Burn out door je relatie: Een gezonde relatie voegt veel toe aan je leven. Zo vorm je binnen de ideale relatie een team, waarbinnen je elkaar aanvult en elkaar de ruimte geeft om je te ontwikkelen. Wanneer je personen die al lange tijd een succesvolle relatie met elkaar hebben vraagt naar hun ‘geheim’, dan is het antwoord vaak tweeledig. Respect voor elkaar en af en toe concessies doen (het bekende water bij de wijn doen) hoort erbij in een relatie.

Ook het ontwikkelen van eigen interesses en elkaar voldoende ruimte gunnen om eigen dingen te doen, is gezond. Deze eigen hobby’s of interesses zorgen er immers voor dat het leven niet alleen leuk blijft en dat je blijft leren en ontwikkelen. Ook zorgen eigen interesses ervoor dat je elkaar iets te vertellen (en wellicht te leren) hebt.

Een burn out door je relatie?

Bekijk alle symptomen van een burn out in ons gratis E-book:

Symptomen burn out

Moeilijkheden het hoofd bieden binnen een relatie

Binnen iedere relatie krijg je te maken met spanningen. Vaak liggen zaken die met het dagelijks leven te maken hieraan ten grondslag. Zo zijn veel voorkomende situaties waarbij de kracht van de twee partners en de band tussen beide personen worden getest. Zaken als financiële problemen, een burn-out van een van beide partners, een overlijden in de familie of een ontslag.

Kun je omgaan met deze situaties en ook in moeilijke tijden steun bieden en elkaar aan het lachen maken? Dan heb je een waardevolle basis voor een relatie die voor beide partners veelbetekenend is.

Burnout door een slechte relatie

Fasen van de relatie

Bijna iedereen heeft wel een vriend of vriendin in de vrienden- of kennissenkring die werkelijk alles opzij zet voor zijn of haar partner. Zo is het volledig begrijpelijk en natuurlijk dat je, wanneer je elkaar leert kennen, veel tijd met elkaar probeert door te brengen. Tijdens de periode van eerste verliefdheid wachten we vaak smachtend op een telefoontje, een berichtje en kunnen we niet wachten tot we onze nieuwe liefde weer zien.

Deze periode is uiteraard belangrijk en waardevol voor het bepalen of de persoon waar je gevoelens voor hebt, ook echt geschikt is voor jou. Denk er dus niet teveel van wanneer een goede vriend of vriendin tijdens de eerste weken in een nieuwe relatie weinig van zich laat horen.

De zaken worden anders als dit maanden (of jaren) lang doorgaat. Het is simpelweg niet gezond om werkelijk alles te laten vallen voor je relatie. Niet meer deelnemen aan het leven naast jouw relatie, geen gesprekken voeren met hechte vrienden en absoluut alles samen doen met je partner, werkt uiteindelijk vaak verstikkend.

Vaak zie je dat in een onevenwichtige relatie waarbinnen geen ruimte is voor eigen vrienden of interesses, een van beide partners te maken krijgt met een burn-out die ontstaat door de gevolgen van de relatie.

> Lees ook: Geen zin in seks door stress – Hoe kan dat?

Wat is een burn-out door je relatie?

Aan een relatie moet je altijd blijven werken, dat is duidelijk. Maar er zijn natuurlijk ook situaties waarbij het werken aan de relatie zoveel energie kost en zoveel spanning oplevert, dat je bepaalde symptomen ontdekt bij jezelf. Het gebeurt maar al te vaak dat anderen ons op veranderingen in ons gedrag moeten wijzen, waardoor we ons opeens realiseren dat we niet meer zijn wie we waren.

Ervaar je bepaalde symptomen (waar we zo nader op ingaan), heb je een gebrek aan energie, voel je je lusteloos of heb je het gevoel dat jouw relatie een strijd is geworden? Dan is het mogelijk dat je aan een burn-out door jouw relatie lijdt. Een burn-out krijg je door een langere periode (bijvoorbeeld een half jaar) stress en spanning te ervaren. Het gevolg hiervan kan zijn dat je zoveel water bij de wijn doet, dat je jezelf en je eigen wensen en gezondheid in de steek laat.

Burn-out door je man

Factoren die de kans op een burn-out in je relatie groter maken

Er zijn factoren die de kans op een burn-out in je relatie groter maken. Te denken valt aan een partner die een vorm van autisme of adhd heeft (of andere ontwikkelstoornissen) of kinderen die extra aandacht vragen. Ook andere vormen, zoals hoogbegaafdheid bij een partner, kan ervoor zorgen dat je op je tenen gaat lopen en het stuur van je leven uit handen geeft. Een burn-out ligt dan al snel op de loer.

Een burn-out kent zelden een enkele oorzaak. Wanneer je burn-out gaat door je relatie, zijn er vaak dieper liggende oorzaken aan te wijzen.

Ook zijn veeleisendheid, onzekerheid en perfectionisme natuurlijk typische ‘burn-outboosters’

Veel voorkomende symptomen van een burn-out in je relatie

Hieronder beschrijven we een aantal veelvoorkomende symptomen van een burn-out in je relatie.

Je voelt je emotioneel leeg

Ben je continu vermoeid en heb je geen zin meer om initiatief te tonen? Wil je het liefst alleen maar slapen, of jezelf afzonderen van de wereld? Vaak beschrijven mensen een vlak gevoel. Je lacht minder, huilt minder en ervaart simpelweg minder emoties.

Ook kan het erop lijken dat er een glazen wand tussen jou en de rest van de wereld staat. Je bent er wel, maar zaken gaan langs je heen. Je hebt geen energie om deel te nemen aan leuke dingen en je vermoeidheid gaat niet weg na een ochtendje uitslapen.

Sociale situaties uit de weg gaan

Sociale contacten onderhouden kost je veel moeite. Een dagje shoppen met een vriendin, gezellig samen eten met familie of vrienden, het is je eigenlijk allemaal teveel. Het liefst doe je snel je boodschappen en verstop jij je in je eigen huis.

Ook via whatsapp en de social media reageer je niet meer echt op berichten. Zelfs een feestje met gezellig mensen of een leuk concert lijken je niets. Dit is een duidelijk teken dat jouw emoties op dat moment vervlakt zijn.

Burnout door je relatie

Is liefde een illusie? Het ervaren van een burn-out door je relatie

Lijkt de liefde een grote illusie? Heb je nog plezier tijdens jullie relatie en ervaar je nog die vlinders in je buik? Is het nog spannend om elkaar te zien, of kost het je allemaal moeite? Wil je eigenlijk een eind maken aan de relatie, maar heb je hier de moed of de kracht niet voor? Vaak denken we op het moment dat we emotioneel vlak zijn, dat ook een nieuwe relatie teveel moeite zou kosten.

Ruzies komen veel voor, of beide partners praten niet meer echt met elkaar. Misschien leven jullie wel totaal langs elkaar heen. Loop weg uit de situatie wanneer jouw partner continu de confrontatie opzoekt en discussies wil starten. Stop met vechten, boek een weekendje weg voor jezelf, neem rust of zoek een goede vriendin of vriend op waar je vertrouwen in hebt.

Een burn-out heeft vaak een lange herstelperiode als gevolg. Ervaar je een van de bovenstaande symptomen? Dan wordt het tijd om voor jezelf te zorgen.

Soms ontstaat een burn-out door je relatie vanwege narcisme van een partner. Lees hier het artikel: Burn-out door een narcistische partner

Een burn-out door je relatie voorkomen

Ook wanneer je gelukkig bent binnen jouw huidige relatie en geen problemen ervaart, is het altijd goed om even een stapje terug te doen en jouw eigen gevoelens en gedrag binnen jouw relatie onder de loep te leggen. Zo kun je jouw eigen behoeften bekijken en inzien of er zaken zijn die voor jou of jouw partner niet prettig werken.

Een goede communicatie is in de meeste gevallen van onvrede binnen de relatie de sleutel tot succes. Ook wanneer jullie beiden een druk leven leiden, is het belangrijk om af en toe tijd te maken voor een goed gesprek en een leuke date(met je eigen parner). Maak hier tijd voor, zo blijven jullie beiden elkaars prioriteit.

Overspannen door je relatie

Wat te doen bij een relationele burn-out

Leg de focus op jezelf, op jouw rust en jouw gezondheid. Alleen als jij je sterk en goed voelt, kun je weer zinvol nadenken over het eventueel werken aan je relatie. Kortom, het is tijd voor jou. Wat kun je doen?

Ervaar je een depressief gevoel? Kom je niet meer aan rust toe en ben je bijvoorbeeld angstig? Dan is het tijd om advies van een expert in te winnen. Stap naar je huisarts, die je eventueel kan doorverwijzen naar goede hulp. Maak tijd en ruimte voor jou. Zoek rust op. Wandelen, zwemmen, fietsen, waar houd je van?

Zet de eerste stappen en zet jezelf in een activiteit, het liefst in de frisse lucht. Probeer aan te voelen wat prettig is voor jou. Beperk prikkels zoals veel licht, harde muziek en drukte.

Voor jezelf zorgen in een relatie

Leer weer te voelen. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Doe mindfullness oefeningen, ontspan met yoga, knuffel en verzorg je huisdier, trakteer jezelf op een sauna, boek een massage. Doe een ding tegelijk. Probeer volledig in het moment te leven en ervaar wat je voelt. Probeer gedachten niet dwangmatig weg te duwen, maar geef jezelf de mogelijkheid om binnen een rustige omgeving volledig te ontspannen.

Neem iemand in vertrouwen. Dit kan een goede vriend(in) zijn, maar ook een familielid of een arts. Accepteer dat het soms simpelweg genoeg is.

Binnen een relatie zijn twee mensen verantwoordelijk voor het succes van de relatie. Stoppen met vechten en kiezen voor jezelf is moeilijk, maar belangrijker dan al het andere. Alleen op die manier kun je weer terugkomen bij jezelf en ontdek je langzaamaan weer welke zaken waardevol zijn voor jou. Tijdens een periode van goede zorg voor jezelf, geef je ook jouw partner de ruimte om na te denken.

Relationele burnout

Werken aan een goede gezondheid bij een burn-out door een relatie

Onthoud dat een burn-out een moeilijke periode is, die je vaak geen twee keer meemaakt. Je lichaam geeft op dit moment aan dat je teveel van jezelf geëist hebt. Jouw geestelijke gezondheid is net zo belangrijk als jouw fysieke gezondheid. Vergeet niet dat langdurige spanning een groot negatief effect kan hebben en tot uiting kan komen in lichamelijke klachten.

Hierbij kun je denken aan spanningshoofdpijn, maagklachten, duizeligheid, een verhoogde hartslag en vele andere voorkomende klachten. In sommige gevallen kan een arts voor een bepaalde tijd rustgevende middelen voorschrijven. Dit kan je helpen om je lichaam weer tot rust te laten komen. Zo is een burn-out niet het einde, maar een nieuw begin.

Gerelateerde artikelen

Hulp bij burn out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

18 reacties

  1. Anoniem schreef:

    Herkenbaar. Vorige week me relatie van meer dan 10 jaar beëindigd. Me ex-partner heeft ADD, vorm van autisme en is hoogbegaafd, daarbij heeft hij 2,5 jaar geleden een zware depressie gehad. De relatie heeft me zoveel energie gekost dat het me een burn-out heeft gebracht. Nu na een half jaar burn-out voor mezelf gekozen. Een erg moeilijk en verdrietig besluit omdat de liefde er nog wel is, maar het me teveel van me gezondheid en geluk kost.

  2. Alles is mooi :) schreef:

    Hier ook, de eerste 9 maanden mezelf ontzettend weggecijferd en er altijd zijn voor die persoon op welk vlak dan ook, daarna totaal jezelf kwijt zijn. Het niet meer begrijpen. De koek was op voor mij. Doorlopen, steeds meer vergeten… alles tw perfect willen hebben, vooral de eerste maanden ontiegelijk op me tenen gelopen, had gewoon meer tijd voor mezelf gewild. Dan was het waarschijnlijk allemaal anders gegaan. Nu 1,5 week al training en ik voel me nu alweer een compleet ander mens!! De persoon wie ik was 🙂 Vrolijk, spontaan, kan weer rustig nadenken en relativeren. Heerlijk om jezelf weer terug te hebben!

  3. heb besloten na 10 jaar op me zelf tegaan wonen.
    ik ben al 10 jaar aan het vechten voor me bestaansrecht bij mij thuis.
    ik geef al jaren bij mijn partner mijn grenzen aan.
    alleen mijn partner deed er niks mee.
    hij zegt nu ook dat hij mij op bepaalde dingen niet serieus heeft genomen.
    we hebben 2 kinderen op speciaal onderwijs wat ook veel energie kost.
    ik zorg doordeweeks voor de kinderen en werk daarbij elk weekend in de zorg.
    mijn partner heeft een zooitje gemaakt van ze financien.ben er 6 jaar geleden achter gekomen dat hij schulden heeft.
    ik heb toen altijd betrokken willen worden zodat we het aankonden pakken.maar heb 6jaar aan een dood paard getrokken..ik kan letterlijk geen energie meer steken in mijn relatie.
    ik sta zo vast in mijn gevoel.1 rots frustratie boos verdriet.voel me leeg.
    heb 1 jaar een burn out en ga over 2 weken verhuizen met mijn kindjes in de hoop dat ik mijn burn out vaarwel kan zeggen zodat ik met gevoel mijn kindjes kan verzorgen.

  4. Anoniem schreef:

    Hier dezelfde situatie, maar dan omgekeerd. Ik zie mijn vriend richting burn out gaan. Vanaf het moment dat we elkaar tegen kwamen is het een supermooie, open en intense relatie van twee hooggevoelige mensen. Alleen kwam ik er te laat achter dat hij zich zo erg aanpast (zonder het zelf door te hebben) dat hij zichzelf is kwijt geraakt. Helemaal niet nodig, want ik hou van hem zoals hij is. Zelf een burn out gehad en weet hoe belangrijk het is ruimte voor jezelf te hebben. En ook hersteltijd in je eentje na intens samen zijn. Dat gun ik mijn partner dus ook, alleen had ik niet door hoezeer hij daar behoefte aan had, hij zelf ook niet, tot het te laat was. Nu is hij terug naar zijn ouders in zijn geboorteland om te herstellen. Omdat hij nog steeds gestresst bleef met het idee van het hebben van een relatie, hebben we het uit gemaakt. Supermoeilijk, maar begrijp het, jaren geleden in dezelfde situatie gezeten. Hij heeft zelf nog niet helemaal door dat hij bijna burnt out is, probeert wel tot rust te komen, alleen nog steeds op een gestresste manier. Zijn er artikelen die je me kunt aanraden die ik naar hem door kan sturen? Met bijv een stappenplan ofzo? Hij spreekt geen Nederlands, zijn er goede Engelse artikelen te vinden ergens? Ik hoor het wel, bedankt vast!

    1. Hoi,

      Wat een rotsituatie, we leven met je mee.

      Zou je me een mail willen sturen met jouw specifieke wens? Dan ga ik op zoek naar geschikte engelstalige artikelen. We hebben eventueel een engelssprekende coach, mocht dit een toegevoegde waarde kunnen zijn.

  5. Dag Ruud,
    Ik denk dat mijn partner een relatie burn-out heeft. Ik wil hem zo goed mogelijk ondersteunen. Wat te doen?
    Gr Y

      1. Dag Ruud,
        Na 20 jaar vertelde mijn partner mij 3 weken geleden dat hij niet meer de goede gevoelens voor mij heeft. Dit kwam voor mij als donderslag bij heldere hemel.
        Hij heeft daarna direct een muur opgetrokken en ik kon niet met hem praten of tot hem doordringen. Hij is altijd een moeilijke prater geweest en conflictvermijdend.
        Waarschijnlijk heeft hij heel lang op eieren gelopen omdat hij bepaalde zaken in onze relatie/van mij niet prettig vond. Hij heeft mij alleen nooit iets laten weten/merken.
        Hij gaf aan leeg en moe te zijn. En wilde rust. Dat geef ik hem. Maar hoe nu verder? We hebben elkaar 2,5 week niet gezien en gesproken. Hij wil nu nog niet denken aan (relatie)therapie. Waarschijnlijk omdat hij te uitgeput is? Ik wil hem voldoende tijd geven maar ga er zelf ook bijna aan onderdoor.
        Hoe nu verder? Wanneer is het handig om elkaar weer te zien en hoe pakken we dit aan? Hoop dat jij me kunt adviseren. Mijn hart is echt gebroken.

  6. Lisette schreef:

    Mijn situatie: man is ondernemer in de horeca, doet alles voor zn klanten en personeel. Is een behoorlijke pleaser. Vergeet goed voor zichzelf te zorgen. Ik heb het gevoel dat ik meedobber in zijn vaarwater, dat ik langzaam aan in een fuik wordt getrokken en mijn leven bepaald wordt door zijn omstandigheden. Heel frustrerend, want wil niets liever dan samen oud worden.
    Hoe kom ik hier op een gezonde manier uit?

    1. Hoi Lisette,

      Ik zie veel partners die heel lang hun partner blijven steunen waardoor er eigenlijk geen oplossing komt en de ongezonde situatie blijft bestaan. Het begint natuurlijk met de communicatie, maar ook met zelfbehoud voor jou.

      Je kunt hier samen goed uitkomen, maar dat kost wel tijd en moeite natuurlijk.

      Wees welkom als we je kunnen helpen!

  7. John Doe schreef:

    Beste Ruud,
    Ik lees je site veel.
    Mijn partner en ik hebben een zware tijd, denk dat mijn partner al in een burnout zit, zowel werk als relatie gerelateerd.
    ook hebben we een zoon met autisme. We hebben een time out ingelast toch benieuwd hoe ik haar het beste kan helpen.
    Gr. John

    1. Hi John,

      Goed dat je veel leest, dat is een belangrijke stap. Je zult wellicht merken dat je niet kunt doen wat je graag zou willen doen voor je partner. Het is daarom goed om te polsen of hij/zij graag geholpen wil worden door een professional.

      Wees welkom om contact op te nemen. We helpen je graag.

  8. Beste,
    Mijn partner geeft na 7 jaar aan dat hij het gevoel heeft dat het op is en dat hij rust nodig heeft.
    Dit komt als een donderslag bij heldere hemel.
    Wij hebben twee kinderen samen en wil er alles aan doen om dit te laten werken.
    Wat moet ik doen.

    Mvg

    1. Beste Tinex, Ik kan me voorstellen dat je situatie je behoorlijk laat schrikken. Het is goed dat je graag wilt werken aan je relatie en samen is er vaak veel te bereiken. Als er sprake lijkt van burn-out of hevige stress kan je vrijblijvend een adviesgesprek aanvragen om te zien wat we voor je kunnen betekenen. Daarnaast zijn er ook andere profesionals die op hun vakgebied een nuttige bijdrage kunnen hebben waar veel stellen mee geholpen zijn. Ik wens je veel sterkte en succes de komende tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *