Werkgeluk: Plezier hebben in je werk is voor heel veel Nederlanders niet het uitgangspunt. Doen wat je leuk vindt klinkt iets te zweverig wanneer er gewoon brood op de plank moet komen. Werkgeluk? Ja maar er moet gewoon gewerkt worden!

De Nederlandse nuchterheid staat bij veel bedrijven en werknemers het werkgeluk in de weg. Wat betekent werkgeluk precies, wat zijn belangrijke factoren die het werkgeluk stimuleren en wat houdt werkgeluk tegen? In dit artikel lees je precies wat werkgeluk inhoudt en hoe jij als werkgever en werknemer werkgeluk kan verkrijgen.

Ben je het zat om altijd maar met tegenzin naar je werk te gaan? Hoe kan het dat anderen het naar hun zin hebben op het werk en jij niet kunt wachten totdat je weer naar huis mag? Veel medewerkers halen geen voldoening uit hun werk en dat is zonde. Een groot deel van je leven breng je namelijk door op de werkvloer. Hoe kun je hard werken leuker maken en meer plezier in je werk hebben?

Plezier in je werk vergroten?

Van werkdruk naar werkgeluk: Ervaar je veel druk op je werk? Ga je over je grenzen heen? Ervaar je weinig balans tussen werk en privé? Maak je lange dagen? Ben je moe? Bang dat je ontslagen wordt? Denk je steeds vaker na over het hebben van een andere baan? Tijd om actie te ondernemen, pak je regie naar geluk in je werk. Lees hieronder hoe je dit kunt doen.

Ontevreden over werk Wat is werkgeluk?

Werkgeluk is meer dan plezier in het werk. Een vaste beschrijving kent de term niet, maar het is een geluk en plezier dat het werk jou als werknemer geeft. Dit gaat verder dan ‘een leuke baan’. Het is werk waar je voldoening uit haalt, geprikkeld wordt en genoeg positieve sociale interacties en steun ontvangt.

Het is werk waarvan je oplaadt en van wordt gemotiveerd. Ook is het niet simpelweg jouw baan van 9 tot 5 afdraaien en wachten op het weekend. Het is een manier van werken waarvan je energie krijgt en een positieve bijdrage levert aan jouw leven en geluksgevoel.

Welke factoren zijn bepalend bij werkgeluk?

Iets doen wat je leuk vindt, betekent niet dat het werk is waar je ook energie van krijgt. Er zijn meerdere bepalende factoren die werkgeluk beïnvloeden. Je kunt het zien als een goede balans van deze factoren. Zo kan een gebrek aan verantwoordelijkheid of juist een goed portie verantwoordelijkheid van groot belang zijn voor jouw geluk op het werk.

Dat jouw aanwezigheid zin heeft en jouw taken zinvol zijn voor het bedrijf en jouw persoonlijke ontwikkeling is erg belangrijk. Je bent niet één van de zoveel werknemers, maar je bent een zeer waardevolle kracht.

Ruimte om te groeien binnen jouw functie is ook erg bepalend. Je zit niet tot jouw pensioen vast aan een functie, maar je hebt de mogelijkheid om te groeien als persoon en op het gebied van jouw carrière. Een cursus volgen binnen het bedrijf of in jouw eigen tijd geeft meerwaarde aan jouw werk. Jouw werk blijft uitdagend en zelf blijf je vernieuwen.

Meer lol in het werk

12 geluksfactoren op het werk

Plezier hebben in ons werk vinden we tegenwoordig steeds belangrijker. Toch is bijna een kwart van de Nederlanders ongelukkig op het werk. Twaalf factoren samen bepalen of je je gelukkig voelt op het werk. Warr en Clapperton stelden deze toptwaalf op, op basis van wetenschappelijke literatuur.

Kijk eens hoe dit voor jouw baan eruitziet. Geef je baan voor iedere factor een rapportcijfer. (En eerlijk zijn hè 😉 )

12 factoren van werkgeluk:

  1. De mate van invloed die je hebt op hoe je werkdag er uit ziet (autonomie)
  2. Gebruik kunnen maken van je sterke kanten, je kwaliteiten
  3. De mate van uitdaging, waarbij ‘gemiddeld lastig’ het beste is
  4. Veel afwisseling, maar ook weer niet zoveel dat het stress oplevert
  5. Weten wat er van je verwacht wordt
  6. Voldoende en prettige sociale contacten
  7. Een passend salaris
  8. Veilige en plezierige werkomgeving
  9. De mate van waardering voor het werk door jezelf en anderen
  10. Een goede baas
  11. Voldoende toekomstperspectieven
  12. Een organisatie waar je eerlijk behandeld wordt

Wat vind jij belangrijk?

De scores die je hierboven hebt gegeven zeggen iets over het welbevinden en de betekenis die je aan je werk geeft. Kijk eens waar je hoog op scoort en waar laag? Wat zegt dit over jou?

Niet de juiste baan kunnen vinden

Werkgeluk binnen bedrijven

Een goede organisatie op kantoor en voldoende steun van bovenaf zijn bepalend voor het geluksgevoel van de werknemer. Je staat er niet alleen voor en wordt van bovenaf bijgestaan en op positieve wijze gecoacht om jouw doelen te behalen. Zo bestaat er geen negatieve houding tussen de baas en de werknemers, maar vormt het een organisch geheel. Eens in de zoveel tijd feedback op jouw werk geeft vaak een positieve of motiverende draag aan jouw arbeidstaken.

De sfeer op het werk is ook zeer bepalend voor het werkgeluk. Komt iedereen op het werk om zijn of haar eigen taken te volbrengen, of werken jullie in een teamverband om de beste resultaten te halen? Een teamgevoel draagt zeker bij aan positieve sfeer op het werk. Genoeg sociale interacties met jouw collega’s op het werk en daarbuiten maakt het werk een stuk aantrekkelijker.

Waarom hebben veel mensen geen plezier in het werk?

De bovenstaande factoren zijn situaties waar veel werknemers van dromen. Hoe komt het dat zoveel mensen geen geluk ervaren in hun werk? Wanneer de bovenstaande factoren wegvallen is het moeilijk om naast de financiële aspecten, enige positieve gevoelens te ontwikkelen voor jouw werk. Je leeft dan om te werken en werkt niet om te leven. Jouw persoonlijke houding tegenover jouw baan kan ook funest zijn voor het ervaren van werkgeluk. Zie jij jouw baan als noodzakelijkheid, of meer als een manier om te kunnen groeien?

Veel mensen ervaren geen geluk op of door het werk, maar vinden de stap om een andere richting op te slaan toch te spannend. Werk geeft inkomen en daardoor zekerheid. Je kunt als werknemer er natuurlijk zelf wat aan doen. Wil je niet de onzekerheid door van baan te veranderen? Dan kun je altijd zelf de stappen zetten om meer werkgeluk te ervaren. Vraag om meer verantwoordelijkheid, manieren om te kunnen groeien en zorg zelf voor een betere sfeer op de werkvloer.

Meer voldoening uit werk krijgen

Werkgeluk opzoeken

Wanneer je geen werkgeluk kan vinden bij jouw huidige baan. Kan het toch de moeite waard zijn om naar andere opties te kijken. Een gebrek aan plezier en geluk door jouw baan, kan negatieve gevolgen hebben voor jouw dagelijks leven en bestaan. Wanneer je als persoon niet meer kunt groeien, kun je stil komen te staan en eventueel te maken krijgen met negatieve op depressieve gevoelens. Een gevoel van zinloosheid van het bestaan kan al gauw de overhand nemen. Gelukkig heb jij als enige jouw werkgeluk in handen. Jij hebt zelf de keuze om verandering aan te brengen en op zoek te gaan naar werkgeluk.

Voordat je opeens ontslag neemt, kan loopbaancoaching een goede optie zijn. Samen met jouw coach leer je wat jouw valkuilen zijn, wat je sterke punten zijn en wat je nu echt wilt. Aan de hand van persoonlijkheidstesten en persoonlijke gesprekken, kun je erachter komen waar jouw passies nu echt liggen. Een baan waar jij plezier van kan krijgen en waar jouw kwaliteiten helemaal tot hun recht komen.

Werkgeluk voor ondernemers

Waarom werkgeluk zo belangrijk is voor ondernemers? Gemotiveerde werknemers leveren beter en sneller goed werk af. Uit onderzoek blijkt dat werknemersgeluk zich maar liefst 5 keer terugbetaalt. (Rath & Harter, 2010). Investeer in jouw werknemers en zorg voor een goede organisatie om zo te profiteren van het beste eindresultaat.

Ook is het verloop van werknemers minder groot wanneer zij zich helemaal op hun plek voelen en meer kansen krijgen. Werk liever met een hecht team dat echt een hart heeft voor de zaak.

Wil jij ook meer geluk en plezier ervaren tijdens jouw werkuren? Jij bent zelf verantwoordelijk voor jouw werkgeluk. Werk niet voor de financiële aspecten, maar zie jouw werk meer als een manier om te kunnen groeien en ontwikkelen. Wees niet bang om een andere richting op te slaan of een andere baan te zoeken. Wanneer je 40 uur per week spendeert aan een baan, kun je maar beter een baan vinden waar jij werkgeluk uit kunt halen.

Te weinig plezier in het werk

Werkgeluk voor ouders

Bij de meeste zwangerschapslessen is het niet inbegrepen: Een cursus balanceren voor ouders. We leren ons zo goed als mogelijk voor te bereiden op de aanstaande bevalling. Voor de rest moeten we maar vertrouwen op ons ouderinstinct.

Zolang het leven zich aan onze strakke planning houdt, lijken we verbazingwekkend goed te kunnen balanceren: We scheuren in een eeuwige race tegen de klok via kinderopvang of basisschool naar kantoor, vergadering en klant om ’s avonds, vlak voor sluitingstijd, weer bij de kinderopvang naar binnen te rennen. Deze slopende ochtend- en avondrituelen houden we eindeloos vol.

Totdat je kind op een mooie werkdag huilend, koortsig en besmettelijk wakker wordt. Over een paar uur word jij op een niet te missen vergadering verwacht. En dan gebeurt het: Je ouderinstinct raakt in gevecht. Waarmee? Met de rest van de wereld. En dat is precies het moment dat je als ouder volledig uit balans kunt raken.

De worsteling met schuldgevoelens

Het wikken en wegen begint. Bel je een oppas om voor jouw zieke kind te zorgen of laat je die vergadering over dat uitdagende project schieten? Voel jij je liever een tekortschietende ouder of liever zo’n collega waar niet altijd op gerekend kan worden(we chargeren)? Welke keuze je ook maakt, het voelt altijd aan als de verkeerde. Als ouder heb je vaak het gevoel het nooit goed te kunnen doen. Je schuldgevoel steekt de kop op.

Vraag jezelf eens af: Waar komt dat schuldgevoel vandaan? Niemand heeft je gedwongen keuzes te maken om je rot over te voelen. Maar jij wilt niet dat jouw collega’s last hebben van jouw zieke kind. Ondertussen wil jij niets liever dan voor jouw kind zorgen. Dus wat doe je? Je probeert een compromis te sluiten met je werkgeluk om van je schuldgevoel af te komen.

Best of both worlds?

  • Je regelt een oppas, gaat naar die spannende vergadering en je komt na afloop direct naar huis
  • Als je parttime werkt, compenseer je jouw afwezigheid door te komen werken op jouw parttime-dag
  • Als je vanuit huis kunt inloggen op het netwerk van je werkgever haal je ’s avonds of in het weekend de “verloren” uren in

Voor jouw gemoedsrust heb je gedaan wat je kon om iedereen tevreden te houden. Je hebt je geweten gesust. Maar was dit een verstandige keuze? Vaak gaat het ten koste van jezelf.

Inzicht in jezelf om werkgeluk te vergroten

Als je meer geluk in je werk wilt ervaren is het van belang dat je over voldoende zelfkennis beschikt, dat je weet wie je bent, wat je wilt, wat je kunt, wat je kwaliteiten zijn, hoe je dit vervolgens kan benutten en waar je energie van krijgt in je werk. Dat is je vertrekpunt, de basis. Van hieruit kun je gaan bouwen aan je eigen fundament en werkgeluk. Je kunt een visie ontwikkelen die bij jou past, bij je persoonlijke kernwaarden en werk doen die jij als zinvol ervaart.

Soms is dit een hele zoektocht maar met de juist begeleiding is dit voor jou mogelijk. Mits je in de spiegel wilt kijken en de uitdaging aan wilt gaan. Als je namelijk met andere ogen naar jezelf kan kijken en jij jezelf openstelt kom je namelijk tot diepe en mooie inzichten. Je kunt stappen zetten naar je eigen geluk in je werk.

Meer voldoening uit werk krijgen

Stappen naar werkgeluk

  1. Onderzoek eens wat je graag als kind deed.
  2. Plan eens een dagdeel in voor jezelf om na te denken over wat je ideale baan is? Hoe ziet deze eruit? Wat doe je dan voor werkzaamheden? En wat vooral niet. Kijk nog eens naar de factoren hierboven. Waar geef jij een hoog rapportcijfer aan. En waar een laag? Wat zegt dit over jou? En geen smoesje van ‘geen tijd’. Geen tijd is namelijk geen prioriteit.
  3. Check eens bij jezelf wat je leuk vindt aan je huidige baan en waar je meer van zou willen doen. En wat doe je liever niet meer?
  4. Zorg voor balans tussen werk en privé. Plan tijd voor jezelf.
  5. Neem jezelf (en je gedachten/fysieke klachten) serieus. Wat willen ze je vertellen?
  6. Houdt eens een tijdje een ‘geluksdagboek’ bij. Geluk ontlenen we aan dagelijkse dingen. Door het invullen van het Geluksdagboek krijg je daar zicht in.
  7. Hoe ziet je ideale droombaan eruit? Maak het visueel door een moodboard te maken.
  8. Maak een afspraak met je leidinggevende en bespreek wat je zou willen in je huidige functie. Pak de regie. Noem concreet wat je anders zou willen in je werk. Andere projecten? Taken? Andere functie? Opleiding?
  9. Vraag jezelf af hoe jij herinnerd wilt worden als je terugkijkt op je werkende leven en je 95 bent? Welke advies geef je dan mogelijk aan je kleinkinderen? Wil je herinnerd worden als die hardwerkende man/vrouw of als iemand die echt zijn verlangens en dromen is gaan volgen?
  10. Zoek een professionele coach die je kan begeleiden in het vinden naar meer werkgeluk. Uit onderzoek blijkt dat wandelen een hele goede manier is om tot zelfinzicht te komen. Het geeft je namelijk letterlijk te ruimte om na te denken en stappen te zetten.

Te weinig werkgeluk?

Gelukkig werken ligt natuurlijk niet gelijk voor het oprapen. Je moet er wel echt zelf iets voor doen. Jij bent aan zet. Je kunt er veel over blijven lezen. Redenen en smoesjes bedenken om het niet te doen (je legt het dan lekker buiten jezelf om het niet aan te gaan) maar dan verandert er weinig. Zeg maar niks. Als je echt in beweging wilt komen dan zijn er helaas maar twee opties, namelijk:

  1. Je onderneemt geen actie en dingen blijven zoals ze zijn. Dan kun je je eigen werkgeluk niet veranderen.
  2. Je onderneemt actie, je pakt de regie en dingen komen in beweging en gaan veranderen. Ook neem je de verantwoordelijkheid voor je eigen werkgeluk. Je gaat van werkdruk naar werkgeluk Meer voldoening uit werk krijgen

Tips om het plezier in je werk te vergroten

Hoe verhoog je het plezier in je werk?

1 | Wees positief

Allereerst is het belangrijk te beseffen dat plezier maken een keuze is. In plaats van snel te klagen over wat niet goed gaat, kun jij veranderen door een positieve houding aan te nemen. Het ligt niet altijd aan de ander of jij het naar je zin hebt op je werk. Jij kunt ervoor kiezen om meer plezier in je werk te hebben.

Bezie je werk daarom als iets positiefs. Dankzij je werk kun je in je levensbehoeften voorzien en kun je alles betalen wat je nodig hebt. Ook krijg je meer zelfrespect als het je lukt hard te werken. Wanneer je een moeilijk opdracht hebt en het je lukt om je er helemaal voor in te zetten, kun je trots op jezelf zijn en voldoening uit je werk halen.

2 | Zet je in en doe je best

Je zult meer zin in je werk krijgen naarmate je beter wordt in je werk. Natuurlijk ben je niet van de ene op de andere dag een ster in wat je doet. Maar heb je al moeite gedaan om goed in je werk te worden? Velen vinden hun werk niet leuk, omdat ze het gevoel hebben niet goed te zijn in hun werk. Je zult zien dat als je meer je best doet, je beter in je werk zult worden en je je werk leuker gaat vinden.

Bovendien kun je iets extra’s doen zonder dat ernaar gevraagd wordt. In plaats van alleen het minimale te doen wat je moet doen, kun je jezelf doelen stellen om je werk beter of sneller te doen. Het geeft plezier als je meer doet dan er van je wordt gevraagd, omdat jij ervoor kiest iets extra’s te doen.

Je best doen betekent daarentegen niet dat je geen fouten mag maken. Iedereen maakt fouten in zijn werk. Heb daarom geen angst om te falen. Van fouten kun je leren en hoe meer je leert van je fouten, hoe beter je zult worden in je werk. Bedenk daarbij wel dat je werk geen wedstrijd is en dat jij de beste van alle collega’s moet zijn. Een competitiegeest of een perfectionistische houding kan de sfeer op het werk verpesten en zal je werk niet leuker maken. Vergelijk jezelf daarom niet met anderen, maar wees tevreden met wat jij kunt doen.

Je best doen betekent ook niet dat je een workaholic moet worden. Probeer een evenwichtige kijk op werk te hebben. Hard werken is belangrijk, maar niet alles moet om je werk draaien. Als jouw werk al je tijd en energie opslurpt, zul je niet echt kunnen genieten van je werk. Gun jezelf daarom rust na een lange werkdag en geniet van de tijd die je met je familie en vrienden doorbrengt. Je zult zien dat je meer plezier in je werk hebt als je er een evenwichtige kijk op hebt.

3 | Vergroot je zingeving

Als je alleen maar werkt om geld te verdienen, zul je ook niet veel werkplezier hebben. Vraag jezelf daarom af: Wat is het nut van mijn werk? Wat hebben anderen eraan? Je haalt meer voldoening uit je werk als je ziet wat anderen eraan hebben.

En je werkt niet alleen voor je klanten en voor je werkgevers, maar ook voor je gezin of voor je eigen levensbehoeften en voor anderen die hulp nodig hebben. Je zult zien dat als je met een positieve instelling naar je werk gaat, je best doet en beseft waarom je het doet, je meer werkplezier zult hebben.

Gerelateerde artikelen

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *