Genieten van kleine dingen:  Wordt het niet tijd voor een andere baan? Een hoger salaris? Minder stress? Moeten we niet gewoon verhuizen? Een groter huis? Meer ruimte voor de kinderen? Of juist kleiner en goedkoper? Oh nee, dat gesprek op mijn werk overmorgen, wat zie ik daar tegen op. En oh, ik moet nodig de auto wassen, mijn vriendin bellen, opruimen. Zucht. Herkenbaar? Dat bezig zijn met morgen en overmorgen? Met piekeren en stress tot gevolg?

Stel je eens voor:

  • hoe zou het zijn om je kalm en ontspannen, gelukkig te voelen?
  • gewoon te genieten van kleine dingen?
  • je geen zorgen meer te maken over de toekomst?

Doe je ogen dicht en probeer je dit voor te stellen. Hoe voelt dit? Wat betekent dit voor jou? Hoe ziet dit er uit? Hoe zie jij er dan uit? Wat doe je dan wel en wat juist niet? Hoe denk je over jezelf? En de ander? Geeft je dit een fijn gevoel? Houd dit vast! Dit doe je door meteen op te schrijven wat er bij je opkwam.

Lees nu vooral verder. We vertellen je meer over de oorzaak en gevolgen van te veel met de toekomst bezig zijn. En daardoor te weinig van vandaag te genieten. En geven je tips om meer te genieten van kleine dingen. Waardoor je meer rust en geluk gaat ervaren.

altijd maar doorjagen

Oorzaken van te veel met de toekomst bezig te zijn

Hoe kan het dat jij en heel veel andere mensen zo veel met de toekomst bezig zijn? Van nature wil een mens een situatie beheersen en controleren, om onzekerheden en gevaren uit de weg te gaan. Dit geldt dus ook voor situaties in de toekomst. Die willen we nu al inkleden, bepalen en daarom zijn we er zo mee bezig. Daarnaast zijn we over het algemeen denkers in plaats van voelers en doeners geworden.

We hebben het echte contact met ons lijf verloren en leven in ons hoofd. In ons hoofd komen continu gedachten op en als we hiernaar luisteren en op reageren, raken we nog meer in ons hoofd verstrikt. Die gedachten gaan bijna altijd over iets dat we nog moeten of willen doen (of iets dat al achter de rug is).

Als we gaan denken over onze gedachten zijn we aan het malen, piekeren; zo kan je eindeloos in kringetjes rond lopen. Ook leggen we de lat voor onszelf en onze omgeving erg hoog en vragen en verwachten veel. Om ons beter over onszelf te voelen of bijvoorbeeld mee te kunnen doen met anderen. Hierdoor gaan we nog meer denken en piekeren. We zijn sowieso continu bezig en houden ons brein “aan” door met anderen bezig te zijn, tv te kijken of bijvoorbeeld met smartphone en tablet en sociale media. Hierdoor verlies je het contact met jezelf en wat je op dit moment nodig hebt.

Ook staan we onszelf niet toe om een keer verdrietig, boos of bang te zijn, alles moet altijd maar vanzelf leuk zijn, perfect gaan. Juist die emoties willen ons iets vertellen, namelijk wat jij NU nodig hebt. We verdringen emoties door afleiding te zoeken, niet met onszelf bezig te zijn maar met een ander en met name met de dag van morgen.

Gevolgen van te veel met de toekomst bezig te zijn

Als je te veel met de dag van morgen bezig bent, vergeet je vandaag te leven. Te genieten. Je bent er niet bij. Hét recept om vandaag gelukkig en ontspannen te zijn, is doen waar jij NU gelukkig en ontspannen van raakt. Als je dit niet doet:

  • Wordt je onrustig en ga je piekeren
  • Vergeet je vandaag te leven en te genieten
  • Vergeet je de dingen te doen die nu op dit moment goed voor je zijn
  • Raak je gestresst en ongelukkig
  • Slaap je minder goed, leef je minder gezond en loop je een hoger risico om ziek te worden.
Niet meer kunnen genieten van kleine dingen

Tips om meer te genieten van kleine dingen

Wat kan jij doen om meer te genieten van kleine dingen:

1 | Dankbaarheid

Schrijf iedere dag tenminste 3 dingen op waar je dankbaar voor bent op deze dag. Dit helpt je om meer van deze dingen te genieten en, omdat je hierdoor onbewust jezelf traint, zie je veel meer dingen om dankbaar voor te zijn.

