Stress bij hoogbegaafdheid: Waarom heb je stress als je hoogbegaafd bent? Voor de buitenwacht lijkt het dat je alles ‘zo even doet’ dat je het allemaal wel aankunt en dat voor jou niks een moeite is.
Maar is dat wel zo? Lukt echt alles je ‘zo even’? Of ben je toch gewoon een mens met twijfels, onzekerheden en gevoelens van onvermogen?
Stress bij hoogbegaafdheid
Stress bij hoogbegaafdheid ontstaat door een aantal factoren. Om dit te begrijpen is het goed te weten dat iemand die hoogbegaafd is, anders denkt dan ca 98% van de mensen om zich heen. De snelheid van denken verraad dat je als hoogbegaafde vaak al klaar bent wanneer een ander nog moet starten.
Dit uit zich vaak in vragen als:
- Waarom doen mensen dit niet?
- Iedereen snapt dit toch wel?
- Waarom gaat het bedrijf deze richting op?
- Wie gaat het voedselprobleem in de wereld oplossen?
Gedachten van hoogbegaafden
Het overzicht, het snelle denken en de diepgang van het denken, zorgen voor andere levensvragen dan andere mensen die hebben. Dit is te vergelijken met een auto: Het zou onredelijk zijn te verwachten dat een oud Fiatje een formulie 1 race gaat winnen. Het Fiatje is er simpelweg niet voor gemaakt.
Een hoogbegaafde merkt echter dat hij een formule 1 auto is, in een wereld vol Fiatjes. Je merkt dit dan aan:
- Mijn gevoel klopt altijd
- Ik heb haast altijd gelijk, maar ik durf niet te vertrouwen op mijn intuitie
- De oplossing die ik van te voren had bedacht (maar misschien niet heb durven uiten) bleek achteraf weer de beste
- Het pad dat ik koos voor ons team was de beste, maar ik begrijp niet waarom mijn teamleden niet wouden volgen.
Het accepteren van dit oververmogen als hoogbegaafde kan best een stevige opgave zijn. Voor de buitenwereld lijkt het alsof je zegt dat je veel beter bent dan de ander. Dit is natuurlijk onzin, als mens verschil je nooit, echter de vermogens zijn anders, een ieder op zijn eigen unieke manier. (een formule 1 auto in een oud Italiaans stadje lijkt me niet echt prettig, een oud Fiatje wel!)
Het lijkt vaak dat wanneer je zegt dat je slimmer bent dan een ander, dat je dan ook beter bent dan een ander
Stress omdat je net even wat slimmer bent dan de rest?
Durf op jezelf te gaan vertrouwen!
Volg hier: stresscoaching

Redenen van stress bij hoogbegaafdheid
Hieronder hebben we een aantal redenen van stress bij hoogbegaafdheid genoemd.
Onrealistische verwachtingen van jezelf
Wanneer je die formule 1 auto bent, wil dit nog niet zeggen dat je alles kunt. Er zijn gewoon taken, opdrachten, studies en werkzaamheden waar je niet geschikt voor bent. Wees redelijk in je eigen verwachtingen, maar daag jezelf uit in de juiste richting die bij je past
Aanpassen aan je omgeving als hoogbegaafde
Wanneer je bij de 2% hoogbegaafden hoort, betekent dit dat 98% van de mensen anders is dan jij. Dit betekent dat 98% van de mensen anders denkt, voelt en handelt dan dat jij dit zou doen. Echter: een ieder wenst geaccepteerd te worden door zijn omgeving. William James zegt hierover: een ieder snakt naar waardering. Zo ook een superslim mens!
De keerzijde van deze medaille is dat een hoogbegaafde zich zover aan gaat passen aan die 98% dat een burn-out (of boreout) op de loer ligt. Je verliest dan namelijk de regie over je eigen leven.
De omgeving lijkt niet mee te willen
Jouw ideeën kloppen altijd, als je je gevoel volgt gebeuren er grootse dingen, maar wanneer je ze uitvoert snapt niemand je. Je begrijpt dit echt niet: waarom komt niemand in beweging? Waarom werken ze niet samen? Snapt niemand dan dat dit echt het beste is?
Het voelt alsof je omgeving niet mee wil, maar besef dat dit een onvermogen is. De stijl van communiceren (het vertellen van de denksprongen in je hoofd) helpt vaak erg goed bij het meekrijgen van je omgeving.
Hoogebegaafd en niet durven vertrouwen op gevoel
Het gevoel klopt vaak goed. Echter doordat je snel kunt denken, ontstaat er vaak twijfel:
- Onderbouw ik het nu wel goed?
- Ik zie nog 27 beren op de weg!
- Ik ben dan wel weer degene in de groep die ‘het allemaal weet’
- Emoties kunnen nooit een leidraad zijn, ik zoek een geschikte theorie die me gaat helpen
Stress verminderen bij hoogbegaafdheid
Stress verminderen als hoogbegaafde is echt goed te doen. Net als ieder ander mens is het accepteren van de huidige situatie het meest belangrijk om vervolgens op een eigen unieke manier te gaan werken.
Zelf de regie nemen is hierbij een zeer belangrijk gegeven. Dit start altijd bij begrijpen wie je bent, en waar je kwaliteiten liggen als hoogbegaafde
Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)
Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.

Hulp bij burn out en stress
Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!
Bekijk ons aanbod voor: