Heb je weleens het gevoel dat je geen idee hebt waar de ander het over heeft? Het is als zo druk op de werkvloer en de frustratie van onbegrip veroorzaakt nog meer stress. In de wereld van gesproken taal ligt constant verwarring op de loer.

Dat lijkt misschien gek. Je woont in Nederland en verwacht dat iedereen dezelfde taal spreekt. Maar waarom komt het dan regelmatig voor dat je de ander niet begrijpt en jezelf zo vaak onbegrepen voelt? Zit je nog wel op een lijn met je collega’s?

Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)

Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.

e-book-symptomen-burnout

De uitdaging van communiceren

Binnen een bedrijf moet je werken aan hetzelfde einddoel. Als je moet samenwerken is het dus heel belangrijk dat je niet langs elkaar heen praat. Hoe kun je immers goed samenwerken als je elkaar amper begrijpt? Begrip creëer je door goede communicatie. Maar iedereen heeft een andere achtergrond en heeft een andere opvoedingen gehad.

Iedereen is verschillend en we hebben allemaal een verschillende manier van communiceren. We denken anders en uiten ons op een andere manier. Daarom kan goed communiceren een uitdaging zijn. De uitdaging is nog groter in grotere bedrijven. In de verschillende lagen in een bedrijf lopen medewerkers het risico lang elkaar heen te communiceren.

We denken dat de ander net zo denkt als jij en nemen snel aan dat we elkaar begrijpen. Maar begrijp je echt wat de ander net tegen je heeft gezegd?

Zie ook: Hoe praat ik op mijn werk over burnout?

De wereld van de ander

Je kunt veel misverstanden voorkomen door je meer in de ander te verplaatsen. Probeer de situatie door andermans ogen te zien. We maken soms de fout door te denken dat iedereen de wereld ziet zoals jij die ziet. Hoe meer je de wereld kunt zien zoals anderen die bezien, hoe beter je de ander kunt begrijpen.

Je kunt ook meer begrip creëren door echt te luisteren. Soms hebben we haast of zijn we er door de drukte niet helemaal met onze gedachten bij. Maar in elk gesprek verdient de ander onze volledige aandacht. Door goed te luisteren, kun je je beter in de ander inleven en zul je je collega beter begrijpen.

Onbegrip op het werk: de uitdaging van communiceren

Vragen is niet dom

We nemen vaak onbewust aan dat we elkaar voldoende begrijpen. Maar begrijp je echt wat er tegen je gezegd wordt? Je kunt je dom voelen als je niet begrijpt waar de ander het over heeft en je denkt misschien dat het aan jou ligt. Daarom vraag je niet door. Maar wie zegt dat het aan jou ligt? De kans is groot dat de ander het je niet duidelijk genoeg heeft uitgelegd.

Vraag daarom door. Herhaal wat de ander heeft gezegd en wat jouw interpretatie is. Ga er niet gelijk vanuit dat de ander je begrijpt als hij je een knikje geeft. Vraag om bevestiging. Vraag of ze je begrepen hebben. Vraag of ze hun gedachten kunnen delen over wat je net gezegd hebt.

Door vragen te stellen en te toetsen of iedereen hetzelfde bedoelt, zal er meer begrip bij jou op de werkvloer zijn. En je voelt je niet alleen veel beter als je elkaar begrijpt. Meer begrip betekent ook minder stress.

Zie ook: Om hulp vragen? Dit zijn de redenen dat het zo lastig is

Hulp bij burn out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Gerelateerde informatie

In onze kennisbank vind je honderden artikelen die je verder helpen. Heb je deze artikelen al gelezen:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *