Minder oordelen: Een ander veroordelen; het gaat vaak razendsnel. Meestal vind je een ander minder goed dan jij bent. Ze werken bijvoorbeeld minder hard dan jij doet. Waarom oordelen we eigenlijk zo snel? Het antwoord ligt vaak in een onverwachte hoek: de reden dat je een ander oordeelt, is omdat je zo hard oordeelt over jezelf!

Dit heeft veel te maken met jezelf, meestal met je eigen onzekerheid en onvrede. We accepteren vaak onszelf niet zoals we zijn, waardoor we onszelf veroordelen en hierdoor ook anderen. Je stoort je bijvoorbeeld aan minder hard werkende mensen, omdat je zelf ook meer rust wilt.

Jezelf veroordelen

Het verschil tussen een mening en een oordeel

Het is prima om een mening te hebben. Dat maakt een mens sterker en de wereld minder slap. Een mening is een subjectieve opvatting, een gedachte over een onderwerp, die niet gebaseerd is op feiten. Het is iets unieks dat jij als persoon vindt. Bij een oordeel ga je een stapje verder dan bij een mening.

Je hebt een mening over een bepaalde opvatting, maar deze gaat niet slechts over een onderwerp, maar over hóe iemand is of handelt. Als oordelaar vergelijk je anderen of jezelf. Je ziet daarbij jezelf als een bron van redelijke normen en dat is niet altijd redelijk naar anderen en naar jezelf.

Waarom oordeel je over anderen?

Er wordt weleens beweerd dat een oordeel meer zegt over degene die hem geeft dan over de ontvanger. Als je oordeelt, heb je blijkbaar vergelijking nodig met een ander en dat zegt veel over jezelf. Vergelijk je jezelf met iemand die beter is of het beter heeft dan jezelf, dan veroordeel je eigenlijk jezelf.

Het zegt iets over je eigen onzekerheid. Heb je binnen een paar seconden je mening klaar over een ander, bijvoorbeeld: hij heeft mooie haren of zij is lelijk. Dan zegt dit ook meer over jezelf dan over de ander.

Waarom vind je zijn haren mooi? Misschien omdat je je eigen haren lelijk vindt? Waarom is zij lelijk? Misschien omdat je jezelf knapper vindt of toch stiekem omdat je jaloers op haar bent? Om erachter te komen waarom je oordeelt over anderen kun je het beste jezelf de volgende vragen stellen: ‘Is dat echt zo?’ en ‘Hoe kom je daarbij?’ Zo kom je al snel achter de reden van het oordeel.

Waarom jezelf veroordelen?

Jezelf veroordelen is als een soort stemmetje in je hoofd, dat jou precies vertelt wie je bent en wat voor loser je bent. Dat is niet prettig, maar toch doen velen het, zichzelf veroordelen. Waarom veroordeel je jezelf? Doe je dat omdat je jezelf niet kunt accepteren zoals je bent? Je vindt dat je beter moet zijn en accepteert daarom je karakter, uiterlijk, talenten, verleden, problemen en/of je dromen niet.

Je wilt als het ware anders zijn dan je nu bent. Als je jezelf veroordeelt, accepteer je dus jezelf niet. Daardoor is de kans groot dat je ook anderen niet accepteert en ook hen gaat veroordelen.

Heb je er wel eens bij stilgestaan dat heel Facebook gericht is op oordelen? Of vind je dat niet ‘like’?

Te streng zijn voor jezelf

Oordelen van anderen; wat zijn de gevolgen?

Het is meestal niet leuk als anderen over je oordelen. Daar zal iedereen het over eens zijn. Oké, die ene keer dat het positief is wat de ander van je vindt, dat is leuk. Maar al die keren dat anderen een negatief oordeel over je velden, waren vooral heel vervelend, vernederend en kwetsend.

Negatieve oordelen van anderen raken je diep in je hart, omdat de ander geen begrip toont voor wie jij bent of voor de keuzes die jij maakt. Er wordt een etiket op je geplakt en hierdoor voel je je klein en nietig.

Hoe kun je jezelf beter voelen onder het oordeel van anderen?

Een negatief oordeel van anderen is dus niet fijn om te krijgen. Hoe kun je dit onprettige gevoel verminderen? Dat doe je door er wat afstand van te nemen. Besef dat vele mensen oordelen en dat dit meer zegt over hen dan over jou. Accepteer daarna dat wat de ander over jou zei in werkelijkheid niks over jou zegt.

Zet het oordeel als het ware van je af. Het oordeel van de ander zegt alles over de eigenwaarde van de ander. Hij of zij oordeelt waarschijnlijk, omdat deze persoon zichzelf niet accepteert, waardoor ook anderen niet worden geaccepteerd.

Jezelf veroordelen

Minder oordelen

Het beste wat kunt doen, is minder oordelen over jezelf en jezelf accepteren zoals je bent. Ben jij overal goed in en ben je daar tevreden over? Dan is dat perfect en moet je je vooral niks aantrekken van mensen die vinden dat je niet goed voor jezelf zorgt, want jij bent wie jij bent en dat is helemaal prima.

Oordeel ook niet over anderen die in jouw ogen minder hard werken dan jij doet. Doe je dit toch, dan zegt dit meer over jou dan over de anderen, dan accepteer je jezelf niet en is het goed om na te denken over waarom je een oordeel over hen hebt.

Gerelateerde artikelen

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *