“Je kan pas groeien als je uit je comfortzone stapt”. Vaak wordt dit gezegd om aan te duiden dat je pas iets leert buiten je comfortzone. Deels is dit zeker waar, maar er zit ook een keerzijde aan gekoppeld. Als je een burn-out hebt of stress ervaart, dan is het juist belangrijk dat je in je comfort zone blijft zitten. Juist dan heb je hier baat bij.
Om helemaal te kunnen herstellen is het zeker niet onbelangrijk om af en toe eens buiten je comfortzone iets te doen. Het is wel goed om te weten dat je dit pas kan doen als je je burn-out hebt geaccepteerd en lichamelijk al hersteld bent.
Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)
Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.
Niet uit je comfortzone stappen?
Juist als je druk en overspannen gevoel hebt, dan is het verstandig om even een tandje terug te schakelen. Het is makkelijk om alsmaar hetzelfde te blijven doen. Hard werken bijvoorbeeld als je dit al van jongs af gewend. Misschien weet je niet anders, omdat je hiermee ben opgegroeid.
Werken op 120% en een doorzettingsvermogen waar je ‘u’ tegen zegt, hebben je waarschijnlijk afgelopen jaren een hoop opgeleverd. Dit is natuurlijk positief, omdat je dan niet te stoppen bent bij iedere tegenslag. Omarm deze gave ook vooral.
Weet wel dat de kans op een burn-out als te lange tijd continu ‘aan’ staat en dus doorgaat waar anderen stoppen. Even een momentje voor jezelf zit er dan niet echt in. Althans, dat denk je. In feite is het altijd mogelijk.
De kunst zit ‘m in zelfzorg, waarbij zelfliefde en zelfacceptatie een belangrijk aspect is.
Dat je aanvoelt wanneer ontspanning een betere keuze is dan doorgaan.
Dat je niet in gevecht gaat met de situatie, het accepteert en loslaat voor wat het is.
Dat je even tijd voor jezelf neemt in plaats van dat je met een kip zonder kop doorgaat.
Er komt vaak meer bij burn-outs en stress kijken, dus neem het serieus. Besluit om het nu rustiger aan te doen als je diep van binnen aanvoelt dat je nu ‘op je tenen aan het lopen bent.’
Voel en luister goed welk signaal je lichaam aangeeft en handel daarnaar
Als je nu een burn-out hebt of stress ervaart, let er dan op dat je niet te streng bent voor jezelf. Je hebt er niets aan om van alles te ‘moeten’. Deze bijbehorende gedachten en gevoelens kunnen je juist extra stress opleveren, terwijl dat niet is wat je wil.
Dus in dit geval geldt ook dat je niet buiten je comfortzone ‘moet’ stappen. Sterker nog, het is slimmer om langzamer te leven voor een bepaalde periode. Hoewel je niet misschien niet gewend bent om te doen, kan je hiervan juist leren. Hoe je dit kan doen, leg ik je uit aan de hand van de V-kracht.
Ervaar het verschil met de V-kracht om te herstellen van je burn-out of stress
In vier stappen kan je sneller vooruitgang boeken om zowel lichamelijk als mentaal op te knappen: Verstillen, Vertragen, Vertrouwen en Versnellen.
Klinkt tegenstrijdig hè?! Vertragen om te versnellen. Toch werkt het gelukkig wel om weer de draad op te pakken en in een fijne flow te komen. Daarom leg ik je graag uit hoe je hiermee jouw voordeel kan doen.
Verstillen
In balans leven is belangrijker dan ooit, omdat er steeds meer drukte en afleiding om je heen is tegenwoordig. Door vaker in de natuur te zijn en de kracht van de stilte te ervaren, ben je in staat sneller op te laden.
Let wel goed op: als je nu buiten loopt, zie je het vaak genoeg…
Je hoeft maar de straat op te gaan en je ziet al gauw meerdere personen met oortjes in wandelen. Met muziek of een podcast kan wandelen al zeker een heerlijk genietmomentje zijn voor je. Toch is het nog zinvoller om niks geen nieuwe informatie of entertainment te raadplegen tijdens het wandelen.
Even niksen zonder geluid.
Even helemaal niets.
Even verstillen dus.
Vertragen
Herken je dat? Vaak ben je je wel bewust van dat wat niet gezond is, maar toch luister en gedraag je er niet naar. Heb je het te druk met je werk? Ben je te moe? En wordt het allemaal wat teveel voor je, omdat je meerdere ballen in de lucht wilt houden?
Dit is gevolg van je gewoontes en onbewuste gedragspatronen. Besef dan dat het tijd is voor meer ontspanning. Jouw lichaam zegt vanzelf ‘Stop!’, dus gun jezelf dan ook de tijd om je voet van je het gaspedaal te halen. Zo kan je eindelijk meer kalmte en rust in je hoofd gaan ervaren, want anders blijf je telkens maar druk.
Weet dat ‘druk zijn’ een keuze is. En als je je dit goed realiseert, kan je ook inzien dat ‘vertragen’ net zo goed een keuze is. Dus waar kies je voor? Hoe wil je leven? Altijd gehaast en gestresst of wil je meer voldoening ervaren door meer in flow en in een natuurlijk ritme te leven?
Vertrouwen
Het is oké om minder te gaan doen. Ook al voelt dit misschien ongemakkelijk in het begin.
Betrap jezelf erop dat het stemmetje in je hoofd niet zo snel tevreden is. Allerlei gedachten spoken door je hoofd ongetwijfeld. Denk aan:
- “Ik moet weer wat doen.”
- “Ik kan niet ontspannen.”
- “Ik ga dit nooit volhouden.”
Het helpt om je bewustzijn te vergroten. Vertrouw in jezelf en in het herstelproces. Neem hier de tijd voor. Dagelijks een vast moment inplannen om een activiteit in je comfortzone uit te voeren is een aanrader. ‘s Ochtends voor je werk, tussendoor tijdens je lunch of ‘s avonds na het eten bijvoorbeeld.
Stapje voor stapje ga je meer kalmte, voldoening en plezier ervaren. Zo kom je meer tot jezelf en haal je de prestatiedruk ervan af zonder per se iets te ‘moeten’.
Versnellen
Juist door te verstillen, vertragen wordt je bewuster van wat je écht belangrijk vindt in het leven. Dan ben je meer in staat om met een helikopterview je eigen leven waar te nemen en te observeren. Vertragen leidt tot meer bewustzijn. Het zet je aan het denken.
Nieuwe inzichten kun je beter dan voorheen op je nemen. Het is een fijn moment om stil te staan bij je wat je nu écht wilt en welke nieuwe keuzes je kan gaan maken om te herstellen. . Hier leer je vooral van. Je hebt niet voor niets last van een burn-out of stress. Blijkbaar heb je een les te leren om beter voor jezelf te zorgen en je eigen fysieke en mentale gezondheid meer prioriteiten.
Door in dit geval een stap terug te doen en te reflecteren, kan je later weer twee stappen vooruit doen door meer vanuit flow te leven en werk te doen wat bij je past.
Hoe kunnen wij je helpen?
Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland en zeer ervaren in het oplossen van stress en burn-out klachten.
Wanneer zit je in je comfortzone?
De comfortzone is een prettige situatie om je in te bevinden. Het is veilig en vertrouwd. Het voordeel? Routine beschermt je tegen het mogelijke gevaar van het onbekende. Op korte termijn kan je hiermee stress en spanning vermijden en dat heb je juist nodig in de beginfase van je herstel. Leg je erbij neer dat je niet langer meer in de zesde versnelling leeft en alsmaar nieuwe activiteiten doet.
Het is oké om even in je comfortzone te zitten en tijd voor jezelf te nemen. Dit heeft een aantal grote voordelen:
- je kan helemaal jezelf zijn: authenticiteit brengt je verder om keuzes te maken die bij je passen zonder te hoeven voldoen meningen of verwachtingen van anderen.
- je kan even gas terugnemen door juist minder te gaan doen: voor je gevoel moet je misschien altijd ‘iets doen’. Dit is niet zo. Gun jezelf rust en kalmte door vaker ‘nee’ te zeggen en je grenzen aan te geven. Het is jouw leven, dus geef ook vooral aan mensen om je heen aan wat je niet meer wilt doen. Zo maak je meer tijd vrij voor jezelf.
- het geeft je meer zelfvertrouwen: voortdurend nieuwe activiteiten doen, brengt een bepaalde prestatiedruk met zich mee. Doe je 7 van de 10 activiteiten wel? Voel je dan niet schuldig om de activiteiten die je niet hebt gedaan. Laat het los. Het is oké je leven even te versimpelen en juist in je comfortzone te leven voor een tijdje.
Niets moet, alles mag
Even voor de duidelijkheid: voor iedereen is zijn of haar eigen comfortzone anders. Dit kan van alles zijn. Er is geen goed of fout. Doe dus vooral activiteiten die aansluiten bij je interesses en passies waaraan je al gewend bent. Iets wat voor jou een uitlaatklep is.
Doe wat voor jou goed voelt om meer vanuit flow te leven.
Denk bijvoorbeeld aan:
- wandelen in de natuur
- films en series op Netflix of Videoland bekijken
- jouw favoriete tv-programma volgen
- muziek of podcasts luisteren
- boeken lezen
- afspreken met familie en vrienden
- sporten
- koken
- tuinieren
Wanneer kan je weer uit je comfortzone stappen?
Het is goed om te weten dat voor ieder persoon het verschillend is wanneer je weer uit je comfortzone kan stappen. Zoals ik eerder zei: “Het is goed om te weten dat je dit pas kan doen als je je burn-out hebt geaccepteerd en lichamelijk al hersteld bent.”
Vertrouw met name op je gevoel. Heb je het gevoel dat je weer meer tot rust bent gekomen door een aantal weken of maanden langzamer te leven met meer ontspanning?
Ontdek hier wat je kan doen als je weer uit je comfortzone wilt en kan stappen >>>
Ervaar je nog steeds onrust in je hoofd of heb je lichamelijke klachten? Vertraag dan nog meer en langer. Neem het uiterst serieus, want je hebt er niets aan om jezelf continu voorbij te lopen totdat je energieniveau op 0% staat als je het vergelijkt met een batterij. De kans is groot dat je dan nog teveel wil. Je kan je dan afvragen: “voor wie of wat doe je dit?”
Het is jouw leven, dus durf ook te kiezen voor jezelf om beter te kunnen herstellen!
Hulp bij burn-out en stress
Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is simpelweg ontzettend lastig. De coaches van Meulenberg Training & Coaching begrijpen precies wat je doormaakt en weten hoe zwaar het kan zijn. Ze hebben dit vaak zelf meegemaakt! Met hun jarenlange ervaring en expertise staan ze klaar om jou stap voor stap te helpen aan een volledig herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching en verzuimtraining heb jij je leven lang plezier!
Bekijk ons aanbod voor:
Burn-out coaching
Stress coaching
Online coaching
Verzuimtrainingen