Moet ik met mijn burn-out naar de huisarts: Soms heb je in je leven leuke tijden, tijden waarin alles vanzelf lijkt te gaan en alles mee zit. Maar soms is het leven veel minder leuk. Door verschillende oorzaken voelt het alsof het allemaal teveel is, je hebt een heftige gebeurtenis meegemaakt of je voelt je niet gesteund in je omgeving. Tijdens periodes waarin er steeds meer van je gevraagd wordt dan je aankan, kun je overbelast raken.

Bij langdurige stress kunnen klachten ontstaan waardoor je het dagelijks leven minder goed aan kan: we noemen dit overspanning of chronische stress. Als overspanningsklachten langer dan een half jaar aanhouden en je steeds vermoeider raakt, dan kan er sprake zijn van een burn-out. Maar moet je dan gelijk naar de huisarts? En wat kan een huisarts doen bij een burn-out? We vertellen je er alles over. 

Ik heb een burn-out, wat nu?

Het herkennen van een burn-out kan best lastig zijn. Je moet weten wat de signalen zijn en of dit echt een burn-out is. Bij Meulenberg werken we dagelijks met burn-outs en weten we precies hoe je kunt herkennen of je een burn-out hebt of niet. We hebben daarom ook een interessante pagina gemaakt over hoe je het beste kunt herkennen dat je een burn-out hebt. 

Hoe kan een burn-out ontstaan?

Een burn-out ontstaat doordat je te lang aan teveel spanning blootgesteld bent. Vaak heb je hierdoor al een paar keer signalen van je lichaam genegeerd en ben je niet goed met de spanning omgegaan. Natuurlijk hoort spanning bij ons leven, het kan ons leven zelfs leuk en uitdagend maken. Een teveel aan spanning is alleen niet goed voor ons, vooral als een teveel aan spanning te lang duurt. 

een burn-out negeren is geen optie

Wanneer je in zo’n situatie niet in staat bent om je omstandigheden te veranderen of om anders met de spanning om te gaan, dan loop je het risico op overspannenheid. Als deze situatie te lang duurt, kan er uiteindelijk een burn-out ontstaan. Een burn-out door stress kan bij iedereen voorkomen, maar er zijn wel een aantal factoren waardoor je meer risico loopt. Deze lees je op onze pagina over burn-outs. 

Negeer een burn-out niet

Vaak ontstaat een burn-out omdat je teveel stress hebt. Je vertelt jezelf dat het wel goed komt en dat je gewoon nog even door moet. Je negeert de hoge werkdruk en blijft je hoop vestigen op een lang weekend of een weekje vakantie, voelt je ietsje beter en gaat daarna weer door waar je gebleven was. Het is een patroon dat we veel zien bij mensen die uiteindelijk een burn-out krijgen, en dat is ook niet gek. Vaak zijn er dingen aan de hand die je niet zomaar naast je neer kan leggen.

Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)

Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.

e-book-symptomen-burnout

Toch is het enige dat helpt tegen een burn-out het doorbreken van dit patroon. Een burn-out ontstaat namelijk niet vanzelf en gaat ook niet vanzelf over. Doordat de burn-out zich over een langere periode opbouwt, is het vaak ook nodig om de tijd te nemen voor het herstel. Je zou kunnen zeggen dat het net zo lang duurt om een burn-out op te lopen, als dat het duurt om ervan te herstellen. Hoe langer je dus stress ervaart, hoe lastiger en chronischer de klachten worden. Zoek dus op tijd hulp en laat de spanning niet te lang oplopen.

Is er hoop op volledig herstel van mijn burn-out?

Gelukkig kunnen mensen goed herstellen van een burn-out, maar het herstel kan wel een hoop tijd in beslag nemen. Daarbij is het een proces waarin je actief op zoek moet naar oplossingen en manieren om met de spanning om te gaan en deze te verminderen. Wanneer het je lukt om de spanning af te bouwen, dan zul je op den duur weer normaal belastbaar zijn. Het is hierbij belangrijk om niet stil te gaan zitten of op de bank te gaan liggen, maar om op een rustige manier wat dagelijkse activiteiten te blijven doen. Door mild actief en stress te vermijden te blijven herstel je het beste.

Behandelingsfases

Wanneer je je herkent in een burn-out en je bent voor je burn-out al bij de huisarts geweest, dan is het slim om een behandelingstraject te starten. Samen met je huisarts kun je op zoek gaan naar de beste methode om dit te doen. Hij of zij zal een stappenplan met je maken. De huisarts heeft verstand van burn-outs, dus zoek ook zeker deze hulp op. 

Fase 1: Je erkent dat je overspannen bent en besluit actie te ondernemen

Het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar na een steeds hoger oplopende stress is het tijd dat je erkent dat je een burn-out hebt. Het is een goed idee om zo snel mogelijk een afspraak met de huisarts te maken en een plan te maken om met de burn-out om te gaan. Vaak is het fijn als iemand je hiermee helpt, omdat je zelf het idee kunt hebben dat je vastzit of dat alles moet blijven doordraaien. Bepaal samen met een arts wat het beste is: welke activiteiten blijf je doen? En welke bouw je voorlopig even af? Soms is het zelfs het beste om een korte tijd helemaal niet meer te werken of te studeren en eerst echt uit te rusten.

Fase 2: Je begint je problemen en symptomen op een rijtje te zetten en gaat kijken wat je op kunt lossen. Bekijk objectief en zo rustig mogelijk welke dingen in je leven je op dit moment allemaal stress geven. Kijk ook naar hoe je met die spanning omgaat. Daarna onderzoek je of er oplossingen zijn die de spanning verminderen en misschien zelfs manieren om de problemen op te lossen.

Fase 3: Je begint de oplossingen te implementeren en onderzoekt welke voor jou werken.

In de laatste fase die we onderscheiden ga je de oplossingen toepassen. Je hebt een gesprek met je baas of een studiebegeleider, kijkt of familie wat meer kan helpen in de zorgtaken of hebt gesprekken met een psycholoog of burn-out coach. Je zult merken dat het al rust geeft dat je met de problemen bezig bent en hopelijk vind je al dingen die je leven makkelijker maken.

Het kan goed zijn dat je in het begin een beetje tussen deze fasen heen en weer schiet. Soms werkt een oplossing bijvoorbeeld niet omdat er net wat meer aan de hand was dan je dacht. Je kijkt dan weer rustig naar wat er aan de stress bijdraagt en kijkt of je hier een oplossing voor kunt vinden. Voordat je het weet krijg je meer rust en voel je weer dat je grip hebt op je leven.

Wie kan mij helpen met mijn burn-out klachten?

Als uit een burn-out test blijkt dat er iets met je aan de hand is, is het fijn om snel professionele hulp te zoeken. Iemand anders kijkt van buitenaf mee naar je problemen en komt met oplossingen waar je zelf nog niet aan gedacht had. Vaak begeleidt een praktijkondersteuner van de huisartsenpraktijk of een huisarts je bij het herstellen van een burn-out. Soms kan het fijn zijn om daarnaast ook gesprekken met een psycholoog te hebben om wat dieper op bepaalde dingen in te gaan.

Hoe kunnen wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland en zeer ervaren in het oplossen van stress en burn-out klachten.

Naast de huisarts of de geestelijke gezondheidszorg kun je je omgeving ook een steentje bijdragen om je er weer bovenop te helpen. Het kan fijn zijn om met je baas of bedrijfsarts te praten of een studiebegeleider om advies te vragen. Ook kunnen gesprekken met vrienden en familie helpen, bijvoorbeeld bij het zoeken naar een betere verdeling van zorgtaken. Als je veel problemen in je privésfeer hebt, zoals financiële problemen of problemen op het gebied van wonen, dan kan een maatschappelijk werker je verder helpen. Elke gemeente heeft als het goed is een wijkteam waar je een afspraak kan maken om het over je situatie te hebben.

Wat kan een huisarts dan voor mij doen bij burn-out?

Een huisarts zal samen met je naar je klachten kijken en een burn-out test met je afnemen om je situatie in kaart te brengen. Uit een gesprek en de resultaten van de burn-out test zal de huisarts concluderen wat de beste vervolgstappen zijn. De huisarts kan je bijvoorbeeld doorverwijzen naar een psycholoog of je adviezen geven over hoe je het beste met de situatie om kunt gaan.

Ook kan een huisarts medicatie [1] voorschrijven. Maar bedenk goed dat medicatie niet helpt tegen overspanning. Het kan je wel helpen om angstklachten tijdelijk wat te verminderen of wat te helpen met de slaap, maar een huisarts zal nooit voor een lange termijn medicatie voorschrijven. De huisarts zal er in plaats daarvan altijd op aansturen om de werkelijke problemen boven tafel te krijgen en de problemen die bijdragen aan de spanning zo veel mogelijk op te lossen.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Veelgestelde vragen:

Als je de bovenstaande klachten herkent is het een goed idee om een afspraak met de huisarts te maken. Zo kun je in kaart gaan brengen hoe je je situatie weer onder controle krijgt. Hoe langer je blijft doorlopen met je klachten, hoe erger ze kunnen worden.

De behandeling valt niet meer onder de basisverzekering. De behandeling kan worden vergoed door een werkgever, door aanvullende pakketten of door jezelf. Een consult bij de huisarts wordt wel vergoed. Ga daarom wel naar een afspraak en bespreek met de huisarts wat de mogelijkheden zijn.

Deze burn-out test wordt veel gebruikt om klachten te meten. Het is een vragenlijst waarmee je in kaart kunt brengen waar je last van hebt en de mate van overspanning kunt meten.

Nee, hoewel er wel een aantal dingen zijn die je kunt doen om actief te gaan herstellen van je klachten, is het geen ‘eigen schuld, dikke bult’. De klachten ontstaan vaak doordat je veel druk voelt en constant je best aan het doen bent om alles in orde te hebben. Wees dus niet te streng voor jezelf!

Referenties

  1. apotheek.nl – gevonden op 17/07/2023
    Link naar pagina op apotheek.nl

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *