Stress bij zzp-ers: Ondernemen is leuk, het geeft je vrijheid en je ervaart zelf de beloning van je harde werk. Bovendien kun je zelf je dagen bepalen zonder als loonslaaf geregeerd te worden. Heerlijk! Toch?

Het ondernemerschap kent echter nog wel eens wat hobbels en al snel werk je je suf wat de nodige stress met zich mee brengt.

In dit artikel de meest ervaren stressfactoren van ZZP-ers:

Voorkom dat je als ondernemer opbrandt!

Herken de symptomen van een burn-out tijdig.

Download hier (gratis) het E-book: symptomen van een burn out

Te weinig klanten

Vol goede moed schrijf je je in bij de kamer van koophandel, gaat actief aan de slag: netwerken, facebookpagina, website, visitekaartjes, etc. Maar na een half jaar begint het allemaal wat stroef te worden. Financiële reserves drogen op en de klanten blijven uit.

Ondertussen lopen de hypotheek en de overige maandelijkse lasten wel gewoon door. Door hard te werken slaag je er wellicht wel in om via via klanten te krijgen, maar het levert toch net niet de voldoening en beloning op die je van te voren bedacht had.

Lees ook: financiële stress

Meer klanten krijgen

Klanten die te weinig opleveren

Wellicht heb je wel voldoende klanten, maar moet je lange dagen maken om er een goede boterham aan over te houden. Al snel ben je ’s avonds en in het weekend bezig om alle vragen te beantwoorden. Wanneer je terug gaat rekenen wat je echt overhoudt aan een klant, lijkt een terugkeer in loondienst haast aantrekkelijk.

Lees ook: de gevolgen van stress

Niet betalende klanten

Je hebt als zzp-er nou eenmaal niet de macht om een enorm incassobureau in te zetten om je zuur verdiende centen te incasseren. Zeker zuur wanneer een grote opdrachtgever (jouw factuur lijkt een scheintje) na 2 a 3 maanden nog steeds verzuimt en, na herhaaldelijk bellen, je nog steeds rode cijfers op je bankrekening ziet.

Veel uren (moeten) maken

Hoewel de vrijheid van het ondernemerschap je lonkte toen je begon als zelfstandige, voel je al snel dat je geregeerd wordt door je klanten. Weg vrijheid! Klanten met allerlei eisen, wensen en klachten die je op moet lossen. De klant laat het vaak zo overkomen dat dit ook van je verwacht wordt.

Veel ZZP-ers maken zodoende lange werkweken van meer dan 50 uur!

Dag en nacht met je bedrijf bezig zijn

Veel ZZP-ers zijn dag en nacht met hun bedrijf bezig. Ook al is het werk klaar, een website, een facebookpagina of een ander project kan altijd nog wel wat aandacht gebruiken. Het bedrijf slokt je op, zeker in de momenten dat het lijkt alsof je weer eens bijna failliet dreigt te gaan (we hebben die onzekerheid allemaal wel eens!)

Toch beperkt het dag en nacht met je bedrijf bezig zijn het overzicht en al snel loop je brandjes te blussen. Je rent je rot zonder bijzonder effectief te zijn.

stress ondernemer zzp-er

Ben je een ondernemer met teveel stess? Is het runnen van je eigen bedrijf niet meer leuk?

Bekijk ons aanbod voor ondernemerscoaching

Te weinig tijd voor het gezin

Als je dag en nacht bezig bent met het bedrijf, schiet gezin (en partner) er al snel bij in. Vaak begint dit enorm te knagen. Je wilt het graag anders, maar je bedrijf vergt ook veel aandacht (en vaak vind je dat ook wel heel erg leuk).

Te weinig tijd voor je gezin kan ook ontstaan doordat je succesvol bent met je bedrijf en je dit erkenning en waardering geeft. De roep van het bedrijf is dan groot.

Lees ook: Vastlopen in het gezin, werk en in je hoofd

Te weinig tijd voor hobby’s en sport

Al snel snoept je bedrijf de tijd voor hobby’s en sport op. Dit wil niet zeggen dat je gelijk helemaal stil valt, maar de tijd dat je er geregeld tijd voor maakte om lekker te sporten is verdwenen. (een uurtje gehaast de sportschool in is geen ontspanning!)

Toch zorgt gezonde inspanning voor ontspanning en een gezond lijf. Het voorkomt dat je zwaarder wordt en gezondheidsproblemen krijgt.

Lees ook: tijd voor jezelf maken

Stress bij zzp-ers

Stress bij zzp-ers

Stressvrij ondernemen willen we allemaal wel. We lopen als ondernemer nog wel eens tegen bovenstaande punten aan.

Wil je de vrijheid, de regie en het plezier vasthouden? Datgene gaan doen waarom je in het begin ooit het ondernemerschap in bent gestapt?

Identiteit als ondernemer

We zien ontzettend veel ZZP-ers die ‘allround zijn’, of die ‘van alles wat’ kunnen. Dit is vaak juist het probleem. Voor wat moet je nou bij een ‘allround timmerman’ zijn? De keuken? Het dak? Je schutting? Voor alle drie onderwerpen zijn er zat specialisten te vinden.

Waarom is het maken van een keuze dan zo belangrijk?

Een voorbeeldje:

Ooit kocht je een fotocamera bij een allround winkel. Na een jaar of wat geoefend te hebben, blijk je fotofrafie erg leuk te vinden. Je besluit dat je meer wilt. Je wilt nu echt mooie foto’s gaan maken. Bovendien wil je ze beter gaan bewerken! Jouw besluit staat vast: er komt nu een echt mooie camera!

Ga je terug naar die allround winkel? Of ga je naar een specialist die echt alles weet van een fotocamera’s?

Hoeveel kilometer zou je rijden voor deze specialist? Als hij alles zou weten wat jij nodig hebt? Zou het je dan uitmaken dat hij iets duurder is dan een aanbieder op het internet?

Lees meer over autonomie van ondernemers

Hoe maak je zo’n keuze?

Dit is het lastigste. Want dit betekent dat je jezelf goed moet kennen. Wellicht raak je me nu wat kwijt, maar ik zal het uitleggen:

Je hebt JOUW bedrijf. Jouw bedrijf ademt jouw ‘zijn’, jouw emotie en jouw passie. Als je niet weet wat dit bij jezelf is, ga dan daar rustig naar op zoek.

Vraag jezelf af:

  • Wie ben IK nou eigenlijk.
  • Vervolgens: Als ik weet wie IK ben, waar ben ik dan ECHT goed in?
  • Vervolgens: Hoe kan ik nou MIJZELF zijn in de grillige markt?

Dit vraagt een hoop persoonlijke ontwikkeling van je. Het gaat hier om een groot gedeelte van autonomie (zelfsturendheid) met daarbij een stuk authenticiteit (uniek zijn)

Aan de slag met jezelf en daarmee ook met je eigen bedrijf?

Stressvrij en succesvol ondernemen?

Coaching voor zelfstandigen

stress zelfstandige of zzp-er

Autonoom zijn als ondernemer

Autonoom zijn als zzp-er betekent dat jouw bedrijf jouw ziel uitdraagt. Dat je dagelijks bezig bent met dingen die jij leuk vindt en waar jij goed in bent. De kans is bijzonder groot dat je dan al snel in een niche zit. Een niche waar velen niet goed in zijn en waar dus werk in zit.

Dit levert je op:

  • Jij hebt de regie (je stuurt zelf, i.p.v. de klant)
  • Je bent van weinigen afhankelijk
  • Je hebt fatsoenlijke tarieven
  • De juiste klanten vinden jouw (zelfde visie)
  • Je houdt tijd over

Weten wat dit voor jou inhoudt?

Hulp bij stress en een burn-out

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

2 reacties

  1. Wederom een erg mooi stuk Ruud en ik was dan tot recentelijk geen zelfstandige, maar werkte als directeur en vestigingsmanager wel zo. Daarnaast zijn mijn ex en haar familie complete narcisten, dus dat stuk verklaarde ook een hoop waarom ik van mijn 25e tot mijn 49e last had van jaarlijks terugkerende burnouts. Bedankt en ik blijf al jouw mails en links lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *