Veel dromen bij een burn-out. De ene keer word je wakker en draai je je nog eens lekker om in de hoop dat je die mooie droom verder kunt dromen. Maar een andere keer word je badend in het zweet wakker van een nachtmerrie. Iedereen droomt. Droomt de een meer dan de ander? Kun je teveel dromen? Heb je meer nachtmerries als je een burn-out hebt? Waarom dromen we eigenlijk? En hoe kun je nachtmerries voorkomen?

Zijn jouw dromen of nachtmerries een teken van een burn-out? Ontdek het hier.

Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)

Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.

e-book-symptomen-burnout

Waarom dromen we?

Er zijn verschillende theorieën over dromen. Volgens de psychoanalytische theorie van Sigmund Freud zijn dromen boodschappen en laten dromen je diepste verlangens en geheimen zien. Maar volgens sommige wetenschappers zijn dromen slechts een fysieke reactie in de hersenen en hebben dromen geen functie. De meest geaccepteerde theorie is dat je in je slaap verwerkt wat je overdag hebt meegemaakt. Tijdens je remslaap, de slaapfase waarin je droomt, worden de cellen in je hersenen erg actief. In je droom geef je de gebeurtenissen en ervaringen van overdag een plekje.

Sommige dingen die je hebt meegemaakt of hebt geleerd, onthoud je en worden een vaste herinnering en andere vergeet je. Als je meer leert op een dag, zul je ook meer dromen. Het schijnt bijvoorbeeld dat mensen die intensief een andere taal leren, meer dromen. Kinderen hebben om dezelfde reden meer nachtmerries. Ze doen veel meer nieuwe indrukken op. Het is dus ook logisch dat je meer kunt gaan dromen door een burn-out, want je hebt nogal veel te verwerken.

Betekenis van nachtmerries

Er is geen wetenschappelijke verklaring voor de betekenis van een nachtmerrie. Net zoals je in je dromen de gebeurtenissen van overdag verwerkt, kun je die gebeurtenissen ook in nachtmerries verwerken. Net als een film spelen je hersenen de beelden af van wat je overdag hebt gezien of hebt gefantaseerd. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je een recent trauma verwerkt, terwijl je slaapt.

Ook stress of negatieve emoties kunnen de oorzaak zijn van nachtmerries. Heb je al een lange periode last van nachtmerries? Dan zou het goed zijn de dokter raad te plegen. Het kan namelijk zijn dat je een slaapstoornis hebt. Maar normaal gesproken gaan nachtmerries vanzelf over. En als je nu veel droomt of nachtmerries hebt tijdens een burn-out? Is dat een positief of negatief teken?

Invloed van dromen op het herstelvermogen

Voor de meesten heeft het woord ‘dromen’ een positieve bijklank. Je denkt aan heerlijk zorgeloos dromen of aan uitgerust wakker worden op een zondagochtend nadat je lekker hebt gedroomd. En je zou misschien denken: Als ik droom, slaap ik goed. Ik zou dus uitgerust wakker moeten worden en sneller herstellen van mijn burn-out. Is dat zo? Zou je sneller herstellen als je veel droomt? Natuurlijk is een goede nachtrust erg belangrijk voor herstel.

Voldoende remslaap draagt bij aan de ontwikkeling van je hersenen en het goed verwerken van emoties en nieuwe informatie. Hoe meer je droomt, hoe meer remslaap je hebt gehad. En als je meer remslaap hebt gehad, begin je uitgeruster aan de dag. In totaal heb je ongeveer twee uur remslaap per nacht. Je bent dus zo’n 25 procent van je slaap aan het dromen.

Dromen en nachtmerries bij een burnout

Dromen zijn intens

Maar dromen houdt niet automatisch in dat je ook goed slaapt. Sommige dromen zijn zo intens dat je vermoeid wakker wordt. Sommigen hebben last van nachtmerries, angst– of stressdromen. In hun slaap worden de stressgedachten van overdag vervangen door stressdromen of nachtmerries. Dit kan zo erg zijn dat je ’s ochtends gewoon moe wakker wordt van het dromen.

Als je een burn-out hebt, zit je lichaam vol cortisol, een stresshormoon dat je over een langere tijd hebt opgebouwd. Pas als dit hormoon wordt afgebroken, zul je je meer ontspannen voelen en langer en rustiger slapen.

Kom alles te weten over slaap. Download het E-book ‘slapen mag’ helemaal gratis!

Nachtmerries bij een burn-out

Juist nu je een burn-out hebt, is een goede nachtrust zo belangrijk voor je herstel. Maar als je meerdere malen wakker schrikt van een nachtmerrie, kom je niet goed tot rust. Alleen al het feit dat je slaap verstoord wordt, levert stress op. Voldoende slaap is belangrijk voor je fysieke en mentale gezondheid. Je verwerkt en reguleert je emoties wanneer je slaapt. Als je slaap wordt verstoord door een nachtmerrie, krijgen je hersenen niet de kans om alle emoties en gebeurtenissen te verwerken.

Waarom heb je meer nachtmerries tijdens een burn-out? Je bent opgebrand geraakt, omdat je een te lange tijd teveel stress hebt ervaren. Nachtmerries kunnen worden veroorzaakt door stress. Wat je overdag meemaakt, verwerk je in je slaap. Heb je overdag veel stress en spanning gevoeld? Dan kan zich dat ’s nacht in een nachtmerrie vertalen.

Vervolgens veroorzaakt een nachtmerrie ook weer stress en spanning. Je slaapt slecht, je durft niet meer te gaan slapen en je kunt minder stress tolereren. Je komt in een negatieve spiraal terecht die erg uitputtend is.

Nachtmerries voorkomen

Denk je dat stress bij jou de oorzaak is van je nachtmerries? In dat geval zou je een nachtmerrie kunnen voorkomen door niet gestrest naar bed te gaan. Probeer een uur voor het slapengaan niet meer te werken of andere stressvolle activiteiten uit te voeren en kijk niet meer naar een beeldscherm. In plaats daarvan kun je een boek lezen of iets anders doen wat je ontspant.

Zorg ervoor dat je slaapkamer koel, donker en rustig is. Gebruik geen cafeïne, alcohol en nicotine voor het slapen gaan, want deze stimulerende middelen kunnen je slaap en daarmee ook je dromen beïnvloeden. En praat overdag over je problemen. Ga niet slapen met zorgen. Deze tips zouden kunnen helpen om minder gestrest in slaap te vallen.

Als je echter al een lange tijd te gestrest bent of al een burn-out hebt, zullen deze tips niet voldoende zijn. Je hebt dan in je lichaam al teveel cortisol opgebouwd. In dat geval moet je het probleem bij de kern aanpakken en hulp zoeken om van een burn-out te herstellen.

Nachtrust verbeteren

Veel mensen die een burn-out hebben, hebben het gevoel dat ze enorm veel energie hebben. Alsof ze altijd wel door kunnen. Het lichaam lijkt wel een op hol geslagen paard! Dit op hol geslagen gevoel wordt afgegeven door cortisol. Het is het hormoon dat je alert en scherp houdt. Mensen die uit deze vernietigende cirkel willen stappen, voelen zich opeens heel erg moe.

Dit is natuurlijk niet gewenst, en daarom gaan mensen vaak te lang door en wordt de burn-out erger en erger. Het accepteren van de klachten is niet voor niks een belangrijk onderdeel van onze aanpak bij burn-out!

In plaats van te focussen op minder dromen, of het voorkomen van nachtmerries, is het beter om te kijken hoe je van een burn-out af kunt komen. Dit is de oplossing om nachtmerries op te lossen.

Bekijk onze zeer effectieve methode hier: Coaching bij burn-out

Om cortisol af te breken en dus beter en langer te slapen en tot rust te komen, zijn een aantal punten ontzettend belangrijk.

Bewegen

Bewegen zorgt voor de aanmaak van endorfine. En endorfine zorgt ervoor dat je hersenen minder het seintje zullen geven om cortisol aan te maken. Bewegen (we hebben het niet over intensief sporten) zorgt dus direct voor een verlaging van cortisol in je lichaam.

Let op: Het kan goed zijn dat je je na een stukje wandelen moe voeltMaar ik zal je uit de droom helpen: Je was al moe, maar nu voel je het ook. Deze ontspanning zal je helpen om te kunnen slapen en minder nachtmerries te hebben. Een geschikte bewegingsvorm is ‘sjoggen’. Bekijk de instructievideo:

Of lees: bewegen bij burn-out

Ademhalingsoefeningen met focus

Ademhalingsoefeningen waarbij je je focus verlegt op iets anders dan op je ademhaling (een boom, plant, vogel etc.) zijn geschikt om te ontspannen. Ademhaling moet autonoom gebeuren. Dit wil zeggen dat je er eigenlijk niet op moet willen letten.

Het lichaam moet het zelf kunnen. Door een focus te gebruiken op iets moois – maar daarbij wel goed en diep adem te halen (6 a 7 keer per minuut) – leer je je lichaam weer goed ademhalen.

Wil je dat wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland. In de afgelopen jaren hebben we duizenden mensen geholpen.

Dromen en nachtmerries bij burn-out. En nu?

Om beter te gaan slapen, de negatieve cirkel te doorbreken, klachten te gaan accepteren en te gaan starten met herstel van burn-out, zijn bovenstaande argumenten ontzettend belangrijk. Dromen bij burn-out is dus heel normaal en goed zolang het geen stressdromen of nachtmerries worden.

Als dit wel het geval is, is de kans van een negatieve vicieuze cirkel erg groot. Je blijft dan veel te lang hangen in een burn-out, waardoor de kans op blijvende klachten na een burn-out vergroot wordt!

We zijn van mening dat dit voorkomen moet worden.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

2 reacties

  1. Heel erg interessant stuk. Zelf ook altijd veel dromen gehad en veel dromen met verschillende verhalen. Dit is erg verhelderend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *