Loslaten: Onszelf vastklampen aan bepaalde dingen in het leven (mensen, objecten, substanties) is een gevaarlijke manier om onszelf te weerhouden van onze doelen en dromen. Of het nou gaat om een wrok die je tegenover een persoon koestert, negatieve emoties en gevoelens die over zijn gebleven uit een liefdesrelatie of een negatieve ervaring die zich constant herhaalt in onze gedachtes: we doen het allemaal.

We doen dit vaak omdat het een soort bevredigend gevoel geeft op een manier. Er zit een bepaalde rust in het blijven denken aan ervaringen en gevoelens die bekend voor ons zijn, al zitten deze soms vast geworteld in negativiteit. Maar uiteindelijk is het vastklampen aan deze gevoelens en vooral het niet weten hoe je deze loslaat een gevaar voor jou als persoon. Hierdoor weerhoud je jezelf van jouw doelen en jouw ware potentie als mens. De gevolgen zijn vaak stress, depressies en burn-out.

In dit artikel gaan we hier verder op in. We laten zien wat de gevolgen zijn, waarom het zoveel moeite kost om los te laten en wat je kunt doen om de kracht van loslaten te ervaren.

Vasthouden aan oude gewoontes
Man exploring new business opportunities

De gevolgen van niet loslaten

De gevolgen van niet los kunnen laten zijn legio. Mensen die vast blijven zitten in het verleden, krijgen te maken met zowel fysieke als mentale en geestelijke problemen. Door de negatieve emoties ontstaat er een ‘self fulfilling prophecy’ waarbij je een negatieve uitkomst over jezelf afroept. De gebeurtenissen uit het verleden zorgen voor onzekerheid en zelfs een negatief zelfbeeld. Als je het toen niet kon, lukt het je nu ook niet.

Zolang je niet kunt loslaten, leef je in het verleden en leidt je nooit een eigen leven. Je persoonlijke autonomie vermindert, wat op haar beurt de belangrijkste oorzaak is van burn-out!

Het niet loslaten leidt tot negatieve reacties als:

Een gebrek aan autonomie is de belangrijkste oorzaak van een burn-out.

Lees hier alle symptomen van een burn-out (E-book)

Waarom mensen niet loslaten

Soms gebruiken wij het verleden om onze keuzes in het nu te rechtvaardigen (en soms goed te praten). Dit is een van de redenen waarom we graag vastklampen en niet loslaten. Het lastigste in het loslaten is wanneer er ooit iets gebeurd is in een persoonlijke relatie met iemand die je erg vertrouwde. Een familielid, een kind of een partner bijvoorbeeld.

Kan je je nog herinneren dat die ene persoon jou jaren geleden iets heeft misdaan? Velen gebruiken zo’n gebeurtenis als excuus om niet meer met die familie-uitjes mee te gaan. Die herinnering zorgt ervoor dat je jouw keuze om niet mee te gaan te rechtvaardigen. Zo wordt deze herinnering met alle emoties en negatieve gevoelens die erbij horen, deel van jou en jouw verhaal als persoon. Dit werkt tegen jezelf werkt remmend om plezier en geluk te ervaren.

Om jouw energie te focussen op positiviteit en proactief leven, moet je eerst leren om bepaalde gevoelens los te laten.

Leef jij in jouw verhaal of laat je los en ga je verder?

Dus, vraag jezelf eens af: wat is mijn levensverhaal? Jouw verhaal gebruik je dagelijks om jouw keuzes te maken en goed te praten/rechtvaardigen. Je vertelt jezelf bijvoorbeeld dat jij nooit iemand zal vinden die jou gelukkig maakt. Of je vertelt jezelf dat je nooit een succesvolle relatie zal krijgen. En dit allemaal doordat je opgroeide met ouders die constant ruzie hadden en uiteindelijk scheidden.

Je kunt door de manier waarop je opgroeide het idee niet loslaten dat alle relaties gedoemd zijn om te falen. Dit is uiteindelijk waarom jij jezelf ervan weerhoudt om een stabiele, gezonde relatie te behouden. Je gebruikt deze herinnering om jouw verhaal van nu te rechtvaardigen. Op deze manier kleur je je eigen leven op een onnodige, negatieve manier in.

Loslaten en verder gaan met jouw leven betekent niet dat je jouw vorige herinneringen moet vergeten. En al helemaal niet dat je sommige dingen moet gaan ontkennen (vooral als deze dingen simpelweg waar zijn). Maar je moet deze herinneringen geen invloed laten krijgen op jouw huidige pad.

Lees ook: je werk loslaten

Je eigen leven leven

Wanneer feiten negatieve gevoelens met zich meesleuren is het makkelijk om anderen of een ervaring uit het verleden hiervoor de schuld te geven. Dit is menselijk. Dit is waarom we vaak onze partner de schuld geven dat relatie voorbij is. Relaties loslaten is een van de lastigste dingen die je in je leven zult doen. Maar jouw toekomst kan niet voor eeuwig bepaald worden door acties en herinneringen uit het verleden. In plaats hiervan zou je jouw verleden kunnen gebruiken als hulpmiddel om te groeien als persoon. Hierdoor zorg je er zelf voor dat je bijvoorbeeld wél een gezonde en stabiele relatie kan opbouwen met iemand anders in de toekomst.

Het niet loslaten heeft uiteindelijk alleen invloed op jezelf als persoon – en niet op degene waarnaar jij de schuld en negatieve gevoelens toe schuift. De energie die jij verbruikt om je vast te klampen aan deze negativiteit weerhoudt jou ervan om je eigen leven te leiden. Dit kost je alleen maar waardevolle energie die veel beter positief gebruikt kan worden.

De kracht van het loslaten draait om de betekenis die jij geeft aan gebeurtenissen in jouw leven. Deze betekenissen moet jij altijd zelf kunnen geven. Als jij niet uit jouw eigen negatieve verhaal kunt klimmen zul je nooit verder kunnen groeien naar nieuwe, mooiere herinneringen.

Lees ook: innerlijke vrede

Heb je moeite met loslaten?

Ervaar je daardoor negatieve emoties en klachten?

Worstel dan niet langer door en gun jezelf een fijn leven!

Bekijk hier: persoonlijke coaching

Het loslaten van een relatie

Omdat we merken dat het loslaten van een oude relatie vaak het lastigste is, willen we daar iets extra aandacht aan besteden: Wanneer een relatie eindigt is het heel normaal om gevoelens van boosheid en afkeer te krijgen tegenover jouw ex. Vooral als jij niet degene bent die heeft besloten de relatie te beëindigen. Aan het begin voelde het waarschijnlijk goed om boos te worden om deze boosheid en afkeer tegen jouw ex te voelen. Alsof deze boosheid je hielp om verder te gaan in je leven.

Echter, wanneer je na maanden, zo niet jaren, nog steeds moeite hebt met een relatie los te laten, zit het probleem vaak ergens anders. Velen weten niet hoe ze iemand moeten loslaten, of weten niet hoe ze een eigen leven moeten leiden (wat overigens cruciaal is bij het hebben van een evenwichtige relatie)

Vaak voelen we ons zo omdat we zekerheid in ons leven willen. Zekerheid is ten slotte een van de zes basis behoeftes van de mens.

Het loslaten van een relatie betekent het omgekeerde: omgaan met een grote hoeveelheid onzekerheid. Zelf als jullie beide diep ongelukkig waren in deze relatie, was er tóch dat stukje zekerheid wat heel comfortabel voelde en je tot rust bracht.

Lees ook: je eigen leven leiden

Loslaten van een relatie

De eerste stap in loslaten

Negatieve gevoelens en vooral het vastklampen hiervan heeft een effect op jouw emotionele en fysieke gezondheid. Woede wordt zelfs geassocieerd met hartziektes. Hiernaast hebben deze gevoelens natuurlijk alleen maar een negatieve werking op jouw toekomstige leven. Deze gevoelens herkennen, het toegeven dat je ze hebt en het erkennen dat deze gevoelens en het vastklampen eraan ongezond is, is de eerste stap naar loslaten.

Als je je afvraagt wat de beste manier is om verder te gaan met jouw leven, wees dan gerust: Je bent al op de goede weg. Als je jezelf zulke vragen stelt betekent dat dat je de eerste stap al hebt gezet. Het goede nieuws is, in het proces van het loslaten leer je tegelijkertijd ook hoe je jouw energie en emoties kan dicteren om gelukkiger te worden en meer positiviteit in jouw leven te brengen.

Wanneer je voor jezelf hebt besloten dat je iets of iemand echt wilt loslaten en wanneer je jezelf toewijdt hieraan, zul je merken dat het makkelijker wordt om bepaalde andere herinneringen los te laten. Dit wordt langzaam een steeds makkelijker proces voor jou en je zult alleen maar groeien als persoon.

Lees ook: je eigen bedrijf loslaten

Verder gaan met je leven

Wanneer je iemand compleet wilt loslaten helpt het heel erg om beide kanten van het verhaal te snappen. Probeer jezelf compleet te verplaatsen in de schoenen van de ander. Hoe zag het verhaal eruit vanaf het perspectief van diegene? Op het punt dat je echt beide kanten begrijpt zal het proces van loslaten een stuk makkelijker voor je worden. De ander kan je misschien wel pijn hebben gedaan, maar diegene deed het hoogstwaarschijnlijk niet uit een kwaadaardige intentie. Diegene had waarschijnlijk het gevoel dat zijn/haar behoeftes niet werden vervuld en diegene zocht toen naar een manier om zijn/haar eigen emotionele staat te verbeteren.

Wanneer je moeite hebt met loslaten, heb je vaak bepaalde verwachtingen. Dingen die volgens jou moeten gebeuren om ervoor te zorgen dat je je beter voelt. Dit idee moet je geheel loslaten. Focus je op echte afsluiting van het vorige hoofdstuk: wees dankbaar voor de goede en positieve herinneringen en emoties die je ooit had met deze persoon. Dit zorgt ervoor dat jouw boosheid en negatieve gevoelens worden verminderd. Dit maakt tegelijkertijd plek voor positieve gevoelens van waardering voor wat je hebt geleerd uit deze vorige relatie.

Lees ook: Een doel bepalen in je leven

Jezelf vergeven

Vergeef jezelf voor alle negatieve emoties waar je jezelf doorheen hebt geforceerd, en voor alle pijn die je jezelf hebt aangedaan door jezelf vast te klampen aan herinneringen en ervaringen uit het verleden. Zodra je dit doet realiseer je je dat je jezelf en jouw ware potentie alleen maar terug hebt gehouden tot nu toe. Denk erover na en accepteer alles wat er tot nu toe is gebeurd als feiten en lessen. Wanneer je dit doet zal je al snel realiseren dat dit een unieke mooie kans is om te groeien als persoon en om in het nu te leven. Je weet ten slotte niet wat de toekomst jou gaat brengen

Leren om los te laten is achteraf gezien niet zo lastig als je waarschijnlijk voorheen dacht. Het is een mooi en leerzaam proces waar je tegelijkertijd jezelf alleen maar beter en rijker maakt als persoon. Het is uiteraard waar dat negatieve gebeurtenissen een deel zijn van het leven. Maar deze gebeurtenissen en ervaringen kan je immers niet veranderen. Het vastklampen eraan zal er niet voor zorgen dat die gebeurtenissen veranderen en ook niet dat bepaalde personen weer terugkomen in jouw leven.

Verder gaan met dezelfde manier van leven en vastklampen zal ervoor zorgen dat je jezelf alleen maar gesloten houdt, en zorgt ervoor dat je nooit volop van jouw leven kan genieten. Open jezelf om werkelijk in het nu te leven en ontvang het idee van onzekerheid juist met open armen. Onzekerheid kan iets heel moois zijn als je het vanuit een positief perspectief bekijkt.

De sleutel tot het loslaten is oog in oog komen te staan met wat er precies is gebeurd, accepteren dat je hier niets aan kan veranderen en verder gaan met een nieuw hoofdstuk.

Is het niet kunnen loslaten een oorzaak van jouw burn-out?

Dan is het echt tijd om actie te ondernemen.

Bekijk hier: coaching bij burn-out

Gerelateerde artikelen

Hulp bij stress en burn-out

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hn jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *