Het geeft een vreselijk gevoel als je ziet dat je man al weer thuis komt na zijn werk en er helemaal doorheen zit. Al weken heeft hij steeds minder energie, is humeurig, en wordt steeds maar meer gesloten. Zo ken je hem niet, zo wil je het (hem) niet en zo wil je ook niet verder in de toekomst. Er moet iets gebeuren denk je..
Je besluit om hem wat extra te vertroetelen, hij hoeft even niets te doen in huis, je kookt zijn lievelingseten, je geeft hem ’s avonds een heerlijke schoudermassage. En je vraagt hem wat er speelt, wat je voor hem kan doen. Hij bromt wat terug… ‘laat me maar met rust’, ‘er is niets… gewoon druk’. Ken je dat? Je ziet dat het niet goed gaat, dat het steeds slechter gaat zelfs. En hij wil niet naar je luisteren.
Je ziet dat het bergafwaarts gaat, maar hij lijkt maar niet te willen luisteren.
Zijn burn-out en jouw onmacht
Ineens is er de burn-out. Je man heeft een burn-out. Je wil hem van alle kanten bijstaan, helpen, zorgen wegnemen, tips geven, ondersteunen, alles….. Maar nog steeds wil hij niet naar je luisteren. Het lijkt wel alsof hij niet naar je wilt luisteren
Zelf heb ik dit ook zo ervaren. Onmacht, maar ook frustratie. Ik heb het tijden zien aankomen, zien gebeuren, maar ik stond er bij en ik keek er naar. Op een gegeven moment begon ik aan mezelf te twijfelen:
“Ik dacht hij hoort mij niet, hij snapt mij niet, doe ik het wel goed?”
Wat onmacht met je doet wanneer je partner een burn-out heeft
Onmacht is een naar gevoel en veroorzaakt vaak veel extra spanning en stress. Wat doet onmacht met jou als partner?
- Het geeft je het gevoel dat je geen controle hebt over de situatie, dat je niets kan doen (en dat geeft jou veel stress)
- Het kost enorm veel energie (erg vermoeiend dus)
- Het vermindert je gevoel van gelukkig zijn
- Het geeft je minder zelfvertrouwen (alles wat je zegt of doet is niet goed)
- Het geeft je het gevoel dat je geen rol hebt in het geheel (je hebt toch een relatie met elkaar, dan doe je dit toch ook samen, dan heb jij als partner toch ook een rol in het herstel?)
Wat kun je doen aan het gevoel van onmacht?
Een gevoel van onmacht kan je op een gegeven moment verlammen, je hebt zoveel geprobeerd dat je het ook niet meer weet. Als je het wist, dan had je het immers al gedaan! Er is een kans dat je niet alles meer overziet doordat er zoveel speelt voor je (je man is ziek, je runt in je eentje het huishouden, je werk vraagt ook de nodige inspanning, je familie en vrienden vragen aandacht, etc.).
Hoe kunnen wij je helpen?
Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland en zeer ervaren in het oplossen van stress en burn-out klachten.
Zelf overeind blijven
Hoe vervelend de situatie van je man ook is, uiteindelijk zul je zelf overeind moeten blijven om hem te kunnen geven wat hij nodig heeft. Je mag dus best afstand nemen op z’n tijd!
Begrijp dat, wanneer jij ook omvalt door te ver te gaan in zijn verzorging, je niet meer kunt zorgen voor je man. Hou dus een goede balans op je emotionele en fysieke bankrekening!
Gerelateerde artikelen
- Hoe voelt iemand zich met een burn-out?
- Onbegrip bij burn-out – Niemand begrijpt hoe ik me voel!
Gerichte hulp bij burn-out en stress
Of je nu middenin een burn-out zit, overspannen bent, last hebt van hevige stress, of als werkgever langdurig verzuim wilt verminderen als gevolg van stress, we snappen dat dit een behoorlijke struggle is. Het proces kan behoorlijk lastig, tijdrovend en frustrerend zijn.
Maar je hoeft het niet alleen te doen!
Wij van Meulenberg Training & Coaching begrijpen jouw situatie. We hebben het zelf ook meegemaakt op zowel persoonlijk als zakelijk vlak. Je vindt daarom begrip, warmte, medegevoel, maar ook een praktische, gedegen aanpak naar een toekomst met energie, plezier en voldoening.
Zoals onze klanten zeggen: Van het resultaat van onze aanpak heb je je leven lang plezier!
Bekijk ons aanbod voor:
Burn-out coaching
Stress coaching
Online coaching
Verzuimtrainingen