Ken jij de 4 gelukshormonen: Een gelukkig leven zonder al te veel stress, dat klinkt als muziek in de oren, toch? Helaas is dit niet voor iedereen weggelegd. Er zijn soms beren op de weg waar je mee moet leren omgaan. Dat is niet erg, maar op het moment zelf kan je daar flink van balen. Maar, hoe worden onze gevoelens precies gereguleerd? Wat zorgt ervoor dat we ons gelukkig voelen?

Het gelukkige gevoel wordt bepaald door diverse gelukshormonen. Een gelukshormoon is vrij abstract, maar eigenlijk is het vrij gemakkelijk uit te leggen. Een gelukshormoon is niks anders dan een chemisch proces dat zich in je hersenen afspeelt. Het is eigenlijk fout om van ‘het gelukshormoon’ te spreken, omdat er vier verschillende gelukshormonen zijn. Welke dit precies zijn, dat lees je hieronder.

De productie van deze hormonen zorgt ervoor dat jij je fijner in je lichaam voelt, dus het is een vrij essentieel proces voor jou. Voordat er dieper wordt ingegaan op de gelukshormonen zelf, wordt eerst even uitgelegd wat gelukshormonen precies zijn.

Wat zijn gelukshormonen precies?

Gelukshormonen zijn eigenlijk neurotransmitters die tot stand komen door een chemisch proces in je hersenen. Hier hoef je zelf eigenlijk niks voor te doen, dit gaat bijna automatisch. Een gelukshormoon is een soort stofje dat ervoor zorgt dat je je blij en gelukkig voelt. De stofjes komen met name vrij in je hersenen. Ze zorgen ervoor dat je positief in het leven staat en dat je niet bij het minste en geringste instort.

Wat zijn de 4 gelukshormonen precies

Je mentale en fysieke gezondheid komen de gelukshormonen ten goede. Een effect van de hormonen en transmitters die via het bloed ons lichaam in vervoerd worden, zijn ontspanning en verzachting van pijn. De neurotransmitters geven signalen af dat jouw lichaam zich zo moet voelen, en voor gelukshormonen geldt dat dit een positief en goed gevoel is.

Wat zijn de vier welbekende gelukshormonen?

Er zijn vier cruciale gelukshormonen die alle positieve gevoelens in je lichaam reguleren: endorfine, dopamine, serotonine en oxytocine.

Endorfine wordt ook wel het energiehormoon genoemd, omdat je van dit gelukshormoon onder andere meer energie en minder pijn krijgt.

Dopamine is het gelukshormoon is het aandrijfhormoon en zorgt ervoor dat je blijft gaan en dat je meer motivatie creëert om specifieke doelen te behalen.

Serotonine betreft het humeurhormoon. Dit gelukshormoon zorgt ervoor dat je humeur en stemming aanzienlijk verbeteren en dat je lekkerder in je vel gaat zitten.

Ten slotte oxytocine, wat in de volksmond het knuffelhormoon wordt genoemd. Dit hormoon zorgt ervoor dat je stresslevel daalt en dat je algemene vertrouwen in de mensheid verbetert.

Hieronder wordt elk gelukshormoon apart behandeld en wordt wat meer uitleg verschaft over elk van deze hormonen!

Het gelukshormoon endorfine

Endorfine [1] is een essentieel gelukshormoon voor de mensheid. Endorfine verzacht de pijn en zorgt ervoor dat de pijnprikkels minder hard je hersenen binnenkomen. Als je je bijvoorbeeld intensief inspant, dan zorgt het hormoon endorfine ervoor dat je dit aankan en dat je niet te veel pijn ervaart. In de historie is dit al duidelijk terug te zien, aangezien wij vrij goede jagers waren doordat we het door het hormoon endorfine lang konden volhouden.

Tegenwoordig halen we ons eten gewoon in de supermarkt, maar is het hormoon endorfine nog steeds van belang. Als je sport, seks hebt of eet, speelt endorfine nog steeds een belangrijke rol. Endorfines zorgen er dus niet per se voor dat je je gelukkig voelt, maar ze voorkomen dat je je slecht gaat voelen. Een marathon rennen zonder het hormoon endorfine is bijvoorbeeld een flinke opgave, aangezien de endorfine verhult hoeveel lichamelijke inspanning je eigenlijk moet leveren.

Het gelukshormoon dopamine

Het gelukshormoon dopamine [2] is het hormoon dat als gevolg heeft dat we bewust geluk en blijdschap voelen. Het zorgt ervoor dat je meer motivatie hebt om bepaalde taken af te ronden en dat je maar blijft gaan totdat je je einddoel hebben bereikt. Jouw innerlijke drive krijgt een enorme boost door de aanmaak van dopamine. Jij gaat niet bij de pakken neer zitten, maar gaat er alles aan doen om dat ene doel te behalen. Dat afwerken van al die taken geeft een geweldig gevoel, maar ook een heerlijk diner in een luxe restaurant zorgt ervoor dat dopamine wordt aangemaakt.

Het gelukshormoon dopamine geeft je motivatie om door te gaan

Een nadeel van het gelukshormoon van dopamine is dat het stofje vrij snel weer verdwijnt. Dat zorgt ervoor dat je er een soort van verslaafd aan raakt – je hebt behoefte aan herhaling. Dopamine is dus een behoorlijk verslavingsgevoelig gelukshormoon, iets waar je goed op moet letten.

Het gelukshormoon serotonine

Het gelukshormoon serotonine [3] heeft waarschijnlijk de grootste impact op het welzijn van je lichaam en je mentale status. Serotonine heeft invloed en reguleert belangrijke lichaamsfuncties, zoals het afweersysteem, een aantal cruciale organen en ons spijsverteringssysteem. Serotonine zorgt ervoor dat je niet te snel uit je vel springt als je een tegenslag in je leven hebt. Ons humeur wordt in balans gehouden door serotonine. Als je veel serotonine aanmaakt, dan krijgt je humeur een flinke boost en zal je merken dat je over meer zelfvertrouwen beschikt. Je bent daarnaast minder gevoelig voor kritiek.

De aanmaak van serotonine wordt onder andere gestimuleerd als je gerespecteerd wordt door anderen. Dit creëert een trots gevoel en op deze manier produceert je lichaam opnieuw het gelukshormoon serotine: een soort vicieuze cirkel. Als je meer van het serotonine-hormoon in je hebt, dan zal je merken dat je minder snel geïrriteerd raakt van onbelangrijke zaken. Een paar manieren om serotonine te verhogen is door lekker in de zon op het terras te gaan zitten of door voldoende koolhydraten te eten.

Het gelukshormoon oxytocine

Het gelukshormoon oxytocine [4] maakt het rijtje af. Dit gelukshormoon wordt aangemaakt tijdens sociale interactie. Je krijgt het gevoel dat je vrienden hebt en je weet dat je vrienden en familie altijd voor je klaar zullen staan bij problemen. Sociaal contact is van essentieel belang, zeker voor een gelukkig gevoel. Het is namelijk noodzakelijk dat je op andere mensen in je leven kan vertrouwen, en dat je niet bang hoef te zijn voor bedrog.

Het gelukshormoon oxytocine wordt aangemaakt bij echt social contact

Een belangrijk gegeven om je te realiseren is dat oxytocine alleen wordt geproduceerd bij echte interactie. Interactie via de telefoon of via het internet telt niet. Je moet echt contact maken met anderen, door een goed gesprek met een vriend te voeren of door een knuffel uit te delen aan je partner. Je hebt affectie nodig in je leven en het oxytocine-hormoon zorgt ervoor dat je hier behoefte aan hebt. Het is dus belangrijk dat je voldoende tijd vrijmaakt voor intimiteit en goede gesprekken met vrienden. Het hormoon wordt ook wel het bindingshormoon genoemd, omdat dit hormoon ervoor zorgt dat je je sterker aan andere mensen bindt. Oxytocine heeft tevens als belangrijke functie dat het stress vermindert.

De link tussen gelukshormonen en stress

Er is een sterke connectie tussen gelukshormonen en het fenomeen stress. Stress wordt geregeld door drie hormonen: cortisol, adrenaline en noradrenaline. Het gelukshormoon oxytocine speelt hier de belangrijkste rol: wegens de positieve gevoelens van affectie en waardering, vergeet je dat je je onrustig voelt. Daarnaast kunnen de andere gelukshormonen ook het gevoel van stress verminderen. Je kan het gevoel van stress verlagen door de productie van gelukshormonen te verhogen.

Wil je dat wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland. In de afgelopen jaren hebben we duizenden mensen geholpen.

Hoe kan ik meer gelukshormonen aanmaken?

Veel mensen zullen zich afvragen of ze hun gelukshormonen op een snelle manier kunnen vermeerderen. Als je meer gelukshormonen in je lichaam hebt, zal je je vanzelf lekkerder in je vel voelen. Helaas is het proces van de aanmaak van gelukshormonen een chemisch en automatisch proces, maar je kan de natuur wel een handje op weg helpen. Er zijn een aantal natuurlijke manieren waarop je de aanmaak van gelukshormonen kan vergroten.

Zo kan je bijvoorbeeld diverse vitaminen en probiotica slikken om meer serotonine in je lichaam te krijgen. Dit zorgt voor een algemeen welbehagen gevoel. Je kan er ook voor kiezen om de inname van alcohol te beperken, als je dit eenvoudiger of fijner vindt dat het innemen van bepaalde supplementen. Bovendien zorgt de zon ervoor dat je meer serotonine in je lichaam aanmaakt, dus de zomer is helemaal jouw seizoen als je het gehalte serotonine in je lichaam wil verhogen. Voldoende beweging kan de aanmaak van dopamine bevorderen, dus als je een sportliefhebber bent, dan is dit de ultieme manier om meer invloed uit te oefenen op de aanmaak van de gelukshormonen.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Veelgestelde vragen

Over het algemeen zorgen alle gelukshormonen dat je je goed in je vel voelt. Ze zorgen voor blijdschap en tevredenheid. Dopamine is het specifieke gelukshormoon waar je je lekker van in je vel gaat voelen. Ook het hormoon serotonine is verantwoordelijk voor een geluksgevoel. Het hormoon zorgt ervoor dat je geluk en genot kan ervaren en dat je de gevolgen van deze hormonen duidelijk in je lichaam voelt. Ten slotte kan endorfine pijn en stress onderdrukken, zodat je deze slechte en negatieve emoties niet kan voelen!

De gelukshormonen zijn over het algemeen niet verslavend, behalve het gelukshormoon dopamine. Dopamine maakt niet alleen onderdeel uit van positieve gevoelens, maar speelt ook een rol bij verslavingen en negatieve gewoontes. Dopamine wordt aangemaakt wanneer jouw hersenen je willen belonen voor bepaalde activiteiten, zoals sporten. Op deze manier kan sporten dus verslavend werken, omdat het gelukshormoon dopamine continu wordt aangemaakt, wat voor een fijn en prettig gevoel zorgt. Het is dus verstandig om dit goed in de gaten te blijven houden en niet over je grenzen heen te gaan!

Er is een manier om de aanmaak van gelukshormonen te stimuleren. Dit kan onder andere door knuffels uit te delen aan mensen. Op deze manier wordt het knuffelhormoon oxytocine aangemaakt in je lichaam. Een omhelzing van een goede vriend zorgt ervoor dat er neurotransmitters van oxytocine jouw lichaam ingeschoten worden. Ideaal als je er even doorheen zit!

Ja zeker, je kan ook te weinig van een bepaald gelukshormoon in je lichaam hebben. Als je niet lekker in je vel zit, dan is de kans groot dat je een tekort aan serotonine in je lichaam hebt. Als je voldoende slaapt, voldoende beweegt en gezond eet, dan zal dit hormoon binnen mum van tijd weer volkomen in balans zijn. Je gezondheid zal met sprongen vooruitgaan als je je op de aanmaak van dit gelukshormoon focust. Het is dus inderdaad zeker mogelijk dat je lichaam te weinig van een bepaald gelukshormoon afscheidt, dus het is verstandig om dit eens goed onder de loep te nemen!

Bronnen

  1. Wikipedia.org – Endorfine – gevonden op 29-06-2022
    Link naar pagina op wikipedia.org
  2. Herseninstituut.nl – DOPAMINE – Gevonden op 29-06-2022
    Link naar pagina op herseninstituut.nl
  3. Wikipedia.org – Serotonine – gevonden op 29-06-2022
    Link naar pagina op wikipedia.org
  4. Wikipedia.org – Oxytocine – gevonden op 29-06-2022
    Link naar pagina op wikipedia.org

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *