Een multitaskende medewerker? | Meulenberg Training & Coaching
De multitaskende medewerker

De multitaskende medewerker

Blij met die ene medewerker die alles tegelijk kan? Een multitaskende medewerker kan veel tijd besparen. Ze zijn productiever, ze kunnen meer verantwoordelijkheden dragen en ze kunnen kwaliteit leveren in een chaotische omgeving. Vooral als je bedrijf pas is opgericht en je nog niet voor alle taken een medewerker hebt gevonden, is het ideaal als je een paar van die duizendpoten op kantoor hebt.

Of toch niet?

Uit onderzoek blijkt dat het onmogelijk is voor een mens om zich tegelijkertijd op verschillende taken te concentreren. We kunnen niet multitasken, ook vrouwen niet. Waarom niet? En wat is de keerzijde van multitasken?

Multitaskende medewerker

Accuraat en snel

Multitaksen houdt in dat je twee informatieverwerkende of denkprocessen tegelijk zou uit voeren. Beide processen voer je accuraat en even snel uit. Als een medewerker multitaskt, lijkt het dat hij de taken gelijktijdig doet en efficiënt is, maar de taken vragen afwisselend om aandacht. Hij kan zich niet volledig op een taak concentreren en raakt steeds sneller afgeleid.

Zijn focus gaat van de ene naar de andere taak en dat kost tijd en energie en hij zal meer fouten maken. Het idee dat je door multitasken tijd bespaart en daarbij dezelfde kwaliteit kunt leveren, klopt dus niet. Een leidinggevende die op zoek is naar een multitaskende medewerker, bedoelt waarschijnlijk dat hij op zoek is naar een medewerker die professioneel, efficiënt en flexibel is.

Leidt tot meer stress

Medewerkers die multitasken zijn meestal de hele dag met hun werk bezig en met allerlei aspecten van hun werk. Velen van hen vinden alle taken even belangrijk en ze raken in de stress als ze een onderdeel niet af krijgen.

Daarnaast wordt er vaak van medewerkers geëist dat ze bepaalde hoeveelheid werk moeten leveren en dat het werk ook van een bepaalde kwaliteit is. Het is moeilijk of zelfs onmogelijk om te multitasken en tegelijkertijd aan al die eisen te voldoen. Zo leidt multitasken tot meer stress.

Het is ook interessant dat in de hersenen de Frontale Lob en de Hippocampus belangrijk zijn bij multitasken. Dat zijn dezelfde gebieden in de hersenen die actief zijn tijdens stressvolle situaties.

Zie ook: Hoe werken stresshormonen?

Multitaskende medewerker

Hoe multitasken op anderen overkomt

Er zijn leidinggevenden die hun medewerkers ook gerust onder vergaderingen laten multitasken. Even een e-mail van een klant beantwoorden onder de vergadering. Maar terwijl ze multitasken toestaan, wordt hun mening over deze medewerker er wel door beïnvloed.

Het komt namelijk over alsof de medewerker niet betrokken is bij de vergadering en bij het team.

Een taak tegelijk

Multitasken kost dus meer tijd en geeft meer stress, terwijl de kwaliteit ook nog eens omlaag gaat. Medewerkers kunnen daarom taken beter zoveel mogelijk een voor een aanpakken. Zo kunnen ze elke taak 100% aandacht geven.

Een medewerker die taken niet tegelijk maar na elkaar uitvoert, krijgt meer voor elkaar. Hij kan zich beter concentreren en is meer betrokken. Ook is hij efficiënter en hij zal minder fouten maken. Maar wat misschien wel het belangrijkst is, is dat hij in ieder geval fit zal blijven om al het werk uit te voeren. Hij zal minder werkstress ervaren en daardoor meer plezier in zijn werk hebben.

Zie ook: Hoe ga je om met werkstress?

Onze diensten

Blijf je bij de pakken neerzitten, of ga je je huidige situatie gebruiken om een beter leven op te bouwen na de burnout?

“Vooruitgang gebeurt niet door te zitten en te luisteren maar door te ervaren en te doen”

Wij kunnen jou helpen en bieden je verschillende diensten aan.

Gerelateerd

Over de schrijver
Ik ben Ruud Meulenberg. Eigenaar en oprichter van Meulenberg Training & Coaching. Ik begeleid mensen met stress- en burnoutklachten door ze 'letterlijk' in beweging te laten komen (wandelen/ hardlopen) Samen met een krachtig team van professionele coaches, help ik mensen door heel Nederland heen om van stress en burn-out af te komen. Ik probeer het goede voorbeeld te geven: Ik werk maximaal 24 uur per week, ik sport, geniet van mijn gezin en ik heb betekenisvol werk ;).
Reactie plaatsen

Cookies