Wil je nieuwe vriendschappen maken om je leven mee te delen? Gelijkgestemde vrienden geven je energie en maakt je vrolijker. Alleen als volwassene wordt je vriendenkring alsmaar kleiner. Doordat je uit elkaar groeit en het contact met jeugdvrienden verwatert, kan je je steeds meer alleen voelen.
Nieuwe vrienden vinden en maken gaat niet vanzelf, dus wat kan je doen om nieuwe vriendschappen te sluiten bij mensen waar jij je thuis voelt? Een trouwe vriendschap vermindert zelfs je stress en burn-out klachten. Lees daarom in dit artikel waarom vrienden zó belangrijk zijn en hoe je nieuwe vriendschappen kan sluiten. Zelfs als volwassene!
Wat is een goede vriend?
Een goede vriend is iemand die je vertrouwt, steunt en respecteert. Samen staat plezier voorop, waarbij je gemeenschappelijke passies kan delen. Een gezonde vriendschap is gebaseerd op eerlijkheid, open communicatie en oprechte liefde en aandacht voor elkaar. In goede tijden, maar vooral ook in tijden dat je minder lekker in je vel zit. Bijvoorbeeld als je stress of een burn-out hebt.
Onmisbaar in een gezonde vriendschap is volledige acceptatie, waarbij je respect hebt voor elkaars beslissingen en keuzes. Ook al ligt dit niet op één lijn met jouw visie en hoe jij iets zou aanpakken. Hierdoor kan je elkaar blijven ondersteunen zonder verwijten en oordelen over wie hij of zij is. Door het wederzijdse empathisch vermogen voel jullie je allebei gezien, gehoord, gewaardeerd en gesteund voor wie je bent. Zo is het geven en ontvangen in balans. En niet te vergeten: als goede vrienden maak je tijd vrij voor elkaar. Geen tijd is anders een vorm van geen prioriteit.
Een goede vriend is goud waard
Juist door emotionele steun en begrip sta je er niet alleen voor. Vriendschap verrijkt je leven en zorgt ervoor dat je verbinding voelt. Het is fijn om te weten wat je aan elkaar hebt. Betrouwbaarheid speelt een grote rol om schaamteloos jezelf te zijn. Zo kan je ook je kwetsbaar opstellen om je gedachten en gevoelens open en eerlijk te delen. Met je empathisch vermogen kan je je inleven in de innerlijke belevingswereld van je goede vriend(in). Als je liefde, aandacht, hulp, troost of een luisterend oor biedt als steun, versterkt dit alsmaar jullie hechte band.
Een hechte vriendschap is goud waard om mee te lachen, ontspannen, verbinden en kletsen. Afhankelijk van je interesses en passies kan je samen tijd doorbrengen en activiteiten ondernemen als:
- Sportieve activiteiten, zoals fitness, wandelen, hardlopen of fietsen
- Uit eten gaan bij je favoriete restaurant of samen thuis eten koken
- Samen naar een event, seminar, concert, festival of sauna gaan
- Romantische, spannende of avontuurlijke films en series kijken
- Een weekendje weg, vakantie of roadtrip naar het buitenland
- Koffie- of lunchafspraken om bij te kletsen en te ontspannen
- Creatieve projecten zoals schilderen, knutselen of schrijven
Vriendschap als antwoord op stress en burn-out
In een wereld waar de massa druk, drukker, drukst is, nemen we steeds minder tijd voor échte verbinding. Door het individualisme daalt de verbondenheid, terwijl de kracht van vriendschap juist is dat het bijdraagt aan meer geluk en zingeving. De kwaliteit van je relaties, bepaalt namelijk de kwaliteit van je leven.
Het voordeel van verbinding met je vrienden is dat je lichaam het gelukshormoon oxytocine aanmaakt. Dit staat bekend als het knuffelhormoon, waardoor je stresslevel daalt en je verhoogt je zelfvertrouwen door sociale interactie. Indirect heeft dit ook nog eens een positieve invloed op de aanmaak van serotonine, wat je humeur en stemming verbetert. Zo kan je stress en burn-out klachten verminderen.
Juist bij stress of een burn-out is het waardevol om je vriendschap nogmaals onder de loep te leggen en evalueren. Want bij wie voel jij je op je gemak om je fysieke, mentale of emotionele zorgen te delen als je je even je ei kwijt wilt? En dat niet alleen, want:
- Met wie wil je tijd doorbrengen, wanneer, hoe vaak en in welke vorm?
- Welke vriendschappen kosten je energie of leveren je juist energie op?
- Welke vriendschappen zijn verwaterd door de waan van de dag en waarom?
- Hoe wil je je vriendschappen opbouwen, onderhouden en tot bloei brengen?
- Welke vriendschappen wil je beëindigen en waarom wil je het contact verbreken?
Wat zijn slechte vrienden?
Een minder sterke vriendschap leidt vaak tot het verbreken of laten verwateren van je vriendschap. Dan wijken jullie interesses van elkaar af of je zit in een verschillende levensfase, waardoor er minder tijd of meer fysieke afstand is. Dit komt door je drukke studie of baan, je nieuwe woonplaats of liefdesrelatie met je partner.
Slechte vrienden hebben over het algemeen een negatieve invloed op fysieke, mentale en emotionele gezondheid. Door onbetrouwbaarheid komt hij of zij afgesproken beloftes niet na. Slechte vrienden laten je in de steek, zijn niet loyaal, zijn negatief over je achter je rug om, tonen geen begrip en zijn egoïstisch. Dit is ongezond voor je welzijn, want bij een onbetrouwbare of oneerlijke vriend is emotionele manipulatie kenmerkend. Een slechte vriend denkt teveel aan zichzelf zonder écht rekening te houden met je. Dit gaat ten koste van je zelfbeeld en zelfvertrouwen, wat mogelijk impact heeft op je gedachten, gevoelens en gedragspatronen.
Vriendschap en social media
Het intensieve gebruik van social media kanalen, zoals Facebook en Instagram, heeft zowel positieve als negatieve effecten op je vriendschappen. Dit zijn de voordelen van social media voor je vriendschappen:
- Verbinding: social media maakt het gemakkelijker om in contact te blijven met vrienden die ver weg wonen of die je niet vaak ziet. Je kan snel en gemakkelijk met je vrienden communiceren, waardoor je meer op de hoogte bent van elkaars leven. Plus je kan vrienden maken met mensen over de hele wereld, wat leidt tot een uitbreiding van je sociale netwerk.
- Gemeenschap: social media brengt gelijkgestemde vrienden samen die dezelfde of vergelijkbare interesses of doelen hebben. Ook kan je op social media platformen ideeën en ervaringen uitwisselen en delen. Daardoor kan social media je helpen om oude vriendschappen te herstellen.
Daarnaast zijn dit de nadelen van social media:
- Vervanging van echte interactie: door social media loop je het risico dat je elkaar als vrienden te weinig face-to-face blijft zien, wat leidt tot een gebrek aan diepere verbindingen en een verlies aan sociale vaardigheden.
- Vergelijking: jezelf vergelijken met vrienden is één van de grootste valkuilen van social media, omdat dit je angstig en onzeker maakt. Mede door misleidende beeldvorming ga je meer aan jezelf twijfelen en dit leidt indirect tot een negatieve spiraal, waarbij je je niet goed genoeg voelt. Dit komt doordat mensen vaak een gelukkiger en gezonder beeld van zichzelf laten zien wat niet realistisch is.
- Verslechtering van de communicatie: door een social media verslaving verstoor je de band met je vrienden, omdat je 24/7 afgeleid bent door social media apps. Juist ook als face-to-face verbindt. In plaats van dat je 100% bewuste aandacht quality time hebt samen, speelt social media een negatieve rol doordat je het lastig vindt om je telefoon aan de kant te leggen.
- Overbelasting: hoe meer stress je ervaart, des te lager je dopamine. Dan is er sprake van een dopamine tekort, waardoor je extra gevoelig bent voor FOMO. Daardoor laat je je sneller verleiden door social media om overal bij te zijn uit angst om niets te missen en je vult er een innerlijke leegte mee op.
Hoe kunnen wij je helpen?
Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland en zeer ervaren in het oplossen van stress en burn-out klachten.
Nieuwe vrienden vs. vriendschap onderhouden
Nieuwe vrienden maken draait om het opbouwen van een vertrouwensrelatie en het delen van een gemeenschappelijke interesse of passie. Het doel is om een basis te leggen voor een vriendschappelijke band zonder koetjes-en-kalfjes gesprekken. Oprechte diepgaande verbinding staat centraal door wederzijdse betrokkenheid.
