Als HR-professional of leidinggevende heb je ongetwijfeld ervaren dat stress en burn-out een groeiend probleem zijn binnen organisaties. De druk om te presteren, hoge verwachtingen en het gevoel vast te zitten in een rol kunnen leiden tot uitputting bij werknemers. Een effectief middel dat je als HR kunt inzetten om dit te voorkomen, is interne mobiliteit. Maar wat is interne mobiliteit precies, en hoe kan het een sleutelrol spelen in het verlagen van stress en het voorkomen van burn-out?
Wat is interne mobiliteit (en wat is het niet)?
Interne mobiliteit betekent simpelweg dat medewerkers binnen de organisatie van functie of afdeling wisselen. Dit kan een promotie zijn, een horizontale overstap naar een andere afdeling of een verandering van taakinhoud binnen de huidige rol. Het doel van interne mobiliteit is om medewerkers de kans te geven om zich te blijven ontwikkelen, nieuwe uitdagingen aan te gaan en hun talenten beter in te zetten.
Wat interne mobiliteit niet is, is simpelweg een manier om iemand van een probleempositie af te schuiven naar een andere afdeling of functie. Het gaat ook niet om het oplossen van tijdelijke personeelsproblemen door iemand snel elders in te zetten. Echte interne mobiliteit draait om een strategische aanpak waarbij de lange-termijn ontwikkeling van medewerkers centraal staat.
Wat vinden werknemers van interne mobiliteit?
Uit onderzoek blijkt dat medewerkers over het algemeen positief staan tegenover interne mobiliteit, vooral wanneer dit gepaard gaat met kansen voor ontwikkeling en groei. Volgens een studie van Intelligence Group [1] vindt 52% van de medewerkers dat interne mobiliteit in hun organisatie onvoldoende wordt gestimuleerd, terwijl zij dit juist zien als een belangrijk middel om duurzaam inzetbaar te blijven. Medewerkers worden vooral gemotiveerd door mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling, zoals scholing, loopbaanbegeleiding, en het opstellen van ontwikkelingsplannen.
Belangrijk is dat interne mobiliteit niet alleen wordt gezien als een manier om door te groeien in de organisatie, maar ook als een middel om meer variatie in het werk te krijgen, nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en op die manier werkplezier te vergroten. Het bieden van deze mogelijkheden zorgt ervoor dat medewerkers zich meer betrokken voelen en langer met plezier bij de organisatie blijven werken.
Hoe draagt interne mobiliteit bij aan het voorkomen van stress en burn-out?
Er zijn verschillende manieren waarop interne mobiliteit kan helpen om stress en burn-out te verminderen:
1. Nieuwe energie en motivatie
Werknemers kunnen vastlopen in hun huidige functie doordat ze steeds dezelfde taken uitvoeren, zonder nieuwe uitdagingen. Dit kan leiden tot verveling, frustratie en uiteindelijk uitputting. Door medewerkers de mogelijkheid te geven om binnen de organisatie van functie te wisselen, kunnen ze hun energie en motivatie hervinden. Nieuwe taken, een andere omgeving en het opdoen van nieuwe kennis zorgen voor een frisse start en verminderen de kans op mentale vermoeidheid.
2. Het benutten van talenten en interesses
Vaak hebben medewerkers kwaliteiten en interesses die in hun huidige functie onvoldoende worden benut. Dit kan leiden tot een gevoel van stagnatie, wat weer kan bijdragen aan stress. Door interne mobiliteit in te zetten, kunnen HR-professionals ervoor zorgen dat medewerkers op plekken terechtkomen waar ze hun talenten volledig kunnen benutten en waar hun werk beter aansluit bij hun interesses. Dit vergroot het werkplezier en vermindert de kans op burn-out.
Op zoek naar een workshop of training?
Krijg grip op verzuim, stress en burn-out binnen het bedrijf en groei naar energie en plezier!
3. Vermindering van werkdruk door taakverandering
Soms ligt de oorzaak van stress niet in de werkdruk zelf, maar in de aard van de taken die een medewerker uitvoert. Als een werknemer structureel moeite heeft met bepaalde taken of zich er niet in kan vinden, kan dit leiden tot aanhoudende stress. Een interne verschuiving naar een functie die beter past bij de vaardigheden en voorkeuren van de medewerker kan helpen om deze stress te verminderen en de balans te herstellen.
4. Behoud van talenten binnen de organisatie
Een burn-out kan een talentvolle medewerker dwingen om de organisatie te verlaten, wat leidt tot verlies van waardevolle kennis en ervaring. Interne mobiliteit biedt een mogelijkheid om deze talenten te behouden door ze op tijd nieuwe kansen binnen de organisatie te bieden. Dit zorgt niet alleen voor behoud van kennis, maar voorkomt ook dat medewerkers gedwongen worden om hun heil buiten de organisatie te zoeken vanwege een gebrek aan ontwikkelingsmogelijkheden.
Interne mobiliteit bevorderen
Vaak is het aan de HR-professional de taak om een cultuur te creëren waarin interne mobiliteit wordt aangemoedigd en gefaciliteerd. Dit begint met (zoals hierboven omschreven) regelmatige loopbaangesprekken waarin je de ambities en ontwikkelwensen van medewerkers bespreekt. Zo kun je tijdig inspelen op hun behoeften en kansen creëren die hen helpen zich verder te ontwikkelen binnen de organisatie.
Daarnaast is het belangrijk om te investeren in opleidings- en ontwikkelingsprogramma’s die medewerkers voorbereiden op nieuwe rollen. Door hen de tools en vaardigheden te bieden die ze nodig hebben, vergroot je niet alleen hun inzetbaarheid, maar zorg je er ook voor dat ze met vertrouwen de overstap kunnen maken naar een nieuwe functie.
Valkuilen van interne mobiliteit die juist zorgen voor extra stress
Hoewel interne arbeidsmobiliteit een krachtig middel kan zijn, zijn er ook valkuilen die juist extra stress kunnen veroorzaken:
1. Onvoldoende begeleiding bij de overstap
Een nieuwe functie kan onzekerheid en angst oproepen, vooral als de verwachtingen onduidelijk zijn of er te weinig ondersteuning is. Dit kan leiden tot nieuwe vormen van stress. Zorg ervoor dat medewerkers goed worden begeleid tijdens hun overgang, met duidelijke doelen en regelmatige feedback.
2. Te snelle of gedwongen mobiliteit
Gedwongen mobiliteit of een te snelle verandering kan averechts werken. Medewerkers kunnen zich opgejaagd voelen of niet klaar zijn voor de verandering, wat leidt tot een verhoogd stressniveau. Daarom is het belangrijk om interne mobiliteit te baseren op vrijwilligheid en een zorgvuldige planning.
3. Onvoldoende loopbaanontwikkeling
Als interne mobiliteit slechts als een oplossing voor korte termijn problemen wordt ingezet, zonder een doordacht loopbaantraject, kan dit leiden tot frustratie. Medewerkers willen niet zomaar ‘verplaatst’ worden, ze willen groeien. Een goed opgezet loopbaanontwikkelingsprogramma is cruciaal.
Vragen over dit onderwerp?
Wil je graag meer informatie of sparren over dit onderwerp? We nodigen je uit voor een fris en praktisch gesprek. Onze ervaring is dat de combinatie van een frisse blik én onze jarenlange ervaring, nuttige inzichten geven.
Hoe interne mobiliteit succesvol in te zetten?
Als HR-professional of leidinggevende is het belangrijk om interne mobiliteit op een doordachte manier te implementeren. Het is meer dan alleen een vacature intern openstellen; het vereist een strategische benadering die is afgestemd op de behoeften van zowel de organisatie als de medewerker. Je werkt dus in feite naar een klassieke win-win situatie.
- Loopbaangesprekken voeren: Regelmatige gesprekken met medewerkers over hun ambities, talenten en ontwikkelingsmogelijkheden zijn cruciaal. Dit stelt HR in staat om te begrijpen waar de wensen en behoeften van medewerkers liggen en hoe interne mobiliteit daarbij kan helpen.
- Stimuleer een cultuur van groei: Zorg ervoor dat medewerkers zich bewust zijn van de mogelijkheden voor interne mobiliteit en moedig hen aan om deze kansen te benutten. Dit kan door middel van interne vacatures, ontwikkelprogramma’s of een duidelijk mobiliteitsbeleid.
- Ondersteun bij de overgang: Interne mobiliteit kan soms ook spanning met zich meebrengen, omdat een nieuwe rol onzekerheden kan oproepen. Begeleid medewerkers goed tijdens hun overstap, zodat ze zich gesteund voelen en sneller op hun plek zitten in hun nieuwe rol.
Conclusie: Interne mobiliteit als preventiemiddel
Interne mobiliteit is niet alleen een instrument om medewerkers te laten groeien, maar ook een effectief middel om stress en burn-out te voorkomen. Door medewerkers de kans te geven zich binnen de organisatie te ontwikkelen, nieuwe uitdagingen aan te gaan en hun talenten beter te benutten, kunnen HR-professionals bijdragen aan een gezondere, gemotiveerde en veerkrachtige organisatie. Als HR-professional of leidinggevende ligt hier een mooie kans: interne mobiliteit kan bijdragen aan het welzijn van je medewerkers én aan het succes van je organisatie. Het vraagt een bewuste, strategische aanpak, maar het resultaat is de investering meer dan waard.
Gerichte hulp bij burn-out en stress
Of je nu middenin een burn-out zit, overspannen bent, last hebt van hevige stress, of als werkgever langdurig verzuim wilt verminderen als gevolg van stress, we snappen dat dit een behoorlijke struggle is. Het proces kan behoorlijk lastig, tijdrovend en frustrerend zijn.
Maar je hoeft het niet alleen te doen!
Wij van Meulenberg Training & Coaching begrijpen jouw situatie. We hebben het zelf ook meegemaakt op zowel persoonlijk als zakelijk vlak. Je vindt daarom begrip, warmte, medegevoel, maar ook een praktische, gedegen aanpak naar een toekomst met energie, plezier en voldoening.
Zoals onze klanten zeggen: Van het resultaat van onze aanpak heb je je leven lang plezier!
Bekijk ons aanbod voor:
Burn-out coaching
Stress coaching
Online coaching
Verzuimtrainingen
Veelgestelde vragen
Referenties
- Personeelsnet.nl – Interne mobiliteit: 10 prikkels om medewerkers te laten bewegen – Gevonden op 19/12/2024
Link naar de pagina op personeelsnet.nl