Authenticiteit en authentiek zijn: Merk jij dat je vast zit in de sleur van het bestaan? Je komt niet helemaal tot je recht en gaat op in de massa? Het belang van authenticiteit is belangrijker dan je misschien denkt. Jouw eigen ik hoef je niet te onderdrukken. Wanneer je niet authentiek kunt zijn in het dagelijks leven, zul je merken dat dit voor heel wat stress en spanning kan zorgen.

Wanneer je niet authentiek bent, probeer je je in een keurslijf te wringen, waar je niet goed in past. Het gevolg hiervan is dat je niet volledig tot je recht komt en je jezelf kwijt begint te raken. Het is niet voor niets dan veel mensen met een burn-out of stressgerelateerde problemen een gebrek aan authenticiteit voelen. In dit artikel lees je meer over authenticiteit, het belang van authentiek zijn en hoe authenticiteit in relatie staat tot stress en burn-out

Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)

Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.

e-book-symptomen-burnout

Wat is authenticiteit?

Allereerst is het belangrijk om authenticiteit goed te omschrijven. Wat is authenticiteit nu eigenlijk? Authenticiteit kan omschreven worden als echtheid. Dat je altijd dichtbij jezelf staat, ongeacht de situatie of de mensen met wie je omgaat.

Authenticiteit wordt ook regelmatig gekoppeld aan geloofwaardigheid. Iemand die A zegt en vervolgens B toe, is niet trouw aan zijn eigen woorden. Het probleem dat de kop komt opsteken wanneer je problemen hebt met authenticiteit, is dat jouw geloofwaardigheid kan verminderen.

Niet alleen de geloofwaardigheid die anderen in jou hebben, maar ook de geloofwaardigheid die je hebt in jezelf. Dit kan tot veel innerlijke vragen en problematiek leiden en ook je zelfbeeld kan hierdoor onder druk komen te staan.

Wat kenmerkt een authentiek persoon?

Hoe kun je een authenticiteit persoon kenmerken of zelfs herkennen? Iedereen kent wel iemand die authentiek is. Authenticiteit wordt namelijk vandaag de dag weleens onjuist verwisseld met iemand die koppig of vreemd is. Iemand die zich niet de les laat lezen, iemand die zich niet zomaar alles laat aanmeten en iemand die vooral niet snel van zijn of haar eigen waarden stapt. Maar dat is niet wat iemand authentiek maakt. Dit is namelijk star en koppig.

Doordat een authentiek persoon niet bezig is met de acceptatie van anderen, maar juist met de acceptatie van zichzelf en zijn of haar wensen, komt een authentiek persoon vaak krachtig over. Een authentiek persoon hoeft niet continu rekening te houden met wat anderen denken en kunnen daarom juist meer investeren in hun eigen energie.

Een authentiek persoon weet wat hij kan, en weet ook wat hij niet kan. Met zijn sterke daden dient hij zichzelf, maar dient hij ook de wereld. Bovendien laat hij de ruimte voor degenen die andere (authentieke) kwaliteiten hebben. De kwaliteiten willen hebben van een ander maakt juist weer minder authentiek.

Authenticiteit zit dus van binnen en kan niet daarom niet afgezet worden tegen de omgeving.

Door authentiek te zijn blijf je dicht bij jezelf. Je hoeft niet extra hard je best te doen om andermans geluk na te jagen, maar bent bewust van jouw eigen kwaliteiten en valkuilen. Dit kost veel minder inspanning en dat betekent dat je energie overhoudt

Lees ook: Authentiek ondernemerschap

Authentiek worden

Hoe kun je authentieker worden?

Wil jij ook minder met de acceptatie van anderen bezig zijn en meer met de acceptatie van jezelf en jouw wensen in het leven? Dan is het verstandig om authentieker te worden. Iedereen kan authentieker worden. Het vraagt echter wel een onderzoek in jezelf.  Wil je weten hoe jij authentieker kunt worden? Lees dan de volgende tips:

Jezelf leren kennen

De eerste stap in de richting om authentieker te worden, is jezelf beter leren kennen. Wanneer je jarenlang opgaat in de massa en doet wat anderen van je verwachten, kun je jezelf kwijtraken. Wie ben je nu echt, wat wil je in het leven en wat vind je belangrijk?

Neem de tijd om deze peilers helder te krijgen. Je kunt bijvoorbeeld een dagboek bijhouden waar je deze zaken verder uitbreidt. Ook is het verstandig om persoonlijkheidstesten te doen. Door deze testen leer je meer over jezelf en over jouw capaciteiten.

Zelfvertrouwen en zelfbeeld vergroten

Een reden waarom veel mensen liever opgaan in de massa dan authentiek willen leven, is vanwege een laag zelfbeeld of een gebrek aan zelfvertrouwen. Het idee dat je niet goed genoeg bent of dat jouw ideeën niet goed genoeg zijn. Door simpelweg op te gaan in de massa kan niemand hier iets van vinden en ben je veilig.

Maar wanneer het gaat over de invulling en waarde van jouw leven, is het juist belangrijk om voor jouw wensen op te komen. Door jouw zelfbeeld te vergroten, leer je dat je het waard bent om gehoord te worden en dat jouw ideeën net zo belangrijk zijn. Er is er tenslotte maar één met jouw mening en gedachtegoed en dat ben jij!

Wanneer je veel problemen hebt met jouw eigenwaarde en zelfbeeld, is het verstandig om ook professionele hulp in te schakelen. Samen met een coach of psycholoog leer je waar dit gevoel vandaan komt en hoe je dit gevoel de baas kunt worden.

Weerbaarder worden

Voor jezelf en jouw ideeën opkomen is niet altijd even eenvoudig. Je kunt bang zijn voor afwijzing, afkeuring of vreemde gezichten. Het is belangrijk om weerbaarder te worden wanneer je authentiek wilt zijn. Durf op te komen voor jouw ideeën en wensen en accepteer dat niet iedereen op jou zit te wachten.

Niet iedereen hoeft dit te accepteren of hier hetzelfde in te staan. Maar het is belangrijk dat jij weerbaar genoeg bent om dit te accepteren. Opkomen voor jezelf is altijd een lastige opgave, maar wanneer je weerbaar genoeg bent, maakt het niet uit wat een ander ervan vindt.

Niemand is perfect

Velen streven naar perfectionisme? Is het niet op het werk, dan is het wel binnen jouw sociale kringen of binnen het gezinsleven. Het is verstandig om te leren en te accepteren dat perfectie niet het einddoel is. Niemand is perfect en dat maakt iedereen juist bijzonder.

Leer jouw valkuilen kennen om deze te kunnen vermijden en investeer in jouw sterke kanten. Het benutten van datgene waar je goed in bent geeft je kracht en maakt je blij. Het streven naar je sterke punten is dus behoorlijk authentiek. Je kunt echter niet overal goed in zijn. Laat perfectie dus varen.

Unieke waarde

Iedereen kan een rol vervullen in de samenleving. Niet iedereen hoeft de baas te zijn en niet iedereen hoeft hetzelfde te zijn. Jouw unieke waarde maakt je extra kostbaar. Wanneer jij erachter komt wat jou uniek maakt, heb je een sterke eigenschap die je goed kunt inzetten. Authenticiteit creëer je door jouw unieke waarde en sterke punten te koppelen.

Gebruik jouw authenticiteit om de wereld een beetje beter te maken. Wanneer je een functie uitvoert waarbij jouw unieke waarde niet wordt toegepast, is het niet vreemd dat je authenticiteit mist. Het kan een slimme optie zijn om jouw carrière dan te heroverwegen.

Authenticiteit en stress of burn-out klachten

Een gebrek aan authenticiteit hoeft niet meteen een probleem te worden in jouw dagelijks leven. Maar wanneer jij jarenlang zonder een gevoel van authenticiteit door het leven gaat, kan dit mentaal toch voor de nodige vraagtekens zorgen. Door niet authentiek bezig te zijn, kun je het gevoel krijgen dat je niet op de juiste plek bent.

Een gevoel van onmacht kan de boventoon gaan voeren in jouw bestaan. Het is daarom niet voor niets dan veel mensen die te maken hebben met een burn-out of stressgerelateerde klachten authenticiteit missen.

Authenticiteit als oorzaak burn-out?

De oorzaak van een burn-out is vaak een opeenstapeling van onderdrukte emoties en ingrijpende gebeurtenissen in iemands leven. Niemand staat ervan op te kijken dat wanneer iemand na een scheiding en ontslag een burn-out krijgt. Maar een gebrek aan authenticiteit kan ook een veroorzaker zijn van deze emotionele uitputting.

Het gevoel van een gebrek aan authenticiteit kan de druppel zijn die de emmer laat overlopen. Wanneer jouw leven opeens wordt ontwricht en je hierdoor opeens de tijd hebt om jouw levenskeuzes in te zien, kan een gebrek aan authenticiteit naar voren komen. Een gebrek aan authenticiteit is niet de enige oorzaak van een burn-out, maar kan een medeoorzaak zijn.

Een masker ophouden

Wanneer je je iedere dag anders moet voordoen, dan wie je eigenlijk bent, kost dit enorm veel energie. Wanneer je een baan hebt dat niet bij jouw persoonlijkheid past of sociale kringen waar je niet helemaal bij hoort, kost dit enorm veel moeite om te onderhouden. Je hebt dagelijks het gevoel dat je een masker moet ophouden en alle ballen in de lucht moet houden.

Het is daarom niet vreemd dat je stressklachten gaat ervaren, wanneer je langdurig je anders moet voordoen. Wanneer je authentiek bent, hoef je geen extra aandacht te geven. Je weet wat belangrijk is voor jou en wat jouw prioriteiten zijn. Wat de rest hiervan vindt, is eigenlijk bijzaak. Je hoeft je niet beter voor te doen, dan je bent en hoeft je hier geen zorgen over te maken. Dit is een reden waarom authenticiteit bevorderen enorm belangrijk is om stress tegen te gaan.

Een leermeester

Stressklachten en een burn-out hebben een enorm ingrijpende impact op jouw leven. In het begin zul je dit nog niet zo ervaren, maar wanneer je herstellende bent van een burn-out, zul je merken dat dit een bijzonder effectieve leermeester is. Door een burn-out of stressklachten leer je het belang van authenticiteit en kiezen voor jezelf.

Wanneer je even tot stilstand wordt gebracht door fysieke en/of mentale klachten, leer je dat het niet gaat om te passen bij de rest of in het keurslijf passen. Dit brengt je niets wanneer je er stressklachten van krijgt. Je leert door zo’n burn-out dat authentiek zijn en eerlijk naar jezelf zijn, een stuk belangrijker is. Het is ook niet voor niets dat veel mensen na een burn-out het roer volledig omgooien.

Hoe kunnen wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland en zeer ervaren in het oplossen van stress en burn-out klachten.

Coaching voor authenticiteit

Het is nooit te laat om te veranderen. Merk jij dat je steeds meer stress ervaart in jouw leven en ben je bang voor een burn-out? Dan is het verstandig om tijdig aan de belt te trekken en hulp in te schakelen. Coaching kan enorm helpen om authentieker te worden. Je leert namelijk niet alleen jezelf kennen, je ontdek je nieuwe kanten van jezelf.

Tijdens coaching heb je even de tijd om stil te staan. Je hebt de tijd om met een bewuste blik naar jouw leven te kijken. Wat klopt er en wat klopt er niet aan? Door jezelf beter te leren kennen tijdens coaching, kun je met een frisse blik naar jouw leven kijken. Je hebt de tijd om belangrijke keuzes te maken en kunt hierdoor een burn-out of stressklachten voorkomen of verminderen. Merk jij dat je momenteel vastloopt en mis je authenticiteit in jouw leven? Schroom dan niet om coaching te proberen.

Stress en burn-outs komen steeds vaker voor. De wens om een perfect leven te leiden en te passen in een specifiek keurslijf zijn gevaarlijker dan je denkt. Als dit ten koste gaat van jouw authenticiteit doe je er meer kwaad mee dan goeds. Leer jezelf beter kennen om authentieker te kunnen worden. Durf op te komen voor jouw mening, wensen en ideeën.

Leer dat het belangrijker is om jezelf en jouw unieke aspecten te kunnen accepteren dan hard te werken voor de acceptatie van anderen. Zou je ook wel authentieker willen leven, maar weet je niet goed hoe? Bekijk dan de mogelijkheden voor coaching. Dankzij coaching kun jij jouw authentieke persoonlijkheid leren kennen en daar dichtbij blijven!

Hulp bij burn out en stress

Het omgaan met stress en burn-out is niet altijd eenvoudig. Natuurlijk wil je graag doen waar je goed in bent en bezig zijn met de dingen die je energie geven en jezelf opbouwen. Echter zijn er altijd factoren die dit weer in de weg staan. Een grote behoefte om een ander een plezier te doen bijvoorbeeld, of je wens een taak geweldig uit te voeren.

Om stress en burn-out de baas te zijn, doe je er goed aan om het wiel niet opnieuw uit te gaan vinden. Velen proberen dit namelijk wel. Ze gaan zelf op zoek naar antwoorden, terwijl deze antwoorden voor het oprapen liggen bij een goede coach. Een coach helpt je bovendien inzicht te krijgen in jezelf, waardoor je een gezond en evenwichtig zelfbeeld opbouwt en zelf de regie over je leven opbouwt.

Ben jij hier klaar voor?

Bekijk ons aanbod voor:

Gerelateerde informatie

In onze kennisbank vind je honderden artikelen die je verder helpen. Heb je deze artikelen al gelezen:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *