Mediation op de werkvloer helpt je om de situatie in de hand te houden. Veel conflicten kun je onderling oplossen, maar soms lukt dit niet met goed overleg. Mediation helpt te voorkomen dat een conflict escaleert. Dit kan een conflict zijn tussen partners, tussen twee werknemers, maar ook tussen een leidinggevende en een werknemer.

Merk je dat er steeds vaker problemen ontstaan in de communicatie tussen collega’s? De samenwerking verloopt niet soepel, waardoor het werk niet op tijd af komt. Ze hebben heel verschillende verwachtingen onderling.

Vanuit de organisatie kan er een leidinggevende of HRM ingezet worden om de situatie te verbeteren. Vaak heeft dit niet het gewenste effect. Grote kans dat de werknemer zich op een gegeven moment steeds vaker ziek gaat melden of zelfs op zoek gaat naar een andere baan.

In een verstoorde werkrelatie kan mediation de oplossing bieden. Natuurlijk is het niet nodig om voor elk conflict een mediator in te schakelen. Zolang beide partijen met elkaar in gesprek blijven gaan en daar oplossingen uitkomen is dit niet nodig. Dreigt de situatie uit de hand te lopen? Wacht dan niet te lang.

Een arbeidsconflict geeft veel stress op de werkvloer. Niet alleen voor de betrokkenen, maar vaak heeft dit ook weerslag op de rest van het team. Voorkom daarom onnodig ziekteverzuim, door tijdig mediation in te zetten.

Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)

Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.

e-book-symptomen-burnout

Mediation voorkomt escalatie

Binnen de bedrijfscultuur zijn er vaak bedrijfscoaches beschikbaar om problemen op de werkvloer op te lossen. Toch werkt dit niet altijd. Vaak wordt deze coaching vooral gericht op het werk zelf. Inhoudelijk wordt er gekeken hoe de samenwerking de goede kant op gestuurd kan worden. Wat hierbij vergeten wordt, is de onderlinge relatie tussen de werknemers of werknemer en leidinggevende. Zolang deze relatie niet beter wordt, zullen er steeds opnieuw problemen ontstaan.

Mediation helpt in dit geval om beide meer op één lijn te krijgen. Er worden niet alleen praktische afspraken gemaakt, maar ook de manier van communiceren wordt aangepakt. Hierdoor voelen de betrokkenen meer aansluiting bij elkaar.

Een mediator kijkt verder dan wat er oppervlakkig speelt. Want ook de relatie met de collega speelt een belangrijke rol, net als de situatie thuis. Stel dat een van beide veel spanningen ervaart in de thuissituatie, of zelfs in scheiding ligt, dan zal dit ook op de werkvloer gevoeld worden. Deze spanningen kunnen een werknemer in de weg zitten om goed werk af te leveren of soepel met collega’s samen te werken. De vraag die een mediator zal stellen: wat is er nodig om een werknemer wel goed te laten functioneren?

Mediation bij scheiding

Neem bijvoorbeeld mediation bij scheiding. Een mediator inschakelen tijdens de scheiding voorkomt veel stress en zal ervoor zorgen dat de scheiding sneller en beter geregeld wordt. Scheiden is hoe dan ook een heftige periode in het leven. Menig ex-partner belandt hierdoor in een burnout. Dit heeft zijn doorwerking op de werkvloer, waar een werknemer die in scheiding ligt vaak niet presteert zoals je van hem of haar gewend bent.

Scheiden met een mediator is geschikt voor partners die in goed overleg uit elkaar willen gaan. Ze hoeven het niet in alles met elkaar eens te zijn. Daar is de mediator voor, die zal ze zo begeleiden dat ze er beide op de beste manier uitkomen en er een goede basis ontstaat voor de toekomst.

Sarah Köller, scheidingsadvocate en mediator, heeft hier dagelijks mee te maken. In haar praktijk helpt ze partners te onderzoeken wat elkaars wederzijdse belangen zijn, zodat ze samen tot een oplossing kunnen komen. Uiteraard worden ook de belangen van eventuele kinderen scherp in het oog gehouden.

Scheiden met een mediator voorkomt veel stress en zal sneller en beter geregeld worden.

Wil je dat wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland. In de afgelopen jaren hebben we duizenden mensen geholpen.

Verbeter de relatie van werknemers onderling

Als partners besluiten van elkaar te scheiden brengt dit veel stress met zich mee, wat invloed heeft op het hele leven van beide partners. Op de werkvloer is dit niet veel anders. Een verstoorde werkrelatie heeft zijn weerslag op het hele leven van de werknemer. Collega’s zien elkaar over het algemeen meer dan partners thuis. Als deze werkrelatie niet soepel verloopt, of zelfs vijandige vormen aanneemt, zal dit veel spanningen geven.

Deze spanningen wil je als leidinggevende voorkomen in je team. Het zal de productiviteit en creativiteit behoorlijk in de weg zitten. Het hele team zal minder goed functioneren als twee collega’s lijnrecht tegenover elkaar komen te staan.

Mediation is daarom niet alleen gericht op de inhoud, maar kijkt ook naar het verbeteren van de relatie onderling. Hierdoor zijn werknemers ook in de toekomst in staat eventuele problemen samen op te lossen.

Een betere werkrelatie tussen collega’s laat een team zich op zijn gemak voelen op de werkvloer. Eventuele problemen worden besproken zonder dat er conflicten ontstaan, werknemers zich uiteindelijk ziek gaan melden of zelfs met een burnout thuis komen te zitten.

Wacht niet tot een conflict te groot wordt

Veel leidinggevenden wachten te lang met het inschakelen van mediation. Daardoor wordt het conflict steeds groter en moeilijker op te lossen. Soms is het voor een leidinggevende lastig in te schatten hoe diep het conflict geworteld is. Het begint vaak met kleine ergernissen en steken onder water, die niet meteen opvallen.

Heb je als leidinggevende het gevoel dat je team niet soepel werkt? Mediation kan ook preventief ingezet worden. Alle betrokkenen maken op een veilige manier, duidelijke afspraken en bespreken functionerings- en samenwerkingsproblemen. Zo werken ze vooraf aan een gezamenlijke oplossing, mocht er een conflict op de werkvloer ontstaan.

Zo helpt mediation op een effectieve manier de onderlinge relatie duurzaam te verbeteren.

Hulp bij burn out en stress

Het omgaan met stress en burn-out is niet altijd eenvoudig. Natuurlijk wil je graag doen waar je goed in bent en bezig zijn met de dingen die je energie geven en jezelf opbouwen. Echter zijn er altijd factoren die dit weer in de weg staan. Een grote behoefte om een ander een plezier te doen bijvoorbeeld, of je wens een taak geweldig uit te voeren.

Om stress en burn-out de baas te zijn, doe je er goed aan om het wiel niet opnieuw uit te gaan vinden. Velen proberen dit namelijk wel. Ze gaan zelf op zoek naar antwoorden, terwijl deze antwoorden voor het oprapen liggen bij een goede coach. Een coach helpt je bovendien inzicht te krijgen in jezelf, waardoor je een gezond en evenwichtig zelfbeeld opbouwt en zelf de regie over je leven opbouwt.

Ben jij hier klaar voor?

Bekijk ons aanbod voor:

Gerelateerde informatie

In onze kennisbank vind je honderden artikelen die je verder helpen. Heb je deze artikelen al gelezen:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *