De grenzen van je relatie: Het kennen, voelen, bewaken en respecteren van je eigen grenzen is een van de moeilijkste dingen die je in het leven te leren hebt. We schreven daar al eerder over. Hoe lastig is het om helder te voelen waar je grens ligt, er adequaat mee omgaan, duidelijk zeggen wat je wel wilt en hoe een ander daar bij kan helpen. En dan probeer ik het nog mooi te zeggen: hoe een ander daar bij kan helpen., soms wil je gewoon dat iemand iets doet of laat!

Voeg je bij jezelf nog een partner, iemand van wie je houdt (zo begint het toch altijd), dan heb je zeker ook rekening te houden met de grenzen van je partner. Samen maak je een relatie, ook weer met grenzen, toch?

Krijg meer informatie over wat je moet doen als een partner een burn out heeft

De grenzen van je relatie

Relatie op losse schroeven door burn-out

Dan kan het heel goed dat je in het begin als de zorgende partner je rol vindt. Je wilt dat je partner zo snel als mogelijk beter in zijn/haar vel zit, je helpt en steunt daar waar nodig, je slikt zo nu en dan (en tig keer wellicht) wat woorden weg om niet tot last te zijn (want je partner heeft het al moeilijk genoeg). Herkenbaar? Slim? Wie weet? De tijd zal het vaak uitwijzen

De grenzen van je relatie

Iemand met een burn-out gaat op zoek naar een nieuwe balans. In het werk, thuis, met vrienden/familie, met energiegevers en energievreters, waar liggen de grenzen. De relatie hoort in dit zelfde rijtje thuis. Dat realiseer je je in het begin niet want dan staat de zorg vaak op de eerste plaats.

Maar als je partner op den duur vaardigheden gaat ontwikkelen om uit de burn-out te komen, neemt hij/ zij vaak zijn/haar leven in ogenschouw. Het besef dat er nieuwe patronen en nieuwe grenzen moeten komen betekent dat er ook iets gebeurt in je relatie met jou, of je het leuk vindt of niet.

Zie ook: Hoe kom je op voor jezelf?

Balans in de relatie

In je relatie kom je sowieso grenzen tegen, daar begon dit artikel al mee. Hoe je met elkaar omgaat, wat jullie wel/niet willen, hoe de toekomst er uit komt te zien, hoe jullie daar samen aan bouwen. Een burn-out kun je als een vijfde wiel aan de wagen zien. Eentje die niet altijd in de pas loopt van wat je dacht, die wellicht ook een beetje meer trekt naar één zijde. Gaat je partner in burn-out striktere grenzen stellen? Grenzen die voorheen wat minder strikt waren, stippellijnen die nu dikke vette strepen worden?

Slecht grenzen aangeven en aanhouden is voor veel van ons moeilijk en je partner moet voor zijn/haar gevoel nu echt voor zichzelf kiezen. Je snapt het wel, maar lekker voelt dat niet. Het voelt anders, het voelt als een onbalans. Jij hebt toch ook grenzen (die nu wat opgerekt worden door de burn-out van je partner)? Het gezamenlijke vertrekpunt van jullie relatie (lees rozengeur & maneschijn en met name samen grenzen bepalen) ligt zo ver weg van het nu. Want nu is het met name zijn/haar vertrekpunt en die van jou. Waar is de gezamenlijkheid? Dat is zeker een goed gesprekonderwerp voor jullie beiden.

Lees ook over hoe je het beste grenzen kunt aangeven

Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)

Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.

e-book-symptomen-burnout

Een betere relatie door een burn-out

Samen op zoek gaan naar een nieuwe balans, de nieuwe grenzen van jullie relatie leren kennen, is een uitdaging. Maar het kan ook zeker een leuke ontdekkingstocht zijn, elkaar anders en beter leren kennen, elkaar begrijpen. En er voor nu en later samen sterker uitkomen.

Lees hier de aanpak: Partner Coaching

Gerelateerde artikelen

Hulp bij burn out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

3 reacties

 1. Saskia Dijkxhoorn schreef:

  Mijn partner bevindt zich in een burn out maar her/erkend het niet! Heeft zeer veel symptomen! Inmiddels is mijn partner uit huis! Ik heb er alles aan willen doen mijn man te helpen echter alles viel hem verkeerd! Vooral de zeer negatieve gevoelens naar mij toe doen zeer! Geen oog hebben voor wat ons gezin overkomt! Ik sta er nu alleen voor samen met mijn 11 jarige dochter! Inmiddels is hij 2 wkn geleden vertrokken en wilde ik hem ( uit zorg voor hem) nog dagelijks uitnodigen om te komen eten en ik zou de was voor hem doen! Echter is hier gisteren een einde aan gekomen..het is niet meer op te brengen! Het lontje is zo kort geworden er valt niet meer mee te leven..alles wat ik zeg wordt negatief bestempeld! Zolang ik ja en nee zeg op de juiste momenten gaat het redelijk goed! Totale desinteresse wat mij en mijn dochter bezighoudt! 0,0 interesse voor zijn dochter! Hij irriteert zich alleen maar aan haar en is haar met 5 min zat! Ik kan al helemaal niks goed doen, in zijn visie heb ik t alleen maar over mezelf ( hoe goed ik ben).. de man heeft geen idee waar ik door moet gaan, het gevoel van machteloosheid bekruipt me ieder moment vd dag! Ik heb hem gesmeekt hulp in te schakelen, verteld dat ik met heel mijn hart van hem hou..t komt niet aan en sterker nog stelt dat ik de veroorzaker ben van dit alles! Ziet niks bij zich zelf..is emotieloos, voelt niks!
  Ik mag niets over mijn gevoel kwijt of wat dit doet met ons als gezin!
  Hij roept alleen maar dat ie rust rust, rust wil! En ik moet maar uitzoeken hoe of wat! Ik heb hem willen helpen door de deur hier open te laten zodat hij tenminste kon eten en was te brengen en zodat hij zijn dochter kon zien ook dat heb ik nu afgekapt! Ben emotioneel een wrak inmiddels! De man zit uren voor de tv ( en werkt nog wel, eigen zaak).. voor de rest houdt hij zich nergens mee bezig..
  Ik moet het loslaten want ik moet er zijn voor mijn dochter! Als ik uitval heeft ze niemand meer!

  1. Hoi Saskia,

   Wat een rot situatie joh,

   Je maakt de juiste keuze om even voor jezelf en je dochter te kiezen. Je hebt ook helemaal gelijk dat je er nu moet zijn voor je dochter en je overeind moet blijven.

   Gun het de tijd. We zien dit vaker voorbijkomen. Je kunt het niet dwingen helaas. Eventueel kun je eens contact opnemen met Kiki Voncken (via contact) Zij heeft veel vaker met deze situatie te maken gehad (haar man heeft ook een burnout gehad namelijk)

  2. Mag ik vragen hoe het nu is ?
   Mijn vriendin heeft me ook verlaten enkele weken terug door een burn-out.
   Gaat ze nog contact opnemen of stoot ze me helemaal af voor haar zelfbehoud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *