Ben jij enthousiast en vurig? Misschien word je vaak temperamentvol genoemd. Of zie je zelfs zelf al in dat je veel temperament hebt. Wanneer je een temperamentvol karakter hebt kan dit leiden tot stress. Zeker wanneer je doorslaat. 

Temperament

Je temperament is de ‘karaktereigenschap die bepaalt hoe je op dingen reageert’ [1]. Temperament blijkt al in je kinderjaren. Je temperament is dan ook voor een groot deel erfelijk. Je temperament hangt af van de manier, of eerder de felheid, waarmee je op prikkels reageert. Ook hangt het af van je energieniveau en mate van intro- of extraversie

Wat bedoelen we als het hebben over temperamentvol zijn

Met een temperamentvol karakter wordt bedoeld dat je:

 • Enthousiast reageert
 • Hevig reageert
 • Fel reageert
 • Vurig reageert
 • Gepassioneerd reageert

Temperamentvol en valkuilen

Een valkuil voor deze vuur-types is dat ze, in hun temperament en passie, doorslaan. Hierdoor verliezen ze controle over zichzelf en deliberatie voor anderen. Ze kunnen de gevoelens van anderen – al dan niet bewust – kwetsen. Ook kunnen temperamentvolle mensen in relaties of werksferen bazig of overrompelend zijn tegenover mensen die zelf weinig tegenwicht geven. 

valkuilen van temperamentvol zijn

Temperamentvol karakter kan zich dus uiten in:

Deze reacties zijn vooral vervelend voor de omgeving. Deze kunnen komen uit bijvoorbeeld kritiek of een teleurstelling. Dit kan, van relaties tot werksferen, grote gevolgen hebben. Heb je zelf een temperamentvol karakter? Het kan zijn dat mensen bang worden om je iets te vertellen vanwege de kans op een heftige reactie of zelfs woede-uitbarsting. 

Vanwege het feit dat jij je als vuurtype zo intens druk kan maken, is de kans op stress ook een stuk groter dan bij de andere karakters. 

De kracht van temperamentvol zijn

Zodra een temperamentvol karakter de negatieve aspecten ervan kan omzetten naar iets positiefs, is deze persoon niet meer tegen te houden. Want een temperamentvol karakter staat ook voor ambitie, risico’s nemen en moed. 

Een aantal leerdoelen om aan te denken zijn:

 • Beseffen dat je te direct in je communicatie bent.
 • Leren omgaan met situaties die jou triggeren, zodat je minder snel een woede-uitbarsting krijgt.
 • Beseffen dat je af en toe een intense reactie of woede-uitbarsting hebt, zodat je het op voelt komen.

Hoe kunnen wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland en zeer ervaren in het oplossen van stress en burn-out klachten.

Woede-uitbarstingen

Voel je een woede-uitbarsting opkomen? Dan is het goed om er slim mee om te gaan zodat je jezelf en je omgeving geen schade aanricht. Stel jezelf de volgende vier vragen:

 1. Wat maakt mij precies boos?
 2. Overdrijf ik over de ernst van de situatie?
 3. Sta ik in mijn recht?
 4. Lukt het me nu om op de juiste manier te reageren?

Deze vier vragen moet je eigenlijk zien als afkoelingsvragen. Dit zijn vier losse momenten waarin je beslist of je (terecht) boos blijft, of niet. Het lijkt misschien gek om dit op zo’n verhit moment te bedenken. In het begin zal dit ook zo zijn; misschien zal je boosheid het vaak toch nog overnemen. Maar hoe langer je het doet, hoe sneller het zal gaan. Op een gegeven moment zal je de vragen vanzelf beantwoorden en de woede zal afnemen. 

De relatie met stress

Een temperament karakter kan op twee manieren stress geven:

 1. Je omgeving snapt jou niet altijd waardoor ze vervelend reageren. In je werk kan dit bijvoorbeeld tot hele vervelende situatie leiden. Zelfs zo vervelend dat je wordt weggepest in een team. Het is dus belangrijk dat je een omgeving vindt die bij je past en waar jouw kwaliteiten erkend worden. Blijf je te lang in een omgeving die temperament veroordeeld dan kan dit tot overmatige stress leiden.
 2. Soms word je zelf heel moe van je temperatentvolle manier van reageren. Het hoort bij wie je bent maar het kan je wel helpen

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Bronnen

 1. Definite volgens woorden.org

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *