TE succesvol zijn (als ondernemer): Het klinkt misschien een beetje vreemd. Een ondernemer die TE succesvol is. Hoe kan dat nou zal je denken? Succes, dat is toch juist hetgeen dat iedere ondernemer nastreeft? Dat is ook zo: Als startende ondernemer wil je graag succesvol zijn. Je richt je bedrijf op met een duidelijke visie en een specifiek doel voor ogen. Vervolgens trek je bij voorkeur de beste mensen aan om deze visie en dat doel zo goed en zo snel mogelijk te behalen. Het is natuurlijk de droom van elke ondernemer om zo succesvol mogelijk te zijn.

De passie die je ertoe heeft gedreven om dit bedrijf op te starten kan zo ten volle worden benut. En wat is er mooier dan wanneer het ook allemaal echt lukt? De orders stromen binnen, de vraag naar je product of dienst is hoog. Alles gaat je voor de wind. Dit is een scenario waar veel startende ondernemers vooraf direct voor zouden tekenen. Dus hoezo TE succesvol? Dat is toch alleen maar mooi?

Op het eerste gezicht natuurlijk wel. Zo hebben deze ondernemers relatief snel een zeer succesvolle onderneming uit de grond weten te stampen. Het bedrijf groeit als kool en de order portefeuille puilt uit. Toch is er een groep succesvolle ondernemers die dit verschijnsel van TE succesvol zijn ervaren. En dat hindert ze in hun dagelijks bestaan. Sterker nog, ze gaan er mentaal onder gebukt.

Succes wordt niet gegund

Verschijnselen van TE succesvol zijn

Wanneer deze groep succesvolle ondernemers wordt gevraagd naar de reden, komen er een aantal zaken naar voren. Het begint vaak met het feit dat de ondernemer geen uitdaging meer ziet in zijn bezigheden. Het lijkt allemaal vanzelf te gaan en de passie lijkt te verdwijnen. Het bedrijf is een geoliede machine die de ondernemer niet langer nodig lijkt te hebben.

Wat hieruit resulteert is dat de ondernemer in kwestie bij zichzelf te rade gaat waar hij of zij het allemaal nog voor doet. Een enorme mate van zelfbewustzijn steekt de kop op. Piekeren over wat hij of zij nog kan toevoegen of nog voor meerwaarde heeft is aan de orde van de dag. En het gevolg hiervan is gek genoeg een grote mate van dagelijkse stress.

Wanneer iemand de waarde van zijn functioneren niet meer ziet, is er een een serieus probleem. Dit is niet werk gerelateerd maar is vooral persoonlijk en psychisch. De ondernemer in kwestie weet gewoon niet meer waar het allemaal nog goed voor is. De passie en de lust om succesvol te ondernemen verdwijnt of is helemaal verdwenen.

Wat overblijft is een zelfbewust, piekerend en daardoor stressvol persoon. Omdat het bedrijf zo goed loopt is de ondernemer zowel fysiek als qua aansturing niet of nauwelijks meer nodig. Deze conclusie kan bij menig ondernemer leiden tot woede, oprechte frustraties en wanhoop.

De omgeving

Een ondernemer die zeer succesvol is, heeft vele vrienden. Althans, zo lijkt het. Succes trekt mensen aan. Maar wat een vaak gehoord probleem hiervan is bij deze succesvolle ondernemers, is dat die enorme aandacht veelal niet oprecht is en met name veelal niet oprecht om hem of haar persoonlijk te doen is.

Iedereen wil vrienden zijn met de man of vrouw achter het succes. Maar het is vaak niemand te doen om de daadwerkelijke persoon die achter de ondernemer schuil gaat. Het gaat de mensen vooral om zijn of haar prestaties en succes. In de hoop hier ook op de een of andere manier onderdeel van uit te kunnen maken werpen ze zich als bijen op de honing op de ondernemer.

Een gezonde hoeveelheid aandacht en waardering is natuurlijk heel fijn. Maar bij de TE succesvolle ondernemer wordt vaak geproefd dat het niet om de persoon zelf te doen is. En dat is wat steekt. In het bedrijfsleven wordt er gestreden om die ene ondernemer binnen te halen bij een ander bedrijf. Weer anderen zijn zo onder de indruk van je competenties en kunde dat ze er alles aan doen om je te winnen als CEO voor een ander bedrijf.

Maar de TE succesvolle ondernemer ervaart het niet als een eer. Sterker nog, hij of zijn voelt dat het deze mensen niet gaat om wie hij of zij is of wat hij of zij voorstaat. Het gaat in de meeste gevallen om de kunde, het trucje waardoor je succesvol bent geworden. Kortom, de vrienden die je hebt als een TE succesvolle ondernemer, zijn dat in veel gevallen alleen in de hoop dat zij er zelf beter van worden. En dat besef maakt deze mensen regelmatig eenzaam en zelfs gefrustreerd.

Niet gelukkig met succes

Gevolgen van succes

De gevolgen zijn op psychisch vlak uiteenlopend en verschillen natuurlijk per persoon. Maar over het algemeen kan worden vastgesteld dat deze ondernemers zich eenzaam voelen en onbegrepen. Het gevoel dat niemand deze klachten serieus neemt, want je bent tenslotte zo succesvol, wat zit je nou toch te klagen?

Ook komen hierdoor een verstoord dagelijks functioneren aan het licht. Er is vaak geen structuur meer in het leven van deze ondernemers: de onderneming loopt al vanzelf, je bent een soort van overbodig. Dus af en toe loop je nog eens naar binnen, om elke keer weer opnieuw te moeten concluderen dat het allemaal prima loopt.

Het laatste wat deze ondernemer wil is op deze manier zo ad hoc werken, maar dit is juist vaak hetgeen dat ze nog rest. Dit leidt dan ook onherroepelijk vaak tot onderbelasting. Het probleem met onderbelasting is dat je je werk zodanig goed kan doen, dat je het bijna automatisch doet. Je weet precies hoe alles in zijn werk gaat en je bent bijna een automaat die het zonder nadenken kan klaarspelen.

Er is op zo’n moment duidelijk geen uitdaging meer te bespeuren in het werk wat je doet. Dit resulteert als gevolg hiervan ook in een gebrek aan interesse voor hetgeen dat je doet. Het werk wordt saai en het interesseert je niet meer zo enorm. Je denkt al snel in termen als ‘Wat maakt het nog uit, alles loopt toch wel door’. Dit zijn veel gehoorde commentaren van ondernemers die worstelen met dit probleem.

Andere uitdagingen vinden

In deze fase ontdekken de ondernemers dat er meer is in het leven dan slechts succesvol zijn. Dat zijn zij immers al, maar toch zijn ze niet gelukkig. Er is dus iets anders in hun leven dat ze missen. Waar het wellicht begint is vaststellen waar je als persoon staat. Wat voor type mens ben je?

Ken je jezelf wel zo goed als dat je denkt? Wat voor persoon ben je en vooral hoe uit je dat naar anderen? Verhul je jezelf dagelijks in een masker van sociale acceptatie of streef je juist authenticiteit na? Want hetgeen wat deze TE succesvolle ondernemers verder gaat helpen is het ontdekken van de authenticiteit van hun eigen persoon.

Het is tijd om jezelf niet langer te verloochenen. Erken aan jezelf dat je naast succesvol ondernemer ook en vooral een mens bent, die behoefte heeft aan authentieke contacten, authentieke activiteiten. Wat hiermee bedoeld wordt ks het halen van levensvreugde uit deze activiteiten en contacten.

De levensvreugde die nu lijkt te ontbreken. Dat kan alleen als ze authentiek zijn. Want aan oppervlakkige contacten was er al geen gebrek, en dat heeft niet bepaald geholpen. Op deze manier kunnen zaken als waardering en oprechte interesse bijdragen aan de voeding van de mens achter de ondernemer.

Ontspannen ondernemen

Hogere doelen

Naast een succesvolle onderneming, missen deze TE succesvolle ondernemers vaak een hoger doel in het leven. Dat doel kan van alles zijn en verschilt natuurlijk per persoon. Het is voor de ondernemer belangrijk te weten waar zijn passies liggen. Dus niet op zakelijk gebied, maar op menselijk gebied. Op zakelijk gebied gaat het overduidelijk goed. Het is juist op het menselijke vlak waar de echte winst te behalen is. Er wordt gezocht naar erkenning en waardering van hun zijn, erkenning en waardering van hen als mens, zonder alle externe factoren die daar omheen cirkelen.

Waar het de TE succesvolle ondernemer vaak aan ontbreekt is een helder doel, dat zij los van hun onderneming of geld, kunnen nastreven en voldoening en zingeving uit kunnen halen. Daarom moet hij of zij bepalen wat dat doel nu precies is. Wellicht is hij of zij zo ingesteld op het succesvol ondernemen, dat er nooit echt aandacht is geweest voor hun eigen zelf.

Misschien is hij of zij een groot liefhebber van wandelen in de natuur, maar door het vele werken hier nooit echt aan toe gekomen. Misschien is de ondernemer in kwestie juist iemand die andere mensen graag wil helpen met zijn vergaarde rijkdom, bijvoorbeeld door hulprogramma’s op te starten voor zaken die in de derde wereld spelen.

Persoonlijke ontwikkeling als uitgangspunt

Het maakt in principe niet uit wat het doel is, het gaat om het effect dat het op de mens achter de ondernemer heeft. Op deze manier kan de mens achter de ondernemer zich weer nodig en oprecht gewaardeerd voelen. Precies hetgeen dat er tot nu toe zo aan heeft ontbroken. De ondernemer zal daarnaast zich moeten focussen om wat hij of zij nu écht belangrijk vind in het leven. Niet wat hem of haar het succesvolst zal doen worden, dat is hij of zij immers al.

Er bestaat een relatie tussen ’te succesvol zijn’ als ondernemer en hoogbegaafdheid

Gerelateerde artikelen

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *