Slaapproblemen bij burn-out: Slaapproblemen zullen mensen die en burn-out hebben niet vreemd zijn. Veel mensen met burn-out ervaren namelijk slaapproblemen. Slaapproblemen bij burn-out komen dan ook zeer veel voor.

We herkennen: niet kunnen inslapen, slecht doorslapen of juist vroeg wakker worden. Slaapproblemen bij burn-out zijn serieus, want juist bij burn-out is een goede nachtrust cruciaal om goed te kunnen herstellen.

In dit artikel gaan we eerst in op slaapproblemen in het algemeen en vertalen dat uiteindelijk naar een burn-outsituatie

Wij hebben een uitgebreid E-book voor je klaarstaan over de symptomen van een burn-out.

Hierin gaan we in alle op symptomen en bijbehorende klachten.

Een gezonde slaapcyclus

Normaal gesproken stap je rond 22u/ 23u je bed in, slaapt lekker om vervolgens rond een uur of 7 een seintje te krijgen van het hormoon cortisol om wakker te worden. Het gevolg? Je ontwaakt en je staat uitgerust op, klaar om wat te gaan doen. Het hormoon cortisol speelt dus een belangrijke rol bij het ontwaken en activeren in de ochtend.

De slaap bestaat uit 5 verschillende stadia. Deze vormen samen een cyclus, die tussen de 90 en 120 minuten duurt. Voor een goede nacht is het nodig om zo’n 4 a 5 stadia te doorlopen. Dit is ook waarom er vaak gezegd wordt dat je ongeveer 7 a 8 uur moet slapen. Dit is natuurlijk per persoon verschillend.

Maar iedereen weet wel ongeveer hoeveel slaap hij of zij nodig heeft. Weet je dit niet, dan is het volgende experiment goed om eens te doen: Zet in een week dat dat kan geen wekker, de tijd die je slaapt na dag 3 is vaak de tijd die je biologisch nodig hebt aan slaap. Dus niet de tijd meetellen als je om 9 uur de ogen nog eens sluit om weer terug in die leuke droom te komen.

Om te kijken of je een slaapprobleem hebt is dit een handig testje: Ga eens overdag naar bed en ga liggen met een lepel in je hand, of een bos sleutels en ga met je hand over de rand van het bed liggen. Als je het geluid van de vallende lepel (zorg voor harde ondergrond) of sleutels hoort kijk op je horloge. Als je in slaap valt na een kwartier, dan is alles ok. Is dit na 10 minuten dan heb je een matig slaapprobleem. Als je binnen 5 minuten in slaap valt, lees dan vooral verder.

Lees meer over het goed herstellen bij burn-out:

Individuele begeleiding bij burn-out

Nachtrust burnout

Het slaapproces

In een ideale situatie (zonder stress) is het volgende een normaal slaapproces:

Sluimerslaap

Fase 1 is de sluimerslaap. Dit duurt ongeveer 5 tot 10 minuten. Het eerste stadium is de overgangsfase tussen waken en slapen en duurt ongeveer 3 tot 5 minuten. De lichaamstemperatuur daalt en de spieren ontspannen. In deze fase gebeurt het weleens dat je het gevoel hebt te vallen en dat je partner wakker schrikt van jouw schoppende been.

Echte slaap

Fase 2 is het begin van je echte slaap. Maar je slaapt nog licht. Het tweede stadium duurt dertig tot veertig minuten en bevat ongeveer de helft van de hele slaap. In deze slaap slaap je niet vast en kun je gemakkelijk wakker worden. Zorg bijvoorbeeld dat je niet de wasmachine hebt draaien vlak voordat je naar bed gaat, want dan word je gemakkelijk wakker van het centrifugeren.

Overgang naar diepe slaap

Fase 3 is de overgangsfase naar de diepe slaap. Dit duurt ongeveer 5 tot 10 minuten. In het derde stadium daalt het hartritme en de ademhaling wordt regelmatiger. Dit is de overgang naar de diepe slaap.

Diepe slaap

Fase 4 is de echte diepe slaap. Dit duurt ongeveer 15 tot 20 minuten. Het vierde stadium is de diepe slaap en hieruit word je eigenlijk nooit wakker. In deze fase komen er stoffen vrij die belangrijk zijn voor je herstel en worden ook de gebeurtenissen van de dag verwerkt. Dit is een erg belangrijk stadium om helemaal te doorlopen.

REM slaap

Fase 5 is de droomslaap (REM slaap). Hierin zijn je hersenen heel actief. Dit duurt ongeveer 15 tot 25 minuten. Het vijfde stadium is de bekende REM slaap en hierin droom je het meest. Het lichaam en de geest zijn bijna net zo actief als overdag. Dit is het stadium die veel mensen met een burn-out kennen. Je wordt wakker met een bonzend hart en weet nog precies waarover je droomde. Hierna is het moeilijk om de slaap weer te hervatten. Kijk daarom vooral even naar de tips die nog worden gegeven.

Let op: Als je deze 5 fasen hebt gehad, dan begint het helemaal opnieuw. Deze cyclus wordt 4 à 5 keer herhaald per nacht. Je kunt je dus voorstellen als je vaak wakker wordt ‘s nachts, dat je slaapcyclus wordt verstoord.

Veel wakker liggen burnout

Slaapproblemen bij burn-out

Veel mensen met burn-out ervaren slaapproblemen. Het cortisolniveau van mensen met burn-out is vaak torenhoog. Niet vreemd dat mensen met burn-out slaapproblemen ervaren. De hoge cortisolniveau’s zorgen voor het waakzame gevoel alsof er een tijger in de slaapkamer rondloopt. Geen wonder dat het slapen bij burn-out niet wil. Je bent tenslotte zeer waakzaam door dit hormoon, wat je belemmert om lekker te slapen.

Het belang van slapen bij burn-out is bijzonder groot. Slaap zorgt ervoor dat je herstelt. Dat je meer energie krijgt en beter in je vel komt te zitten. Slapen zorgt ervoor dat je kunt gaan herstellen en de negatieve spiraal van alsmaar zieker worden kunt doorbreken.

Door te veel stress wordt er te veel cortisol aangemaakt waardoor er een aantal processen in je lichaam gebeuren:

  • De REM- slaap wordt minder diep of verdwijnt zelfs (in extreme gevallen) waardoor gebeurtenissen niet verwerkt worden
  • De volgende morgen ben je zeer vroeg wakker. De overload aan cortisol maakt je te vroeg wakker waardoor je niet uitgerust bent
  • ’s Nachts schrik je wakker doordat er nog te veel cortisol door je lijf heen spookt.
  • Externe factoren en gezondheidsredenen zorgen ervoor dat je, voordat je je bed in duikt, al extra cortisol aanmaakt. Zeker als het vaak gebeurt dat je ’s nachts wakker wordt terwijl je je nachtrust heel hard nodig hebt en je zorgen maakt hierover (in geval van burn-out bijvoorbeeld) Je bent dan bang om wakker te worden

Ontspanningsoefeningen werken vaak goed om je slaap te verbeteren

Cortisol en slaapproblemen bij burn-out

Cortisol heb je nodig bij een gezond ritme en bij het handelen in moeilijke situaties. Echter bij een teveel aan cortisol gaat het tegen je werken. Het houdt je alert en waakzaam. Het lichaam kan hier niets aan doen. De eigenaar van het lichaam wel!

De invloed van cortisol op slaap: Als je in het bos loopt en een tijger tegenkomt, maakt je lichaam adrenaline aan. Adrenaline zet je lijf op scherp, klaar om te vechten of te vluchten. Wanneer de tijger je echter niet opeet, maar rondjes om je heen blijft lopen, wil dit nog niet zeggen dat je lekker kunt gaan ontspannen. Je lichaam blijft waakzaam voor het geval dat de tijger toch nog gekke dingen gaat doen

Het hormoon dat je waakzaam houdt, heet cortisol. Zou jij kunnen slapen wanneer er een tijger in je slaapkamer rondloopt? Waarschijnlijk niet!

> Bekijk ook: Het verschil tussen cortisol en adrenaline

Uiteindelijk herkent iedereen dit gebeuren wel. Laten we eens twee voorbeelden bekijken:

  • Voorbeeld 1: Je hebt een examen en daarvoor goed geleerd. Je bent lang doorgegaan de avond vooraf het examen om alles nogmaals te herhalen. Eenmaal in bed denk je veel aan de opgaves die je mogelijkerwijs krijgt en het duurt even voordat je de slaap kunt vatten. De volgende morgen word je bij een klein geluidje al wakker en je voelt je direct klaar voor het examen. Je staat op: klaar voor actie!
  • Voorbeeld 2: Je oude vader is een tijdlang al ziek en het gaat niet zo goed met hem. Je hebt daarom je telefoon maar meegenomen naar je slaapkamer zodat je, mocht het nodig zijn, bereikbaar bent voor noodgevallen. Zodra de telefoon afgaat ben je klaarwakker. Je bent direct klaar om in actie te komen.

In beide voorbeelden blijkt dat cortisol je activeert. Het zorgt ervoor dat je ondanks de druk toch kunt handelen.

zeer slecht slapen burnout

Herkennen van te hoge cortisolwaardes

Slecht inslapen

Je kent het vast, een lange drukke dag, een hoop gedaan, van alles meegemaakt en aan het eind van de avond ben je blij dat je hoofd eindelijk het kussen raakt. Misschien heb je nog een biertje of wijntje genomen ter afsluiting van de dag en verzadigd lig je eindelijk op je kussen. Slapen wil je, een hele nacht door, om morgen weer uitgerust wakker te worden.

Maar je hoofd raakt het kussen en het lijkt alsof er in je hoofd een kudde hamsters in hun radjes beginnen te rennen. Alsof de complete dag nogmaals beleefd moet worden. Het vervelende is, je kunt de gedachten nog niet stoppen. Je snapt er niks van! Doodmoe was je en toch lukt het niet om lekker te gaan slapen. Een uur laten stap je uit frustratie je bed uit en je ziet dat het inmiddels alweer na middernacht is. Je baalt; morgen ook weer moe!

Niet door kunnen slapen

Wat ook kan is dat je doodmoe je kussen raakt en gelijk als een blok in slaap valt. De wereld gaat even uit en je slaap gaat aan. Vreemd genoeg schrik je halverwege de nacht wakker. Het lijkt wel alsof er ergens een signaaltje in je hoofd klinkt waardoor je gedachten op stand 10 komen te staan en de kudde hamsters weer aantreedt om hun tredmolens tot vogelkooitjes te proberen te verbouwen.

Te vroeg wakker worden

Ook kan het hormoon cortisol ervoor zorgen dat je te vroeg wakker wordt. Feitelijk breekt het een slaapcyclus te vroeg af. Het lichaam is al aan de gang om zich voor te bereiden op een dag die komen gaat. Bij burn-out is het vaak een hele worsteling om een dag door te komen. Het is dan ook niet vreemd dat een lichaam zich daarop voorbereid. Het nadelig effect hiervan is, dat je hierdoor vroeg wakker wordt, waardoor de dag nog moeizamer verloopt. De negatieve vicieuze cirkel is ingezet.

Moe wakker worden

Misschien slaap je wel heel de nacht door, maar merk je bij het wakker worden dat je gedachten gelijk maximaal aan staan. Je voelt je moe, ondanks een goede nacht doorslapen. Je bent direct klaarwakker en klaar voor actie.

Lees ook over oververmoeidheid

Andere oorzaken van slaapproblemen

Bovenstaande problemen komen vaak voor bij mensen die slecht slapen. Slaapproblemen hoeven niet altijd burn-outgerelateerd te zijn. Ongeveer 1 op de 3 mensen heeft slaapproblemen Goed slapen is sowieso cruciaal. Een gezonde slaap zorgt voor goede lichamelijk en mentaal herstel. Je lichaam komt weer op krachten en je hoofd komt tot rust. Een aantal belangrijke redenen van slecht slapen zijn:

Lichamelijk aandoening

Een goede reden voor slecht slapen is een lichamelijk aandoening aan bijvoorbeeld de luchtwegen. Wanneer er te veel, of te weinig zuurstof wordt opgenomen in het bloed, zal de slaap minder zijn.

Externe factoren

Een weg vlak langs je huis die veel herrie maakt, een vliegveld, luidruchtige buren en vooral kinderen zorgen nogal eens voor gebroken nachten. Het gebeurt regelmatig dat vaders en moeders ’s nachts eruit moeten om het kroost te voorzien van hoestdrankjes, sinasprilletjes, schone luiers en schone bedden.

Na een aantal nachten met je kroost aan de gang voel je je geradbraakt en wens je maar één ding: je bed! (en doorslapen). Ook een jetlag kan stevige slaapproblemen opleveren. Sommige mensen leven in een continue jetlag door een volledig verstoord dag en nachtritme (je hoeft hiervoor niet naar het buitenland te reizen!)

Niet kunnen slapen burnout

Slaapproblemen bij burn-out: Cortisol vs Melatonine

Te veel stress is een zeer onderschatte reden dat slapen moeilijk lukt. De reden hiervan is het hormoon cortisol. Cortisol is het hormoon dat het mogelijk maakt te blijven presteren ondanks (langdurig) hoge druk. De aanmaak van cortisol bereikt aan het begin van de ochtend (ca 9.00 uur) een hoogtepunt om vervolgens gedurende de dag af te bouwen naar een dieptepunt wanneer je gaat slapen (ca 22.00 uur) Het hormoon melatonine zorgt voor een diepe en goede slaap.

Melatonine ondersteunt het hart- en bloedvatenstelsel, ondersteunt het immuunsysteem, heeft een gunstige werking op ouderdomsverschijnselen en vermindert spanningen.

Slaapschuld ontstaat als je niet de gezonde hoeveelheid slaap krijgt. Of dit nu eigen keus is door je levensstijl. Of doordat je door bijvoorbeeld burn-out te weinig kan slapen. Er wordt door medisch onderzoekers geschat dat de meeste mensen gemiddeld een uur te weinig slapen per nacht. Ondanks dat dit weinig lijkt, hebben de onderzoekers onderzoek gedaan naar de verbanden tussen slaap en ziekte, en slaap en de kwaliteit van leven.

Ervaar je slaapproblemen als gevolg van een burn-out? Zorg dat je herstelt, zorg dat je goed slaapt.

Laat je helpen door een burn-outcoach

De gevolgen van slaapproblemen bij burn-out

Zelfs een enkele keer slaaptekort hebben kan gevolgen hebben. Neem bijvoorbeeld een vrachtwagenchauffeur. Wat als hij een ongeluk krijgt met zijn vrachtwagen? De ravage is vaak al gauw heel groot. Ook hierin is aangetoond dat 50% van de ongelukken die gebeuren, zijn gekomen doordat de bestuurder slaperig was.

Chronische vermoeidheid wordt door sommigen gezien als iets waar je niet vanaf kunt komen. Vaak wordt niet gezien dat chronisch moe zijn, geleidelijk aan erger wordt. Anderen denken niet eens aan slaaptekort. Ze denken dat ze “gewoon” oud worden. Of dat het hun “te veel” is geworden en dat ze daarom slecht functioneren.

Het is een groeiend probleem omdat veel bedrijven tegenwoordig dag en nacht bereikbaar zijn. Op tv gaan de programma’s de hele nacht door, of via internet kunnen films en series onbeperkt bekeken worden. Ook de dagelijkse druk is toegenomen door het snelle tempo van leven

Slaapschuld (oftewel de gevolgen van te weinig slaap) kenmerkt zich in zowel korte termijn gevolgen, als gevolgen op lange termijn

Gevolgen slaaptekort op korte termijn:

De gevolgen van te weinig slaap lange termijn:

Slaap nodig om herstellen van burnout

Aanpakken van slaapproblemen bij burn-out

Wat kun je nu doen om het slaapritme te verbeteren? De periode voor het inslapen is heel belangrijk en helemaal voor mensen met een burn-out. Wanneer je goed wilt slapen doe je er goed aan je dag af te bouwen. Het is goed om op een vaste tijd te gaan slapen en met een vast ritueel. Op deze manier leer je het lichaam om in de rust te komen. Dit kun je bijvoorbeeld doen om het laatste uur niet meer tv te kijken of met de telefoon of tablet te spelen.

Een spannende film, het voorbereiden van een lastige vergadering de volgende dag, het beantwoorden van vervelende mails, telefoongebruik etc, zorgen ervoor dat je een overdaad aan cortisol in je lijf hebt wanneer je wilt gaan slapen, met bovenstaande gevolgen. Dit zorgt er namelijk voor dat je hersenen nog volop bezig zijn. Ook sporten laat op de avond is niet handig. Het is wel handig om dingen te bedenken en te ontdekken die jou helpen te ontspannen.

Ontspannen voor het slapen gaan

Dit kan bijvoorbeeld een warm bad zijn, een lekkere mok warme melk, even zitten zonder niks te doen (mijmeren), een voetenbadje nemen, rustgevende muziek luisteren, de kat aaien, een rustige wandeling met de hond of bijvoorbeeld een voetmassage. Sommige mensen hebben meer nodig om te ontspannen en kijken en luisteren bijvoorbeeld een YouTube filmpje van psycholoog Jacobsen of een mindfulnessoefening “bodyscan” of doen een ademhalingsoefening.

Een goede ademhalingsoefening is bijvoorbeeld: 3 tellen rustig door de neus in ademen, 4 tellen door de mond uit en 2 tellen wachten en dan weer opnieuw beginnen. Dit effect kan versterkt worden om  je hand op die plek te leggen die omhoogkomt bij het inademen (vaak op borstbeen hoogte) en deze langzaam bij een volgende in ademhaling te laten zakken naar je buik. Op deze manier adem je per inademing een klein beetje lager en doe je uiteindelijk een buikademhaling (wees niet te streng tegen jezelf als die niet lukt. Liggend gaat het gemakkelijker of anders liggend met je kuiten op een stoel).

Er dus zijn meerdere factoren die ervoor zorgen hoe je nachtrust/ slaap is. Het wordt ook wel slaaphygiëne genoemd. Een goede slaaphygiëne is een leefwijze.

Lees ook: stress verminderen in je leven

slaap tekort burn-out

10 tips om je slaap te verbeteren tijdens burn-out

Hieronder vind je 10 tips om je slaap te verbeteren.

Tip 1: Bewegen

Kies het juiste moment om te bewegen. Bewegen zorgt voor de aanmaak van endorfine dat leidt tot een directe afname van cortisol. Blijf sporten, ook al ben je nog zo moe. Sporten zorgt voor afvoer van je stresshormonen en helpt je lichaam om beter te willen slapen.

Bewegen in de ochtend of in de middag draagt erbij aan dat je slaap krijgt tegen die tijd dat het bedtijd is. Ga je bewegen vlak voor het slapen gaan, dan zal het je belemmeren om makkelijk en goed te slapen. Te intensief bewegen zorgt ook voor extra stress. Het is dus belangrijk een geschikte manier van beweging te vinden. Een geschikte manier van bewegen (ook bij burn-out) is ‘sjoggen’,

Lees meer over: beweging bij burn-out

Bekijk hier het filmpje over sjoggen:

Tip 2: Zorg voor ontspanning vlak voor het slapen gaan.

Als je een spannend boek leest of een spannende film bekijkt werkt dit vaak stimulerend. Het is beter om iets ontspannends te lezen. Of luister nog naar wat rustige muziek. Wat vind je van een heerlijk warm bad? Je hersenen kan je op die manier leren dat je dag afgelopen is.

Als je eet, werkt of tv kijkt in bed, kan het moeilijker zijn om in slaap te vallen. Heb je een partner? Vraag hem of haar om je te masseren voor meer ontspanning.

Tip 3: Goede voeding

Wat je eet of drinkt voor het slapen gaan heeft een bepaalde werking op hoe goed je inslaapt en doorslaapt. Alcohol maakt slaperig, maar vermindert de kwaliteit van slapen. Koffie, thee, coladrankjes en het eten van chocolade werken stimulerend. Dit kan je dus beter vermijden. Wat goed helpt zijn producten waar serotonine* in zit. Je kunt dan denken aan een stukje mango, handje noten of een banaan.

De laatste uren voor het slapen is het slim om geen koffie te drinken of zwarte thee, niet roken, geen zwarte chocolade en geen zware maaltijden. Vooral maaltijden met veel vet, kruiden (knoflook), helpen niet mee aan een goede nachtrust.

Lees ook: voeding bij burn-out

Tip 4: Houd je slaapkamer donker, rustig en zo mogelijk koel.

Uit onderzoek is gebleken bij mensen die naast een vliegveld wonen een uur minder kwaliteit slaap hebben. Tijdens het onderzoek, zagen de onderzoekers, dat de hersengolven van die mensen die naast een vliegveld wonen, elke start en landing registreerden! Gebruik eventueel oordopjes als je woont op een plek waar veel geluiden zijn. Of als je in de zomer je raam open hebt staan voor verkoeling.

Tip 5: Een vast slaapritme

Je doet er goed aan een vast slaapritme te hebben. Je laat je lichaam zo weten wanneer het tijd is om te rusten en wanneer het actief mag zijn. Het tegenovergestelde van een vast slaapritme is een jetlag. De zeer uitputtende gevolgen hiervan zijn bekend. Een vast slaapritme betekent dat je op vaste tijden naar bed gaat, en op vaste tijden opstaat.

Ga er op een vaste tijd uit, ook als je niet goed hebt geslapen. In het geval van burn-out kun je hier een vaste tijd van rust aan toevoegen. In het geval van burn-out kun je hier een vaste tijd van rust aan toevoegen. Doe desnoods in de middag een hazenslaapje van maximaal een half uur tot drie kwartier.

Het is ook goed om de laatste uren voor de slaap niet al te veel licht tot je te nemen. Hierdoor denkt je lichaam dat het wakker moet worden (ook door melatonine). Denk hier ook aan als je ’s nachts bijvoorbeeld naar het toilet moet.

Tip 6: Lijstjes

Zijn er regelzaken die je uit de slaap houden. Schrijf dingen uit je hoofd op papier voor het slapen gaan (planningen, things to do). Een notitieblokje naast het bed (geen mobiel dus) kan hierbij erg helpend zijn, om dingen op te schrijven die je hoofd probeert te onthouden.

Beter slapen burnout

Tip 7: Voldoende buitenlucht

Wat ook erg belangrijk is, is buitenlucht. Daglicht zorgt voor een goed evenwicht van vitamine D en melatonine. Dit zijn stoffen die ook effect hebben op slaap en slaapritme. Melatonine heeft ook weer een relatie met serotonine wat zorgt voor een goede stemming en ontspanning. Voor mensen die weten dat ze gevoelig zijn voor de tijd van het “vallen van de bladeren” kan een daglichtlamp ook uitkomst bieden.

Op deze manier zorg je voor een goede melatoninehuishouding. Het is in de winter namelijk erg moeilijk om aan de dagelijkse hoeveelheid daglicht te komen en bepaalde mensen zijn hier erg gevoelig voor. Een daglichtlamp heb je tegenwoordig al voor een 60 euro en kan je veel plezier geven.

Heb jij het gratis, uitgebreide E-book ‘symptomen burn-out‘ al?

 Tip 8: Niet piekeren ’s nachts

Word je s’ nachts wakker, neem je gedachten dan niet te serieus. Probeer eens te ervaren dat de gedachten die je om 4 uur angstzweet bezorgden om 8 uur heel anders voelen. Dit komt omdat de prefrontale cortex (een deel van je hersenen) s’nachts minder rem heeft op je angsten dan overdag. Hij blijft wat langer slapen dan de rest waarschijnlijk.

Probeer ook direct bewust te zijn van het moment waarop je begint met piekeren op het moment dat je wakker wordt. Betrap jezelf op negatieve gedachten en ga hier niet in mee. (dat kun je echt leren). Ben je te laat, dan is het veel moeilijker om uit je hoofd te komen.

Ga, als je langer dan een kwartier wakker ligt, er even uit. Eet een banaan (goede stofjes), zorg dat je even afkoelt, doe een ontspanningsoefening, zet geen lampen aan, blijf niet te lang uit bed, maar kruip dan weer in het lekker warme bed. Op deze manier leer je jezelf dat het bed is om te slapen en niet om te woelen.

Tip 9: elektronica uit

Het kan onbewust ook prikkels geven als er apparatuur als tablets of telefoons in de slaapkamer liggen. Laat die dingen alstublieft beneden liggen. De nacht is er om te slapen.

Tip 10: Relativeer

Zeg tegen jezelf dat slecht slapen er nu ook even bij hoort. Doe die dingen die je helpen om te herstellen van een burn-out, zie daarvoor artikel herstellen van burn-out, en de slaap zal vanzelf verbeteren. Zolang je tegen jezelf zegt dat je goed moet slapen, zal het niet lukken. Het woord ‘moeten’ zorgt al voor te veel stress in dit geval.

Ga lekker liggen en kijk wat er gebeurt. Accepteer dat het nu even zo is. Heb je alle tips gevolgd die hierboven genoemd zijn en doe je alle dingen die helpen om te herstellen van je burn-out? Je slaap zal vanzelf verbeteren. Heb daar vertrouwen in. Is het nu moeilijk te geloven? Praat eens met iemand die in hetzelfde schuitje heeft gezeten

Meer info: Je overal zorgen om maken

Gerelateerde artikelen

Hulp bij stress en een burn-out

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

10 reacties

  1. Han Baeten schreef:

    Wat een uitgebreid, informatief en zeer zinvol artikel! Een aanrader voor iedereen die wil werken aan zijn herstel, omdat slaap misschien wel de meeste essentiële factor is voor je herstel.

      1. Jeroen schreef:

        Iedere dag, al jaren, wordt ik wakker met een tintelend hoofd en handen. Pijn in rug en onderarmen. Slapen doe ik best wel goed. Maar het eerste wat ik voel is dat ellendig zijn in de ochtend. Gejaagd want daar is dat gevoel weer. Heb wel een erg drukke baan en tijdens werk is het wat minder want ben afgeleid. Als ik even stil zit voel ik me knetterhigh high. Alsof ik mijn hoofd tussen mijn benen heb gedaan en plots rechtop gaat staan.

        Hetzelfde gevoel dus als ik wakker wordt. Ik voel het al als mijn ogen nog dicht zijn.

        Alle doctoren gehad. Slaapcentra’s etc . Kunnen niets vinden. Psycholoog zeg dat ik moet leren er mee om te gaan. Maar dat is geen optie. Het is zo fysiek aanwezig dat ik het niet kan loslaten.

        En hier het rare: hoe beter ik slaap, des te zieker ben ik de dag erna.

        Iemand een idee?

        1. Hoi Jeroen

          Lijkt me vrij helder dat dit komt door de cortisol. Bizar dat dit niet eerder is gezegd want zo moeilijk is dit niet uit te leggen.

          Kun je voor jezelf een dagboek bijhouden? Ws is het erger wanneer je een inspannende dag hebt/ of inspannende tijd hebt

  2. Ehm… Moet het woordje ‘ondanks’ in de persoonsbeschrijving van Enrico niet ‘dankzij’ zijn? 😉

  3. Hallo,

    Sinds oktober zit ik thuis met een stevige burn out met alles erop en eraan. Heel frustrerend is dat ik niet kan slapen veel wakker wordt, ook overdag heb ik moeite om tot rust te komen. Is dit normaal ik ben bijna 4 maand niet aan het werk in het kinderdagverblijf .
    Ik heb wel een gezin met 2 jonge kindjes waar het soms moeilijk is om genoeg tot ontspanning te komen en ik weer veel stress ervaar. Herkend iemand dit?

    1. Enrico de Krijger schreef:

      Beste Shiva, ik denk dat heel veel mensen die zullen herkennen. Lukt je om je aan de tips te houden en zijn er wel momenten waarop je kunt herstellen?
      Groet Enrico

  4. Bianca schreef:

    Hallo,
    Sinds januari zit ik in een burnout met heel veel onrust en paniekaanvallen. De ochtenden zijn echt het zwaarst. Ik sta op met een enorm gejaagd en misselijk gevoel. Gaat dit ooit voorbij?

    Groet,
    Bianca

  5. Hoi Bianca,

    Dat gaat ooit weer voorbij inderdaad. Het gevoel dat je omschrijft is een teveel aan cortisol. Je lichaam maakt zich klaar voor de dag, die voor jou dus erg uitdagend is.

    Je zult wellicht merken dat wanneer je een dag hebt waarbij jij mag bepalen wat je wilt, dit gevoel minder is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *