Re-integratie na burn-out gaat niet goed: Je zit misschien al een tijdje in je burn-out. Je hebt de nodige rust voor jezelf genomen en bent uit je hoge versnelling gestapt. Je denkt je weer beter te voelen en je werkgever vraagt regelmatig wanneer je weer aan het werk gaat. Is het nu het goede moment om te re-integreren? Je besluit het te proberen, maar valt al snel in een diep dal. Dit gebeurt bij 20 tot 30% van de mensen met een burn-out; zij krijgen een terugval. Wat doe je als de re-integratie na een burn-out niet goed gaat? En wat is dan wel de juiste manier om te re-integreren?

Veel gemaakte fouten

Herken je je in bovenstaande tekst? Waarschijnlijk is er dan bij jou, of je werkgever, iets fout gegaan in de aanpak van re-integratie. We bespreken de meestvoorkomende fouten:

  • Te snel weer aan het werk 
  • Slechte communicatie
  • Geen re-integratieplan
  • Geen veranderingen op je werk
  • Te veel willen doen

Te snel aan het werk willen gaan

Misschien heb je er zelf maandenlang naar uitgekeken om weer aan de slag te gaan. Of je werkgever heeft je zo gepusht om weer te komen werken, dat de druk te groot werd. Maar als je te snel weer aan het werk gaat, kan je weer terugvallen in je burn-out. Een burn-out duurt gemiddeld dan ook zo’n 6 tot 18 maanden. In deze maanden moet je de volgende fasen door:

  • Herstelfase: tijdens deze fase geef je je uitgeputte lichaam de nodige rust. Ontspanning staat hier centraal. 
  • Leerfase: tijdens deze fase leer je wat de oorzaken van jouw burn-out zijn, zodat je dit in de toekomst kan voorkomen. Je wordt je bewust van externe oorzaken, maar ook je eigen gedrag. Ook leer je hoe je om kunt gaan met bepaalde situaties die jou normaal gesproken veel stress opleveren. 

Pas als je deze twee fases goed hebt doorlopen, is het tijd om langzaam terug naar de werkvloer te keren. Als je te snel weer aan het werk gaat, ben je te weinig hersteld van je burn-out. Plus, als je de leerfase niet goed hebt afgerond, is de kans groot dat je opnieuw dezelfde patronen bij jezelf en je omgeving zult gaan merken. Je kan dan snel terugvallen in je burn-out. 

Slechte communicatie

Een burn-out heeft niet alleen invloed op jou, maar ook op je collega’s. Als je collega’s niet goed op de hoogte worden gehouden van jouw burn-out en je terugkeer, kan dit zorgen voor onduidelijkheden en vervelende vragen.

Ditzelfde geldt voor communicatie naar jou toe. Zo lang de communicatie naar jou toe open blijft, is het minder spannend om weer aan het werk te gaan. 

reintegratie vereist goede communicatie

Leer meer over communiceren op de werkvloer: Goede communicatie voorkomt onbegrip

Geen re-integratieplan

Voordat je weer aan het werk kan gaan, heeft een arbo- of bedrijfsarts je een advies gegeven om te re-integreren. Dat kan bijvoorbeeld gaan om vijf uur per week. Zonder re-integratieplan wordt op kantoor gekeken hoe je die vijf uur kunt invullen. Hierdoor kan het zijn dat je snel weer in je oude werkzaamheden en dus je oude patroon zit. 

Tijdens je re-integratie is het juist belangrijk om houvast te hebben. Het is belangrijk om samen met je leidinggevende een re-integratieplan op te stellen, waarin je duidelijk je grenzen aangeeft. Zo kun je de vijf uur invullen met simpele werkzaamheden, zodat je langzaam weer kunt wennen aan het werk. 

Het is ook belangrijk om structurele evaluaties met je leidinggevende in te plannen. Zo kun je duidelijk laten weten wat voor jou wel en niet werkt. Op deze manier weten jullie allebei waar jullie aan toe zijn. 

Geen veranderingen op je werk 

Toen je tijdelijk bent gestopt met werken, is het waarschijnlijk dat iemand jouw taken over heeft genomen. Je zal dan ook snel deze werkzaamheden weer willen oppakken op het moment dat je terugkomt. Toch werkt dit stressverhogend. Het is bij een re-integratie belangrijk om weer om leren te gaan met de vele prikkels op de werkvloer. De enige manier om dit te leren, is met mate. 

Beter is om met je leidinggevende in gesprek te gaan over je werkzaamheden. Misschien is er wel een taak die je al jarenlang ontzettend veel stress bezorgt. Ook is het goed om te veranderen van werkplek. Verhuis eens naar de andere kant van het kantoor als dit kan. Zo kun je de ‘oude jij’ achter je laten, en op een nieuwe manier om leren te gaan met de werkdruk. 

Wil je meer leren over het doorbreken van oude patronen? Doorbreek in 5 stappen oude patronen

Te veel willen doen

Wil je te snel te veel doen op je werk? Dit is funest voor je re-integratie. Je bent misschien gewend het allemaal wel aan te kunnen, maar na je burn-out is je standaard voor prikkels omlaag gegaan. Je moet echt opnieuw leren om te gaan met alles wat er om je heen gebeurt. 

Dit kan op twee manieren misgaan:

  • Te snel meer gaan werken: door te snel weer halve of zelfs hele dagen te gaan werken, haal je jezelf veel stress op de hals. Dit kost je veel energie. 
  • Te veel of te lastige werkzaamheden: bepaalde activiteiten zoals meetings en brainstormsessies kunnen je veel concentratie kosten. Dit kost energie die je misschien nog helemaal niet hebt. 

Beter is om te beginnen met werkzaamheden met een lage intensiteit. Misschien kun je een simpel administratief taakje oppakken. Op deze manier raak je rustig weer gewend aan je werk, en herkennen je collega’s ook je grenzen. Houd daarnaast goed rekening met het aantal uren. Geeft de bedrijfsarts aan dat je misschien wel tien uur per week kunt werken, maar voel jij je hier helemaal niet fijn bij? Geef het aan en halveer je aantal uren. 

Hoe kunnen wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland en zeer ervaren in het oplossen van stress en burn-out klachten.

Re-integratie na een burn-out

Hoe dan wel? Het is al een goede eerste stap om de oorzaak van je lonkende terugval te (h)erkennen. Hierdoor weet je wat jouw valkuil is en hoe je hiermee om moet gaan. 

Het belangrijkste is om te onthouden dat re-integreren na een burn-out niet hetzelfde is als weer aan het werk gaan na een griepje. Het kost tijd om weer terug te komen op het niveau waar je ooit op zat. Dat is de enige manier om toekomstige terugvallen te voorkomen. Eigenlijk moet je je re-integratie zien als nieuwe fase in je burn-out: hier breng je al je lessen in de praktijk. 

Een succesvolle re-integratie komt neer op grenzen en communicatie. Leer goed wat je grenzen zijn. Dit kan gaan om bijvoorbeeld:

  • Wanneer ga ik weer aan het werk?
  • Hoeveel uur wil ik gaan werken?
  • Welke taken wil ik oppakken?
  • Welke taken laat ik liever nog ergens anders liggen?

Al deze grenzen bespreek je goed met je leidinggevende. Zo weten jullie allebei waar jullie aan toe zijn en is de kans op een succesvolle re-integratie na je burn-out zo groot mogelijk. En dat is natuurlijk het doel dat jullie beiden nastreven. 

Lees hier alles over grenzen: Hoe en waarom grenzen aangeven

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *