Gratis ebook + Checklist (Zo herken je een burn-out)

Page content

Te betrokken? De gevolgen van overbetrokkenheid

article content

Te betrokken? De gevolgen van overbetrokkenheid

Te betrokken, oftewel overbetrokken zijn, betekent dat je emotioneel te dichtbij het werk staat. Er treedt een onbalans op tussen geven aan het werk het nemen van de voordelen die het werk opleveren.

Kun je te betrokken zijn?

Onderzoekster Amy Wrzesniewski (Yale) onderscheid twee types

 • Organizationlovers zijn extreem loyale werknemers die zich zo betrokken voelen bij hun werk dat de missie van het bedrijf, hun eigen missie wordt. Hun werk is de plek waar ze zich het meest thuisvoelen. Op het moment dat de organisatie iets doet wat ze als oneerlijk of niet verstandig zien raken ze gestresst of gefrustreerd. Ze voelen zich dan persoonlijk geraakt en teleurgesteld. Dit gebeurt bijvoorbeeld in het geval van een promotie van een collega die minder competent of hardwerkend is, een promotie krijgt, en de organizationlover niet.

Daar tegenover staan de free agents:

 • Free agents zien hun kantoor puur om hun werk te moeten doen en zo geld te verdienen. Hoewel ze vaak ‘jobhoppers’ zijn en minder begaan zijn met het bedrijf, zijn ze vaak een stuk beter te managen omdat ze veel minder stress hebben. Ze laten hun problemen schouderophalend op het werk achter en lopen aan het einde van de dag gewoon de deur uit. Ze zijn veel beter in staat een goede balans tussen werk en privé te behouden

Wanneer ben je te betrokken?

Het is niet te zeggen wanneer je te betrokken bent. Het verschilt per persoon en per situatie. Soms vraagt een situatie om een grote mate van betrokkenheid maar ben je later weer in staat die betrokkenheid lost te laten. Anderen hebben thuis heel veel verplichtingen (zieke moeder, kinderen, werkende partner, etc.) waardoor hun betrokkenheid niet zo groot kan (mag?) zijn als een vrijgezelle collega.

Betrokken werknemer

Het beeld bestaat dat goede, betrokken, hardwerkende werknemers goud waard zijn voor een bedrijf. Uiteraard is een goede werkethiek belangrijk. Een goede werkethiek bestaat uit: Het bedrijf niet te kort doen, beloftes nakomen, op tijd aanwezig, etc. etc.

Maar denk je eens in dat je een boom moet omschrijven als je met je neus ertegen aan gedrukt staat. Hoe betrouwbaar is het beeld dat je van de boom hebt? Als je een totaal overzicht wilt hebben moet je een geschikte afstand bewaren en wellicht een rondje er omheen lopen.

Vanaf een te grote afstand zal het beeld ook niet betrouwbaar zijn. Het zal dan juist wazig of incompleet worden door de andere bomen die eromheen groeien.

Het is dus belangrijk om de afstand tot het werk continue te blijven monitoren. Zolang je invloed houdt op de afstand blijft het gezond.

Overbetrokkenheid herkennen:Te betrokken

Vaak gaat overbetrokkenheid samen met emoties als:

 • In huilen uitbarsten als iets mislukt
 • Boos worden om kleine dingen
 • Van slag zijn na een zakelijke mislukking
 • Stem verheffen als iemand niet lijkt te luisteren
 • Scherp reageren op een ‘domme’ beslissing van een leidinggevende

Te betrokken?

Als je merkt dat je te betrokken bent ga dan actief aan de gang met deze punten:

 • Leer los te laten: Neem een voorbeeld aan de ‘free agents’ die de deur achter zich dicht trekken en zich er niet aan storen dat het werk helemaal af is. Als je moeite hebt met zo’n instelling kun je er ook klein mee beginnen: zet je telefoon/ laptop en tablet uit na 19.00 uur.
 • Maak tijd voor jezelf: Je kunt natuurlijk ook in een relatie te betrokken zijn. Bedenk dat je dan al snel het gras van de ander staat te maaien terwijl de ander dit zelf had moeten doen. Maak die ander dus niet lui, maar maak tijd voor eigen ontspanning
 • Wees assertiever: Leer nee zeggen tegen dingen die gewoon niet passen. Soms past het niet in je agenda, maar soms ben je er ook gewoon niet goed in! Wees eerlijk, uiteindelijk heeft het bedrijf zo meer aan je.
 • Geniet van je goede eigenschap: Laten we wel zijn: je bent een mooi, emotioneel mens als je betrokken bent. Waak er voor om niet overbetrokken te raken. Een burnout, of bijnieruitputting liggen dan op de loer.

Als leidinggevende

Wat nou als je een te betrokken medewerker hebt? Het kan natuurlijk best handig zijn zo’n uitslover in je team te hebben. Het scheelt je immers bakken met werk! Maar de kans bestaat dat de hoeveelheid werk teveel wordt, waardoor die hardwerkende collega thuis komt te zitten en je niks meer aan hem hebt.

Waarschijnlijk ga je dan veel hebben aan dit artikel: Personeel en burnout voorkomen

 

Op de hoogte blijven van dit soort artikelen die je helpen om op een evenwichtige wijze in het leven te staan? Kijk dan eens in onze ‘Stress-free zone’

Comment Section

0 reacties op “Te betrokken? De gevolgen van overbetrokkenheid

Plaats een reactie


*


Ruud Meulenberg
Ik ben Ruud Meulenberg. Ik begeleid mensen met stress- en burnoutklachten door ze 'letterlijk' in beweging te laten komen (wandelen/ hardlopen)Ook help ik bedrijven bij het duurzaam inzetten van mensen om zo ziekteverzuim te voorkomen. Prachtig werk vind ik: het kent alleen maar winnaars!Ik sta altijd open voor een belletje of een mailtje. Voel je vrij hier gebruik van te maken