Het onderhouden van je hechte en trouwe vriendschap staat vooral in het teken van gezamenlijke verantwoordelijkheid nemen en dragen. Dit is een kwestie van tijd nemen voor en investeren in jullie vriendschappelijke relatie. Geniet van elkaars gezelschap en maak je vriendschappen een prioriteit in je leven. In het algemeen is het belangrijk om social media als een hulpmiddel te gebruiken om verbindingen te onderhouden en te versterken, maar niet als een vervanging voor echte interactie en communicatie.
Hoe vind je goede vrienden?
Juist als je bewust met je persoonlijke ontwikkeling aan de slag gaat, kan je jeugdvrienden ontgroeien. Des te waardevoller om nieuwe vrienden te ontmoeten waar je een gezellige klik mee hebt en die bij je levensfase passen. Vrienden komen en gaan namelijk, dus hoe bouw je dan toekomstige en waardevolle vriendschappen op?
Het vinden van nieuwe vrienden begint met het volgen van je passies. Hoe meer je in alignment leeft met wie je bent, waar je voor staat en waar je van houdt, des te meer je gepassioneerde gelijkgestemden op je pad tegenkomt. Des te belangrijk om stil te bij vragen als:
- Wat voor nieuwe gelijkgestemde vrienden wil je ontmoeten en waarom?
- Waar kan je uren over praten waarbij je de tijd vergeet en tijd voorbij vliegt?
- Hoe wil je verbinden en welke activiteiten wil je ondernemen met nieuwe vrienden?
Vriendschappen geven je het wij-gevoel, waarbij je je onderdeel van een groep of gemeenschap. Het is alleen wel belangrijk dat je tijdens je zoektocht naar nieuwe vrienden:
- niet wacht op de ‘klik’, want het opbouwen van een vriendschap kost tijd en moeite
- zelf pro-actief initiatief te nemen om onbekende personen aan te spreken
- geduldig blijft om het vinden van nieuwe vrienden tijd en ruimte te geven
- met authentieke zelfexpressie laat zien wie je bent en waar je voor staat
- je aandacht richt op meer dan één persoon om je kansen te vergroten
- jezelf met een open houding opstelt voor spontaan sociaal contact
- verwachtingen loslaat om je te laten verrassen en verwonderen
Hoe maak je een nieuwe vriend als volwassene?
Vrienden maken als volwassene kan een uitdaging zijn, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Je kan je sociale netwerk uitbreiden met het opbouwen van nieuwe vriendschappen door:
- vaker ‘JA’ te zeggen om uit je comfortzone te stappen: zodra je een uitnodiging ontvangt om mee te gaan naar een workshop, lezing, sportclub of evenement, twijfel dan niet. Hak knopen door en zet een stap richting het ontmoeten van meer onbekende gelijkgestemden die dezelfde passies en interesses delen.
- solo-activiteiten te ondernemen om in je eentje de wereld te trotseren: alleen activiteiten ondernemen door dagjes uit, weekendjes weg of op solo-reis te gaan, klinkt paradoxaal aangezien je juist vriendschappen wil opbouwen. Het tegenovergestelde is echter waar in de praktijk, want in je eentje stap je juist sneller op onbekende mensen af om een gesprek aan te knopen. Zo kan je ook een avontuurlijke groepsreis voor singles boeken om te verbinden met alleenstaanden.
- gebruik te maken van online platforms: via social media, online forums en datingsites kan je zelf contact opnemen om iemand uit te nodigen om kennis te maken via een kopje koffie of thee, via een lunch of lekkere avondmaaltijd in een restaurant. Niet geschoten is altijd mis, want ‘nee’ heb je en ‘ja’ kan je krijgen. Wie weet dat er een leuke match is tussen jullie.
- zelf een feest, borrel of picknick te organiseren: zo kan je je huidige vrienden uitnodigen met het verzoek dat zij ook gelijkgestemden mogen uitnodigen om langs te komen. Met als doel om als het ware kruisbestuiving te creëren, waarbij je een gezellige sfeer creëert waarbij nieuwe mensen elkaar leren kennen. Dit is ideaal om te praten met onbekende personen via je netwerk om je sociale contact te verbreden en verdiepen.
- mensen te benaderen die je al kent: zo kan je een oude vriendschap een nieuw leven inblazen. Kennissen en vrienden van vroeger heb je mogelijk al jarenlang niet gezien en gesproken, dus hoe leuk is het om weer eens samen te zijn? Het is fijn om te beseffen dat nieuwe vriendschappen niet altijd uit het niets hoeven te ontstaan. Ook mensen die je al kent, zoals oude vrienden, familie, buren en collega’s, kunnen tot nieuwe vriendschappen leiden.
3 tips om een goede vriend te zijn
Om goede vrienden aan te trekken, heb je eerst zelf een goede vriend te zijn. Dit vergroot je aantrekkingskracht en versterkt jullie wederzijdse betrokkenheid en onderlinge band. Dus wat kan je zelf doen om een vriendschap te versterken?
- Luister aandachtig en stel verdiepende vragen om je vrienden het gevoel te geven dat ze zich gezien, gehoord, gewaardeerd en gesteund te voelen. Een cruciaal nuanceverschil is dat je luistert om te begrijpen, niet om te antwoorden. Wees er ook voor elkaar in moeilijke levensfases. Juist de troost, hulp, steun, liefde, aandacht en een luisterend oor werkt kalmerend voor je vriend(in). Door het tonen van begrip, respect en empathie, versterkt dit jullie hechte band.
- Niets is natuurlijk per se een garantie op meer lachen, maar de kans is groot dat je wel meer in een vrolijke stemming bent als je met gezellige vrienden of vriendinnen verbindt. Denk aan een avondje bowlen, lasergamen, obstacle run, naar een pretpark, pubquiz, escape room [1], bootje varen, borrelen of een weekendje weg. Of staat er nog iets op je bucketlist wat je zó graag wilt doen samen met je vrienden of vriendinnen? Stem het onderling af om geld, tijd en energie te blijven investeren in jullie vriendschap. Zo kan je uitkijken naar jullie eerstvolgende sfeervolle uitje!
- Betrouwbaarheid is onmisbaar voor een trouwe vriendschap, waarbij je respect hebt voor privacy-gevoelige thema’s. Kom je afspraken na en stel jezelf ook kwetsbaar, open en eerlijk op om te delen wat er in jouw leven en binnenwereld afspeelt. Zet je masker af, je hoeft je imperfectie niet te verbergen. Omarm juist je imperfectie en praat transparant over je angsten, twijfels en onzekerheden, want dit creëert verbinding. De vraag is alleen: “In hoeverre durf jij nu schaamteloos jezelf te zijn in doen en laten bij je vrienden?”
Conclusie: Het belang van goede vrienden maken
Het voordeel van verbinding met je vrienden is dat je lichaam het gelukshormoon oxytocine aanmaakt. Dit staat bekend als het knuffelhormoon, waardoor je stresslevel daalt en je verhoogt je zelfvertrouwen door sociale interactie. Indirect heeft dit ook nog eens een positieve invloed op de aanmaak van serotonine, wat je humeur en stemming verbetert. Zo kan je stress en burn-out klachten verminderen.
Evalueer wel goed de kwaliteit van je vriendschappen met vragen als:
- Met wie wil je tijd doorbrengen, wanneer, hoe vaak en in welke vorm?
- Welke vriendschappen kosten je energie of leveren je juist energie op?
- Welke vriendschappen zijn verwaterd door de waan van de dag en waarom?
- Hoe wil je je vriendschappen opbouwen, onderhouden en tot bloei brengen?
- Welke vriendschappen wil je beëindigen en waarom wil je het contact verbreken?
Hulp bij burn-out en stress
Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is simpelweg ontzettend lastig. De coaches van Meulenberg Training & Coaching begrijpen precies wat je doormaakt en weten hoe zwaar het kan zijn. Ze hebben dit vaak zelf meegemaakt! Met hun jarenlange ervaring en expertise staan ze klaar om jou stap voor stap te helpen aan een volledig herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching en verzuimtraining heb jij je leven lang plezier!
Bekijk ons aanbod voor:
Burn-out coaching
Stress coaching
Online coaching
Verzuimtrainingen
Veelgestelde vragen
Bronnen
- Wikipedia.org – Escaperoom – Gevonden op 09-02-2023
Link naar de pagina op wikipedia.org