Moeite hebben met regelmaat: Hoe ga je om met regelmaat? Dag in dag uit dezelfde bezigheden en werkzaamheden. Je staat op, je maakt een ontbijt klaar en voor je het weet sta je samen met honderd andere Nederlanders in de file. Het ritme tijdens je werkdag is al helemaal om van te huilen: dezelfde klusjes, dezelfde collega’s en gewoontes.

Geen uitdaging genoeg krijgen

Sleur of saai leven?

Zodra je spreekt van sleur, is het beeld wat je hebt van je eigen dag, week of maand, echt te negatief geworden. Jouw kijk op je eigen leven is dan bepalend aan het worden voor hoe je je voelt: je raakt verveeld en daardoor ook futloos of zelfs opgebrand. Zo kan een burn-out dus óók beginnen, dit noemt men dan een bore-out. Te lang onder je niveau werken kan ervoor zorgen dat je uitgeput raakt, hoe raar dat ook klinkt.

Sommige mensen zijn juist gebaat bij een terugkerend dag- of weekritme; zij ervaren het als een houvast. Zij vinden het juist heerlijk om precies te weten wat hen te wachten en wat hen te doen staat wat werkzaamheden betreft. Andere mensen kost het juist meer energie om volgens een vast ritme te leven; ze missen (onverwachte) prikkels en kwalificeren het al snel als saai. Zij ervaren alles dan als een sleur.

Redenen van verveling

Eigenlijk bestaat je leven dan uit weinig uitdagingen, weinig onverwachte wendingen die je, soms onbewust, wel zou willen. Het kan lastig zijn om bij jezelf te ontdekken waarom je verveeld bent. De eerste verklaring die mensen in die situatie vaak hebben is dat ze ‘gewoon moe’ zijn.

Door die moeheid ben je ook sneller geïrriteerd dus je bent je niet bewust van de gevolgen die de jarenlange regelmaat. Zijn het de collega’s waar je op uitgekeken raakt? Is het het type werkzaamheden waarvoor je verantwoordelijk bent op et werk? Heeft het met de privésituatie te maken?

Regelmaat en hoogbegaafdheid

Niet iedereen zoekt natuurlijk die uitdagingen op. Veel mensen hoeven niet uitgedaagd te worden en presteren liever op het niveau waarop ze weten dat ze het aan kunnen en waar men weet wat er van hen verwacht wordt. Het is daarom ook niet verrassend dat mensen die moeite hebben met regelmaat, te vinden zijn met vaak een hoge intelligentie.

Ook kan het zijn dat ze hoogbegaafd blijken te zijn. Hoogbegaafde medewerkers werken al snel onder hun niveau doordat ze snel leren. Ze hebben snel door hoe de zaken in elkaar steken en zijn daarom sneller toe aan nieuwe uitdaging.

Lees ook: Snel verveeld hoogbegaafdheid

Niet tegen regelmaat kunnen

Wat te doen tegen verveling?

Zorg buiten werk om voor uitdaging, op welk front dan ook. Intellectueel, fysieke inspanning of de zorg voor uw jonge kind, alles is welkom naast een baan onder niveau. Sport is sowieso altijd goed om de zinnen te verzetten. Als je iets wilt doen aan een vervelende regelmaat, dan zul je het moeten zoeken in diepgang, niet in de hoeveelheid van je werkzaamheden.

Zoek natuurlijk ondertussen naar mogelijkheden waarin je niet meer zo verveeld bent. Dit hoeft niet direct te betekenen dat je een andere werkgever gaat zoeken. Probeer het in eerste instantie te bespreken met je leidinggevende. Wie weet valt het te regelen dat je er een aantal taken en verantwoordelijkheden bijkrijgt.

Gerelateerde artikelen

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *