Gratis ebook + Checklist (Zo herken je een burn-out)

Page content

De grenzen van je relatie. Wanneer je partner een burnout heeft

article content

De grenzen van je relatie. Wanneer je partner een burnout heeft

Het kennen, voelen, bewaken en respecteren van je eigen grenzen is een van de moeilijkste dingen die je in het leven te leren hebt. We schreven daar al eerder over.

Hoe lastig is het om helder te voelen waar je grens ligt, er adequaat mee omgaan, duidelijk zeggen wat je wel wilt en hoe een ander daar bij kan helpen. En dan probeer ik het nog mooi te zeggen… hoe een ander daar bij kan helpen…. soms wil je gewoon dat iemand iets doet of laat!

Voeg je bij jezelf nog een partner, iemand van wie je houdt (zo begint het toch altijd), dan heb je zeker ook rekening te houden met de grenzen van je partner. Samen maak je een relatie, ook weer met grenzen, toch?

Relatie op losse schroeven door burnout

Dan kan het heel goed dat je in het begin als de zorgende partner je rol vindt. Je wilt dat je partner zo snel als mogelijk beter in zijn/haar vel zit, je helpt en steunt daar waar nodig, je slikt zo nu en dan (en tig keer wellicht) wat woorden weg om niet tot last te zijn (want je partner heeft het al moeilijk genoeg). Herkenbaar? Slim? Wie weet? De tijd zal het vaak uitwijzen

De grenzen van je relatie

Iemand met een burnout gaat op zoek naar een nieuwe balans. In het werk, thuis, met vrienden/familie, met energiegevers en energievreters, waar liggen de grenzen. De relatie hoort in dit zelfde rijtje thuis. Dat realiseer je je in het begin niet want dan staat de zorg vaak op de eerste plaats. Maar als je partner op den duur vaardigheden gaat ontwikkelen om uit de burnout te komen, neemt hij/ zij vaak zijn/haar leven in ogenschouw. Het besef dat er nieuwe patronen en nieuwe grenzen moeten komen betekent dat er ook iets gebeurt in je relatie met jou, of je het leuk vindt of niet.

Balans in de relatie

In je relatie kom je sowieso grenzen tegen, daar begon dit artikel al mee. Hoe je met elkaar omgaat, wat jullie wel/niet willen, hoe de toekomst er uit komt te zien, hoe jullie daar samen aan bouwen. Een burnout kun je als een vijfde wiel aan de wagen zien. Eentje die niet altijd in de pas loopt van wat je dacht, die wellicht ook een beetje meer trekt naar één zijde. Gaat je partner in burnout striktere grenzen stellen? Grenzen die voorheen wat minder strikt waren, stippellijnen die nu dikke vette strepen worden?

Slecht grenzen aangeven en aanhouden is voor veel van ons moeilijk en je partner moet voor zijn/haar gevoel nu echt voor zichzelf kiezen. Je snapt het wel, maar lekker voelt dat niet. Het voelt anders, het voelt als een onbalans. Jij hebt toch ook grenzen (die nu wat opgerekt worden door de burnout van je partner)? Het gezamenlijke vertrekpunt van jullie relatie (lees rozengeur & maneschijn en met name samen grenzen bepalen) ligt zo ver weg van het nu. Want nu is het met name zijn/haar vertrekpunt en die van jou. Waar is de gezamenlijkheid? Dat is zeker een goed gesprekonderwerp voor jullie beiden.

Een betere relatie door een burnout De grenzen van je relatie

Samen op zoek gaan naar een nieuwe balans, de nieuwe grenzen van jullie relatie leren kennen, is een uitdaging. Maar het kan ook zeker een leuke ontdekkingstocht zijn, elkaar anders en beter leren kennen, elkaar begrijpen. En er voor nu en later samen sterker uitkomen.

Meer artikelen lezen over de grenzen van je relatie?

Partner met burnout? Laat je relatie niet verpesten!

Partner met Burnout, hoe ga je er mee om?

Over de auteur

Kiki Voncken is burnout en stresscoach in Brabant. Tevens helpt ze partners van mensen met burnout. Lees hier haar aanpak: Partner Coaching

Comment Section

0 reacties op “De grenzen van je relatie. Wanneer je partner een burnout heeft

Plaats een reactie


*


Kiki Voncken
Kiki Voncken is burnoutcoach in de regio Brabant, Zeeland en Zuid-Holland. Naast haar specialisatie in burnout en stress, helpt Kiki regelmatig partners van mensen met een burnout. Kiki houdt van de natuur, wandelen en sporten.