Gratis ebook + Checklist (Zo herken je een burn-out)

Page content

Wat is stress? Ontdek wat stress is en wat stress met je doet

Wat is stress? Ontdek wat stress is en wat stress met je doet

Wat is stress? Heb je het gevoel als een hamster in een tredmolen rond te rennen zonder iets te bereiken? Hoeveel je ook werkt, het lijkt maar niet te lukken. Misschien werk je zelfs in het weekend hard door, en vind je dus helemaal geen rust meer. Vaak gaat dit ten koste van je gezinsleden. Je bent niet de enige: 1 op de 4 mensen meldt zich weleens ziek door stress gerelateerde klachten.

Wat veroorzaakt bij jou stress?

 • Onzekerheid (bijvoorbeeld financieel)
 • Overvol hoofd?
 • Conflicten met anderen?
 • Traumatische ervaringen?

Stress heeft ontzettend vervelende uitwerkingen op je:

 • Gezondheidsproblemen: Hoge Bloeddruk, Haaruitval, Hoofdpijn, Hartkloppingen, Nek en Rugproblemen etc.
 • Emotionele problemen: Uitgeput voelen, Niks kunnen hebben van anderen, Geïrriteerd zijn etc.
 • Slaapproblemen: Niet in slaap kunnen komen, Wakker schrikken en niet meer verder kunnen slapen, Zeer vroeg wakker zijn
 • Depressies: Je leven niet meer zien zitten, alles heel negatief benaderen, geen vreugde meer, je wordt overal heel moe van.
 • Verslechterde relaties met anderen: Stress overheerst je leven waardoor je geen oog meer hebt voor een ander, Je raakt geïsoleerd.

Waarvoor is stress bedoelt?

Stress is een heel bijzonder systeem dat ervoor zorgt dat je lichaam reageert in noodsituaties. Er komen hormonen vrij waardoor je ademhaling en hartslag omhoog gaan en je bloeddruk stijgt. De bloedtoevoer naar je spieren neemt zo toe, waardoor je lichaam in opperste staat van paraatheid is om in te grijpen in een noodsituatie.

Als deze noodsituatie verdwenen is, nemen deze processen weer af en gaat je lichaam weer in een ruststand. Echter, wanneer een noodsituatie niet wordt weggenomen, kun je last krijgen van chronische stress, te vergelijken met een motor die maar toeren moet blijven maken.

Leren omgaan met stress is dus belangrijk voor een goede lichamelijke en mentale gezondheid. Als een lichamelijke motor continu toeren moet blijven maken is een burn-out niet ver weg

  Comment Section

  0 reacties op “Wat is stress? Ontdek wat stress is en wat stress met je doet

  Plaats een reactie


  *