Help je medewerker langdurig uitval te voorkomen door je te verdiepen in wat burn-out is. Elk jaar vallen er vele medewerkers uit vanwege burn-outklachten. In de meeste gevallen ben je een medewerker voor een langere tijd kwijt.

Vraag je je weleens af wat je voor je medewerkers kunt doen om het niet zover te laten komen? Wellicht zijn er een hoop preventieve maatregelen waar je aan denkt. Maar voordat je stappen onderneemt, zou het goed zijn jezelf af te vragen: Weet ik eigenlijk wel echt wat een burn-out is? En hoe kan ik een burn-out bij mijn medewerkers herkennen?

Verdiepen in burnout als leidinggevende

Kennis is van belang

Waarom is het goed voor jou als leidinggevende om je te verdiepen in wat een burn-out is? Een medewerker geeft het meestal niet zelf aan als hij burn-outgerelateerde klachten begint te vertonen. Hij meldt zich pas ziek als hij helemaal opgebrand is en niets meer kan. Als hij zich dan pas ziek meldt, is het al te laat. Je zult je medewerker een lange tijd kwijt zijn.

Maar als jij als leidinggevende goed weet wat een burn-out is, kun je al vroegtijdig signalen herkennen. Wanneer je vermoedt dat een medewerker overbelast raakt, zou je een persoonlijk gesprek met hem aan kunnen gaan. Dankzij jouw kennis van burn-out, kun je veel leed voorkomen en veel kosten besparen.

Verdiepen in burnout als leidinggevende

Wat is een burn-out?

Als je je medewerkers wilt helpen, moet je je eerst verdiepen in wat een burn-out precies is. Er zijn namelijk veel verkeerde ideeën over wat een burn-out is. Sommigen denken dat burn-out slechts tussen de oren zit en anderen verwarren burn-out met depressie. Burn-out is daarentegen een psychologische term die fysieke, emotionele en mentale uitputting betekent.

Iemand met een burn-out voelt zich opgebrand en kan geen energie of motivatie meer vinden voor bezigheden die hij voorheen wel gewoon kon uitvoeren. Een burn-out wordt veroorzaakt door chronische stress. In stresssituaties maakt het lichaam de stresshormonen adrenaline en cortisol aan. Als iemand aanhoudende stress ervaart, blijft zijn lichaam deze hormonen aanmaken. Daardoor raakt hij fysiek en mentaal overbelast.

Verdiepen in burnout als leidinggevende

Begrijpen hoe je stress voorkomt in een team?

Bekijk de video:

Hoe herken je een burn-out bij medewerkers?

Als leidinggevende kun je verschillende signalen opvangen om een burn-out bij je medewerkers te herkennen. Een eerste kenmerk is bijvoorbeeld dat de medewerker zich vaker ziek meldt. Hij kan ook sneller geïrriteerd zijn en vaker conflicten met collega’s hebben. Of zie je een medewerker steeds harder werken en minder prestaties leveren?

Dan is er kans dat de medewerker al overbelast is en er een burn-out op de loer ligt. Andere signalen kun je opvangen door met de medewerker in gesprek te gaan. Voelt hij zich continu moe? Ervaart hij zijn werk als zinloos? Piekert hij veel over zijn werk, ook na werktijd? Dan is het tijd om in actie te komen. Je medewerker heeft hulp nodig.

Als je meer kennis hebt over burn-out, kun je vroegtijdig begeleiding inschakelen wanneer dat nodig is. Het voordeel van preventieve begeleiding is dat de medewerker nog voldoende energie heeft om samen met zijn begeleider zijn gedrag te onderzoeken en bij te sturen. Mar ook als er al klachten zijn die wijzen op en dreigende burn-out, is het verstandig om hulp in te schakelen. Zo kan langdurig uitval mogelijk voorkomen worden.

Wil je dat wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland. In de afgelopen jaren hebben we duizenden mensen geholpen.

Burnoutbegeleiding werkgevers en werknemers

Wie zijn wij?

Meulenberg Training en Coaching ondersteunt, met een team van ervaren trainers, organisaties bij de preventie van stress en het (her)vinden van werkgeluk op de werkvloer. Onze trainingen zijn gericht op leidinggevenden binnen bedrijven. Een burn-out kost de organisatie al snel € 70.000.

Naast het financiële leed is het menselijk leed groot. Niet alleen voor de werknemer maar ook voor naaste collega’s die de klappen op moeten vangen. Voor je het weet zit je in een negatieve vicieuze cirkel.

Wil je een effectieve aanpak voor langdurig verzuim en het vergroten van werkplezier? (in plaats van continue brandjes te blussen). Wil je  je dat we met je meedenken? In een meedenksessie denken we een uur met je mee. Onze ervaring is dat we de kern op tafel krijgen. De meedenksessie is geheel kosteloos, wij begrijpen ook dat je wilt weten met wie je te maken hebt.

Gerelateerde informatie

In onze kennisbank vind je honderden artikelen die je verder helpen. Heb je deze artikelen al gelezen:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *