Beantwoord je na werk nog weleens wat e-mails of ben je in het weekend soms bezig met voorbereidingen van je werk? Overwerken wordt heel normaal gevonden. De grens tussen werk en privé is bij velen vervaagd. Maar hoe kom je nog aan herstel en ontspanning toe als je altijd met je werk bezig bent? Is het echt zo belangrijk om hersteltijd in te plannen?

Wat is hersteltijd?

Hersteltijd is de tijd die je nodig hebt om bij te komen en te herstellen van je werkdag. Inspanning vraagt altijd om herstel. In de sportwereld is het bijvoorbeeld bekend dat hersteltijd essentieel is om prestaties te kunnen blijven leveren. Je kunt niet elke dag een marathon rennen. Hetzelfde geldt voor de inspanning die je op je werk levert. Herstellen tijdens en na het werk is belangrijk om productief te blijven en om gezondheidsklachten te voorkomen.

Waarom is herstel na werk belangrijk?

Toch ziet niet iedereen het belang van hersteltijd in. We leven in een wereld waarin we altijd maar door moeten hollen en velen vinden geen tijd voor rust en ontspanning of vinden het tijdsverspilling. Maar is tijd om te herstellen verspilde tijd of juist goed geïnvesteerde tijd?

Productiviteit

Betekent veel en hard werken ook meer productiviteit? De meesten denken van wel, maar het tegendeel is waar. Je kunt namelijk niet de hele dag door even productief zijn. Dat is onmogelijk en onmenselijk. Om productief te zijn heb je de stofjes noradrenaline [1] en acetylcholine [2] nodig en die stofjes raken op een gegeven moment op. Je moet dan stoppen en opladen om weer productief aan de slag te kunnen.

Gezondheidsvoordelen

Hersteltijd verbetert bovendien je mentale en fysieke welzijn. Je verliest namelijk altijd energie als je aan het werk bent. Na je ingespannen te hebben op je werk, voel je je mentaal of fysiek vermoeid. Door even rust te nemen of even iets heel anders te doen herstel je van je werkzaamheden en zorg je voor een gezonde inspanning-herstelbalans.

Herstellen van stress

Elke dag heb je te maken met stress. Stress hoeft in principe niet verkeerd te zijn als deze maar tijdelijk is en je ervan kunt herstellen. Wanneer je geen hersteltijd inplant, moet je je extra inspannen om door te kunnen gaan. Deze extra inspanning veroorzaakt een stressreactie in je lichaam en je verliest je motivatie.

Weten of jouw symptomen bij
een burn-out horen?

Ontdek aan de hand van de gratis test of je een burn-out hebt. Binnen een kwartier weet je of een burn-out bij jou op de loer ligt.

Ontvang direct praktische tips
van een ervaren coach in je inbox
.

burnout test

Burn-out  voorkomen

Als je niet kunt herstellen van je werk, dan bouwt je lichaam de vermoeidheid op en kun je uitgeput raken. Je verliest steeds meer je motivatie en kunt minder goed presteren. En dat geeft je nog meer stress. Wanneer je een lange periode teveel stress hebt en daar niet van kunt herstellen, loop je een groter risico een burn-out te krijgen.

Manieren om zelf van werk te herstellen

Je kunt stressklachten en een burn-out voorkomen door bewust voor herstel te zorgen tijdens en na je werk. Herstel betekent niet dat je na een werkdag uitgeblust op de bank ploft en daar niet meer vanaf komt. Een avondje Netflixseries kijken hoeft niet verkeerd te zijn, maar er zijn effectievere manieren om van je werk te herstellen.

Pauze nemen

Je herstel begint eigenlijk al tijdens je werk. Voel je je moe en heb je moeite om je te concentreren? Neem dan een korte pauze. Werk je achter een scherm? Neem dan bijvoorbeeld elk half uur een minipauze van 30 seconden. Kom even los van je scherm, haal diep adem en kijk naar buiten. Na een uur tot anderhalf uur neem je een echte pauze van 10 minuten en daarnaast neem je een halfuur lunchpauze en ga je weg van je werkplek.

