Een saai leven? Of heb je moeite met de regelmaat?
arrow_drop_up arrow_drop_down

Een saai leven? Of moeite hebben met regelmaat?

Moeite hebben met regelmaat: Hoe ga je om met regelmaat? Dag in dag uit dezelfde bezigheden en werkzaamheden. Je staat op, je maakt een ontbijt klaar en voor je het weet sta je samen met honderd andere Nederlanders in de file. Het ritme tijdens je werkdag is al helemaal om van te huilen: dezelfde klusjes, dezelfde collega’s en gewoontes.

Sleur of saai leven? Geen uitdaging genoeg krijgen

Zodra je spreekt van sleur, is het beeld wat je hebt van je eigen dag, week of maand, echt te negatief geworden. Jouw kijk op je eigen leven is dan bepalend aan het worden voor hoe je je voelt: je raakt verveeld en daardoor ook futloos of zelfs opgebrand. Zo kan een burn-out dus óók beginnen, dit noemt men dan een bore-out. Te lang onder je niveau werken kan ervoor zorgen dat je uitgeput raakt, hoe raar dat ook klinkt.

Sommige mensen zijn juist gebaat bij een terugkerend dag- of weekritme; zij ervaren het als een houvast. Zij vinden het juist heerlijk om precies te weten wat hen te wachten en wat hen te doen staat wat werkzaamheden betreft. Andere mensen kost het juist meer energie om volgens een vast ritme te leven; ze missen (onverwachte) prikkels en kwalificeren het al snel als saai. Zij ervaren alles dan als een sleur.

Lees ook: Wat is een bore-out?

Redenen van verveling

Eigenlijk bestaat je leven dan uit weinig uitdagingen, weinig onverwachte wendingen die je, soms onbewust, wel zou willen. Het kan lastig zijn om bij jezelf te ontdekken waarom je verveeld bent. De eerste verklaring die mensen in die situatie vaak hebben is dat ze ‘gewoon moe‘ zijn. Door die moeheid ben je ook sneller geïrriteerd dus je bent je niet bewust van de gevolgen die de jarenlange regelmaat. Zijn het de collega’s waar je op uitgekeken raakt? Is het het type werkzaamheden waarvoor je verantwoordelijk bent op et werk? Heeft het met de privésituatie te maken?

Regelmaat en hoogbegaafdheid

Niet iedereen zoekt natuurlijk die uitdagingen op. Veel mensen hoeven niet uitgedaagd te worden en presteren liever op het niveau waarop ze weten dat ze het aan kunnen en waar men weet wat er van hen verwacht wordt. Het is daarom ook niet verrassend dat mensen die moeite hebben met regelmaat, te vinden zijn met vaak een hoge intelligentie. Ook kan het zijn dat ze hoogbegaafd blijken te zijn. Hoogbegaafde medewerkers werken al snel onder hun niveau doordat ze snel leren. Ze hebben snel door hoe de zaken in elkaar steken en zijn daarom sneller toe aan nieuwe uitdaging.

Snel verveeld hoogbegaafdheid

Wat te doen tegen verveling?  Niet tegen regelmaat kunnen

Zorg buiten werk om voor uitdaging, op welk front dan ook. Intellectueel, fysieke inspanning of de zorg voor uw jonge kind, alles is welkom naast een baan onder niveau. Sport is sowieso altijd goed om de zinnen te verzetten. Als je iets wilt doen aan een vervelende regelmaat, dan zul je het moeten zoeken in diepgang, niet in de hoeveelheid van je werkzaamheden.
Zoek natuurlijk ondertussen naar moglijkheden waarin je niet meer zo verveeld bent. Dit hoeft niet direct te betekenen dat je een andere werkgever gaat zoeken. Probeer het in eerste instantie te bespreken met je leidinggevende. Wie weet valt het te regelen dat je er een aantal taken en verantwoordelijkheden bijkrijgt.

 

Om leren gaan met regelmaat

Wil je een stabiele basis in je leven, maar jezelf wel gelukkig voelen in geschikte uitdaging? Wil je diepgang in plaats van een overvolle agenda? Ga dan gerust eens vrijblijvend met een van onze coachesaan de wandel.

Ons motto is:

“Vooruitgang gebeurt niet door te zitten en te luisteren maar door te ervaren en te doen”

Onze aanpak is gebasseerd op doen. Niet zitten en luisteren. We houden ervan je te helpen alles wat je leert in de praktijk te laten toepassen. Niet alleen voor nu, maar ook in de jaren die voor je liggen

Bekijk ons aanbod voor:

 

regelmaat

 

Heb je moeite met regelmaat? Lees dan ook dit:

Simpel leven: het geheim van een stressvrij bestaan

Werkgeluk: Is het noodzakelijk plezier te hebb   en in je werk?

Niet kunnen genieten en jezelf ongelukkig voelen

Over de schrijver
Ik ben Ruud Meulenberg. Eigenaar en oprichter van Meulenberg Training & Coaching. Ik begeleid mensen met stress- en burnoutklachten door ze 'letterlijk' in beweging te laten komen (wandelen/ hardlopen) Samen met een krachtig team van professionele coaches, help ik mensen door heel Nederland heen om van stress en burn-out af te komen. Ik probeer het goede voorbeeld te geven: Ik werk maximaal 24 uur per week, ik sport, geniet van mijn gezin en ik heb betekenisvol werk ;).
Reactie plaatsen

Gratis ebook:  zo herken je een burnout

(Inclusief checklist)

Met dit ebook leer je de symptomen van een burnout tijdig te herkennen. Al meer dan 10.000 gelijkgestemden hebben dit ebook gedownload.
Cookies