Verstoorde arbeidsrelatie met een werknemer: Als werkgever wil jij natuurlijk een zo goed mogelijke relatie met al je werknemers onderhouden. Dit heeft belangrijke voordelen voor zowel jou als werkgever, alsook voor de werknemers. Tevredenheid van beide kanten is van groot belang om een goede arbeidsrelatie tussen jou als werkgever en je werknemers te houden. Dit zorgt ervoor dat de werknemers met meer plezier naar hun werk gaan. En zodra werknemers meer plezier hebben, is de kans groot dat ze ook meer motivatie hebben om hun werk op een deugdelijke manier uit te voeren. De productiviteit gaat er dus van omhoog en dit is ook in het belang van je onderneming.

Maar toch komt het geregeld voor dat er sprake is van een verstoorde arbeidsrelatie. Een verstoorde arbeidsrelatie moet zo snel mogelijk worden opgelost. In het belang voor jou als werkgever, maar ook wat betreft de tevredenheid van de werknemers. Als werkgever ben je immers afhankelijk van je werknemers. In dit artikel zullen de oorzaken van een verstoorde arbeidsrelatie worden behandeld. Vervolgens wordt er ingegaan op de gevolgen. Ook het risico op verzuim en een burn-out bij je werknemer, vanwege deze verstoorde arbeidsrelatie, zullen worden behandeld.

Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)

Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.

e-book-symptomen-burnout

Oorzaken van een verstoorde arbeidsrelatie

Een verstoorde arbeidsrelatie kan verschillende oorzaken hebben. Hieronder zullen enkele oorzaken worden behandeld.

Persoonlijk conflict met betrekking tot een functie

Een van de oorzaken van een verstoorde arbeidsrelatie is vaak een persoonlijk conflict tussen de werkgever en een werknemer. Een persoonlijk conflict kan gerelateerd zijn aan de functie van een werknemer. Alle mensen zijn anders en iedereen kijkt op een andere manier tegen zaken aan. Misschien heeft een werknemer een ander idee over hoe een functie moet worden ingevuld dan jij als werkgever. Dit kan er dan voor zorgen dat er een conflict ontstaat. Misschien wil jij wel dat een werknemer iets op een bepaalde wijze invult, terwijl hij of zij daartegenover stelt dat dit niet de juiste wijze is om deze functie in te vullen.

Conflict tussen twee collega’s

Ook een conflict tussen twee werknemers kan ervoor zorgen dat er een verstoorde arbeidsrelatie met jou als werkgever ontstaat. Wanneer er een conflict is tussen twee collega’s, komt dit namelijk meestal bij jou als werkgever terecht. Dit heeft dan als gevolg dat jij als werkgever de situatie moet oplossen. Er bestaat een grote kans dat er dan ontevredenheid bestaat bij één collega. Misschien kies je niet zijn kant en voelt hij of zij zich benadeeld. Het kan zijn dat hij of zij het gevoel heeft dat de ander wordt voorgetrokken. Dit kan een conflict veroorzaken.

Persoonlijke conflicten

Ook conflicten buiten het werk om kunnen erin resulteren dat er sprake is van een verstoorde arbeidsrelaties. Dit gebeurt vaker dan veel mensen denken. Liefdesrelaties kunnen bijvoorbeeld voor conflicten zorgen. Maar misschien ken je een werknemer ook wel persoonlijk. Of zijn jullie familie en is er sprake van een persoonlijk conflict. Er kunnen veel redenen aan ten grondslag liggen. Het punt is in ieder geval dat het van groot belang is dat persoonlijke conflicten worden opgelost. Dit moet namelijk niet het werk in de weg komen te staan.

Een verstoorde arbeidsrelatie met een werknemer. Wat nu?

Gevolgen van een verstoorde arbeidsrelatie

Een verstoorde arbeidsrelatie kan nare gevolgen hebben. Zowel voor jou als voor de werknemer. Lees hieronder enkele gevolgen.

Mindere prestaties

Een verstoorde arbeidsrelatie kan ervoor zorgen dat je werknemer minder gaat presteren. De reden hiervoor is dat hij of zij minder motivatie heeft om voor je te werken. Dit kan ervoor zorgen dat hij of zij er met de pet naar gaat gooien, of op een geheel andere manier het proces laat stagneren. Dit zijn zaken die je natuurlijk wilt voorkomen, aangezien dit het arbeidsproces totaal niet gaat bevorderen. Ook kan het zijn dat een werknemer de zaken bewust gaat saboteren.

Opruien

Daarnaast bestaat er de mogelijkheid dat je werknemer andere werknemers gaat opruien. In een kleine gemeenschap kan dit bijvoorbeeld snel voorkomen. Deze ontevredenheid kan dan ook uitstralen op andere werknemers. Dit wordt ook wel eens het spiegeleffect genoemd. De negatieve emoties kunnen dan worden overgedragen. Dit kan van kwaad tot erger gaan en dat wil je natuurlijk graag vermijden als werkgever. Daarom is het ook belangrijk om bij een verstoorde arbeidsrelatie zo snel mogelijk aan de bel te trekken. In die situaties is de kans dan namelijk veel kleiner dat het uit de hand loopt. Vergelijk dit met een vuurtje. Een vuurtje kan makkelijk geblust worden. Wanneer dit echter een groot vuur wordt, dan is de situatie niet meer te overzien.

Verzuim

Een verstoorde arbeidsrelatie kan er ook voor zorgen dat er verzuim optreedt. Je werknemer kan zich dan bewust ziek gaan melden. Als werkgever is het lastig om daarmee om te gaan. Zodra er verzuim is heb jij als werkgever een probleem. Enerzijds moet je de werknemer die verzuim pleegt gewoon doorbetalen. Maar je moet bovendien ook nog iemand anders inhuren die de taken van hem of haar overneemt. Dit kan dan als kwalijk gevolg hebben dat je enerzijds meer kosten moet maken. Maar daarnaast zorgt dit er dan ook nog voor dat de vervanger de functie wellicht niet op een goede manier kan bekleden. Je belandt dan van de regen in de drup.

Burn-out als gevolg

Een verstoorde arbeidsrelatie kan ook zorgen voor een burn-out. Het kan namelijk gepaard gaan met mogelijke stress. Aan beide kanten is er dan risico voor een burn-out. Voor jou als werkgever, omdat je heel veel werk om handen hebt. Een bedrijf leiden is vaak al moeilijk genoeg. Als je je dan ook nog eens bezig moet houden met dergelijke relationele aspecten, kan dit natuurlijk erg zwaar zijn. Daardoor ontstaat er een kans op het krijgen van een burn-out. Iets wat je natuurlijk wilt voorkomen.

Een burn-out komt nooit zomaar. Hier gaat wel een langere periode aan vooraf. Maar een verstoorde arbeidsrelatie kan een druppel zijn die de emmer doet overlopen. Het is van belang om nooit lang rond te lopen als je stress ervaart, of te maken krijgt met een burn-out. Denk je dat er zelf niet uit kunt komen? In die situaties kun je ervoor kiezen om professionele hulp te zoeken. Voor veel mensen is dit een grote stap, maar vaak is het toch belangrijk om die keuze te maken. Want met een burn-out blijven hangen kan verstrekkende gevolgen hebben voor je gemoedstoestand.

Een verstoorde arbeidsrelatie met een werknemer. Wat nu?

Tips om met een verstoorde arbeidsrelatie om te gaan

Is er sprake van een verstoorde arbeidsrelatie? Lees hieronder enkele tips om dit zo snel mogelijk op te lossen.

Persoonlijk gesprek aangaan

Allereerst is het belangrijk om een persoonlijk gesprek met je werknemer aan te gaan. Vaak hoor je dat veel mensen het via de mail proberen te beslechten. Dit is echter niet verstandig, omdat dit heel onpersoonlijk overkomt en een werknemer zo niet het gevoel krijgt dat hij of zij wordt gewaardeerd. Daarom is het verstandig om op een goede manier een persoonlijk gesprek aan te gaan. Hierdoor zal een persoon zich veel sneller gewaardeerd voelen en daar heb jij als werkgever ook baat bij. Vaak is een goed persoonlijk gesprek al genoeg om de arbeidsrelatie te verbeteren. Maak hier dan ook echt tijd voor vrij.

Open communicatie

Is er een verstoorde relatie tussen twee collega’s, dan kan het vaak ook verstandig zijn om de werkvloer erbij te betrekken. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van de grootte van je bedrijf. In een klein bedrijf is dit natuurlijk makkelijker, omdat daar sowieso een meer persoonlijke sfeer hangt. Maar in veel bedrijven is het ook zo dat alles heel grotesk is. Het is dan belangrijk dat er op een bepaalde afdeling de situatie wordt besproken. Onderlinge conflicten tussen collega’s kunnen namelijk ook verergeren wanneer er niet snel genoeg aan de bel wordt getrokken.

Overplaatsing

Is de arbeidsrelatie niet meer te redden? In die gevallen is er misschien de mogelijkheid tot overplaatsing. Dit is vooral handig als de werknemer onmisbaar is op de werkvloer. Een verstoorde arbeidsrelatie kan er dan voor zorgen dat er een belangrijke kracht uit de machine wordt gehaald. Hierdoor kan de machine dan stagneren en met een overplaatsing kan dit worden voorkomen. Jij als werkgever zal dan niet meer direct bij de werknemer betrokken zijn.

Ontslag

Is de verstoorde arbeidsrelatie niet meer op te lossen? In die gevallen kan ontslag nog de enige oplossing zijn. Iemand ontslaan vanwege een verstoorde arbeidsrelatie kan echter niet zomaar. Er moet bijvoorbeeld daadwerkelijk sprake zijn van verstoring. Deze verstoring moet bovendien ook aantoonbaar zijn. Bovendien moet ook duidelijk zijn dat er geen herstel meer mogelijk is. Wanneer er aan al deze eisen wordt voldaan, is het in de regel gemakkelijker om iemand te ontslaan.

Hoe kunnen wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland en zeer ervaren in het oplossen van stress en burn-out klachten.

Burnoutbegeleiding werkgevers en werknemers

Wie zijn wij?

Meulenberg Training en Coaching ondersteunt, met een team van ervaren trainers, organisaties bij de preventie van stress en het (her)vinden van werkgeluk op de werkvloer. Onze trainingen zijn gericht op leidinggevenden binnen bedrijven. Een burn-out kost de organisatie al snel € 70.000.

Naast het financiële leed is het menselijk leed groot. Niet alleen voor de werknemer maar ook voor naaste collega’s die de klappen op moeten vangen. Voor je het weet zit je in een negatieve vicieuze cirkel.

Wil je een effectieve aanpak voor langdurig verzuim en het vergroten van werkplezier? (in plaats van continue brandjes te blussen). Wil je  je dat we met je meedenken? In een meedenksessie denken we een uur met je mee. Onze ervaring is dat we de kern op tafel krijgen. De meedenksessie is geheel kosteloos, wij begrijpen ook dat je wilt weten met wie je te maken hebt.

Gerelateerde informatie

In onze kennisbank vind je honderden artikelen die je verder helpen. Heb je deze artikelen al gelezen:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *