Burn-out met kinderen: Een burn-out is op zichzelf al slopend genoeg. Als je kinderen hebt, kun je het extra zwaar hebben. Kinderen hebben nou eenmaal aandacht nodig. Dit kan je soms teveel zijn als je overspannen bent of een burn-out hebt. Kinderen merken ook dat je anders in je velt zit.

Dit kan weer weerslag hebben op hun gevoelens en gedrag. Kinderen van een ouder met een burn-out kunnen drukker worden of zich onzeker voelen. Als er een ander is die de kinderen opvangt, kan het allemaal ook harmonieus verlopen. In elk geval zul je zelf waarschijnlijk meer stress ervaren in de opvoeding van je kinderen. Je voelt je niet alleen moe, angstig en somber, maar er kan ook schuldgevoel bijkomen.

Het gevoel te falen naar kinderen burnout

Wat vertel je je kinderen over burn-out?

Kleine kinderen hebben een andere benadering nodig dan oudere kinderen. Een jong kind kan echter goed begrijpen dat mamma of pappa moe is, te hard gewerkt heeft en rust nodig heeft. Ze zullen papa of mamma dan als moe of een beetje ziek ervaren. Met de juiste begeleiding zijn kinderen meestal goed in staat daar rekening mee te houden.

Je kunt bijvoorbeeld zeggen: “mamma heeft zo hard gewerkt dat ze heel erg moe is. Daarom moet mama vaker slapen en we zorgen dat ze lekker slaapt. Dan wordt ze snel weer beter.” Of: “papa huilt soms omdat hij te hard gewerkt heeft en te weinig rust heeft gehad. Als papa huilt, voelt hij zich daarna gelukkig wel weer een beetje beter.”

Voorkomen dat kinderen de dupe worden van een burn-out

Als een van de ouders een burn-out heeft kan er veel veranderen in een gezin met kinderen. Stel dat je als vader een burn-out hebt en je hebt last van emotionele buien, depressiviteit, angsten, stress.. Je bent misschien ook kortaangebonden. Het zal kinderen niet ontgaan dat je anders in je vel zit en ze verleggen hun grenzen om te zoeken naar je leiding en grenzen van goedkeuring.

De andere ouder zal moeten inspringen en de grenzen duidelijk proberen te houden. Het is belangrijk om met de kinderen te praten en duidelijke afspraken te maken over praktische zaken. De persoon met een burn-out moet steeds aangeven wat haalbaar is voor hem of haar. Bij een burn-out is het belangrijk dat je niet over je grenzen heengaat.

het gezin bij overspannenheid

Om hulp vragen voor je kinderen

Als je bepaalde taken tijdelijk niet op kunt brengen, is het nodig dat een ander die taken voor je uit handen neemt. Bijvoorbeeld het halen en brengen van kinderen naar school of het koken van een maaltijd. Kinderen kunnen best wat vaker overblijven op school of bij andere kinderen de middagpauze doorbrengen.

Ze doen dan nieuwe ervaringen op en thuis is het rustiger. Kan dit niet, dan kunnen kinderen thuis met behulp van opa of oma lunchen, of eventueel met behulp van een oppas. Zoek naar alternatieven zodat iedereen in het gezin met de nieuwe situatie leert omgaan maar tegelijkertijd ook voldoende aandacht en zorg krijgt.

Schuldgevoel naar je kinderen vanwege burn-out

Als je een burn-out hebt, kun je je schuldig voelen naar je kinderen toe omdat je het gevoel hebt niet meer de oude te zijn. Je kunt het gevoel hebben er niet meer voor ze te zijn, ze iets te onthouden als anderen je taken overnemen. Je kunt het gevoel hebben dat je faalt. Het kan helpen om je burn-out te vergelijken met een langdurige griep.

Als je ziek bent kun je nou eenmaal minder goed voor anderen zorgen en ieder mens is weleens ziek. Door je burn-out heb je het zelf niet gemakkelijk en alles wat je doet om je beter te voelen doe je ook voor je kinderen en je partner. Je probeert immers met rust en andere noodzakelijke dingen weer beter te worden. Aanvaarden dat je tijdelijk minder draagkracht hebt is belangrijk.

Wij hebben een uitgebreid artikel voor je klaarstaan over de symptomen van een burn-out. Hierin gaan we in alle op symptomen en bijbehorende klachten.

het gezin draaiende houden burnout

Afstand ervaren tussen jou en je kinderen

Als je een burn-out hebt, werkt dit diep in je persoonlijke leven door. Een van de dingen die kunnen voorkomen is dat je afstand ervaart tussen jou en je kinderen. Je burn-out vergt zoveel energie van je, dat je de kar als het ware niet meer rekt. Als je een burn-out hebt komen veel gewone bezigheden tijdelijk op de helling te staan. Je kunt je hier schuldig over voelen waardoor je misschien weer over je eigen grenzen heengaat.

Besef dat kinderen meer hebben aan een kwartiertje gerichte aandacht dan aan vier uur aandacht die jou uitput en waarbij er momenten zijn waarop de aandacht verslapt of omslaat in een gespannen sfeer. Voor kinderen is het belangrijk te weten dat je van ze houdt. Kinderen maken hun huiswerk ook als een ander ze erbij helpt.

Kinderen genieten ook van een kopje thee als de buurvrouw het gezet heeft. Ook vinden kinderen bij een ander spelen net zo leuk als wanneer er een vriendje of vriendinnetje bij hen thuis komt spelen. Het kan helpen om (met behulp van een agenda) een vaste planning te maken, zodat je voldoende rust kunt nemen.

Kwaliteitstijd met je kinderen

Als je een kwartier per dag de tijd neemt om je kinderen heel gericht aandacht te geven, dan hoeft het geen probleem te zijn als je partner, een familielid of goede vriend de kinderen begeleidt met dagelijkse dingen die nou eenmaal gedaan moeten worden. Wat maakt het uit wie de kinderen naar sport brengt of naar school?

Als ze maar weten dat veel plezierige activiteiten gewoon door kunnen gaan. De afstand die je kunt voelen tussen jou en je kinderen kun je doorbreken door elke dag kortdurend iets leuks met je kinderen te ondernemen. Het mag iets kleins zijn, iets wat je aankunt. Het kan bijvoorbeeld een wandeling zijn, maar ook samen thee drinken en babbelen benadrukt de band. Ook een paar pagina’s voorlezen uit een leuk boek bevestigt jullie band.

Terugdenken aan het dagelijkse moment voor jullie samen, kan jou ook rust geven als je er (weer) over begint te piekeren of je als ouder faalt. Een ouder die bijtijds werk uit handen kan geven, is een goede ouder. Een ouder die maar doorgaat ten koste van sfeer en harmonie, is waarschijnlijk minder goed bezig.

Geef jezelf dus de gelegenheid om te herstellen van je burn-out. Je groeit dan als ouder ook steeds weer dichter naar het gezin toe. Na een tijdje kun je van een kwartier misschien tweemaal een kwartiertje tijd maken. Kies voor een planning die bij je gesteldheid past. Durf te delegeren en dingen die gedaan moeten worden aan anderen uit handen te geven.

burnout met kinderen

De sfeer leuk houden in het gezin bij burn-out

Als je snel uit je slof schiet sinds je een burn-out hebt, noemt men dat ook wel een kort lontje hebben. Sommige mensen hebben altijd een kort lontje en worden dus altijd snel boos. Het korte lontje symboliseert dat de woede plotseling komt, op een moment dat niemand het aan ziet komen.

Als je dit hebt als je een burn-out hebt, kun je je daar natuurlijk ook schuldig over voelen. Toch is ook dit alleen te veranderen met voldoende rust en door stressvolle situaties te vermijden. Mensen die veel aan je hoofd zeuren of veel van je vragen, kunnen het lontje snel doen afgaan. Ook een simpele discussie kan het korte lontje doen ontvlammen. Je reageert dan anders dan je van jezelf gewend bent.

Het is waar dat dit voor een ander ook niet leuk is maar praten helpt. Je kunt altijd je excuus aanbieden (ook aan je kinderen) en uitleggen dat het je allemaal teveel werd. Verder is het noodzakelijk te aanvaarden dat je een burn-out hebt en dat het alleen beter zal gaan als je werk en (een deel van je dagelijkse taken in huis) uit handen kunt geven. Het is belangrijk dat je je daar niet schuldig over voelt en hulp van anderen aanvaardt. Je hebt je rust nodig om te herstellen.

Burn-out met kinderen: Snel boos worden

Als je een burn-out hebt, sta je anders in de wereld. Overspannenheid zorgt ervoor dat je ook snellere emotioneel kunt reageren. Bijvoorbeeld kwaad worden of in tranen uitbarsten. Als je kinderen hebt, heb je een drukker leven. Als je het los kunt laten en taken uit handen kunt geven, helpen deze tips misschien om er beter mee om te gaan.

Probeer te focussen op positieve oplossingen. Overvalt je de drukte in huis als je kinderen spelen? Wees dan blij als je partner of een familielid alles onder controle heeft en dat je je terug kunt trekken op je kamer. Is er niemand anders die de kinderen kan opvangen en zijn ze te druk? Probeer dan de kinderen af te leiden met iets waar ze rustig van worden. Bijvoorbeeld een mooie film kijken of een boek lezen.

snel boos worden op je kinderen bij burn-out

Wees goed voor jezelf, en daarmee ook voor je kinderen. Een burn-out met kinderen erbij is niet eenvoudig! Zorg voor een effectief burn-outherstel: herstellen van burn-out

Een burn-out is moeilijk, maar het biedt ook mogelijkheden. Kinderen kunnen bijvoorbeeld leren meer huishoudelijke taken te doen, zoals helpen afwassen of koken. Dat je minder kunt doen schept dus ook kansen voor anderen. Probeer dus ook de voordelen te zien van moeilijke tijden.

In deze video laat Kiki zien hoe je het beste om kunt gaan met een burn-out met kinderen:

Gerelateerde artikelen

Hulp bij burn out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

5 reacties

  1. Deborah schreef:

    Bah, wat herkenbaar. Vind het zo moeilijk. Eigenlijk gaan de kinderen er super goed mee om en mag ik niet klagen. Maar ze zijn 5 en 3,5 en ook wel eens ondeugend of goed aanwezig. Wat soms die uitbarsting bij mij ophaalt. Het is er dan ineens. Dan schreeuw ik en denk ik daarna shit. Waarom doe ik ze dit aan!

    Vooral omdat ik zelf moeilijke jeugd heb gehad. En ze dat niet wil geven…
    De tijd nemen om te herstellen vind ik zo moeilijk , werk die alweer veel vraagt. Man die soms vergeet dat ik er nog langer niet ben.
    Tja, we komen er wel! Wel fijn soms hier die herkenbaarheid te lezen…
    Dankjullie!

  2. Rietje schreef:

    Ben in de uitputtingsfase erg geschrokken van reactie puberzoon, toen hij meerdere keren ziek thuis was en niet ziekgemeld op school. Jou krjjg ik toch niet wakker en pappa heeft zijn mobiel weer eens uit! Poeh wat kun je ver heen zijn. Voor kind komt een tijd dat hij zelf ook allerlei klachten krijgt, normaal nooit ziek, nu elke maand minstens een dag. We zijn samen naar de dokter geweest, dat hielp al om zijn probleem serieus te nemen.
    Meer belangstelling getoond daarna en samen goede wandelgesprekken. Vond hij ook fijn.
    Verder lekker leuke dingen samen met zijn vader laten doen. Zoals pretpark, film, weekendje Londen etc. Zij blij en ik heerlijk rust en tijd voor mezelf.
    Wat betreft partner: veel begrip, dichter bijelkaar gekomen, fijne goede gesprekken.
    Ze vinden ook fijn als ik er even alleen tussenuit ga. Kan de muziek weer aan in huis etc.
    Gaat nu echt stuk beter, maar ben er nog lang niet na 4,5 jaar. Maar kan nu gelukkig weer voor goede maaltijd en lege wasmand zorgen.
    Ze missen de pizza’s nog wel af en toe 😉

  3. Judith schreef:

    Als ik dit lees zie ik alleen maar: je partner, de andere ouder, een buurvrouw, vrienden… en als je er helemaal alleen voor staat?? ‘het enige dat helpt is als iemand het even overneemt’.
    Wat als je alleenstaande ouder bent met een forse burnout? De aanpak hierboven beschreven is wel met de meest ideale omstandigheden hoor.

    1. Beste Judith, Bedankt voor het delen van je feedback op dit artikel er zijn vast meer van onze lezers die zich herkennen in wat je beschrijft. We hebben dit intern besproken en gaan een specifiek artikel schrijven over een burn-out als alleenstaande ouder om ook dat beter te belichten. Dus bedankt voor de tip!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *