Gelukkig zijn is iets wat iedereen wel wilt, toch? Jij ook, want anders was je dit artikel niet gaan lezen. Er is een reden waarom je gelukkig wilt zijn, maar toch lukt dit misschien nog niet zoals je voor ogen hebt. Je wilt het wel, maar weet nog niet hoe. De vraag: “Waarom zijn mensen ongelukkig?” is daarom ook interessant om dieper op in te gaan, zodat je een beeld krijgt welke factoren jouw geluksgevoel beïnvloeden.

Om de geluksfactoren met je te kunnen delen is het belangrijk om überhaupt te weten wat geluk is. Wat versta ik onder deze term en wat kan je iedere dag doen om meer geluk te ervaren? Met als doel dat je enerzijds met energie en veel zin de dag start. Anderzijds is het zaak dat je ‘s avonds met een voldaan gevoel naar bed kan om de dag goed af te sluiten.

In dit artikel neem ik je mee wat ‘gelukkig zijn’ voor mij betekent en welke stappen je kan zetten om ook meer geluk te ervaren in je leven. Veel leesplezier en doe je voordeel ermee!

Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)

Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.

e-book-symptomen-burnout

Dit ga ik behandelen over geluk:

Wat is ‘gelukkig zijn’?

Geluk is overal. Je ervaart een geluksgevoel van binnenuit. Laat je geluksgevoel niet teveel afhangen van iets anders om je heen. Alsof je nog ergens anders afhankelijk van bent om pas geluk te ervaren. Dat is onzin. Toch zie je vaak genoeg dat mensen pas gelukkig zijn als er een soort van ‘tegenprestatie’ tegenover staat.

Misschien je de volgende uitspraken wel, die eigenlijk niet kloppen als je gelukkig wilt zijn:

 • “Als ik aangenomen ben bij mijn nieuwe werk, dan ben ik gelukkig.” 
 • “Als ik binnen drie maanden 5 KG ben afgevallen, ben ik tevreden.” 
 • “Als ik netto € 3000 per maand verdien, dan ben ik blij.” 
 • “Als ik drie keer per week naar de sportschool ga, dan ben ik goed bezig.” 
 • “Als ik mijn diploma binnen heb, ben ik blij dat het er op zit.” 

Het is belangrijk om te beseffen dat je geluk niet wordt bepaald op basis van externe factoren. Je hoeft niet per se een specifiek doel bereikt te hebben om geluk te ervaren.  Ook al ben je nu misschien nog niet de persoon wie je wilt zijn en sta je nog niet waar je wilt staan, weet dan dat je nu al gelukkig kan zijn.

“Ik wil gewoon gelukkig zijn” 

Dit is een uitspraak die ik vaak hoor. Het is een streven van vele mensen om gelukkig te zijn, maar dit kan niet. Je kan niet naar geluk streven. Dit bouw je op door te werken aan je fysieke en mentale veerkracht. Om dit te bereiken is het een kunst om goed te kiezen voor jezelf. Doe wat je te doen hebt en hecht meer waarde aan lange termijn keuzes dan aan de korte termijn.

Op korte termijn is het misschien heel verleidelijk om af te wijken van je doelen. Vastberadenheid om je plan te blijven volgen is daarom één van de grootste sleutels naar meer geluk. Dit is van toepassing op meerdere gebieden van je leven: gezondheid, relaties, werk en financiën.

Al deze gebieden bij elkaar dragen bij aan meer geluk. Door de goede dingen te doen, werk je gestructureerd naar meer geluk en heeft het een bepaalde houdbaarheid. En dan val je ook niet zo terug in een ongelukkig gevoel. Vaak is het zo dat ongelukkige mensen slecht eten en sporten, dus domme keuzes maken. Ook financieel gezien. Een simpele levensstijl zorg juist voor meer geluk.

Dus voel je je nu wat ongelukkig en wil je graag hier verandering in aanbrengen? Zorg dat je gezonde keuzes maakt en dus goed sport en eet om voor je eigen lichaam te zorgen. Daarnaast is het noodzakelijk dat je fijne relaties opbouwt met mensen om je heen die je lief hebt. Vergeet ook zeker niet je werk of eigen onderneming om te leven op basis van je eigen voorwaarden zonder financiële zorgen.

Lukt het nog niet om gelukkig te kunnen zijn? Gelukkig zijn kan je leren!

Heb je nog niet het geluksgevoel te pakken waar je zo intens naar verlangt? Dan is het verstandig om even een snelle check bij jezelf te doen om te achterhalen welke stappen je kan gaan zetten de komende tijd om binnenkort wél meer geluk te ervaren. Zo ontdek je wat er écht toe doet in je leven.

Het werkt als volgt:

 • Welk cijfer van 0 t/m 10 geef je je leven nu?
  Beoordeel de belangrijkste gebieden van het leven, dus je gezondheid, relaties, werk en financiën.
 • Hoe zou je willen dat het is?
  Schrijf voor jezelf op hoe je in jouw leven meer plezier, voldoening en kalmte wilt ervaren per gebied. Laat je fantasie op de vrije loop en denk niet in beperkingen, maar juist in mogelijkheden. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt en vertrouw op je intuïtie om te ontdekken wat je écht wilt in je leven.
 • Wat heb je op het gebied van gezondheid, relaties, werk en financiën nodig om gelukkiger te zijn?
  Bedenk vervolgens welke kleine stappen je op ieder gebied de komende tijd kan gaan zetten om ook écht je geluksgevoel te vergroten.
 • Welke andere keuzes heb je te maken?
  Vraag jezelf waar je mee gaat starten, waar je mee doorgaat en waar je mee gaat stoppen als het gaat om gezondheid, relaties, werk en financiën.

Gelukkig alleen zijn

Het is nog even goed om te benadrukken dat je niet per se iemand nodig hebt om je gelukkig te voelen. Weet dat je familie, vrienden, een partner, collega’s en kennissen bijdragen aan je geluksgevoel, maar je bent er niet afhankelijk van om gelukkig te zijn.

Als je momenteel het gevoel hebt dat je nog wél iemand anders nodig hebt, dan heb je eigen een afhankelijke relatie met iemand. Dit staat ook wel bekend als een voorwaardelijke relatie, waarbij er een voorwaarde aan de relatie verbonden is. In de ideale situatie is er dus sprake van onvoorwaardelijke liefde in je relaties, waarbij je iemand écht lief hebt zonder hiervoor iets terug te verwachten.

Wil je dat wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland. In de afgelopen jaren hebben we duizenden mensen geholpen.

Leef als een levensgenieter

Ondanks alle tegenslagen en ellende die je misschien meemaakt in je dagelijkse leven. Weet dat er altijd licht in het duister schijnt. In zo’n situatie zijn mensen al snel geneigd om hun aandacht te focussen op datgene wat niet gaat als verwacht of gehoopt. Gelukkig kan het anders.

Je hebt twee keuzes:

 1. Je blijft met je gedachten en emoties hangen in een tegenvallende situatie
 2. Je kiest ervoor om je aandacht te verleggen naar liefde, dankbaarheid, acceptatie en laat je verwachtingen los

Zodra je kiest voor de tweede optie zal je gaan merken dat het toch mogelijk is om je gelukkig te voelen. Het is maar net waar je je op focust. En dit helpt je ook om te ervaren dat je op ieder moment van de dag je gelukkig kan voelen.

Let op: de nadruk ligt op het woordje ‘kan’, want het is aan jou hoe je omgaat met situaties die een andere wending krijgen waar je niet op rekende. Jij kan de touwtjes in handen nemen en bent dus ook verantwoordelijk voor je eigen geluk. Zo kan je meer genieten van het leven door geluk te ervaren van binnenuit zonder per se iets anders om je heen nodig te hebben.

10 “Gelukkig zijn” quotes

Wat goed voor je kan werken is zijn inspirerende quotes, die je erop wijzen wat er nu écht toe doet in het leven. Om je aan het denken te zetten heb ik hieronder een geluk quotes neergezet, waar je wellicht wat aan hebt:

 • “Het leven is te kort om iets anders te zijn dan gelukkig.” 
 • “Het mooiste wat je kunt worden is jezelf.” 
 • “Niet elke dag zal misschien goed zijn, maar er zit altijd wel iets goeds in iedere dag” 
 • “De simpelste manier om gelukkig te blijven is loslaten wat je ongelukkig maakt.” 
 • “Je kunt alleen tijd verspillen als je vergeet ervan te genieten.” 
 • “Alles heeft zijn schoonheid, maar niet iedereen ziet het.” 
 • “Het diepste geheim van gelukkig zijn is het goed hebben met jezelf.” 
 • “Gelukkig zijn is genieten van wat je hebt en geloven in wat nog komt.”
 • “Geluk bestaat niet uit grote dingen bereiken, maar uit kleine dingen waarderen.” 
 • “Gelukkig zijn is dat je niet ergens wil zijn, niet iemand anders wil zijn en niet iets anders wil doen.” 

Wat is jouw favoriete quote? Laat het hieronder weten in de reacties!

Gerelateerde artikelen

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *