Schuldgevoel bij burn-out. Mensen met een burn-out hebben vaak een een groot schuldgevoel. Jarenlang lag de lat ongehoord hoog, wisten ze alles te halen en te bereiken en voelden zich daardoor gewaardeerd door de omgeving. Die waardering werd vaak teruggegeven waardoor een soort afhankelijkheid ontstond.

Maar opeens lukt dat niet meer. Vaak geuit in een plotselinge vakantie. De gedachte is dat een paar dagen rust wel zou helpen er weer boven op te komen. Vaak wordt een vakantie opgenomen om te verhullen dat iemand ziek is.

Een burn-out wordt vaak gezien als een teken van zwakte. Een teken dat een lichaam, of mentale vermogens niet toereikend zijn om goede dingen te doen. De wens om iets toch te blijven doen, ondanks de alarmerende signalen dat iets niet lukt, is groter dan te willen luisteren naar het lichaam

Een hoge moraal is vaak de grondslag: goed werknemerschap, de kantjes er niet af willen lopen, doelstellingen willen halen, succes willen vasthouden (ook in gezin) maken dat iemand met (beginnende) burn-out klachten niet datgene doet wat hij eigenlijk zou moeten doen: rust nemen en herstellen.

Schuldgevoel als gevolg van burn-out?

Schuldgevoel wordt erg ongezond op het moment dat je je schuldig voelt om iets wat je niet fout hebt gedaan, maar toch gaat proberen een fout te herstellen, of voortaan te vermijden.

Veel gehoord is:

  • Ik ben het niet waard om voor mezelf te kiezen. Ik ben dan namelijk egoïstisch
  • Het is een goede eigenschap om voor een ander te kiezen. Dat moet je blijven beheersen
  • Je moet jezelf wegcijferen voor een ander.
  • Ik wil graag aardig gevonden worden door iedereen
  • Ik voel me gewaardeerd als ik voor een ander zorg

Hoe los je het schuldgevoel op? 

Schuldgevoel begint bij onderliggende, dieperliggende overtuigingen van goed en fout. Om actief aan de gang te gaan met schuldgevoel zodat het een blijvend resultaat geeft, is het noodzakelijk om eerlijk en open deze overtuigingen in kaart te brengen.

Lees ook..

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *