Kan een medewerker na re-integratie weer terugkeren op zijn werkplek?
arrow_drop_up arrow_drop_down

Kan een medewerker na re-integratie weer terugkeren op zijn oude werkplek?

Kan een medewerker na re-integratie weer terugkeren op zijn oude werkplek? Wanneer het re-integratietraject van een medewerker met een burn-out van start gaat, is het belangrijk om de vraag te stellen of deze medewerker wel naar zijn of haar oude plek kan terugkeren. Voorkom dat er fouten worden gemaakt en dat de medewerker na een aantal maanden weer uitvalt. Om je wat handvatten te geven, kun je in dit artikel lezen waarom het wel of niet verstandig is om in de oude functie terug te keren.

Waarom een werknemer niet kan terugkeren na verzuim

Er zijn heel wat redenen denkbaar waarom terugkeren in de oude functie wellicht geen goed idee is. Om het zowel jouw werknemer niet te moeilijk te maken, als jezelf als leidinggevende, is het belangrijk om deze keuze goed af te wegen.

Re-integreren in andere functie

De kern van het probleem

De voornaamste reden waarom terugkeren in dezelfde functie wellicht geen goede optie is, is omdat de oorzaak van het probleem hier kan zijn ontstaan. Een burn-out hoeft niet alleen werk gerelateerd te zijn en kan ook een persoonlijke aard hebben. Echter, wanneer een burn-out ontstaan is vanuit werkdruk en stress op het werk, is terugkeren in dezelfde positie niet de beste optie. Hierdoor kan de werknemer sneller een terugval krijgen en dat is zowel voor de medewerker als voor het bedrijf funest. Iemand kan zeker herstellen van een burn-out, maar dat betekent niet dat werkdruk en stress geen invloed meer hebben op de werknemer. Wanneer de oorzaak van de burn-out stres gerelateerd en door werkdruk kwam, is het belangrijk om de mogelijkheden tot functieverandering te bespreken.

Het beste voor het bedrijf en werknemer

Dat iemand te maken krijgt met een burn-out betekent niet dat hij of zij faalt in de functie. Maar voor het bedrijf kan het stabieler werken wanneer er iemand anders de functie betreedt. Op deze manier is er een stabiele factor en is de kans op uitval kleiner. Het hoeft geen degradatie te zijn, maar als leidinggevende of manager wil je ook het beste voor het bedrijf. De kans op uitval of terugval is aanwezig bij een medewerker die terugkeert na een burn-out. Wanneer hij of zij een belangrijke functie had in het bedrijf, kan dit vanuit bedrijfsperspectief een betere optie zijn. Wanneer het bedrijf gaat lijden onder de klachten van de werknemer, is het misschien niet haalbaar om de werknemer in de oude functie terug te laten keren. Vaak is dit tevens ook het beste voor de werknemer, hoewel die zich dit pas later zal realiseren.

Bekijke ook: Werknemer met burn-out goed begeleiden

Te hoge werkdruk

Het re-integratietraject na een burn-out is het meest succesvol wanneer dit mondjesmaat wordt versneld. Direct terugkeren in de oude functie zit daar dus niet altijd bij. Wanneer de medewerker direct op hoog niveau terugkeert, zal het snel mis gaan. Houd daarom zowel de medewerker als jezelf als leidinggevende niet voor de gek. Natuurlijk kan een volledige terugkeer op oud niveau het motto zijn, maar de realiteit is echter anders. Het kan maanden tot soms jaren duren voordat de medewerker weer op oud niveau aan de slag is. Iemand met een burn-out keert dus nooit direct terug in de oude functie, maar dit wordt stap voor stap gerealiseerd.

Meer over een te hoge werkdruk

re-integratie andere werkplek

Een andere functie na burn-out

Het is helemaal niet verkeerd om een andere functie binnen het bedrijf te zoeken voor de medewerker. Dit kan voelen als falen of degradatie, maar dat hoeft helemaal niet het geval te zijn. Het is aan te raden om een deskundige coach voor de medewerker te vinden. Deze kan helpen om zijn of haar sterke punten en valkuilen te ontdekken. Hierdoor kun je een functie vinden dat wellicht veel beter aansluit. Dit is niet alleen een stuk beter voor de werknemer, maar ook voor het bedrijf! Iemand die de volle 100% kan geven in een functie is natuurlijk veel beter dan iemand die met moeite op oud niveau probeert te komen. Maak de optie tot een andere functie bespreekbaar.

 

Handige tools om het verzuim te drukken als gevolg van werkstress, vind je in onze toolbox

 

Wel terugkeren in de oude functie na burn-out

Natuurlijk hoeft een burn-out ook niet direct het einde van de carrière te betekenen. Een burn-out verschilt per persoon. Ook het herstel is anders en daarom hoeft iemand met een burn-out niet altijd van functie te veranderen. Sommigen komen zelfs veel sterker uit hun burnout. Waarom iemand wel gewoon de oude functie en taken kan opnemen en hoe je dit het beste kunt realiseren? Dat lees je hier.

Kern van het probleem

Ook bij deze keuze is het belangrijk om de kern van het probleem voor ogen te hebben. Een burn-out ontstaan vaak in combinatie met persoonlijke problemen. Een scheiding of het overlijden van een dierbaar persoon bovenop de werkdruk kan vaak de trigger zijn. Wanneer de burn-out meer een persoonlijke aard heeft, hoeft werkdruk helemaal niet de hoofdrol te spelen. Het herstel en terugkeer is dan heel anders. De medewerker heeft zeker wat te verduren gehad, maar dit hoeft geen invloed uit te oefenen op de carrière.

Bekijk ook: Oorzaak van burn-out

Een goed re-integratietraject

Wanneer iemand graag terug wil keren op de werkvloer in dezelfde functie, moet dit mogelijk gemaakt worden door een goed re-integratietraject. Wanneer dit traject voorspoedig verloopt, kan de werknemer gewoon terugkeren. Goed communiceren en stap voor stap meer taken opnemen is de sleutel tot het succes van een goed re-integratietraject.

Lees ook: Veel voorkomende problemen bij re-integratie

Anders werken

Een manier waarop veel werknemers in hun oude functie kunnen terugkeren, is door anders te gaan werken. Zijn er bijvoorbeeld thuiswerkmogelijkheden? Dan kan dit voor iemand die herstellende is van een burn-out een goede optie zijn. Kost het veel energie om op de werkvloer te werken, maar is thuiswerken geen probleem? Laat de medewerker dan deels op kantoor en deels thuiswerken. Zo worden de taken toch volbracht en kan de medewerker zonder hoge druk werken. Kijk naar wat de mogelijkheden zijn in plaats van waarom het niet kan. Ga samen in gesprek en bekijk wat het beste voor jullie beide is.

Succesvol re-integreren na burnout

Voorwaarden succesvol re-integreren

Functies en taken verdelen

Veel bedrijven kiezen ervoor om de functie te verdelen van iemand met een burn-out. Wanneer deze medewerker nog niet voor 100% kan werken, moeten de taken ook niet 100% zijn. Door een extra werkkracht in te huren, kunnen de taken worden verdeeld. Zo ben je als leidinggevende verzekerd dat de taken uitgevoerd worden en zo kan het re-integratietraject zo voorspoedig mogelijk lopen. Iemand laten terugkeren na een burn-out is een bijzonder proces. Voordat je aan dit proces begint, is het belangrijk om te bekijken wat het beste is voor de medewerker en het bedrijf.

Het is zeker mogelijk dat iemand terugkeert op zijn of haar oude positie, maar daar moet je als bedrijf wel het een of ander voor aanpassen. Ga in gesprek en bekijk wat de beste optie is voor het bedrijf en de medewerker.

 

Gerelateerde artikelen

 

Training stresspreventie? 

Wilt u dat uw leidinggevenden daadwerkelijk het open en eerlijke gesprek durven aangaan met de medewerkers ten aanzien van de gewenste bedrijfscultuur, gekoppeld aan de kernwaarden en een preventieve aanpak ter voorkoming van chronische stress en burn-out?

Training stresspreventie

 

Maak kennis met de stresspreventietrainingen van Meulenberg Training en Coaching:

  • Coaching en begeleiding op elk level binnen de organisatie (strategisch, leidinggevenden en medewerkers)
  • Aan de hand van een diepgaande bedrijfscheck een gericht plan van aanpak
  • Leidinggevenden ontdekken hoe om te gaan met medewerkers met burnout
  • Vitalere en fittere medewerkers waardoor een daling van het ziekteverzuim
  • Veilige omgeving met autonome medewerkers die helder communiceren.

 

 

 

 

 

Over de schrijver
Ik ben Ruud Meulenberg. Eigenaar en oprichter van Meulenberg Training & Coaching. Ik begeleid mensen met stress- en burnoutklachten door ze 'letterlijk' in beweging te laten komen (wandelen/ hardlopen) Samen met een krachtig team van professionele coaches, help ik mensen door heel Nederland heen om van stress en burn-out af te komen. Ik probeer het goede voorbeeld te geven: Ik werk maximaal 24 uur per week, ik sport, geniet van mijn gezin en ik heb betekenisvol werk ;).
Reactie plaatsen

Gratis ebook:  zo herken je een burnout

(Inclusief checklist)

Met dit ebook leer je de symptomen van een burnout tijdig te herkennen. Al meer dan 10.000 gelijkgestemden hebben dit ebook gedownload.
Cookies