Werkdag bewust afsluiten

Maak de overgang van werk naar privé bewust om te voorkomen dat je werk mee naar huis neemt. Maak aan het einde van je werkdag bijvoorbeeld een balans op van je dag en kijk wat je morgen wilt doen. Voor sommigen helpt de reis naar huis om hun werkdag bewust af te sluiten. Wanneer je van huis uit werkt kun je bijvoorbeeld na werktijd een wandelingetje maken voor je aan andere activiteiten begint.

Strategische manieren om zelf van werk te herstellen

Beweging

Te veel zitten is niet goed voor je gezondheid. Onderbreek je zittend werk daarom regelmatig door even op te staan en te lopen. Probeer daarnaast elke dag minimaal 30 minuten te bewegen. Een activiteit als sporten vraagt bovendien om concentratie en inspanning, waardoor je er sneller in opgaat en je afstand kunt nemen van je werk.

Goed slapen

Na een goede nachtrust ben je weer opgeladen voor een nieuwe dag. Goed slapen is essentieel om van stress te herstellen, lekker in je vel te zitten en om prestaties te kunnen leveren. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat een kort dutje overdag je alertheid vergroot en een positieve invloed heeft op je geheugen. Een powernapje van 10-20 minuten geeft je lichaam de kans om te herstellen van de verbruikte energie.

Wat belemmert herstel van werk?

Maar wat nu als je tijdens je pauzes en na werktijd aan je werk blijft denken? Piekeren zorgt ervoor dat je ‘aan’ blijft staan en je lichaam kan dan niet ontspannen en herstellen. Je kunt over je werk blijven piekeren als de werkdruk te hoog is, de werktaken ingewikkeld zijn of als je conflicten op je werk hebt.

Een ander probleem van een te hoge werkdruk is dat je sneller gaat overwerken. Je gaat langer door na werktijd of je neemt werk mee naar huis. En dat staat ook je herstel in de weg. Je bent continu met je werk bezig en daardoor geef je je lichaam geen kans om bij te komen en op te laden.

Strategieën om herstel na het werk te bevorderen

Wat kun je doen om minder te piekeren en minder met je werk bezig te zijn na werktijd? Je kunt pas echt van je werk herstellen als je je werk los kunt laten. Je werk is natuurlijk belangrijk voor je. Maar draait echt alles om je werk?

Piekergedachten van je af schrijven

Blijf je maar denken aan die ene klant? Of voel je je onrustig over die niet afgeronde opdracht? Probeer dan eens je piekergedachten van je af te schrijven. Maak bijvoorbeeld alvast een lijstje voor je volgende werkdag. Wanneer je het hebt opgeschreven en ingepland hebt, kun je het loslaten.

Je aandacht op iets anders richten

Het kan ook helpen om je aandacht te verleggen. Onderneem bijvoorbeeld iets wat je volledige aandacht vereist. Je kunt gaan sporten, met vrienden afspreken of een hobby oppakken. Door je op iets heel anders te richten, word je gedwongen je werk even te vergeten.

Hoe kunnen wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland en zeer ervaren in het oplossen van stress en burn-out klachten.

Minder bereikbaar zijn

We blijven soms continu met werk bezig, omdat we altijd bereikbaar zijn. Op je smartphone krijg je berichten en e-mail van je werk binnen. Je wordt na werktijd nog door een klant gebeld of een collega vraagt om advies. Maar zou je jouw telefoongebruik eventueel kunnen minderen? Is het voor je werk echt essentieel dat je altijd bereikbaar bent?

Zorg voor ontspanning

Ten slotte kun je bewust voor meer ontspanning zorgen door ontspanning in te plannen. Maak tijd voor ontspanning. Ontspanning kan door iedereen anders ingevuld worden. Sommigen kiezen voor een rustig dagje thuis. Anderen gaan liever op pad en spreken met vrienden af.

Hoe kunnen bedrijven werknemers ondersteunen?

Als leidinggevende of werkgever kun je medewerkers ondersteunen in hun herstel. Door als leidinggevende een actieve rol te nemen en bewustheid te promoten op de werkvloer kun je langdurig uitval voorkomen.

Pauzes en ontspanning tijdens het werk

Een manier waarop je als leidinggevende je medewerkers kunt ondersteunen, is door ze aan te moedigen voldoende pauzes te nemen. Maak hier in eerste instantie voor jezelf een gezonde gewoonte van en geef zo het goede voorbeeld.

Werk- privébalans

Daarnaast kun je een gezonde werk- privébalans aanmoedigen. Is het voor het soort werk echt belangrijk dat medewerkers 24uur per dag bereikbaar zijn? Moeten e-mails van het werk buiten werktijd beantwoord worden? Door duidelijk te zijn in wat je van je medewerkers verwacht, kun je helpen dat ze werk en privé beter gescheiden kunnen houden.

Op de hoogte zijn van welzijn medewerkers

Je kunt ook aanzienlijk bijdragen aan preventie en herstel door op de hoogte te zijn van hoe het met je medewerkers gaat. Hoe ervaren zij de werkbelasting? Is de werkdruk te hoog? Zijn er conflicten op de werkvloer? En hebben ze problemen in hun privéleven die van invloed zijn op hun werk? Het is belangrijk dat herstelmogelijkheden bespreekbaar zijn in de organisatie.

Autonomie aanmoedigen

Over het algemeen houden medewerkers er niet van als er regels worden opgelegd. Een app instaleren die controleert dat ze voldoende pauze nemen, kan bijvoorbeeld averechts werken. Het werkt soms beter om medewerkers aan te moedigen autonoom te zijn en bewust te worden van hoeveel stress ze ervaren.

Conclusie: hoe kun je herstellen van je werk?

Hersteltijd inplannen heeft veel voordelen. Het is niet alleen belangrijk voor je gezondheid en om stressklachten en een burn-out te voorkomen, maar het helpt je ook productiever en creatiever te zijn. Zorg er daarom voor dat je voldoende pauzes neemt op je werk en je jouw werkdag bewust afsluit. Daarnaast is een goede nachtrust en voldoende beweging essentieel om van je werk te herstellen.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Veelgestelde vragen

Hard werken op zich is natuurlijk niet verkeerd. Het geeft voldoening om je ergens voor in te zetten en ergens voor te gaan. Maar het is naast hard werken belangrijk dat je kunt herstellen van de geleverde inspanning om gezondheidsklachten te voorkomen.

Ook al denken de meesten dat ze meer werk gedaan krijgen door over te werken, is het tegendeel vaak waar. Je krijgt meer gedaan door minder te werken. Dat klinkt tegenstrijdig. Maar door voor voldoende herstel en ontspanning te zorgen, ben je meer gefocust, productiever en creatiever.

Onderneem een activiteit die je dwingt om in het moment te zijn. Denk bijvoorbeeld aan sporten of in de natuur wandelen. Wanneer je je moet concentreren en ergens in opgaat, vergeet je even die deadlines en die problemen op het werk.

Wanneer je niet van je werk herstelt, bouwt je lichaam vermoeidheid en stress op. Zolang dit van korte duur is, zul je niet gelijk burn-out raken. Maar als je een lange tijd over je grenzen gaat en niet voor herstel zorgt, zullen de stressklachten erger worden en kun je uiteindelijk burn-out raken.

Referenties

  1. Wikipedia.org – Noradrenaline – gevonden op 25/03/2024
    Link naar een pagina op wikipedia.org
  2. Wikipedia.org – Acetylcholine -gevonden op 25/03/2024
    Link naar een pagina op wikipedia.org

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *