Eigen bedrijf loslaten: Bedrijven zijn er in alle vormen, soorten en formaten, maar over het algemeen kan gesteld worden dat ondernemers één ding met elkaar gemeen hebben: ze zijn betrokken. Een onderneming kan immers niet succesvol zijn als de oprichter ervan niet betrokken is bij de processen die winst mogelijk maken. Wanneer hij of zij geen affiniteit heeft met het product of de dienst die wordt aangeboden, kun je de onderneming ook wel op gaan vegen natuurlijk.
Als ondernemer betrokken zijn is natuurlijk essentieel. Als er iemand is die instaat voor het succes van de onderneming, dan is het wel de persoon die die onderneming uit de grond heeft gestampt. In sommige gevallen gaat de betrokkenheid van die persoon echter té ver, met alle gevolgen van dien.
Voor zij die zich afvragen hoe het mogelijk is dat een ondernemer te véél energie in zijn of haar bedrijf steekt – het kan wel degelijk. Een overgrote betrokkenheid verandert al snel in een grote bezorgdheid en een vernauwd beeld op de realiteit. Stuk voor stuk zaken die het succes van de onderneming niet ten goede komen. Zodoende ervaren veel ondernemers stress. Stress die veelal uitmondt in erger: ondernemers raken opgebrand
Eigen bedrijf loslaten: Wat houdt dat in?
Hoe vreemd het ook mag klinken, soms is afstand doen van datgene waar men zo veel energie en tijd aan besteedt de beste manier om er meer uit te halen. De betrokkenheid van de bedrijfsleider is dan wel essentieel om alles vlot te doen verlopen en het bedrijf succesvol te maken. De scheidingslijn tussen genoeg doen en te véél doen is vaak erg dun.
Van het opstellen van uurroosters tot het uitkeren van de lonen en het voeren van een goede marketing, allemaal zijn het zaken waar een professionele, nuchtere kijk voor nodig is. Dat is precies waar de ondernemer voor instaat. Vaak gaat men echter zo diep inzoomen op een aantal van die verantwoordelijkheden dat het grotere geheel niet meer van belang lijkt te zijn en er chaos ontstaat. Juist dit soort taken zouden uitbesteed kunnen worden, waarbij de eigenaar enkel het overzicht bewaard.
Op een afstandje gaan kijken naar de onderneming is de oplossing. Voor echter wat meer uitleg gegeven kan worden over hoe dat precies moet, is het belangrijk te verduidelijken waar die overdreven betrokkenheid vandaan komt. De oorzaken kunnen erg uiteenlopend zijn en een overzicht daarop is dan ook belangrijk:
1. Controledrang
Controledrang is een van de grootste oorzaken van een te grote betrokkenheid. Inderdaad, als ondernemer is het belangrijk zaken onder controle te kunnen houden en een goed zicht te hebben op wat er allemaal binnen de bedrijfsmuren gebeurt. Bedenk dat het zo goed als onmogelijk is om alles in de hand te hebben. Problemen met producten, werknemers en nog veel meer zullen zich hoe dan ook voordoen en daar kan zelfs de grootste controledrang niets aan veranderen.
‘Regeren is vooruitzien’ hoor je vaak. Echter: over het algemeen kun je je druk maken over vandaag en morgen, en wordt verder kijken al vager. Je hebt dus simpelweg niet alles in de hand!
2. Op zoek gaan naar erkenning
De leider van een bedrijf wordt vaak beschouwd als de persoon die het gemaakt heeft en genoeg zelfvertrouwen heeft om alles alleen te doen. Toch hebben ondernemers ook erkenning van buitenaf nodig, en dat is vaak precies waarom ze alles alleen willen aanpakken. Op die manier zetten ze hun imago als ondernemend persoon in de verf. Hoewel dit op zich natuurlijk geen slechte zaak is, kan deze nood aan erkenning vaak buitengewone proporties aannemen, met te véél aandacht voor de onbelangrijk zaken als gevolg.
3. Het goede voorbeeld willen geven
Als ondernemer heb je ongetwijfeld een voorbeeldfunctie. Je wilt werknemers aansporen even veel moeite te doen als jijzelf, je wil dat ze zich volledig gaan inzetten voor het bedrijf, enzovoort. Hoewel dit een goede manier is om mensen te motiveren, stevent men zo al snel zelf op een burn-out af.
Het goede voorbeeld willen geven is een positieve zaak, maar dat wil niet zeggen dat de ondernemer zelf alles moet gaan doen. Dit is niet enkel overbodig – waarom zijn er anders werknemers? – maar ook nog eens bedreigend voor het bedrijf op de lange termijn.
De gevolgen van een te grote betrokkenheid bij de onderneming
Nu duidelijk is wat de mogelijke oorzaken zijn van een overdreven betrokkenheid, is het ook belangrijk te weten wat de effectieve gevolgen daarvan kunnen zijn. Deze zijn niet te onderschatten en het volgende overzicht bewijst dat maar al te goed:
Veel ad-hoc zaken oplossen
Door te veel hooi op je vork te nemen, creëer je onduidelijkheid over welke zaken écht belangrijk zijn. Zo kan het gebeuren dat je je bezighoudt met een onbelangrijke zaak, waardoor je op het laatste moment de belangrijke bedrijfsprocessen en ontstane problemen moet oplossen. En dat is natuurlijk niet de bedoeling. Het is juist de bedoeling dat jij, ondernemer, je bezig kunt houden met de hoofdzaken als winstgevendheid, belangrijkste klanten, bedrijfsstructuren etc.
Wordt ‘brandjeblus-ondernemer’! Maak je druk om de juiste dingen die echt belangrijk zijn!
Het bedrijf groeit niet goed of stagneert
In het ergste geval – maar eigenlijk onvermijdelijk als de overdreven betrokkenheid van lange duur is – zal het bedrijf niet meer groeien, en dat is maar normaal ook. Organisatie, delegeren, planning en duidelijkheid zijn enkele van de belangrijkste factoren die het succes van een onderneming mogelijk maken.
Wil je te véél doen en doe je het daarbij nog het liefst allemaal zelf, dan kan je bedrijf onmogelijk groeien. Als je je energie gebruikt voor het regelen van onbelangrijke zaken, dan blijft er logischerwijs weinig over voor de taken die écht het succes van de onderneming verzekeren.
Stress en burnout
Een te grote mate van betrokkenheid van jou als ondernemer, zorgt voor een negatieve herstelbalans. Je energie raakt simpelweg op. Bovendien loop je het gevaar dat medewerkers het voorbeeld volgen. Ze kopiëren het harde werken of trekken zich juist terug. De kans op overbelasting bij medewerkers wordt zo vergroot.
Eigen bedrijf loslaten: de oplossing voor menig ondernemer
Het bovenstaande overzicht geeft misschien een nogal pessimistische kijk op de zaken. Dat dit ook één die zeer realistisch is, toont de praktijk aan. Ik zie in de dagelijkse praktijk menig ondernemer worstelen met teveel ad-hoc zaken die eigenlijk geen aandacht verdienen. Zeker als er niet tijdig wordt ingegrepen verzandt een onderneming snel in een ‘brandjeblus-onderneming’.
Een overgrote betrokkenheid kan niet productief zijn, hoe je het ook draait of keert. Loslaten is daarom essentieel voor het succes van het bedrijf maar ook voor de gezondheid van de ondernemer zelf. Burn-outs en andere problemen liggen immers vaak om de hoek als je te veel hooi op je vork neemt.
Loslaten kan in de vorm van vertrouwen op medewerkers, beseffen welke zaken écht belangrijk zijn en meer vat hebben op het ondernemerschap. Ondernemer zijn wil niet zeggen dat je dag in dag uit zorgen moet maken over het aantal rollen in het Eigen bedrijf loslaten, of dat je elke dag zelf naar tientallen klanten moet bellen. Vetrouw op anderen om je te ondersteunen bij de bedrijfsprocessen. Steek tijd in extra opleiding. Je wordt ongetwijfeld beloond met een grote winst en mentale rust op de lange termijn.
Hulp bij burn-out en stress
Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!
Bekijk ons aanbod voor:
Een eigen bedrijf loslaten, een hele mooie uitleg en goede tips!
Bedankt voor de steun die je geeft aan andere.
groetjes!
Bloos!
Bedankt Sofie!