldoende beweging. Misschien is dat wel het laatste waar je aan moet denken nu je zo moe bent, maar beweging is belangrijk om de stressklachten te verminderen en je conditie te verbeteren. Probeer daarom dagelijks minstens een halfuur te bewegen.
Ten slotte is professionele hulp belangrijk om goed te herstellen. Een coach kan je begeleiden in het herstel en samen kun je de oorzaken van de burn-out achterhalen en naar oplossingen zoeken. Zul je dan uiteindelijk toch nog weer de oude kunnen worden? Wij hopen van niet, want door je ‘oude ik’ ben je burn-out geraakt. Het doel is dat je als een betere versie van jezelf uit een burn-out komt.
Je kunt goed een tweede burn-out voorkomen wanneer je volledig herstelt van de eerste en niet terugvalt in oude patronen. Zoek daarom de juiste hulp. Een coach helpt je niet alleen de oorzaken van de burn-out te achterhalen, maar zal je ook advies geven over leefstijl, voeding en beweging. Bovendien zal de coach alert zijn op terugval en je specifieke tips geven die voor jouw situatie gelden.
Na je burn-out is het belangrijk het geleerde in praktijk te brengen. Je wilt niet terugvallen in oud gedrag en opnieuw naar de verwachtingen van anderen leven. Het leven na je burn-out moet echt anders. De burn-out heeft je veel over jezelf geleerd. Leer daarom te leven naar je eigen kern en voorkom een tweede burn-out.
Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!
Bekijk ons aanbod voor:
Als je stressklachten hebt en de klachten zo erg zijn dat je de dagelijkse bezigheden niet kunt uitvoeren, ben je overspannen. De huisarts zal formeel van een burn-out spreken wanneer de klachten langer dan een halfjaar aanhouden en je je vooral uitgeput voelt.
Stress doet veel met je. Je kunt bijvoorbeeld negatiever worden en overal een probleem in zien. Je kunt door langdurige stress zelfs je plezier in het dagelijks leven verliezen en je ziet geen mogelijkheden dat je situatie kan veranderen. Je verliest het vertrouwen in je omgeving en ontwikkelt een cynische houding.
Wanneer je continu aan jezelf twijfelt, zul je geneigd zijn nog beter je best te doen om jezelf te bewijzen. Je voelt je minder dan anderen en daarom ga je langer doorwerken en je gaat over je grenzen heen. Je kunt niet meer autonoom denken en handelen en dat maakt je gevoelig voor een burn-out.
Het is mogelijk dat je een terugval krijgt of opnieuw burn-out raakt. Dat kan gebeuren als je terugkeert naar je werkplek en er weinig is veranderd. Maar het kan ook dat de balans tussen werk en privé is verstoord. Daarom is het belangrijk dat je tijdens de burn-out leert hoe je autonomer wordt en je een nieuwe burn-out kunt voorkomen.
Je trekt het niet meer op je werk, de druk is gewoon te hoog en je ziet geen andere uitweg meer dan te stoppen. Maar dan is de vraag: tijdelijk stoppen en re-integreren, of helemaal…
Bij een burn-out heb je te maken met onzichtbaarheid en onbegrip. Je partner, familielid, vriend(in), collega of buurman- of vrouw ziet niet dat je ergens last van hebt. Ze snappen ook niet hoe je je…
Burn-out herkennen: Je kunt er tegenwoordig bijna niet meer omheen. Vrijwel iedereen kent wel iemand die eens in een burn-out heeft gezeten, of heeft het zelf meegemaakt. Al jaren maakt deze periode van totale uitputting…
Iedereen heeft tegenwoordig wel van de term ‘burn-out’ gehoord. Toch wordt er verschillend gedacht over de definitie van een burn-out. Sommigen denken dat een burn-out hetzelfde is als overspannenheid. En ook de impact van een…
Doe de burn-out test: Steeds meer mensen hebben te maken met burn-outklachten en dat maakt burn-out tot een maatschappelijk probleem. Burn-out is een term die we uit het Engels overgenomen hebben en betekent letterlijk ‘opgebrand’….
Als je weet dat ongeveer 17% van de Nederlandse werknemers op een bepaald moment in hun loopbaan te maken krijgen met klachten die aan burn-out kunnen worden toegeschreven, is dat misschien wel even schrikken. Het…
Een burn-out komt nooit van de ene dag op de andere aanwaaien. Er worden door het lichaam in verschillende fases tal van signalen gegeven dat een drempel bereikt dreigt te worden. In elk van die…
Een burn-out maar toch blijven werken zal je lichamelijke en geestelijke klachten alleen maar verergeren. De burn-out is een signaal voor je lichaam dat er iets niet goed is en je zult dit dan ook…
Als je weet dat zowat 17% van de bevolking tijdens de actieve carrière vroeg of laat af te rekenen krijgt met een burn-out, dan weet je ook dat die kans voor niemand uit te sluiten…
Moet ik met mijn burn-out naar de huisarts: Soms heb je in je leven leuke tijden, tijden waarin alles vanzelf lijkt te gaan en alles mee zit. Maar soms is het leven veel minder leuk….
End of content
End of content