Accuratesse, perfectionisme en nauwkeurigheid zijn kwaliteiten die hand in hand gaan. Accuratesse is echter niet alleen een kwaliteit, maar ook een manier van leven, want het heeft een grote invloed op alles wat je doet. Het is een groot deel van wie je bent en hoe je omgaat met alles en iedereen. Wie accuraat is heeft op vele vlakken een streepje voor, maar net zoals alle kwaliteiten, heeft accuratesse ook zijn valkuilen.

Wat zijn die valkuilen en hoe ga je ermee om?

Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)

Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.

e-book-symptomen-burnout

Wat is accuratesse?

Je houdt van een georganiseerd leven. Je bent erg punctueel en werkt elke opdracht steeds met de nodige precisie af, tot in de kleinste details. Wanneer er iets misloopt loop je gefrustreerd rond, want het liefste zou je hebben dat alles perfect is. Perfectie is namelijk waar je naar streeft, voor minder doe je het niet. Pas wanneer alles tot in de puntjes in orde is, kan jij op je beide oren slapen. Komt dit je bekend voor? Dan ben jij waarschijnlijk accuraat.

Accuraat zijn wil dus eigenlijk zeggen dat je streeft naar nauwkeurigheid en fouten zoveel mogelijk probeert te vermijden. Concreet betekent dat, dat je kwaliteit probeert af te leveren. Om deze kwaliteit te bereiken kijk je alles steeds goed na en laat je je werk ook door anderen nazien. Accuraat zijn wil ook zeggen dat je oog hebt voor detail en je goed op de hoogte bent van de richtlijnen van je bedrijf.

Voor iemand die accuraat is, is het haast ondenkbaar om te werken zonder planning. Ook zijn accurate mensen vaak uitstekend in timemanagement. Dat wil zeggen dat ze precies weten waar hun prioriteiten liggen. Bij accuraat zijn komen nog een aantal andere kwaliteiten kijken, zoals discipline, resultaatgericht werken, verantwoordelijkheid en perfectionisme.

Kenmerken van accuratesse

Benieuwd of je accuraat bent? Onderstaande gedragskenmerken geven je nog een beter inzicht:

  • Je bent oplettend en werkt geconcentreerd
  • Fouten en slordigheden irriteren en frustreren je
  • Je werkt steeds zo ordelijk mogelijk
  • Onder tijdsdruk blijf je taakgericht
  • Een verlangen naar orde en rust in je omgeving
  • Je bent kritisch ingesteld en hebt oog voor onvolledigheden
  • Je werkt tot in de details
  • Wanneer je iets doet, moet je het goed doen

Lees ook: Fouten maken – Waarom is het zo lastig om te leren van je fouten?

Accuratesse in al zijn kracht

Dus je bent accuraat, maar wat betekent dat concreet? Als je accuraat bent, dan heb je geluk, want accuratesse is een kwaliteit om met trots te omarmen. Deze kwaliteit is een meerwaarde in je dagelijks leven en al zeker op de werkvloer. Accuratesse brengt kracht met zich mee. De kracht van gedrevenheid, de kracht van precisie en de kracht van kritisch kunnen omgaan met jezelf.

Accuratesse heeft vele voordelen, voornamelijk op werkvlak. Het perfecte profiel van een werknemer is namelijk iemand die altijd op tijd komt, opdrachten op tijd inlevert, gedreven is en tot in de details te werk gaat. Met andere woorden dus iemand die accuraat is. Als je deze kwaliteit bezit, dan zal het je zeker helpen om makkelijker aan een job te geraken en zelfs om door te groeien in je job.

Wat is accuraat?

Accuraat zijn, niet altijd even makkelijk

Hoewel accuratesse een erg goede kwaliteit is, heeft het net zoals andere kwaliteiten ook zo zijn nadelen. Wie accuraat is wordt voortdurend uitgedaagd, want iemand met liefde voor nauwkeurigheid kan zich blauw ergeren aan personen die erg ongeorganiseerd en slordig zijn. Toch kan je het niet vermijden om in aanraking te komen met deze mensen.

We zijn namelijk allemaal verschillend en dat is maar goed ook! De verschillen zorgen er net voor dat we van elkaar kunnen leren en dat is nu net de grootste uitdaging van iemand die accuraat is. Leren omgaan met sloddervossen, losbollen en alles en iedereen die wanorde in je leven brengt. Maar niet alleen omgaan met wanordelijke mensen zal een uitdaging voor je zijn, maar vooral ook het omgaan met fouten.

Toch is het belangrijk dat je dit leert, want anders kan dit negatieve gevolgen hebben voor je zelfbeeld.

Accuratesse: hier moet je op letten

Hoe mooi de kwaliteit accuratesse ook is, je zal vaak voor een aantal valkuilen komen te staan als je ze bezit. Mensen die accuraat zijn, zijn vaak ook perfectionistisch. Perfectionisme is op zich wel een mooie eigenschap, maar als je té perfectionistisch bent dan kan dit leiden een dwangmatige neiging naar teveel structuur. Een goede structuur in je leven is belangrijk en op de werkvloer waarschijnlijk nog belangrijker, maar als je te systematisch te werk gaat dan is het moeilijk om nog creatief te zijn. En ook de waarde van creativiteit op de werkvloer mag zeker niet onderschat worden!

Door het streven naar perfectie word je ook angstig om te veel fouten te maken en dat kan leiden tot faalangst. Als er dan toch fouten worden gemaakt, wordt dit vaak te persoonlijk genomen en dat kan met tijd een negatieve invloed hebben op je zelfwaarde. Daarnaast leggen mensen die te accuraat zijn vaak de lat veel te hoog, zowel voor hunzelf als voor anderen en dat zorgt ervoor dat er problemen kunnen ontstaan in de verstandhouding tussen de collega’s.

Ook beslissingen maken is voor iemand die té accuraat is erg moeilijk. En hoewel bijna elke werkgever zweert bij een werknemer die accuraat is, heeft accuratesse nog een ander groot nadeel op de werkvloer: accurate mensen willen alles perfect doen, waardoor ze vaak veel tijd verliezen.

Wil je dat wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland. In de afgelopen jaren hebben we duizenden mensen geholpen.

Accuratesse, kan je dat leren?

Iedereen heeft wel karaktereigenschappen dat hij graag zou veranderen. Ben je zelf een echte sloddervos en zou je liever wat accurater zijn? Dan is er goed nieuws, want een accurate werkhouding kan je leren. Als je echt ongeorganiseerd bent, dan verreist dit wel veel inzet, doorzettingsvermogen én tijd. Maar waar een wil is, is zeker een weg! Je begint het best met het maken van een planning. Zorg ervoor dat deze planning realistisch is en maak in het begin eerst een dagplanning, voor een beter overzicht.

Accuratesse vereist ook tijd, dat wil zeggen dat je dus de nodige tijd moet nemen om kwaliteit te kunnen leveren. Je moet leren om je beter te concentreren op één taak en je minder bezig te houden met honderd dingen tegelijk. Werk eerst aan de belangrijkste taak en hou je gedachten gefocust op deze taak en zo ga je verder. Het kan ook handig zijn om raad te vragen aan collega’s over hun werkmethode.

Je accurate collega’s kunnen je vast en zeker veel bijleren. Als je een probleem hebt met tijdsplanning, dan kan je ook altijd overwegen om een cursus timemanagement te volgen!

Accuratesse en burn-out

Tegenwoordig krijgen steeds meer mensen last van een burn-out. Dat is ook niet moeilijk, want de werkdruk wordt alsmaar hoger. Een burn-out wordt veroorzaakt door verschillende factoren, maar wist je dat je karaktereigenschappen minstens een even grote invloed hebben dan de werkdruk? Mensen die accuraat zijn kunnen soms in een gevarenzone belanden, want zij willen namelijk dat alles zo goed mogelijk verloopt.

Ze hebben graag controle over alles, maar zoals je vast al weet is het gewoon onmogelijk om alles onder controle te houden.

Mensen die accuraat zijn kan je dus in mindere of meerdere maten zien als controle-freaks, afhankelijk van in welke mate de kwaliteit aanwezig is. Een burn-out wordt vaak veroorzaakt door een te hoog verantwoordelijkheidsgevoel en betrokkenheid. Dat zijn beide kenmerken die een accuraat iemand typeren. Daarom is het belangrijk dat je je bewust wordt van je eigen kracht én valkuilen!

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Gerelateerde informatie

In onze kennisbank vind je honderden artikelen die je verder helpen. Heb je deze artikelen al gelezen:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *