Maak je je druk om de kleinste dingen of verlies je de controle erover? Neig je naar een burn-out? Hoeveel aandacht en actie heb je in je zelfzorg gestopt om je angst en stress te beheersen? Zelfzorg kan ervoor zorgen dat aan de eisen en stressfactoren van het leven gemakkelijk kan worden voldaan. Dit hoeft allesbehalve ingewikkeld te zijn.

Wat als één oplossing zou zijn om gewoon meer opmerkzaam of mindful te worden met meditatie? Meditatie is een oude oosterse praktijk. In westerse landen wordt meditatie erg populair als hulpmiddel om de geest te kalmeren en de concentratie te verhogen. Meditatie kan je helpen om te gaan met het dagelijks leven, stress te verminderen en je algehele welzijn te verbeteren.

Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)

Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.

e-book-symptomen-burnout

Wat is meditatie?

Meditatie is een vorm van lichaams- of ontspanningstherapie. In de breedste en meest universele definitie is meditatie een discipline die inhoudt dat de geest en aandacht naar binnen worden gericht en dat er wordt gefocust op één gedachte, beeld, object of gevoel. Tijdens meditatie concentreer je je geest op één bepaald ding, zoals je ademhaling, geluiden, lichaamsbewegingen en gevoelens of gezang.

Dit helpt je geest te trainen om gefocust en vredig te blijven in tijden van stress of angst. Om die reden wordt meditatie ook wel aandachtregulatie (of aandachtstraining) genoemd. Verschillende meditatieoefeningen kunnen verder worden gedefinieerd in overeenstemming met waar de aandacht op gericht wordt.

Het doel van meditatie varieert afhankelijk van de techniek die wordt beoefend. Sommige technieken brengen rust en andere verminderen stress, brengen inzicht of verlichting, wekken vertrouwen en creativiteit op, werken met denk- en gevoelspatronen, beantwoorden de meest elementaire en alledaagse vragen, beantwoorden de meest zielzoekende vragen, en sommige brengen het allemaal.

Meditatie als een seculiere praktijk

Meditatie heeft in de moderne context een terechte aandacht gekregen vanwege de mentale en fysieke gezondheidsvoordelen die met de beoefening ervan verbonden zijn. Tegenwoordig worden bepaalde vormen van psychotherapie ook geassocieerd met meditatie. Zo omvatten verschillende meditatieve disciplines een breed scala aan spirituele en niet-spirituele doelen.

In meer seculiere, therapeutische of persoonlijke ontwikkelingscontexten zijn de voordelen van meditatie onder meer het bereiken van meer focus en verbeterde prestaties, het vergroten van creativiteit of zelfbewustzijn, het cultiveren van een meer ontspannen en vreedzame gemoedstoestand, het beheersen van chronische pijn, depressie en angst, en het bieden van een reeks fysiologische en metabole voordelen voor de cardiovasculaire, immuun- en neurologische systemen.

Mindfulness-meditatie

Een eenvoudige manier om mindfulness te definiëren, is een mentale discipline gericht op het trainen van je aandacht. Je aandacht trainen doe je als volgt:

  • Gebruik je zintuigen als tool om je aandacht te trainen
  • Breek los van de gedachtenlus en breng je geest in het huidige moment
  • Bevorder je zelfbeheersing door niet gehecht te zijn aan voorbijgaande ervaringen zoals gedachten, gevoelens en sensaties
  • Moedig jezelf aan een houding aan te nemen van openheid, nieuwsgierigheid, acceptatie en niet-oordelen
  • Cultiveer gelijkmoedigheid en stilte door onbewogen te zijn op je ervaring van moment tot moment

Lees ook: Het nut van mindfulness bij stress en burn-out

Minder doen en meer zijn

Het leven kan erg stressvol zijn. We weten dat stress onze gezondheid beïnvloedt (zowel mentaal als fysiek welzijn), leidt tot destructieve patronen en gewoonten (eetaanvallen, alcoholverslaving, verbroken relaties – om er maar een paar te noemen). Stress beperkt ons vermogen om onze doelen te bereiken en verhoogt de waarschijnlijkheid om op situaties te reageren (en overdreven te reageren) in plaats van erop te reageren.

Velen van ons leven met constante stress en angst; zorgen maken over klanten, kinderen, relaties, werkroosters en de eindeloze takenlijsten thuis. Waar en hoe kun je tijd creëren voor jezelf? Een populaire vorm van mindful is meditatie. Meditatieoefeningen ondersteunen het opmerkzaam zijn. Er zijn veel vormen van meditatie, enkele van de meest bekende zijn: begeleid, visueel, adem tellen, stilte, wandelen, opmerkzaam zijn en boomkijken.

MRI-scans laten zien dat meditatie de activiteit in de hersenregio’s die geassocieerd zijn met stress, vermindert. Een verlaging van het niveau van het stresshormoon, cortisol, in de hersenen zorgt voor een responsieve toestand in plaats van een reactieve toestand. Door regelmatig te mediteren, kunnen stress en angst worden verminderd.

Minder doen en meer zijn

Meditatie bij stress en burn-out

Erkennen hoe we ons voelen, is de eerste stap in het aanpakken van extreme vermoeidheid, stress of burn-out. Als mens zijn we geprogrammeerd om door te gaan, vaak zonder de gebruikelijke routines om de dag te breken. Maar als we niet de tijd nemen om te pauzeren, merken we niet hoe moe of opgebrand we eigenlijk zijn. Terwijl we zo druk bezig zijn met dagelijkse taken, mogen we niet vergeten in te checken op ons eigen welzijn.

Dagelijks een moment van meditatie inlassen, stelt ons in staat om contact te maken met onszelf, zodat we onze gedachten en gevoelens direct kunnen herkennen en ze ook meteen kunnen aanpakken. Vervolgens leert meditatie ons ook meer realistisch te zijn over wat er op een dag kan gedaan worden. Het is trouwens meer dan oké als je niet alles van je to-do-lijst afvinkt. Dit is het moment om zacht voor jezelf te zijn.

Of je nu van thuis uit werkt of niet, moedig jezelf aan om overdag pauzes in te plannen, om je te concentreren op je ademhaling, wat rekoefeningen te doen of indien mogelijk een wandeling te maken. Je zult merken dat je stress en angst vermindert en dat je ook beter zult slapen.

Meditatie is iets waar we allemaal van kunnen profiteren!

Meditatie is een van ’s werelds snelst groeiende gezondheids- en wellnesspraktijk. Het gebruik ervan in het bedrijfsleven, bij trauma, voor betere sportprestaties, in het onderwijs en bij ziekte (om er maar een paar te noemen) neemt toe en de kracht van de praktijk wordt gehoord. Het bewijs zit in de ervaring.

Naast het verminderen van stress, zijn er nog andere gezondheidsvoordelen, zoals een sterker immuunsysteem. De onderzoekers van de University of Wisconsin School of Medicine ontdekten dat meditatielessen de effecten van verkoudheid geven – iets wat iedereen zou verwelkomen. Vergeet niet dat de vermindering van stress ook de daling van cortisol betekent, wat betekent dat als je jezelf een gezondheidsdoel hebt gesteld om af te vallen, je eindelijk die koppige kilo’s ook kunt verliezen! Een win-win.

Als je nieuw bent in het concept van meditatie, nodigen we je uit om nieuwsgierig te zijn, te ontdekken en te spelen. Begin met slechts 5 tot 10 minuten meditatie per dag, voordat je aan het werk gaat, in de auto na schooltijd, voor de gymles, in de bus, in het park, voor het slapengaan of tijdens je theepauze – pak een headset en je telefoon en doe een snelle begeleide meditatie. Begeleide meditatie is een geweldige kickstarter als je met meditatie wilt beginnen.

Bekijk ook: Ademhalingsoefeningen: tijd om op adem te komen

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van meditatie?

Meditatie heeft zowel lichamelijke als geestelijke gezondheidsvoordelen. Het kan je helpen de symptomen van veel gezondheidsproblemen te beheersen, waaronder:

  • Ongerustheid
  • Depressie
  • Hartziekte
  • Hoge bloeddruk
  • Hoofdpijn
  • Slaapproblemen
  • Burn-out

Meditatie kan ook voordelen hebben voor je geestelijke gezondheid, waaronder:

  • Omgaan met stress
  • Zelfbewustzijn vergroten
  • Je aandacht brengen naar het huidige moment

Wat als meditatie niet lukt?

Meditatie kan bepaalde verwachtingen met zich meebrengen, zoals in staat zijn om je geest ‘uit te wissen’ of om gedachten kwijt te raken. Maar de geest blijft vaak denken, zelfs als we dat niet willen. Meditatie impliceert een houding van nieuwsgierigheid, openheid en acceptatie van, in plaats van reactiviteit voor, wat er ook gebeurt. Niet-reactiviteit betekent niet dat we niet reageren, het betekent alleen dat we ons niet zo gedwongen voelen om te reageren. Deze houding aanleren vergt tijd en oefening.

Het doel van mediteren is om steeds meer dezelfde aandacht en bovenstaande houding in ons dagelijks leven op te kunnen nemen, zodat we ons niet alleen beter zullen voelen, maar ook beter zullen leren, functioneren en communiceren en in wijsheid kunnen groeien.

Meditatie kan overal worden gedaan en je hebt niet veel tijd nodig. Probeer om te beginnen elke dag vijf tot tien minuten te mediteren en verhoog de tijd vervolgens geleidelijk over weken of maanden. Onthoud dat het tijd, geduld en oefening kost om te leren mediteren. Als je hulp nodig hebt, probeer dan:

  • Het volgen van een meditatiecursus
  • Wekelijkse meditatielessen bij te wonen

Een meditatie-dvd of YouTube-video van Sanne zoekt geluk

  • Een app voor mindfulness, zoals Headspace, Insight Timer of the Breathing app

Wil je dat wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland. In de afgelopen jaren hebben we duizenden mensen geholpen.

Meteen beginnen?

Hoewel er veel verschillende meditatietechnieken bestaan, zijn de algemene ideeën vergelijkbaar. Wil je meditatie proberen waar je nu bent? Probeer onze favoriete 10 minuten durende meditatie!

  • Zoek een rustige plek zodat je niet snel wordt afgeleid
  • Ga zitten in een comfortabele houding, zoals op een stoel zitten of op de grond liggen
  • Sluit je ogen
  • Breng je aandacht naar je adem
  • Houd je ogen gesloten
  • Merk op dat je buik omhoog en omlaag gaat terwijl je in- en uitademt
  • Let op je adem
  • Haal je adem naar je buik en vul het als een ballon
  • Terwijl je doorgaat met inademen, tel je 1 en bij het uitademen, tel je 2
  • Ontspan en herhaal het nemen van 10 langzame, bewuste ademhalingen door je neus en adem uit via je mond
  • Glimlach, want je hebt net gemediteerd

De toekomst van meditatie

Meditatie blijft zich uitbreiden in elke cultuur over de hele wereld. Uit een Amerikaans onderzoek in 2007 bleek dat meer dan 20.000.000 mensen meditatie hadden geprobeerd of mediteerden. De Canadese regering deed een experiment in een groot bedrijf en ontdekte dat de groep die mediteerde voor een grotere winst zorgde, omdat de groep efficiënter werkte en gelukkiger was in vergelijking met de groep die niet mediteerde.

Sinds de komst van meditatie in het Westen zijn en zijn er nu veel westerse spirituele leraren uit elke traditie die de mantel hebben overgenomen van het verspreiden van meditatie over de hele wereld. Het lijdt geen twijfel dat het aantal westerse leraren zal blijven groeien en meditatie nog meer aangepast zal worden aan een westers publiek.

Wanneer we mediteren, verandert dit niet alleen de chemie van onze eigen gedachten en gevoelens, maar kan het ook de mensen om ons heen positief beïnvloeden. De energie van meditatie bouwt in ons op en hoe gelukkiger en vrediger we worden, hoe positiever ons leven wordt.

Mediteerders begrijpen de enorme voordelen van het beoefenen van meditatie en willen deze kennis graag met zoveel mogelijk mensen delen. Als je begint met mediteren, sluit je je aan bij een wereldwijde gemeenschap van mensen die zich inzetten voor een goede mentale gezondheid, vrede, liefde, wijsheid, mededogen en vreugde. We moedigen je aan om mee te doen!

Hulp bij stress en burn-out

Het omgaan met stress en burn-out is niet altijd eenvoudig. Natuurlijk wil je graag doen waar je goed in bent en bezig zijn met de dingen die je energie geven en jezelf opbouwen. Echter zijn er altijd factoren die dit weer in de weg staan. Een grote behoefte om een ander een plezier te doen bijvoorbeeld, of je wens een taak geweldig uit te voeren.

Om stress en burn-out de baas te zijn, doe je er goed aan om het wiel niet opnieuw uit te gaan vinden. Velen proberen dit namelijk wel. Ze gaan zelf op zoek naar antwoorden, terwijl deze antwoorden voor het oprapen liggen bij een goede coach. Een coach helpt je bovendien inzicht te krijgen in jezelf, waardoor je een gezond en evenwichtig zelfbeeld opbouwt en zelf de regie over je leven opbouwt.

Ben jij hier klaar voor?

Bekijk ons aanbod voor:

Gerelateerde informatie

In onze kennisbank vind je honderden artikelen die je verder helpen. Heb je deze artikelen al gelezen:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *