Als vrouw word je vaak geconfronteerd met heel wat verwachtingen. Zowel op je werk als thuis moet je een heleboel verantwoordelijkheden dragen. Dit kan leiden tot aanhoudende stress en zelfs tot burn-out symptomen. Daarom is het cruciaal om te weten wat een burn-out precies is, welke klachten er zijn en hoe je een burn-out kan aanpakken of voorkomen. Hieronder lees je alles over burn-out bij een vrouw: ontstaan burn-out, symptomen burn-out, wat je zelf kan doen en meer.
Wat is een burn-out precies?
Een burn-out is een reactie van je lichaam en geest nadat het langdurig werd blootgesteld aan stress. De term betekent letterlijk ‘opgebrand zijn’. Door te lang over je eigen grenzen te gaan, zijn de reserves van je lichaam opgeraakt en lukt het niet meer om te herstellen. Simpele taken uitvoeren gaat niet langer. Je voelt je emotioneel en fysiek volledig op. Hoewel een burn-out krijgen voornamelijk gerelateerd wordt aan werkstress, ontstaat het in de meeste gevallen door een combinatie van factoren.
De aanloop naar een burn-out
Burn-out ontstaat door langdurige overbelasting en stress, samengaand met te weinig ruimte tot herstel. De oorzaken van burn-out spelen zich op verschillende domeinen af.
In de eerste plaats ontstaat er stress op het werk: er wordt (te) veel van je gevraagd, je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel of de werkomstandigheden zijn zwaar of slecht.
Daarnaast zijn er persoonlijke karakteristieken die de kans op burn-out mee in de hand werken. Denk aan perfectionisme, het moeilijk vinden om je gevoelens te uiten of moeilijk ‘nee’ kunnen zeggen.
Verder is er een grote invloed van je leefomstandigheden, zoals schulden, afbetalingen, relatieproblemen of een gebrek aan sociale contacten vanuit je omgeving. Een heftige gebeurtenis zoals een overlijden of verhuis heeft ook invloed.
Ten slotte kunnen overmatige fysieke inspanningen of chronische ziekte ervoor zorgen dat je sneller in een burn-out terechtkomt. Je lichaam wordt in die gevallen al zo zwaar op de proef gesteld, dat er maar weinig marge is voor het voorkomen van symptomen burn-out.
Er is zelden één aanwijsbare reden. Meestal gaat het om een opstapeling van omstandigheden die op elkaar inspelen. Als dit omstandigheden zijn waarop je geen invloed kan uitoefenen, verhoogt het stressgevoel.
De druk als vrouw, moeder én werknemer
Als vrouw wordt er veel van je verwacht. Naast je werk rust er ook een groot aandeel van het huishouden en de zorg voor het gezin op jouw schouders: je kinderen overal naartoe brengen, eten klaarmaken, voor hen zorgen als ze ziek zijn, enzovoort. Bij kleine kinderen kan je overigens te maken krijgen met slaapgebrek, waardoor je lichaam nog minder goed tot herstelling komt. Wist je trouwens dat een vrouw gemiddeld tot 8,5 uur per week meer tijd besteedt aan het huishouden en gezin?
Uit onderzoek blijkt dat vrouwen het belangrijk vinden om deel uit te maken van een sociaal netwerk. Zo heb je op het werk meer behoefte om met collega’s te spreken, zowel over je successen als over problemen. Vrouwen lijken overigens gevoeliger voor relationele problemen, zoals spanningen in het team. Door hormonale verschillen gaan vrouwen namelijk anders om met deze druk.
Op de werkvloer zelf zijn er ook heel wat factoren aanwezig die een vrouw sneller ‘slachtoffer’ maken voor symptomen burn-out. Naast de hoge werkdruk, heb je als vrouw gemiddeld genomen een lager loon en maak je minder kans op promotie. Hierdoor voel je je ondergewaardeerd op het werk en weinig zelfvertrouwen hebben, is een risico voor het ontwikkelen van burn-out klachten. Ook verlaagt het gevoel van zingeving hierdoor. Vrouwen komen vaak terecht in (lagere) functies met weinig autonomie en krijgen extra stress door hun lagere loon. Ten slotte is er in sommige gevallen sprake van seksuele intimidatie op de werkvloer, waardoor de vrouw zich minder gewenst voelt.
De interactie tussen de thuis- en werkomgeving zorgt er dus voor dat vrouwen meer werk te doen hebben en meer tijdsdruk ervaren. Dit leidt in totaal tot minder mogelijkheden tot self-care en ontspanning, waardoor vrouwen extra vatbaar zijn om in een situatie van chronische stress te geraken.
Symptomen burn-out bij vrouwen
Uit onderzoek blijkt dat burn-out zich bij vrouwen op een licht andere manier manifesteert. Een vrouw zal meer geestelijke uitputting ervaren, terwijl een man eerder een gevoel van depersonalisatie ervaart. Verder verloopt een burn-out bij beide hetzelfde. De klachten verschillen per persoon, maar er is wel een patroon te herkennen. Het meest kenmerkende is het gevoel van emotionele en fysieke uitputting. Verder komen volgende symptomen voor:
Lichamelijke symptomen burn-out
- Gevoel van uitputting
- Hoofdpijn, spierpijn en/of nekpijn
- Misselijkheid, buikpijn en/of opgeblazen gevoel
- Hartkloppingen en/of pijnlijk gevoel op de borst
- Hyperventilatie
- Hoge bloeddruk
- Benauwdheid
- Slapeloosheid
- Duizeligheid
- Verminderde weerstand
- Minder goed presteren
- Veranderde eetlust
- Gejaagd gevoel
- Verslavingsgevoeliger
Emotionele symptomen burn-out
- Concentratie- en geheugenproblemen (bv. vergeet dingen… )
- Prikkelbaar zijn
- Besluiteloosheid
- Onzekerheid
- Neerslachtig
- Opgejaagd gevoel
- Piekeren
- Negatief en cynisch reageren
- Afstand voelen tot je werk of gezin
- Niet meer genieten van dingen
- Stemmingswisselingen, snel huilen
- Minderwaardigheidsgevoel
- Niet meer geïnteresseerd zijn
Niet wachten bij symptomen burn-out
Het is niet eenvoudig om toe te geven dat je langdurige stress ervaart. Het lijkt wel alsof iedereen met 1001 zaken tegelijk bezig is en de touwtjes volledig in handen heeft. In vele gevallen is dit echter schijn. Laat je niet verleiden door de ratrace en vraag op tijd hulp als je voelt dat je geen grip hebt op je leven. Aarzel niet om professionele hulp te zoeken zodra je burn-out symptomen voelt.
Hoe kunnen wij je helpen?
Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland en zeer ervaren in het oplossen van stress en burn-out klachten.
Symptomen burn-out vrouw genezen. Hoe dan?
Een burn-out gaat niet vanzelf over. Er is professionele hulp nodig om je uitgeputte lichaam te herstellen. Neem hiervoor contact op met je huisarts, bedrijfsarts of een psycholoog. Hoewel men vroeger bijna uitsluitend ‘rust’ voorschreef bij een burn-out behandeling, kiest men nu voor een actieve aanpak. Het is belangrijk om – zodra het kan – de activiteiten weer op te nemen die je energie geven.
Een professional helpt jou om te gaan met spanningen en leert je hiervoor nieuwe technieken aan. Ook brengt de professional jouw problemen in kaart en bekijkt welke kunnen worden opgelost. Het is belangrijk om bij een arts of psycholoog te gaan die ervaring heeft met een burn-out behandeling zodat hij voor jouw situatie de beste oplossing kan aanbieden. Door in te zetten op een nieuwe levensstijl en nieuw gedrag, zul je de burn-out uiteindelijk achter jou kunnen laten.
Symptomen burn-out aanpakken: enkele nuttige tips
Met volgende tips kan je alvast zelf aan de slag om je klachten te verbeteren:
- Plan elke dag een moment in om te ontspannen
- Word je bewust van je eigen lichaam door middel van mindfulness of yoga
- Zoek uit welke dingen jou energie kosten en probeer deze energievreters te vermijden
- Praat erover met je omgeving of lotgenoten
- Doe iets leuk met vrienden
- Beweeg dagelijks
- Zorg voor een goede nachtrust
- Zorg voor een duidelijke planning en structuur in je dag
- Doe slechts één ding tegelijk
- Zoek samen met je werkgever wat je kan doen aan de stresserende omstandigheden op je werk
Hulp bij burn-out en stress
Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!
Bekijk ons aanbod voor:
Veelgestelde vragen
Bronnen
- GGZ.nl – Zijn vrouwen gevoeliger voor burn-out? – gevonden op 21-04-2022
Link naar artikel - Thuisarts.nl – Ik heb een burn-out – gevonden op 21-04-2022
Link naar artikel - De ondernemer – Waarom vrouwen gevoeliger zijn voor burn-out – gevonden op 21-04-2022
Link naar artikel - GGZnieuws.nl – Burn-outklachten bij 20 procent van de vrouwen tussen 25 en 35 – gevonden op 21-04-2022
Link naar artikel