overbetrokken medewerker fit houden. Wat moet je doen?
Overbetrokken medewerker fit houden

Overbetrokken medewerker fit houden

Overbetrokken medewerker: Heb je medewerkers die erg betrokken zijn bij het werk? Die zich graag met hart en ziel willen inzetten voor de organisatie? Als iemand betrokken is, is hij erg loyaal aan de organisatie. Hij leeft mee, denkt mee, voelt mee, komt met voorstellen en neemt initiatieven ter verbetering. Een betrokken medewerker is bereid meer te doen dan gevraagd en is bereid om anderen te helpen. Hij steekt graag energie in zijn werk. Je zou willen dat alle medewerkers betrokken personen zouden zijn. Maar wat nu als een medewerker te betrokken is? Het lijkt misschien handig als een medewerker zich zo uitslooft, want dat scheelt jou een hoop werk. Maar je loopt ook risico deze hardwerkende medewerker kwijt te raken als de hoeveelheid werk hem te veel wordt.

Er is niets mis met een medewerker die betrokken en ambitieus is. Integendeel, zulke medewerkers zijn een grote meerwaarde voor je organisatie. Maar het is erg belangrijk deze betrokken medewerkers in de gaten te houden dat ze niet overbetrokken raken. Zodra er het woordje ‘te’ voor komt te staan, kan de medewerker meer en meer stress gaan ervaren. Bovendien komt een burn-out vooral voor bij medewerkers die overbetrokken zijn.

Een overbetrokken medewerker is vaak erg onzeker. Lees hiervoor het artikel: Onzekere medewerker

Een overbetrokken medewerker herkennenOverbetrokkenheid bij medewerkers herkenne

Een medewerker is overbetrokken als hij emotioneel verbonden raakt met zijn werk.  Hij raakt te betrokken en is zelfs op vrije dagen of in het weekend in zijn hoofd met het werk bezig. Als leidinggevende herken je dat een medewerker overbetrokken is als hij bijvoorbeeld snel geïrriteerd is als werk waar hij bij betrokken is andere resultaten oplevert dan gedacht. Hij vindt het namelijk moeilijk om te relativeren en maakt werkgerelateerde dingen zwaarder of belangrijker dan ze zijn. Omdat hij emotioneel verbonden is geraakt met zijn werk, reageert hij vaak emotioneel wat overdrevener in situaties die met het werk te maken hebben. Hij kan van slag raken als er iets misgaat op de werkvloer of wordt boos als iemand zijn werk niet goed uitvoert.

Een overbetrokken medewerker:

  • Is ook buiten werktijd bezig met zijn werk
  • Bemoeit zich met zaken die de medewerker niks aangaan
  • Loopt vaak op z’n tenen
  • Kan slecht tegen kritiek
  • Kan slecht doseren en uit handen geven

Te betrokken bij het werk van een leidinggevende overbetrokken medewerker

Je kunt ook merken dat een medewerker overbetrokken is in hoe hij zich naar jou (leidinggevende) toe gedraagt. Meestal voelen overbetrokken personen zich ook verantwoordelijk voor het eindresultaat. Het kan zijn dat hij om die reden zich te veel met jouw werk gaat bemoeien. Dit zal jou vervolgens gaan irriteren of je ervaart het als beklemmend of ervaart weinig bewegingsruimte. Het kan ook zijn dat de medewerker je in je gehele doen en laten wil volgen. Om oplopende spanningen te voorkomen, is het goed om open met deze medewerker te communiceren. Je kunt vertellen wat het gedrag van de ander met jou doet zonder dat je hem kwetst. Help hem inzien dat hij niet de volledige controle over alles kan hebben en dat het belangrijk is dat hij leert loslaten.

Download onze handige toolkit helemaal gratis. Deze toolkit is gevuld met alles wat je nodig hebt om burnout bij medewerkers te voorkomen en te genezen.

Juiste balans tussen werk en privé

Een medewerker raakt overbetrokken, omdat hij zijn werk heel graag doet of zich verantwoordelijk voelt dat het werk goed verloopt. Het is daarom belangrijk dat medewerkers een balans weten te vinden tussen betrokken zijn bij en afstand houden van het werk. Is het nodig dat je medewerkers na werktijd nog bereikbaar zijn en moeten ze nog hun werkmails in de avonden beantwoorden? Verzeker je medewerkers er dan van dat ze hun telefoon na 18.00 uur uit kunnen zetten en dat ze als ze het kantoor verlaten ook echt de deur achter zich dichttrekken. Een medewerker kan alleen productief zijn als hij ook af en toe niet met werk bezig is. Als te betrokken medewerkermedewerker een juiste balans houden tussen werk en privé en niet overbetrokken zijn, kunnen ze genieten van hun werk en zijn het waardevolle medewerkers voor je organisatie.

Je kunt een overbetrokken medewerker dus helpen door:

  • Goedkeuring te geven aan het werk
  • Grenzen aan te geven waarbinnen hij/ zij mag bewegen
  • Zelf het goede voorbeeld te geven
  • Inzien dat minder vaak meer is
  • Een veilige sfeer opbouwen waarbinnen de medewerker zijn zegje kan doen

Hou als leidinggevende je team fit! Bekijk ons trainingsaanbod: Stresspreventietraining

Over de schrijver
Ik ben Ruud Meulenberg. Eigenaar en oprichter van Meulenberg Training & Coaching. Ik begeleid mensen met stress- en burnoutklachten door ze 'letterlijk' in beweging te laten komen (wandelen/ hardlopen) Samen met een krachtig team van professionele coaches, help ik mensen door heel Nederland heen om van stress en burn-out af te komen. Ik probeer het goede voorbeeld te geven: Ik werk maximaal 24 uur per week, ik sport, geniet van mijn gezin en ik heb betekenisvol werk ;).
Reactie plaatsen

Cookies