2 | Geniet!

Maak een lijstje van kleine of grotere dingen waar je intens van kan genieten, waar je jezelf helemaal in verliest. Zoals dansen, zingen, lezen, keihard lachen. Zorg ervoor dat je iedere dag iets van dit lijstje doet.

3 | Niets doen

Neem dagelijks de tijd om tenminste 15 minuten stil te zitten en NIETS te doen. Je hoeft niets. Zo leer je weer te vertrouwen op jezelf en je gevoel en kom je er achter wat je echt op dit moment nodig hebt. Je stopt met rennen en zet de automatische piloot uit.

4 | Een pauze moment

Doe dadelijks een ontspanning- of mindfulness-oefening om meer in het nu te gaan leven, je beter te leren focussen en minder stress te ervaren.

5 | Offline

Leg je telefoon en tablet ’s avonds weg en probeer ook overdag niet continu online te zijn. Het liefst las je een dag in de week een digi-loze dag in.

6 | Deel piekergedachten

Als je veel piekert, los dit dan op door er met iemand over te praten of bijvoorbeeld een pieker-dagboek te maken. Hierin schrijf je één keer per dag alles op wat je dwarszit. Je zult zien dat dit al helpt om dingen uit je hoofd te krijgen.

Vervolgens ga je per ding bekijken of je het op wilt én kunt lossen. Zo ja, wat ga je dan doen? Wanneer ga je dit doen en wie kan jou helpen? Zo niet, laat het dan los. Het is niet aan jou.

7 | Uit je emoties

Sta je zelf toe om je boos, verdrietig, angstig of welke emotie dan ook te voelen. Als je niets meer gaat onderdrukken, zal je merken dat heftige emoties wegebben. Alles mag er zijn. Zodra de heftige emoties wegebben, kan je rationeler naar bepaalde issues kijken.

Misschien zijn dingen vanzelf al weg. Of je stelt jezelf wederom de vraag vanuit het pieker-dagboek (kan en wil jij het oplossen?)

8 | Durf te dromen

Denk weer even terug aan de vragen die we jou stelden: “Hoe zou het zijn om je kalm en ontspannen, gelukkig te voelen?” en “Hoe zou het zijn je geen zorgen meer te maken over de toekomst?”. Wat kwam er bij je op toen we jou vroegen je ogen te sluiten om je dit voor te stellen? Wat heb je opgeschreven? Stel dat jouw ontwikkeling een schaal van 0- 10 voorstelt en het ultieme doel de 10 is.

Waar sta jij nu? En wat kan jij vandaag al doen om een klein stapje dichter bij de 10 te komen? Bijvoorbeeld van 5 naar 6? Schrijf dit op, zo concreet mogelijk. Bepaal ook voor jezelf hoe en wanneer je dit gaat doen en wie jou kan helpen. Houd steeds je doel in gedachten, wat wil je bereiken, waar doe je het voor?

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is simpelweg ontzettend lastig. De coaches van Meulenberg Training & Coaching begrijpen precies wat je doormaakt en weten hoe zwaar het kan zijn. Ze hebben dit vaak zelf meegemaakt! Met hun jarenlange ervaring en expertise staan ze klaar om jou stap voor stap te helpen aan een volledig herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching en verzuimtraining heb jij je leven lang plezier!

burn-out coach
Wij staan voor je klaar!

Vergelijkbare berichten

2 reacties

  1. Audrey schreef:

    Hoi ik ben uit suriname en ik volg al de adviezen en tips die julli op fb plaatsen. Echt prachtig. Ik kan Mezelf erg herkennen hierin. Ik zou wensen dat julli ook zo een coaching hadden in su. WNt hier sturen ze je alleen nr de psychloog. Echte begeleiding en hulp hbbn We hier niet

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *