Een succesvol bedrijf en een bovenmodaal inkomen: wie droomt daar niet van? Toch zijn veel ondernemers bereid financieel een stapje terug te doen als ze daarmee over meer vrije tijd zouden kunnen beschikken.

Gemiddeld werkt een ondernemer in Nederland 50+ uren in de week. Dan blijft er toch nog steeds genoeg vrije tijd over, zou je denken. Maar er wordt nog heel wat af gepiekerd na werktijd, waardoor vrije tijd niet per definitie zorgt voor de broodnodige ontspanning. Bovendien kunnen mensen met een hoog stresslevel zich sowieso slechter ontspannen.

Mensen met voldoende tijd om te sporten, leuke dingen te doen met familie en vrienden en met passie tijd aan hun hobby’s kunnen besteden, zijn gelukkiger dan mensen met een succesvolle, maar drukke baan. En mensen met een combinatie van beiden, dus een drukke baan én voldoende vrije tijd en een sociaal leven, zijn het gelukkigst van ons allemaal.

Hoe tover jij jouw vrije tijd om in een energiebom die ervoor zorgt dat jij de uitdagingen in je leven met plezier aangaat? Je leest het in dit artikel.

Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)

Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.

e-book-symptomen-burnout

Nederlanders zetten werk op de vierde plaats

Uit onderzoek blijkt dat bij Nederlanders het gezin centraal staat, op de tweede plek volgt vrienden en bekenden en op de derde plaats onze vrije tijd. Pas op de vierde plaats wordt het werk genoemd.

Het realiseren van andere behoeften dan werk, speelt sinds de laatste twee decennia.

Dit zien we ook aan het stijgende aantal deeltijdwerkers. In de afgelopen 10 jaar nam het aantal voltijders toe met 164.000 mensen, maar groeide het aantal deeltijders aanzienlijk harder met een toename van 552.000 werkenden.

In deze groep deeltijders zien we ook steeds vaker ondernemers, vooral de jonge generatie en de ondernemers die op latere leeftijd zijn gestart met een bedrijf.

De keuzestress van ondernemers

Meer vrije tijd opnemen of minder uren gaan werken is voor een ondernemer vaak een hels dilemma. Tenslotte zijn jouw gezin en de gezinnen van jouw medewerkers afhankelijk van het succes van jouw bedrijf. En daarop rust en zware verantwoordelijkheid. Vaak horen wij tijdens onze executive coaching: ‘ik zou wel willen, maar het kan gewoon niet’.

Maar veel uren maken staat niet gelijk aan efficiënt, effectief en productief werken. Misschien zijn er ook zaken die je kan delegeren, zodat er meer ruimte wordt geschept voor ontspanning.

Bovendien zijn er mogelijkheden waardoor je tegen betaling bepaalde verplichtingen of taken kunt uitbesteden. Wat dacht je van een schoonmaker of een bezorgdienst voor de boodschappen?

Lees ook: Keuzestress: hoe maak je een evenwichtige keuze zonder lang te twijfelen?

De vrijheid van ondernemerschap geldt ook voor vrije tijd

Als wij vragen aan executives waarom zij ondernemer zijn geworden, dan horen we vooral dat de vrijheid van handelen de belangrijkste drijfveer is. Je leven in kunnen richten zoals je dat zelf wilt.

Toch is er een grote groep ondernemers die in de praktijk juist heel weinig vrijheid ervaart en vastzit in de dagelijkse routine.

Als je opgeslokt wordt door je bedrijf en je denkt te moeten voldoen aan alle verwachtingen van alle mensen in jouw omgeving, dan heeft vrijheid plaats gemaakt voor stress en spanning.  Hetzelfde geldt als de bedrijfsresultaten tegenvallen, je personeel te vaak ziek is of dat je geen capabele mensen kunt vinden.

De beste remedie tegen stress is ontspannen. Als je er niet voor zorgt dat je de stresshormonen die door je lijf blijven gieren, op tijd kwijt raakt, dan wordt deze stress chronisch. Chronische stress is de laatste waarschuwing die voorafgaat aan een burn-out.

Het volledig herstellen van een burn-out kan je zo maar 2 jaar van je leven kosten. Voor ondernemers heeft een burn-out daarnaast ook dramatische gevolgen voor het bedrijf.

Daarom moet je je echt afvragen of je toch niet wat meer vrije tijd voor jezelf wilt gaan reserveren. Onafhankelijk van de situatie op je werk en juist ook als de zaken niet helemaal gaan zoals jij dit had gewild.

De investering in je vrije tijd maakt je gelukkiger, meer ontspannen en een leuker mens. Niet alleen voor je thuisomgeving maar ook voor jouw werknemers.

Niet kunnen ontspannen: wat moet ik met al die vrije tijd

Niet kunnen ontspannen: wat moet ik met al die vrije tijd

Er is een categorie mensen die het moeilijk vindt zich te ontspannen. Vaak zijn dit mensen die het werk niet los kunnen laten. Ze krijgen geen rust in hun hoofd en blijven piekeren over zakelijke beslommeringen. Een executive zei eens tegen ons na een burn-out: ‘Heb ik eindelijk eens alle tijd van de wereld, weet ik niet wat ik moet doen!’

Als je jaren structureel hard hebt gewerkt en veel uren hebt gestoken in het leiden van je bedrijf, dan gaat dat altijd ten koste van iets anders. Je gezin voelt zich verwaarloosd, je sociale netwerk is uitgedund en je sportschoolabonnement is al twee jaar verlopen.

Bovendien ben je moe, dus sta je niet te popelen om een dagje gezellig met je gezin naar de Efteling te gaan of aan zware gewichten te trekken in een drukke sportschool.

Soms is het inderdaad zo dat mensen opnieuw moeten leren zich te ontspannen. Hoe je dat aanpakt, vertellen we je straks.

> Lees ook: ontspannen en meer ontspannen raken

Vrije tijd die wordt ingevuld met verplichtingen

Soms zijn de omstandigheden thuis dusdanig, dat je vrije tijd opgeslokt wordt door huishoudelijke taken, verplichte verjaardagen of het zorgen voor een zieke naaste. Krijg je niet de kans om thuis even uit te puffen en tot rust te komen, of zit je in een onbevredigende relatie, dan kan dit er zelfs voor zorgen, dat je werk juist je vluchthaven wordt.

Vrije tijd is dus lang niet altijd een garantie voor ontspanning en plezier.

Vrijheid in je vrije tijd haalt het beste uit jezelf

Ontspanning kan je niet afdwingen. Er bestaat geen knop die ervoor zorgt dat jouw hoofd in één klap tot rust komt en je spieren zich ontspannen. Je zult het zelf moeten doen.

Ontspanning ontstaat als we afstand nemen van ons werk en onze verplichtingen. Door tijd voor onszelf te nemen, komen we tot rust. Een goed boek lezen of een fijn gesprek met een hechte vriend brengt ons weer terug naar de stand-by modus. Tot rust komen betekent niet dat we niet moeten bewegen. Integendeel. Even op de racefiets stappen of een boswandeling maken met de hond is juist een wondermiddel.

Het gaat er dus vooral om dat we ontspanning moeten zoeken in iets waar we plezier aan beleven. Je even verliezen in je schilderkunst, lekker koken voor je gezin of vrienden, met je maten naar een voetbalwedstrijd, je laten verwennen door de schoonheidsspecialiste, een puppytraining volgen met je pup of een museum bezoeken: doe wat je blij maakt  en waar je vrolijk van wordt. Plezier is dodelijk voor stress en een weldoener voor je geluk.

Weg met die stresshormonen!

Cortisol is een stresshormoon dat het mogelijk maakt dat we voor langere tijd alert kunnen handelen wanneer we ons bevinden in een bedreigende of lastige situatie. Wanneer dit hormoon wordt aangemaakt wordt onze hartslag hoger, zodat zuurstof sneller door ons lichaam wordt gepompt. Dit is nodig om de spieren optimaal te laten functioneren bij een vecht of vlucht situatie. Nadat de stressvolle situatie is opgelost, verdwijnt het cortisol weer uit ons lichaam.

Hebben wij echter te lang en te vaak onder spanning gestaan, dan blijft het cortisolniveau in stand. Het lichaam blijft in de vecht- of vluchtmodus staan. Dit heeft gevolgen voor belangrijke lichaamsfuncties. Hierdoor kunnen er talloze klachten ontstaan, zoals slaapproblemen, darmklachten, overgewicht etc.

Wanneer je ontspant en je vrije tijd besteedt aan leuke activiteiten, maak je endorfine aan. Dit hormoon remt de aanmaak van cortisol.
Ook ademhalingsoefeningen, sporten en goede voeding zorgen ervoor dat jouw cortisollevel daalt.

Kom op adem met ademhalingsoefeningen

Begint jouw vrije dag met een opgejaagd en onrustig gevoel? Met ademhalingsoefeningen haal je het eerste stresslaagje eraf:

 • je spanning neemt direct af
 • je krijgt je emoties beter onder controle
 • je cortisollevel verlaagt
 • je kan je beter concentreren en helderder denken.

Overigens hebben ademhalingsoefeningen ook een positief effect op je slaap en je weerstand tegen ziekten. Het mooie van dit soort oefeningen is, dat je ze waar en wanneer je maar wilt kunt doen. Dus ook als je achter je bureau zit op het werk of in de auto op weg naar een lastige afspraak.

Goed idee: Je vrije tijd doorbrengen in de natuur

Goed idee: Je vrije tijd doorbrengen in de natuur

Onze natuur heeft een geweldige uitwerking op ons. Het groen, de frisse lucht, de bloemen, de wind; het geeft ons automatisch een prettig en rustgevend gevoel zonder dat het ons moeite kost.
Een bezoek aan de natuur of zelfs al alleen het kijken naar de natuur vanuit het raam of op een scherm kan ervoor zorgen dat :

 • wij meer zelfbeheersing kunnen opbrengen
 • beter met pijn om kunnen gaan
 • minder vaak last hebben van psychische problemen
 • vermindering van negatieve emoties zoals boosheid
 • minder last hebben van somberheid.

Een bezoek aan de natuur geeft ons positieve gevoelens en energie. Dus hoe we onze tijd ook doorbrengen in de natuur, of het nou voor een wandeling is, een picknick of een ritje op de mountainbike: geen valeriaantje kan er tegen op!

Bewegen en sporten: een populaire vrijetijdsbesteding voor jong en oud

Dagelijks bewegen of regelmatig sporten helpt ontzettend bij het leegmaken van je hoofd. Bovendien komt er tijdens het bewegen endorfine vrij die je stresshormonen als sneeuw voor de zon doet verdwijnen. De voordelen van sporten en bewegen zijn haast niet te tellen: het is gezond voor je lichaam én je geest.

Sporten en bewegen is ook erg leuk. Door de rush van de endorfine krijg je een gelukzalig gevoel. Omdat je hart en longen bij lichamelijke inspanning harder aan het werk worden gezet, voel je je na verloop van tijd fitter en energieker.

Een prettig bijverschijnsel van sporten is, dat je er ook meer zelfvertrouwen door krijgt. Het behalen van sportieve doelen, het krijgen van een vitaal lijf en een mooi lichaam, geven je zelfvertrouwen een boost.

Hoe kunnen wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland en zeer ervaren in het oplossen van stress en burn-out klachten.

Het zijn de kleine dingen, die het doen…

Soms gaan we voorbij aan klein geluk, terwijl juist kleine, mooie momentjes ons ontspannen en gelukkig maken. Ze vallen ons niet op, omdat we te veel met onze gedachten zijn bij dingen die we nog moeten of willen doen.

We geven je graag wat tips om je gedachten terug te brengen naar het hier en nu. Wedden dat je ineens meer kunt genieten van die geluksmomentjes?

 1. Waar ben jij dankbaar voor? Schrijf er elke dag 3 op, zo word je je er vaker van bewust.
 2. Maak een lijstje van dingen waar je intens van kan genieten en probeer er elke dag een aan toe te voegen.
 3. Doe elke dag 15 minuten helemaal niets. Stop met rennen, je hoeft helemaal niets.
 4. Doe elke dag een ontspanningsoefening of bijvoorbeeld een ademhalingsoefening.
 5. Zet je telefoon of pc eens een dagje uit en ga ’s avonds offline.
 6. Ben je aan het piekeren? Schrijf op wat je dwars zit of praat erover, zo krijg je je hoofd weer rustig.
 7. Onderdruk je emoties niet, maar laat ze komen zoals ze komen. Hierna kan je vaak beter relativeren.
 8. Durf te dromen! Schrijf ze op en kijk regelmatig of je al een stapje dichter bij je doel bent gekomen.

> Lees ook: Meer genieten van kleine dingen – 8 tips

Als jouw ondernemersgeluk wegblijft…

Beschikken over voldoende vrije tijd die je op jouw eigen manier kunt invullen, is een zegen voor iedere ondernemer. En broodnodig om de spanning te laten vieren en opnieuw de batterij op te laten laden.
Desondanks kan het nog steeds zo zijn dat je je als ondernemer niet gelukkig voelt. We noemen de 4 belangrijkste factoren die een rol spelen bij ondernemersgeluk:

 • Doen waar je goed in bent. Is jouw passie ondergesneeuwd door de waan van de dag? Moet je je bezighouden met zaken die ervoor zorgen dat je niet meer dat kan doen waar je juist zo goed in bent?
 • Ben je nog steeds vanuit je hart aan het ondernemen? Ben je vrij om te bepalen wat je doet en wat niet en wanneer?
 • Trots op jezelf en jouw bedrijf. Kan je nog steeds achter je dienst of product staan? Geloof je nog steeds in jezelf en dat wat je doet?
 • Vrije tijd en vriendschappen, waarover dit artikel.

Executive coaching brengt je terug bij jezelf

Het succes van een onderneming wordt hoofdzakelijk bepaald door de manier waarop deze wordt geleid. Ben je als ondernemer opgebrand, dan heeft dat consequenties voor jouw bedrijf. Een gezonde en gelukkige ondernemer kan nou eenmaal beter beslissingen maken, creatiever omgaan met veranderingen en openstaan voor uitdagingen.

De executive coaches van Meulenberg Training & Coaching weten precies wat er bij ondernemerschap komt kijken. Maar ze weten ook alles van de problematiek rondom stress en een burn-out. Ze ondersteunen je graag bij de weg terug naar jouw authentieke leiderschap. Niet voor de komende jaren, maar voor je verdere leven.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *