Oké, dus je heb een burn-out. Alle stadia die aan de burn-out vooraf gaan heb je doorlopen: hard werken, veel uren maken, continu op 100% functioneren, geen fouten maken – dat mag uiteraard niet, enzovoorts. Je twijfelt of je je baan nog wel zo leuk vindt en bent een stuk minder gemotiveerd.

Baan kwijt door burn-out

Waardering

Voel je je nog wel gewaardeerd door je werkgever en je collega’s? Misschien heb je zelfs een slechte beoordeling gehad juist omdat je de laatste tijd wat minder lekker in je vel zat. Vanuit het bedrijf is men voor wat betreft de burn-out naar jou toe wel begripvol en geeft je de gelegenheid om rust te nemen en te herstellen. Maar de twijfel of je het überhaupt allemaal wel aankan is bij jou misschien al gezaaid.

Onzekerheid

Maar kun je wel terugkeren naar je baan? Het kan zijn dat de beslissing al voor je is genomen, en dat het bedrijf gaat aansturen op jouw herstel waarna je wordt aangemoedigd om een andere baan te zoeken. Als het bedrijf wat minder tactvol te werk gaat zal er een ontslagprocedure gestart worden of wordt je contract niet verlengd. Het netto resultaat is natuurlijk wel dat je herstel weer een stukje langer zal gaan duren.

Solliciteren

Aan de ene kant weet je dat je weer moet gaan solliciteren, maar aan de andere kant levert dat ook weer stress op. Ben je wel al voldoende hersteld voor een nieuwe baan? Kun je een nieuwe functie wel aan? Hoe ga je je ertoe zetten weer je netwerk aan te spreken, bureau’s te bellen, brieven te schrijven en gesprekken te voeren? En vertel je een potentiële werkgever over je burn-out?

De antwoorden hierop verschillen uiteraard per persoon, maar het zijn wel zaken waarover je eerlijk tegen jezelf moet zijn om ze te kunnen aanpakken. In deze tijd is zelfreflectie een van de belangrijkste vaardigheden voor een werknemer. Dus als je goed voor de dag wilt komen in een sollicitatie is het raadzaam dit aan de orde te laten komen.

baan kwijt door of na burnout

Herstel

Natuurlijk kun je het beste zo snel mogelijk herstellen van je burn-out zodat je op eigen kracht weer aan de gang kunt. Over het algemeen ben je hersteld als je:

  • Zelf de regie hebt
  • Jezelf echt goed kent
  • Durft te zijn wie je bent (en je dus niet meer aanpast aan iedereen)
  • Energie krijgt van de dingen die je doet

Wanneer je dit nog niet hebt, doe je er goed aan een expert op het gebied van burn-out te vragen je hierbij te helpen. Dit zal je hersteltijd aanzienlijk verkorten

Een goede coach kan je helpen om binnen relatief korte tijd de situatie te accepteren, snel te herstellen en te voorkomen dat je in de toekomst nog een keer in dezelfde valkuilen stapt.

Eenmaal werkloos en burn-out, worden de klachten vaak erger!

Gerelateerde artikelen

Hulp bij stress en een burn-out

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

2 reacties

  1. Mijn leidinggevende heeft mij in december verteld dat hij niet wil dat ik terug kom op mijn oorspronkelijke functie. Mijn werkgever houdt mij aan het lijntje en komt niet met concrete voorstellen voor herplaatsing per datum herstel. Ik heb daar een vraag over. Ik ben nu 10 maanden ziekgemeld, kan ik mijn werkgever vragen om reintegratie 2e spoor op te starten. Er is zoveel gebeurd, ik wil ook niet meer terug.

    1. Hoi Lony,
      Voor dit soort onderwerpen schakel ik altijd een arbeidsdeskundige in. Ik zou voor je willen navragen, maar dan zal ik wat meer gegevens van je nodig hebben.
      Mocht je dit willen, stuur me dan een mail (info@ruudmeulenberg.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *