Stress tijdens een reorganisatie, hoe ga je er mee om?
Stress tijdens een reorganisatie

Stress tijdens een reorganisatie

Bij 41% van de mensen die een reorganisatie meemaakten, leidde deze veranderingen tot gezondheidsklachten. Stress tijdens een reorganisatie is dus zeker een veelvoorkomend probleem. De oorzaak hiervan was stress en resulteerde bij sommigen tot een burn-out, zeker net nadat de reorganisatie afgelopen was.

Hoe kan het?

Een mens heeft behoefte aan zekerheid en duidelijkheid. Even heel platvloers gezegd: de enige zekerheid die je in het leven hebt is dat je oud wordt en sterft. Het leven is dus heel betrekkelijk. Toch hechten heel veel mensen belang bij zekerheid.

Vaak in de vorm van:

 • Een vast contract
 • Uitgebreide verzekeringen
 • Spaargeld
 • Carrière

De reden dat mensen streven naar zekerheid is dat ze graag duidelijkheid willen. Duidelijkheid in de zin van: weten waar je aan toe bent.

Zekerheid = duidelijkheid

Voor veel mensen is daarom ontslag, hoewel dit als vervelend en stressvol wordt ervaren, eenvoudiger te accepteren dan een slopende reorganisatie van zes maanden.

Zes maanden reorganiseren betekent ontzettend veel onduidelijkheid over de toekomst. Bij een ontslag is de toekomst ook onzeker, maar ben je zelf aan de gang weer vorm te geven aan deze toekomst. Je kunt dan invloed uitoefenen op de situatie, in tegenstelling tot een reorganisatie

Doordat er door slechts weinigen invloed uit is te oefenen op een reorganisatie, ontstaat er stress bij de medewerkers die geen invloed hebben op het proces. Tevens hebben de mensen met invloed minder stress als de mensen die moeten toekijken hoe het proces verloopt. Een afwachtende houding moeten aannemen is dus stressvol.

Opmerkelijke reacties

Het is opmerkelijk hoe mensen reageren op onduidelijkheid:

 • Er zijn mensen die erg nadrukkelijk aanwezig zijn tijdens een reorganisatie. Ze proberen hun onzekere gevoelens te maskeren voor de buitenwereld. Ze willen graag laten zien dat ze er, ondanks alle onduidelijkheid, toch nog zijn en er prima mee om kunnen gaan.
 • Er zijn ook mensen die zelf zekerheid gaan creëren. Vaak zijn dit de dominante mensen die zelf de touwtjes in handen nemen. Meestal ontstaat hierdoor nog meer onduidelijkheid doordat er veel verschillende stromingen en zienswijzen ontstaan
 • Er zijn ook mensen die erg op de regels gaan letten. Dit zijn mensen die goed gedijen op vaste gewoontes en graag eerst alle ins en outs willen weten voordat ze stappen kunnen gaan zetten. Zeker halverwege een reorganisatie is dit nog niet mogelijk.
 • Er zijn ook mensen die erg gaan verbinden. Ze zoeken medestanders op om hun gevoel kwijt te kunnen. Ze voelen zich ervoor verantwoordelijk dat iedereen zich, ondanks de onduidelijkheid, lekker voelt en zijn werk kan blijven doen.

Stress tijdens een reorganisatie te lijf gaan:

 • Blijf rustig: Blijf de situatie overzien en zorg ervoor dat het je niet te veel wordt. Je hebt geen invloed helaas, dus hoe druk je je ook maakt, het heeft vaak geen zin. Je bent te prijzen om je werklust en je wens het allemaal goed op te lossen. Ongetwijfeld zie je ook de fouten die er bij de bedrijfstop gemaakt worden. Bedenk dan goed: Jouw leven bestaat niet uit jouw werk. Je hebt de keuze om te blijven en af te wachten, of juist om je heen te kijken naar een geschiktere functie.
 • Blijf je werk doen. Doe jezelf en je leidinggevende een plezier en doe je werk gewoon goed. Tijdens een reorganisatie is er behoefte aan normaal harde werkers die hun werk oppakken en afronden.
 • Stop geroddel. Hoewel de meeste cowboyverhalen in het rookhok ontstaan, is het goed hier niet in mee te gaan. De meeste roddels worden uiteindelijk geen waarheid en om je druk te maken om roddels vraagt alleen maar extra inspanning en daarmee stress.
 • Hoed je voor een burn-out. Als de spanningen te veel worden en je de druk niet meer aankunt, ga dan praten met je leidinggevende of een vertrouwenspersoon. Een reorganisatie is het niet waard om ervan burnout te geraken. Bovendien ben je als je thuis zit, niet meer bruikbaar voor de organisatie.
 • Zorg voor goed herstel: Herstel draait om beweging, eten en rust. (BER-Methode) Lees daarom ook: Hoe werkt herstel? 7 tips die je energie geven!

Aanraders

5 tips om om te gaan met onzekerheid

Stress in je team? Weg er mee!

Hulp nodig om ziekteverzuim te voorkomen tijdens reorganisatie? Ga stress tijdens een reorganisatie te lijf, vraag een gratis adviesgesprek aan

Over de schrijver
Ik ben Ruud Meulenberg. Eigenaar en oprichter van Meulenberg Training & Coaching. Ik begeleid mensen met stress- en burnoutklachten door ze 'letterlijk' in beweging te laten komen (wandelen/ hardlopen) Samen met een krachtig team van professionele coaches, help ik mensen door heel Nederland heen om van stress en burn-out af te komen. Ik probeer het goede voorbeeld te geven: Ik werk maximaal 24 uur per week, ik sport, geniet van mijn gezin en ik heb betekenisvol werk ;).
Reactie plaatsen

Cookies