Wil je graag rijk worden zonder burn-out te raken? Is het mogelijk om rijk te zijn zonder al te veel stress te hebben? Dat hangt er maar net vanaf wat jij onder rijkdom verstaat. De meesten zullen bij rijkdom gelijk aan heel veel geld denken, een grote villa en een dikke auto. Wereldwijd werken mensen zich kapot om dergelijke rijkdom te verwerven met alle gevolgen van dien. De vraag is daarom: Wanneer ben je nu echt rijk? En hoe verwerf je de soort rijkdom die je gelukkig maakt?

Wat is rijk zijn?

Wanneer je ‘rijk’ of ‘rijkdom’ in een woordenboek opzoekt, wordt een betekenis gegeven als ‘het bezitten van veel geld’. Velen drukken rijkdom uit in geld en bezittingen. Maar ben je echt rijk als je een dikke bankrekening hebt? Ben je rijk wanneer je 100.000 euro per jaar verdient en daar 80 uur per week voor moet werken?

Wat zou je zeggen van iemand die 40.000 euro per jaar verdient en daar 20 uur per week voor moet werken? Iemand die minder uren werkt, heeft natuurlijk minder inkomen. Maar hij heeft wel meer tijd om met zijn gezin en zijn vrienden door te brengen. De een heeft meer geld en de ander heeft meer tijd. Wie is er rijk?

Maakt geld gelukkig?

In onze westerse cultuur worden velen opgevoed met het idee dat je hard moet studeren, een goedbetaalde baan moet hebben en vele uren moet overwerken om zoveel mogelijk geld te verwezenlijken. Je hebt geen andere keus dan je al die stress op de hals te halen om gelukkig te zijn. Geld is de sleutel naar het geluk. Maar is dat waar? Maakt dergelijke rijkdom je echt gelukkig?

Het is waar dat je geld nodig hebt om de huur te betalen en de boodschappen te doen. In zekere mate maakt het je natuurlijk gelukkig als je in je onderhoud kunt voorzien en voor je gezin kunt zorgen. Maar als het verwerven van rijkdom jouw doel in het leven is, zal dat je niet echt gelukkig maken.

Rijk worden zonder stress

3 dingen die je niet kunt kopen

Je kunt veel geld op je bankrekening hebben en je eenzaam voelen. Of je kunt veel bezittingen hebben en daarbij een slechte gezondheid. Er zijn veel dingen die bijdragen aan ons geluk, maar die je niet kunt kopen.

Tijd

Geld en tijd hebben een overeenkomst: je raakt beide snel kwijt. Net zoals het verstandig is goed na te denken waaraan je je geld uitbesteed, zou je er ook over na moeten denken waar je het grootste deel van je tijd aan besteed. Je kunt je tijd maar een keer besteden. Je kunt de tijd niet terugdraaien.

Sommigen hebben op hun oude dag spijt van dingen die zie wel of niet in hun leven hebben gedaan. Maar je hoort nooit iemand zeggen dat hij spijt heeft van de tijd die hij met zijn familie heeft doorgebracht. Ook heeft nooit iemand spijt van de tijd die hij gebruikt heeft om anderen te helpen of om vrijwilligerswerk te doen.

Zie ook: Stress voorkomen door je tijd goed in te delen

Familie en vrienden

Wanneer geld verdienen het belangrijkste in je leven is, zal je sociale leven daaronder lijden. Vriendschappen moet je onderhouden en daar heb je tijd en energie voor nodig. Hetzelfde geld voor een gezin en je familie. Je kunt weinig tijd samen doorbrengen niet compenseren met dure cadeaus.

Vraag je daarom af: Besteed ik voldoende tijd en energie aan mijn partner en kinderen? Wanneer is de laatste keer dat ik een goede vriend gebeld heb? Hoe laat ik zien dat mijn familie en vrienden waardevol voor me zijn?

Gezondheid

Of je nu wel of niet rijk bent, niemand heeft een volledige controle op een goede gezondheid. We lopen allemaal risico ziek te worden. Dat is waar. Maar er zijn natuurlijk wel bepaalde factoren die bijdragen aan een goede gezondheid. Denk bijvoorbeeld aan gezond eten, sporten en voldoende slaap.

Kom jij daar nog aan toe met een drukke baan? Zodra we volledig op ons werk gefocust zijn en geld verdienen het belangrijkst wordt, zijn dat precies de dingen die er het eerst bij in schieten. Je komt ’s avonds moe thuis en hebt geen energie meer om een gezonde maaltijd te koken, laat staan om naar de sportschool te gaan! En vanwege het vele overwerken en de stress heb je een steeds minder goede nachtrust.

Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)

Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.

e-book-symptomen-burnout

Gevolgen van rijk willen worden

Naast de gevolgen voor je sociale leven en je gezondheid, heeft rijkdom nog andere gevolgen. Je hebt te maken met veel dagelijkse stress die je onder controle moet proberen te houden. Dat is zeker niet makkelijk in deze maatschappij waar zoveel van je verwacht wordt. Als jij voor jezelf ook nog eens de lat hoog legt en per se een hoog inkomen wil nastreven, zul je veel stress hebben en meer risico lopen burn-out te raken.

Daarnaast heb je te maken met innerlijke onrust. Hoe mooi het ook door anderen wordt afgeschilderd om rijk te zijn, de werkelijkheid is altijd anders. Helaas geeft rijkdom niet het voldoening gevende gevoel wat velen hopen te krijgen.

Ten slotte heeft het rijk willen worden een verslavende werking. Het is nooit genoeg. Je wilt altijd meer. Er komt altijd wel weer een betere auto op de markt en er zullen altijd weer nieuwe investeringsmogelijkheden komen. Zo kom je in een bepaalde sleur terecht die je veel stress bezorgd en niet echt gelukkig maakt.

Hoe word je echt rijk?

Je kunt je daarom veel beter concentreren op hoe je echt rijk in je leven kunt worden. De volgende tips kunnen je daarbij helpen.

Wees dankbaar

In onze westerse wereld hebben we zoveel. In vergelijking met andere landen zijn onze basisbehoeften al luxe en zijn we stinkend rijk. Wees daarom blij met alles wat je hebt. Sta elke dag eens stil bij alles waar je dankbaar voor mag zijn. Je hebt een dak boven je hoofd. Je hebt kleding om aan te trekken. Je hoeft de kraan maar open te draaien en je hebt schoon en warm stromend water. En zo kun je vast nog meer dingen bedenken!

Geniet van kleine dingen

Hoe meer je je bewust wordt van kleine dingen die je blij maken, hoe rijker je je zult voelen. Probeer daarom meer te genieten van de kleine dingen die er toe doen. Wat is voor jou een hoogtepunt op de dag? Geniet volop van dat kopje koffie, van de wandeling met de hond of van het ’s avonds lekker in je pyjama op de bank kruipen.

Breng tijd met je familie door

Mensen zijn sociale wezens. Ook al kan het heerlijk zijn je af en toe alleen terug te trekken, is het sociale contact belangrijk om je goed te voelen. Voel jij je ook zo rijk als je samen bent met je hele gezin? Of als je alleenstaand bent: doet het je dan goed tijd door te brengen met je beste vrienden? Neem je familie en vrienden niet als vanzelfsprekend aan en breng tijd met ze door.

Rijkdom familie en vrienden

Doe iets voor anderen

Je verrijkt je leven enorm door meer voor anderen te doen. Het hoeft niets groots of ingewikkelds te zijn. Je kunt al het verschil maken door de deur voor iemand open te houden of met een ander vriendelijk gebaar. Waarom stel je je niet ten doel om elke week iets aardigs voor een ander te doen?

Leef gezond

Door je een paar eenvoudige leefgewoonten eigen te maken, kun je zoveel lekkerder in je vel komen te zitten. We weten het allemaal: meer water drinken, meer groente en fruit eten en meer bewegen. Bovendien hoort stress terugdringen natuurlijk ook bij gezond leven. Als jij en je familie gezegend zijn met een goede gezondheid, mag je je zeker ‘rijk’ voelen.

Wat zou jij zeggen: Heb je veel geld of ben je werkelijk rijk? En wat geeft jou nu echt een gevoel dat je ‘rijk’ bent?

Hulp bij burn out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Gerelateerde artikelen

In onze kennisbank vind je honderden artikelen die je verder helpen. Heb je deze artikelen al gelezen:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *