Hoe weet je dat je een burn-out hebt? - Doe de burn-out test!

Hoe weet je dat je een burn-out hebt? – Doe de burn-out test!

Burn-out test: Logischerwijze willen veel mensen weten of ze een burn-out hebben. De oorzaak is vrijwel altijd hetzelfde: mensen hebben symptomen en na wat google en uitzoekwerk, of een bezoekje aan de dokter, lijkt het er steeds meer op: een burn-out.

Zit jij ook in zo’n positie? Herken je symptomen als:

Dan is er inderdaad tijd dat er wat gaat gebeuren.

De voordelen van een burn-out test

Voor velen is het prettig dat de klachten een naam krijgen. Wanneer mensen de diagnose krijgen dat ze een burn-out hebben, is de stap naar acceptatie, en daarmee herstel, makkelijker. De uitslag van een burn-out test heeft dus een heel positief gevolg: voor  velen is het de start van herstel

Aan de andere kant schuilt daar ook een nadeel: het invullen van een test is erg subjectief. Voorbeeld: wat is hoofdpijn? De ene zal invullen dat hij vaak hoofdpijn heeft als dat wekelijks het geval is. De ander vult dat in als het dagelijks het geval is. Tevens zijn veel burn-out testen werkgerelateerd, terwijl dit niet het geval hoeft te zijn.

Dus: hoe belangrijk een burn-out test ook kan zijn, het is altijd goed om gezond verstand te blijven gebruiken

Testen op burnout

Hoe weet je dat je een burn-out hebt?

Er zijn meerder manieren om te ontdekken of je een burn-out hebt.

1 | Symptomen check

Je kunt ontdekken aan de hand van meerdere symptomen of je een burn-out hebt. Vaak constateert een behandelend arts op deze manier een burn-out. Heb je alle symptomen die horen bij een burn-out? Dan is de conclusie vaak helder.

Om je hierbij te helpen hebben we twee belangrijke dingen voor je klaarstaan:

2 | Test burn-out

Je kunt ook een test doen: We hebben voor je een test klaarstaan waarbij je een indicatie krijgt of je moet oppassen of dat je echt al veel te ver bent gegaan. Deze gevalideerde test is een Nederlandse vertaling van de Burn-out Potential Inventory. Een Amerikaanse burn-out-deskundige, genaamd Beverly Potter, ontwierp deze vragenlijst waarin de burn-out veroorzakende situaties worden genoemd.

Het invullen van deze burn-out test: Neem de afgelopen 6 maanden in gedachten, je werk en je privé-leven. Lees de onderwerpen door en geef aan hoe vaak het symptoom op jou van toepassing is.

Let op: Deze burn-out test geeft geen officiële uitslag. Deze test geeft een indicatie. Een officiële diagnose wordt altijd gesteld door een bedrijfs- of huisarts of  een andere daarvoor gecertificeerd persoon. Aan deze test kunnen dus geen rechten ontleend worden

3 | Langs de huisarts/ bedrijfsarts met burn-out

Als je twijfelt of je een burn-out hebt, is het altijd goed om een bedrijfs- of huisarts in te schakelen. We raden het altijd aan om uit te sluiten of er niks anders (lichamelijk, geestelijk) aan de hand is. Wanneer dit redelijkerwijze uitgesloten is, is de kans groot dat het daadwerkelijk een burn-out is.

Is het aantonen van een burn-out noodzaak?

We merken dat veel mensen contact opnemen met de vraag of ze een burn-out hebben. Vaak hangt het de keuze voor hulp af of deze mensen wel, of juist geen burn-out hebben. Maar de kritische vraag: moet je perse een burn-out hebben om aan de slag te gaan met lichamelijke en mentale klachten?

We zijn van mening dat je iedere lichamelijke klacht serieus moet nemen. Of je dus overspannen, gestresst, chronisch gestresst of toch een burn-out hebt: neem je klachten serieus en ga ermee aan de slag!

Kunnen deze artikelen je helpen?

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Similar Posts

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *