Simpel leven: Veel mensen leiden een stressvol leven. Natuurlijk zijn er veel zaken die spelen: Werk, een gezin, een relatie, familie, vrienden. Al deze ballen moeten tegelijkertijd omhooggehouden worden. Logisch dat op momenten dan de stress er flink inschiet. Ook zijn er steeds vaker bepaalde verwachtingspatronen van mensen om je heen.

Vragen of je reeds die ene baan hebt gevonden. En als je hem hebt gevonden, heb je dan al promotie gehad? Dit zijn zaken die veel mensen op allerlei gebieden te verduren krijgen. Om een gegeven moment is het gewoon klaar. De druk wordt te hoog, de stress te veel.

Dit uit zich in twee varianten: de een werkt zich helemaal suf in de hoop alles nog in de lucht te kunnen houden en vooral te kunnen voldoen aan verwachtingen uit de omgeving. De ander slaat als gevolg hiervan dicht. Er komt niks productiefs meer uit zijn of haar handen, ze zijn als het ware verlamd. Door de continue druk en stress is er een soort beveiligingsmechanisme aangezet dat het lichaam in een stand-by modus heeft gezet. Alles is dan ook teveel en simpele bezigheden zijn een enorme last geworden.

Hoe je als mens ook reageert op stress, het is belangrijk dat je de oorzaken van stress wegneemt. Accepteer niet langer dat je maar eindeloos gebukt moet gaan onder een hoop stress, omdat dat ‘er nu eenmaal bij hoort’. Dat is niet zo. Het hebben en ervaren van stress is echt een keuze die je zelf kan maken.

Je kunt door een aantal relatief makkelijke ingrepen jezelf bevrijden van die dagelijkse dosis ellende. Het dagelijkse leven wordt door vele factoren enorm ingewikkeld gemaakt. Verwachtingen van anderen bijvoorbeeld kunnen als verlammend werken en de druk om het ‘goed’ te doen enorm verhogen.

Hoe simpel te leven?

Een simpel leven

Een belangrijke factor die zorgt voor chaos in je hoofd en stress is de onoverzichtelijkheid in je leven. Je houdt zoveel ballen in de lucht dat je als gevolg hiervan feitelijk geen één bal goed in de lucht. Het is daarom belangrijk om voor jezelf vast te stellen wat écht belangrijk is en wat niet.

Om jezelf van al deze stress te verlossen is het belangrijk om terug te gaan naar de essentie van het leven: Kies er daarom voor om een leven te leiden onder jouw eigen voorwaarden. Dus niet aangepast aan het verwachtingspatroon van andere mensen, maar leven op je eigen voorwaarden.

Een simpel leven draait niet zozeer om het hebben van bepaalde spullen, maar meer om het verlangen ernaar. Het verlangen naar meer, maakt je ziek. Je zegt als het ware dat je nooit genoeg hebt, of het nooit goed genoeg doet.

Simpel leven draait dus om tevredenheid, kunnen genieten van wat je hebt, en regelmatig een pas op de plaats weten te maken. Hieronder zullen we een aantal aspecten benoemen die je kunt meenemen wanneer je simpel wilt leven.

Simpel leven is dus een manier van leven waarop je zeer dicht bij jezelf blijft. Simpel leven betekent ook dat jij van waarde bent, en dat je geen spullen of status nodig hebt om dat te bevestigen

Voorbeeld van iemand die simpeler ging leven

Neem het voorbeeld van Rick (39) Rick had een leidinggevende functie bij de bank, verdiende goed en kon meerdere malen per jaar op vakantie. Toch kwam hij regelmatig niet uit met zijn salaris (tekort). Dit heeft een aantal jaren zo geduurd totdat hij besloot het anders te gaan doen. Zijn functie had een mooie status, maar het was niet waar hij helemaal blij van werd als hij ’s morgens opstond. Voor zichzelf beginnen leek hem wel wat, maar de moed ontbrak om er ook mee te beginnen.

Hij besloot in overleg met zijn vrouw, de 2e auto weg te doen, en minder op vakantie te gaan. Ook keken ze samen kritische naar de maandelijkse lasten, en zodoende bleken ze aardig te kunnen besparen.

Na 1,5 jaar ‘onder hun stand’ geleefd te hebben, bleek Rick zoveel gespaard te hebben, dat hij een half jaar ‘er tussen uit’ kon. Hij besloot zijn wens werkelijkheid te laten worden: Hij startte zijn eigen bedrijf, waarbij hij zijn nieuwe levensstijl bleef hanteren.

Het gevolg: Meer tijd, meer voldoening, meer intermenselijke reacties en financieel stabieler. Bovendien had Rick nu eindelijk tijd om meer te sporten, waardoor hij gelukkiger en gezonder is geworden.

Eenvoudig leven

Los schulden af

Neem afscheid van zaken als dat je een nieuwe televisie, auto, smartphone moet bezitten. Ook jezelf verlichten van het moeten hebben van een topbaan met gelijkwaardig aanzien valt hieronder. Deze zaken verrijken je leven in geen enkele zin. De essentie van een auto is dat het je van A naar B brengt, op een veilige manier. Een financiering hierop afsluiten zal je afleiden van het leiden van een simpel leven en je dus uiteindelijk meer zorgen opleveren.

Een tv is natuurlijk prima, maar het hoeft niet het nieuwste of grootste scherm te hebben. Onderzoek wijst uit dat de grootte van het scherm na enkele minuten kijken niet meer uitmaakt, omdat je als het ware in een film wordt getrokken. Of je nu op een smartphone of een bioscoopscherm kijkt. Wat je ook doet, ga voor onbelangrijke zaken zoals een auto, tv of smartphone geen schulden aan. Hierdoor creëer je alleen maar meer stress en problemen bovenop de problemen die het dagelijks leven al kent.

Elke maand opnieuw moet je weer een aflostermijn ophoesten voor de lening, terwijl je daarnaast ook nog moet leven. Je kunt het er beter niet bij hebben. Dan maar geen nieuwe auto of tv, wat maakt het nu werkelijk uit? Zolang je een auto, tv of smartphone hebt die het doet, is het aan te raden hier gewoon zo lang mogelijk gebruik van te maken. Hierdoor spaar je veel geld uit dat je kan besteden aan nuttige zaken.

Je eigen leven leiden

Veel mensen die stress ervaren trekken zich veel te veel aan van wat andere mensen van hen vinden of van wat andere mensen over hen zeggen. Er is geen enkele reden om aan te nemen dat die mensen de wijsheid in pacht zouden hebben en kunnen beschikken over jouw leven.

Stop direct met het je aantrekken van wat andere mensen vinden of denken. Leef je leven op je eigen voorwaarden. Als jij het nodig vindt om bepaalde dingen te doen of juist te laten in je leven, sta daar dan voor. Laat je niet beïnvloeden door de mening van een ander. Iedereen heeft een afwijkende mening. Je kunt onmogelijk iedereen tegelijk pleasen.

Trek je eigen plan en laat anderen maar vinden wat ze vinden. Jouw geluk is niet afhankelijk van hun ‘goedkeuring’.

> Meer over je eigen leven leiden

Leef een tijdje onder je stand

Door hoge uitgavepatronen of problematische schulden kunnen de maandelijkse inkomsten wel eens te weinig blijken om rond te komen. Bevrijd jezelf van deze stress door eens een tijd onder je stand te gaan leven. Geef enkel geld uit aan de echt noodzakelijke boodschappen en verder helemaal niets. Het levert een enorme rust op in je hoofd en het leert je in te zien welke aankopen wel en welke aankopen niet nuttig zijn in het dagelijks leven.

Zorg er daarnaast voor dat je grote maandelijkse kosten terugdringt. Wanneer je een hoge huur betaald, zou je kleiner kunnen gaan wonen om deze lasten te verlagen. Heb je bijvoorbeeld onnodige telefoonabonnementen? Of abonnementen op magazines? Zeg deze dan op. Bij elkaar opgeteld zijn dit elke maand toch weer flinke lasten die je moet opbrengen, voor zaken die je eigenlijk niet nodig hebt of voor zaken die veel goedkoper kunnen.

Spaar alles wat je overhoudt, en los daarmee schulden af, of leg een spaarpotje aan.

Eenvoudig leven

Stoppen met waar je niet goed in bent

Als je bijvoorbeeld veel tijd en energie stopt in zaken waar je niet goed in bent, kan dit zeer frustrerend, vermoeiend en stressvol zijn. Het kan zelfs je gevoel voor eigenwaarde ernstig aantasten. Van sommige zaken moet je gewoon accepteren en objectief vaststellen dat je deze beter uit handen kan geven aan mensen die daar echt goed in zijn.

Je hoeft niet overal goed in te zijn. Focus op de dingen waarin jij goed bent. Probeer de zaken waarin je niet goed bent zoveel mogelijk aan andere mensen over te laten die hier goed in zijn. Hierdoor kun je jezelf veel frustratie en stress besparen en accelereren in zaken waar jij juist weer goed in bent. Hier word je veel gelukkiger van en je houdt je eigen taken simpel (voor jou) en overzichtelijk.

Einstein vertelde reeds: Beoordeel een vis niet op zijn kunsten van het in een boom klimmen. Je kunt een vis ook steeds vertellen dat hij niet goed is in het boomklimmen. Maar daar is een vis ook niet voor bedoeld. Een vis zwemt daarentegen weer wel enorm goed. Dit zijn zijn kwaliteiten.

Het is goed om te bekijken wat jij goed kan en je daarop te focussen. Verval niet in het klagen over de problemen in je leven. Het is begrijpelijk en verleidelijk om hiertoe over te gaan, maar het helpt je niet verder. Sterker nog, je praat jezelf alleen maar meer de put in waardoor er nog minder uit je handen komt. Zo beland je in een cyclus waar je maar moeilijk weer uitkomt.

Richt je op de toekomst

Wanneer je je in een vervelende situatie bevindt in je leven, met veel stress, zorgen en hoofdpijn, probeer je dan te focussen op de toekomst. Bekijk hoe je je leven in de toekomst vorm kan geven waarbij je zoveel mogelijk oorzaken van je stress wegneemt. Probeer niet toe te geven aan bepaalde verwachtingspatronen van mensen.

Je hoeft je niet te bewijzen, aan niemand. Het enige waar je voor moet zorgen is dat jij iets doet waar je gelukkig van wordt. Op die manier hou je het leven makkelijk vol en ga je er weer vreugde uit halen. Natuurlijk maak je wel eens fouten. Maar dat geldt voor iedereen. Het feit dat je fouten maakt is niet het probleem. Het gaat erom hoe je met je fouten omgaat. Ga jezelf niet negatief zien als je fouten maakt. Leer van je fouten. Dat is de hele les die kan worden gehaald uit het maken van fouten, een breder inzicht in het leven.

Leef in het moment

Mensen raken vaak verstrikt in oneindige toekomstvisies en planningen voor wat er later allemaal staat te gebeuren. Hoe je het ook wendt of keert; je leeft in het nu. Ook dat geldt voor eenieder. Je kunt niet alleen maar met jezelf bezig zijn in de toekomst. Je leeft nu. Geniet dus ook nu. Natuurlijk is het goed om je voor te bereiden op zaken in de toekomst, maar vergeet hierbij niet te leven in het moment, in het nu.

Sta af en toe eens stil, kijk eens om je heen, luister naar de vogels in de bomen en kijk naar de zon die over het land schijnt. Waardeer de kleine dingen die zo vanzelfsprekend lijken. Wandel eens door je tuin en kijk eens goed en bewust.

Stop met materialisme

Veel mensen omringen zich in toenemende mate met spullen. Dit kunnen nuttige spullen zijn, zoals meubels, maar vaak zijn het ook gewoon nutteloze zaken die eigenlijk alleen maar in de weg staan en een chaos van je leven maken. En hiermee maken een grote hoeveelheid spullen een chaos van je hoofd.

Zorg er daarom voor dat je overbodige, nutteloze spullen die je eigenlijk toch niet of nauwelijks gebruikt, weg doet. Het zal zorgen voor meer ruimte in je geest en een prettigere leefsfeer in je woonkamer of slaapkamer. Stop daarom met materialisme. Uiteindelijk zijn het niet de spullen die je hebt die een mens gelukkig maken. Het zit hem in ervaringen en sociale interactie. Daar komen de herinneringen vandaan, niet van spullen. Leg daarom zo min mogelijk de focus op spullen, zeker nutteloze spullen die je eigenlijk niet nodig hebt.

Drukte en veel spullen kunnen een gevoel van onrust met zich mee brengen. Zeg nu zelf, waar wordt jij ontspannen van? Een opgeruimd en minimalistisch ruimte of een woning met veel spullen en rommel? Door simpel te leven ervaar je al gauw een gevoel van innerlijke rust. Je hoeft je over veel zaken geen zorgen te maken. Geniet van de rust van de eenvoud. Het leven hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Door een simpele kijk op het leven en op het consumeren houd je tijd over. Tijd om te ontspannen en tot rust te komen.

Het verkopen van overbodige spullen zal je weer kunnen helpen om schulden af te betalen of een spaarpot op te bouwen.

Leven eenvoudig houden

Slim werken

Wat ook een veel voorkomend verschijnsel is bij mensen met verhoogde stress en vermoeidheid, is de drang om maar zo hard mogelijk te werken. Want als je hard werkt, dan doe je het goed is de gedachte. Maar dat is helemaal niet zo. Je kunt veel beter slim werken. Slim werken wil zeggen zoveel mogelijk gedaan krijgen door zo min mogelijk inspanning.

Veel mensen denken dan dat ze lui overkomen, maar bedenk even goed wat je werkgever aan je heeft als je jezelf overwerkt? Een werkgever ziet graag resultaat. Als jij het resultaat kunt behalen door slim te werken in plaats van heel hard, is je werkgever net zo tevreden. En met name voor jou is het beter, hierdoor put je jezelf niet zo uit en werk je jezelf niet zo in de onnodige stress.

Zorg voor een gezond lichaam

Zorg voor een goede basis. Dat wil zeggen, zorg ervoor dat je op een goede manier eet en drinkt. Probeer elke dag voldoende water in te nemen. Eet daarnaast zo gezond en gevarieerd mogelijk, met veel groenten en fruit waar het kan. Wanneer je groenten en fruit aan de dure kant vindt, verbouw het dan zelf in de tuin.

Hierdoor heb je je groenten heel goedkoop. Maar daarnaast heb je ook nog eens de voordelen van de voldoening die het je geeft om zelf je groenten te verbouwen. Koken met zelf verbouwde groenten smaakt altijd lekkerder en je waardeert het meer. Een goede en gebalanceerde voeding zal je stressniveau aanzienlijk doen dalen.

Daarnaast is het uiteraard heel erg gezond. Probeer naast een gezonde en gevarieerde voeding, ook voldoende te bewegen. Je hoeft niet per se te gaan sporten. Gewoon een dagelijkse wandeling van minimaal een half uur is voldoende.

Richten op sociale interactie

Leven draait uiteindelijk om intermenselijk contact. Dit kun je heel klein houden: Probeer meer contact te zoeken met mensen om je heen. Dat kunnen je buren zijn, maar het kunnen ook wandelaars zijn die toevallig voorbij komen lopen. Maak eens een praatje met de kassier van de supermarkt en of spreek weer eens wat af met die ene vriend of vriendin die je al zolang niet meer hebt gesproken.

Van menselijke sociale interactie knapt elk mens enorm op. Je humeur wordt er aanzienlijk beter van en je zelfvertrouwen krijgt een enorme boost. Het werkt bijzonder stress verlagend als je een gezellig gesprek kan voeren met een of meer mensen.

Alleen al het onder elkaar zijn en bijvoorbeeld samen activiteiten ondernemen, zoals een wandeling, doet wonderen voor het reduceren van de stress. Zo zijn er dus vele relatief kleine dingen in je leven die kunt aanpassen, om je stressvolle bestaan om te zetten in een prettige en gezonde levensstijl, waarvoor je zelf hebt gekozen, je je niet schaamt naar anderen en waardoor je het leven weer met goede moed tegemoet kan treden.

Simpel leven? Stop met klagen!

Wanneer je alle voorbeelden van mensen ziet die een gelukkig en simpel leven leiden, en zelf dit ook graag wil doen, is er maar één optie: Dit simpelweg zelf ook gaan doen. Er is geen fantastische manier om dit te bereiken, geen gouden greep. Het is het simpele advies om hiermee aan de slag te gaan.

Dit betekent dus dat je zult moeten ophouden met klagen over alle factoren die dit bemoeilijken. Stuk voor stuk hebben mensen die simpel leven dit meegemaakt. Er is altijd wel een excuus om het niet te doen. Maar wat zijn de bennefits als je het wel doet? Als je gewoon de stap zet?

Simpel leven is het moeilijkst dat er is

Voordelen van een simpel leven 

Wat zijn de voordelen van een simpel leven?

Je ontmoet de kern van je eigen leven

Wanneer je een simpel leven leidt, kom je eenvoudig tot de kern van wat nu echt belangrijk is. Dat zijn niet veel spullen, maar het zijn de mensen om je heen. Jouw sociale interactie, daar put je geluk en voldoening uit. Wanneer je begint met simpel leven heb je de tijd om te focussen op wat nu echt belangrijk is.

Welke ballen moet je in de lucht houden tijdens het jongleren en welke doen er echt toe? Je komt er al gauw achter dat dit niet status, dure kleding of een druk bestaan is. Het zijn jouw dierbaren om je heen, jouw relaties met anderen en de relatie tot jezelf.

Een innerlijk gevoel van rust. 

Waar de wereld vandaag de dag juist draait om druk zijn en haast hebben, kun je door een simpel leven beter tot innerlijke rust komen.

Meer mentale ruimte om te genieten

Stress zorgt ervoor dat je geen mentale ruimte hebt om aan iets anders te denken. Door stress te bannen uit je leven heb je niet alleen meer tijd voor een innerlijk gevoel van rust, maar ook mentaal de ruimte om te kunnen genieten. Geniet bijvoorbeeld van een kind dat je uitvoerig een verhaal vertelt van wat er allemaal op school gebeurt is. Je hoeft je niet op te fokken over wat je allemaal nog meer hoef te doen, maar neem de tijd om van deze kleine dingen te genieten.

Men zegt niet voor niets: “Geluk zit in de kleine dingen.”. Wanneer je mentaal de ruimte hebt om te genieten, zul je merken dat de kleinste dingen je al een gelukzalig gevoel kunnen geven. Van het groeien van een plant, de kleur van de lucht tot de smaak van een rijpe vrucht. Het zijn dingen waar je wanneer je het druk hebt niet zo gauw bij stilstaat. Maar wanneer je de mentale ruimte hebt om te genieten, doe het dan ook volop!

Minder zorgen om alles wat je niet meer hebt

Waar je vroeger veel waarde kon hechten aan dure kleding en elk seizoen een nieuwe garderobe inslaan, zijn het zaken waar je met een simpel leven je niet gauw druk om kunt maken. Wanneer je een simpel leven leidt, zijn factoren zoals; macht, status en erkenning minder belangrijk. Je kunt zelf inzien wat belangrijk is in het leven en het afscheid nemen van het oude bestaan is dan een stuk minder moeilijk dan je denkt.

Je houdt tijd over voor echt belangrijke dingen

Door betere prioriteiten te stellen heb je de tijd om te doen wat echt belangrijk is. Je kunt zo bijvoorbeeld beter voor jezelf zorgen, gezonder gaan eten en de dingen leren die altijd al wilde. Je houdt tijd over voor hobby’s die je voorheen wellicht onzinnig vond. Maar wanneer je uitgaat van wat je gelukkig maakt, zijn deze hobby’s bijvoorbeeld erg belangrijk.

Door prioriteiten aan het leven te stellen zoals gezondheid, geluk en voldoening, kun je veel beter bepalen wat je nu werkelijk wilt doen. Waar haal je voldoening uit, waar wordt je gelukkig van en wat is goed voor jouw gezondheid? Deze pijlers kunnen van waarde zijn voor het bepalen wat nu echt belangrijk is in jouw leven.

Gelukkiger eenvoud simpel

Minder stress 

Het allergrootste voordeel van simpel leven en een simpel bestaan leiden is natuurlijk minder stress. Stress kun je leven voor een groot deel bepalen. Leven zonder of leven met minder stress is niet alleen fijn, het is ook zowel mentaal als fysiek beter voor je. Stress is een oorzaak van vele fysieke klachten en mentale problemen.

Een leven zonder stress maakt je leven een stuk leuker. Mentale stress kun je helemaal uitputten. Door simpel te gaan leven en prioriteit stellen aan wat echt belangrijk is in jouw leven, kun je jezelf een hoop stress besparen.

Gerelateerde artikelen

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

2 reacties

  1. Ik vind je inhoudelijk echt top, maar de zovele taalfouten zwakken de ervaring echt af. Dat is enorm jammer! Hoe je het ook draait of keert: taal is belangrijk. (Of misschien toch zeker bij het publiek dat je aantrekt…)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *