Valkuilen die zorgen voor stress: In dit artikel helpen we je stress te herkennen aan diverse valkuilen. Onder ieder punt, hebben we een link gezet naar een uitgebreider artikel, zodat je je verder kunt verdiepen in deze materie

Wellicht is de lijst niet compleet. Herken je meer valkuilen die zorgen voor stress? Onderaan dit artikel kun je een reactie plaatsen. Met jouw reactie kunnen we meer mensen voorzien van de nodige informatie.

Moeizaam omgaan met stress

Valkuilen die zorgen voor stress

Welke valkuilen zorgen voor stress?

Perfectionisme

Wanneer je de druk ervaart om alles tot in detail te regelen of perfect voor elkaar te krijgen, kan dit zorgen voor veel stress. Je hebt moeite om ‘de boel, de boel te laten’ en moeite met het afsluiten van projecten.

Op deze manier blijf je maar bezig en is er zowel fysiek als mentaal geen tijd om te rusten. Perfectionisme is een drijfveer voor stress.

Ambitie

Ben jij ambitieus van aard? Het is een karaktereigenschap dat je veel kan brengen. Helaas is het ook een eigenschap dat zorgt voor veel stress. Niets is goed genoeg en doorgaan is het motto. Wanneer je erg ambitieus bent heb je moeite om bij mijlpalen stil te staan. Een nieuwe functie? Dat is dan juist een reden om extra hard aan het werk te gaan en te presteren.

> Meer over te ambitieus zijn

Prestatiegericht

Maak jij altijd lijstjes en stel je veel doelen voor jezelf? Het is een perfecte manier om taken te volbrengen, maar het kan in uiterste gevallen juist een negatief effect hebben. Prestatiegerichte mensen hebben moeite om hun ‘verlies’ te accepteren.

Stel je wilt aan het einde van deze dag de was gedaan hebben en meerdere werktaken volbrengen, dan is dat een goed streven. Maar wanneer dit niet lukt, zou dit niet perse moeten zorgen voor stress. Wanneer je erg prestatiegericht bent, kun je hier juist extra veel stress door ervaren.

> Lees: De invloed van stress op prestaties

Niet ‘niets’ kunnen doen

Niet stil kunnen zitten en altijd maar bezig zijn is een bekende factor van stress. Mag jij van jezelf nooit even rustig een bakje koffie drinken of een middagje niks? Ben je bang dat je dan niet goed bezig bent of dat je dan niet al jouw taken afkrijgt?

Dan is dit een echte drijfveer voor stress. Jouw stresslevels gaan al omhoog wanneer jouw trein vertraging heeft en je niets in deze tijd kunt doen. Het is een sterke karaktereigenschap, maar het kan helaas ook een zeer negatief effect hebben.

> Lees ook: Het moeilijk vinden om niets te doen

Zwakke punten verbeteren

Moeite met hulp vragen

Vind jij het belangrijk om sterk over te komen? Het is een veelvoorkomende eigenschap dat mensen moeite hebben om hulp te vragen. Je stelt je dan namelijk kwetsbaar op. Je wilt sterk overkomen en hulp maakt je extra kwetsbaar.

Het nadeel hiervan is, is dat je alles zelf moet doen. Dit werkt natuurlijk stress verhogend. Een groot nadeel van deze karaktereigenschap is dat hulp vragen aan andere niet eens een optie lijkt. Om jouw stress te verlagen kan het juist fijn zijn als iemand je te hulp kan schieten.

> Lees ook: Moeite hebben om hulp te vragen

Verantwoordelijkheidsgevoel

Veelal mensen die het oudste kind van het gezin zijn of een belangrijke werkfunctie hebben, kampen met een hoog verantwoordelijkheidsgevoel. Door verantwoordelijk te zijn voor bijvoorbeeld een belangrijk project, kun je extra veel stress ervaren. Jij bent verantwoordelijk voor het resultaat en zult of de lof of de kritiek ontvangen.

Ook hebben mensen met een hoog verantwoordelijkheidsgevoel moeite met taken uit handen geven. Omdat het op jouw bordje komt, wil je het natuurlijk het liefst zelf doen. Hierdoor kun je extra veel stress ervaren.

> Lees hier: Oververantwoordelijk zijn

Te veel moeten

Er zijn dingen in het leven die moeten, maar er zijn ook erg veel dingen die mogen of die je kunt doen omdat je het leuk vindt. Wanneer je echter onder hoge druk staat, kun je het gevoel krijgen dat alles moet. Deze mentale instelling zorgt er juist voor dat alles zwaarder lijkt.

Alles wat moet kan zorgen voor nog meer druk. Het is belangrijk om een onderscheid te leren maken tussen wat echt moet en wat allemaal optioneel is. Het is een geval van prioriteiten stellen. Maak een lijst van welke taken echt moeten en wat allemaal mag. Hierdoor kun je heel wat stress verlichten.

> Lees ook: Te veel moeten

Omgaan met stress moeilijk

Moeite hebben met focus

Ben jij snel afgeleid en vaker met meerdere dingen bezig dan dat je op een taak bent gefocust? Dan kan dat extra stressvol zijn. Doordat je niet jouw volledige aandacht op een punt houdt, kun je extra veel stress ervaren. Je weet namelijk dan nooit goed wat je precies hebt gedaan en wat nog gedaan moet worden.

Het is belangrijk om je met de volle aandacht op een taak, opdracht of afspraak te kunnen richten. Dit zorgt voor veel minder stress. Zet bijvoorbeeld jouw telefoon uit wanneer je werkt of een afspraak hebt.

> Lees hier: Niet kunnen focussen door stress

Moeite hebben met grenzen aangeven

Nee zeggen is voor veel mensen moeilijk. Stel je begint jouw nieuwe startersfunctie, dan kun je moeite hebben met nee zeggen. Angst om ontslagen te worden of dat er een negatief en zwak beeld van je wordt gevormd, kan een reden zijn dat je geen nee durft te zeggen.

Toch is het juist erg belangrijk om jouw grenzen aan te geven. Veel mensen die kampen met stress-gerelateerde problematiek, hebben moeite met het aangeven van hun grenzen. Wanneer je telkens jouw grenzen overschrijdt, dan is het logisch dat je steeds meer druk ervaart. Leer om nee te zeggen om jouw stresslevels op orde te houden.

Moeite met dingen loslaten

Blijven zaken lang aan jouw knagen en heb je moeite met zaken loslaten? Dan kun je hier extra veel druk door ervaren. Blijf jij bijvoorbeeld ’s nachts voor het slapengaan nog malen in je hoofd over een gesprek of gebeurtenis van die dag?

Deze eigenschap kan je op bepaalde momenten mentaal opvreten. Het is goed om dingen te leren loslaten.

Streven naar waardering

Iedereen vindt het fijn om eens een complimentje te ontvangen. Dat is een natuurlijke eigenschap. Echter zijn er ook mensen met de karaktereigenschap om te streven naar waardering. Zij leven voor de complimentjes en waardering van anderen.

Zij zullen daarom ook sneller een stapje verder gaan, net wat meer doen en altijd beschikbaar zijn. Deze eigenschap heeft een funeste bijwerking. Door altijd maar meer te willen doen voor extra waardering, kun je helemaal op raken. Het zorgt voor meer en vooral onnodige stress.

> Lees ook: Te graag waardering willen van anderen

Te gespannen leven

Competitiedruk

Jij bent zeker niet de enige die extra druk kan ervaren door bijvoorbeeld vrienden, familie of collega’s. Stel jouw jongere broer of zus heeft het al helemaal voor elkaar en jij nog niet, of jouw leeftijdsgenoten hebben al een betere functie en jouw collega’s presteren beter?

Dit gevoel kan jouw stresslevels erg verhogen. Door deze competitiedruk wil je meer gaan doen, waardoor je juist meer druk krijgt. Je doet taken, opdrachten of afspraken niet omdat je ze leuk vindt, maar omdat je het voor je gevoel moet doen om in de race te blijven.

> Meer over competitiviteit en bewijsdrang

Slecht in plannen

Extreem ordelijk en perfectionistisch zijn kan bijdragen aan stress, maar ook het tegenovergestelde heeft zijn gevolgen. Wanneer jij bijvoorbeeld niet goed kunt plannen, kun je extra veel stress ervaren. Door geen overzicht te creëren kun je veel meer druk ervaren.

Door een duidelijke planning te kunnen maken, kun je juist rust ervaren. Je kunt zien dat je genoeg tijd hebt om al jouw taken te volbrengen. Slecht zijn in plannen of werken zonder planning, kan juist stress verhogend werken.

> Lees ook over te veel uitstellen

Slecht in regelmaat

Ben jij iemand die moeite heeft met regelmaat in het leven te creëren? Dan kan dat zorgen voor extra veel stress. Wanneer jij bijvoorbeeld nooit rond dezelfde tijd gaat slapen en juist erg laat naar bed gaat, krijg je te weinig nachtrust.

Hierdoor wordt je sneller gestrest. Het gebrek aan regelmaat is funest voor jouw lichaam en geest. Het ontbreekt je al gauw aan motivatie en je kunt een onrustig gevoel van binnen krijgen.

> Lees ook over moeite hebben met regelmaat

Binnenvetter

Praat jij niet graag over jouw emoties of hoe het emotioneel met jou gaat? Dan kan dat zorgen voor een hoger stressgevoel. Stel je voelt je al een tijd niet goed, maar niemand weet het? Dan kan niemand hier ook rekening mee houden. Je wilt graag sterk overkomen, maar dat brengt heel wat stress met zich mee.

Waar anderen voor je gevoel maar graag praten over hoe ze zich voelen, doe jij dit nooit. Dit kan juist zorgen voor meer stress omdat je je voor de buitenwereld niet kunt toegeven aan jouw gevoel.

> Lees ook over binnenvetten en gevoelens opkroppen

Pessimisme

Ben jij niet degene die iedere ochtend stralend de dag tegemoet gaat, maar juist alles somber inziet? Een pessimistisch wereldbeeld kan stress verhogend werken. Je ziet nergens de lol van in en alles wordt al gauw gerationaliseerd.

Wanneer je moeite hebt om zaken van de zonnige kant te bekijken, zal je ook moeite hebben om plezier eruit te halen. Weinig plezier zorgt automatisch voor een gevoel van moeten dat resulteert in meer stress.

> Lees ook: Depressieve gevoelens door stress

Enorm betrokken

Wanneer je altijd en bij iedereen sterk betrokken bent, kun je extra veel druk ervaren. Ben je bijvoorbeeld erg betrokken bij jouw gezin? Dan kun je extra veel druk ervaren wanneer het bijvoorbeeld niet goed gaat met jouw partner of kinderen.

Je bent zo betrokken bij anderen, dat je hun lasten automatisch op je neemt. Het is een eigenschap die je vaak ziet bij ouders. Ondanks dat het een behulpzame eigenschap is, kan deze persoonlijke karaktereigenschap ook zorgen voor extra stress.

> Lees ook: De gevolgen van overbetrokkenheid

Karaktereigenschappen stress

Hoog sensitief

Wanneer je erg gevoelig en zeer emotioneel van aard bent, kan dit stress verhogend werken. Hoog sensitief betekent dat jij net wat extra gevoeliger bent en dat standaard zaken jou bijvoorbeeld net iets harder raken dan bij andere mensen. Doordat jouw emoties snel de overhand kunnen nemen, kan dit zorgen voor extra stress in het dagelijks leven.

Je kunt sneller van je à propos raken en zaken kunnen je net wat heftige aanslaan. Dit kan stress verhogend werken. Ook de angst dat je geëmotioneerd raakt bij bijvoorbeeld een belangrijke prestatie of sollicitatiegesprek kan jouw stresslevels snel doen stijgen. Het is belangrijk om jouw gevoelens te erkennen, maar zorg ervoor dat je er ook goed mee om leert te gaan. Het accepteren dat je net wat gevoeliger bent kan al sterk helpen om niet gestrest te raken van jouw gevoelens.

> Lees meer over HSP en burn-out

Moeite met verandering

Vind je het fijn als de zaken precies zo blijven als dat ze waren? Dan kun je heel wat stress ervaren wanneer er een plotselinge verandering plaatsvindt. Moeite hebben met verandering kan een lastige eigenschap zijn.

Je gemoederen zullen al flink opspelen wanneer er maar kleine veranderingen plaatsvinden. Het is een veelvoorkomende eigenschap bij mensen die last hebben van een burn-out of andere stress gerelateerde problemen. Leren omgaan met veranderingen is een natuurlijk proces dat je kunt leren.

> Lees ook: Uit je comfortzone stappen

Angst

Angstig zijn kan veel narigheid met zich meebrengen. Het kan je bijvoorbeeld weerhouden van deelnemen in bepaalde activiteiten of weerhouden van sociale interacties. Daarnaast zorgt angst ook voor een hoger stressgehalte.

Wanneer je in een angstige situatie komt, maakt jouw lichaam extra adrenaline aan en ben je extra alert. Wanneer je vaak angstig bent en angstig bent in normale situaties, zijn jouw adrenaline levels sterk verhoogd. Dit draagt bij aan een gestrest gevoel.

> Lees ook: Bang zijn om iets te missen

Faalangst

Faalangst valt net onder een andere categorie. Weliswaar spelen dezelfde angstgevoelens op, maar deze spelen uitsluitend op wanneer er gepresteerd moet worden. Faalangst is een eigenschap dat iedereen kan ontwikkelen.

De stress speelt dan op wanneer je een belangrijke afspraak hebt, presentatie moet doen of bijvoorbeeld een belangrijke toets moet maken. Tijdens deze belangrijke momenten wordt er extra adrenaline aangemaakt waardoor je een gestrest gevoel krijgt.

Gehaast zijn

Ben jij gehaast? Dat betekent dat je tijdens het doen van een opdracht al aan het denken bent aan een belangrijke afspraak van morgen of aan andere belangrijke taken die nog moeten gebeuren. Gehaast leven zorgt automatisch voor een hoop stress.

Je hebt moeite met orde op zaken houden en de hoofdzaken van de bijzaken te onderscheiden. Vandaag de dag worden er veel excuses gebruikt voor een gehaast leven. Je hebt bijvoorbeeld een belangrijke baan of een druk gezinsleven. Toch mag dit niet als excuus gezien worden. Wanneer je te lang gehaast leeft, is een burn-out haast onvermijdelijk.

> Lees meer over het te druk hebben

Loyaal

Loyaliteit wordt doorgaans gezien als een positieve persoonlijkheidseigenschap. In de grote zin van het woord is loyaal zijn dat ook. Maar mensen die erg loyaal zijn, kunnen hierdoor met heel wat stress te maken krijgen. Wanneer je bijvoorbeeld zo loyaal bent dat je altijd eerst de zorgen van een ander opneemt voordat je naar je eigen zorgen kijkt.

Kan dit voor heel wat extra stress zorgen. Mensen die erg loyaal van aard zijn, hebben vaak moeite met nee zeggen en het aangeven van hun eigen grenzen.

> Loyale mensen zijn vaak zeer gedreven

aardig gevonden willen worden stress

Onzeker zijn

Wanneer je onzeker bent kan dit heel wat vervelende gevolgen hebben voor jouw dagelijks leven. Onzekerheid kan zeker zorgen voor extra stress. Onzekerheid kan uitslaan naar angst en daardoor een verhoging van jouw adrenaline levels.

Daarnaast zorgt onzekerheid ook voor heel wat mentale stress. Je kunt in jouw hoofd blijven malen over zaken waardoor je mentaal uitgeput raakt. Wanneer je onzeker bent kunnen zaken net wat zwaarder wegen en ben je aan het einde van de dag sneller uitgeput.

Pleasen

Mensen willen pleasen is een slechte eigenschap. Ondanks dat het uit een goede bedoeling wordt gedaan, levert het jezelf vaak niets op dan stress. Door anderen altijd op hun gemak te willen stellen, kun je jouw eigen wensen voorbij lopen. Je leeft dan niet meer voor jezelf. Hierdoor kun je veel stress ervaren, omdat je altijd bezig bent met de zorgen en wensen van anderen. Deze kunnen tegen jouw eigen gevoelens ingaan.

Ben je bijvoorbeeld moe, maar moet je nog iets regelen voor een vriend? In plaats van nee te zeggen, is de kans groot dat je het uiteindelijk toch zult gaan doen. Uiteindelijk zorgt dit alleen maar voor meer stress bij jou.

> Lees meer over pleasegedrag

Moeite met in het nu leven

Heb je moeite met het genieten of het ervaren van het hier en nu? Ben jij altijd al een paar stappen verder en nieuwe afspraken aan het plannen voor in de toekomst? Dit kan bijdragen aan extra veel stress. Doordat je alleen gefocust bent op zaken of afspraken die nog moeten gebeuren, kun je nooit echt genieten van het hier en nu.

Het is belangrijk dat je het hier en nu kunt ervaren zonder een stressgevoel over alles wat nog moet gebeuren. Een mindfullnes-training kan hierbij goed helpen. Het leert je niet alleen het hier en nu te ervaren, maar het leert je ook om jouw lichaam beter aan te voelen. Zo kun je aanvoelen wanneer je gestrest bent en kun je er wat aan doen.

> Lees ook: Een simpel leven leiden

Plichtsgetrouw

Ben jij iemand die altijd zijn of haar afspraken na komt en overal op tijd is? Dat zijn goede eigenschappen, maar deze vorm van plichtsgetrouwheid, kan juist ook in het extreme uitslaan. Je bent zo plichtsgetrouw dat je niet van jouw taken kunt afwijken. Je kunt hierdoor jouw gevoel opofferen en daardoor tegen jouw eigen gevoelens ingaan.

Moet je morgen een belangrijke opdracht inleveren, maar ben je grieperig? Zelfs dan voel je het als jouw plicht om toch door te gaan. Plichtsgetrouw heeft zeker zijn positieve kanten, maar je moet ervoor oppassen dat je niet over jouw eigen grenzen heengaat. Op deze manier werkt dat alleen maar stress verhogend.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

  1. Of gewoon het ook uit het niets komt de stress da je zelf ni weet hoe het komt omda be in een situatie zit waar be just hit geraakt door onkunde door autisme en ge totaal in uw eigen leeft en daar ni niet kunt uitkomen en gewoon s’en zeikdag hebt en gewoon even dan ni veel kunt doen da het even allemaal te laten hängen en wachten tot het over is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *