Als je vroeger als kind bent mishandeld, kan dat ernstige gevolgen voor je hebben op latere leeftijd. Je houdt er een bepaald gedrag aan over of je hebt een verstoord beeld van jezelf. Ook als je een partner hebt gehad die je mishandelde, kun je bepaalde gedragspatronen of een manier van denken ontwikkelen die niet goed voor je zijn. Een dergelijk trauma verwerken is absoluut niet makkelijk. Wat kun je doen om een beter zelfbeeld te krijgen? Hoe voorkom je dat de geschiedenis zich herhaalt? En waarom kan het voor jou extra moeilijk zijn om goed met stress om te gaan en ben je vatbaarder voor een burn-out?

Correctie of kindermishandeling

Wanneer je over iemands fysieke of emotionele grens gaat, een onveilige situatie creëert en als dat vaker dan een keer gebeurt, spreek je over mishandeling. Kinderen die mishandeld zijn kunnen daar op latere leeftijd heel veel last krijgen.

Er is natuurlijk een verschil tussen correctie en mishandeling. Ouders moeten kunnen aangeven dat een kind over de grens gaat. Het kind moet weten waar de grenzen liggen en wat de consequenties zijn. Het is dan ook aan de ouders om kaders en regels op te stellen en uit te leggen dat er consequenties zijn als het kind doorgaat met bepaald gedrag. Bij structurele mishandeling is er vaak geen sprake van dergelijke correctie. De ouder handelt dan meer uit onvermogen en uit eigen frustratie en niet om het kind iets bij brengen.

Burnout en mishandeling

Copingsmechanisme die tot burn-out leiden

Velen die als kind zijn mishandeld, belanden op latere leeftijd in een burn-out. Je kunt je bijvoorbeeld constant heel onveilig en alleen voelen. Of je hebt het idee dat je niet gezien en niet gehoord wordt. Daardoor ontwikkel je patronen om wel gehoord te worden of juist om je te verstoppen. Misschien heeft deze overlevingsstrategie een tijd lang voor je gewerkt toen je kind was, maar nu je volwassen bent werkt die strategie ineens niet meer en ervaar je veel stress.

Een sterk pleasegedrag

Zo kun je jezelf een sterk pleasegedrag hebben eigengemaakt wanneer je als kind erg gekleineerd werd. Je hebt geleerd alles maar te doen, zodat de ander niet boos wordt. Je wilt heel graag lief gevonden worden. Daardoor ben je zo gewend geraakt de ander voorop te stellen en weet je niet meer goed wat je zelf eigenlijk wilt. Je raakt jezelf kwijt, je weet niet wat je met je leven wilt en uiteindelijk raak je burn-out.

Je ongewenst voelen

Bij mishandeling wordt er door een ouder of verzorgen zo ver over grenzen gegaan dat jouw ‘ik’ wegvalt. Je kunt daardoor een verstoord beeld van jezelf hebben en niet het gevoel hebben dat je er mag zijn. Maar natuurlijk mag jij er wel zijn en daar heb je niet de goedkeuring van anderen voor nodig. Door je verleden ben je weinig autonoom en dat maakt je opnieuw kwetsbaar voor een burn-out.

Veranderen van overlevingsstrategie

Een copingsmechanisme die sommigen hebben die als kind mishandeld zijn, is het probleem vermijden en verzachten met gedachten als: “Zo erg was het eigenlijk niet” of “Ik ben sterk”. Sommigen proberen zich op andere dingen te richten dan het probleem en de pijn te verzachten met eten, alcohol of drugs. Anderen uiten hun emoties in agressie of gaan erg aan zichzelf twijfelen en geven zichzelf de schuld. Je kunt het verleden natuurlijk niet veranderen. Je kunt niet veranderen wat je is aangedaan. Maar je kunt wel veranderen van strategie hoe je met je verleden omgaat. Je kunt leren hoe je vanaf nu het probleem het beste kunt aanpakken.

Ruud Meulenberg en Maryse Tjoeng zijn samen in gesprek gegaan over de gevolgen van mishandeling op je ‘zijn’. Ze hebben beiden als burn-outcoach anderen mogen helpen die burn-out zijn geraakt ten gevolge van kindermishandeling.

Mishandeling door partner en burn-out

Helaas komt huiselijk geweld nog steeds in veel gezinnen voor. Niet alleen kindermishandeling, maar ook mishandeling door een partner. Het kan gaan om lichamelijke, maar ook emotionele mishandeling. Bovendien kan het samenwonen met een narcistische partner blijvende littekens achterlaten.

Je kunt daardoor een laag en verknipt zelfbeeld hebben. Ook kun je een gevoel hebben ongewenst te zijn of het gevoel er niet te mogen zijn. En je kunt je heel alleen en opgesloten voelen. Bij een burn-out is vaak spraken van onverwerkte emoties van gebeurtenissen uit het verleden. Zo kun je in het verleden door je partner mishandeld zijn en jezelf daar nog steeds de schuld van blijven geven.

Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)

Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.

e-book-symptomen-burnout

Misschien heb je het gevoel dat je jezelf constant moet bewijzen en leg je jezelf een enorme druk op om maar een compliment te ontvangen. Je wilt altijd de ander pleasen en je gaat constant over je eigen grenzen heen waardoor je een groot risico loopt uiteindelijk burn-out te raken.

Doorbreek de dramadriehoek

Velen die zelf mishandeld zijn, gaan later anderen ook mishandelen. Hoe kan dat? Als je zelf zoveel pijn en verdriet hebt ervaren, wil je dat toch nooit een ander aandoen? Toch komt het helaas veel voor. Het slachtoffer van mishandeling ervaart onvermogen om met moeilijke situaties om te gaan en handelt naar wat hij of zij vroeger heeft geleerd. Ook kan het uit een soort wraak voortkomen. Je bent nu ineens niet meer het slachtoffer en vervolgens wordt een onschuldig iemand de dupe van jouw verdriet.

In coaching wordt soms gebruikgemaakt van de ‘dramadriehoek’ om inzicht te krijgen in bepaald gedrag. Het is een model dat veelvoorkomend gedrag beschrijft waardoor communicatie en samenwerking belemmerd wordt. In plaats van tot een oplossing te komen kun je geneigd zijn in een slachtofferrol te kruipen en van de slachtofferrol kun je op latere leeftijd een rol als aanklager of redder aannemen. De enige die deze dramadriehoek kan doorbreken ben je zelf. De vraag is dus: Wat wil jij? Wat gun jij jezelf? Wat voor ouder gun jij je kinderen? Heb je hulp nodig?

Kies zelf hoe je wilt zijn

Het is een fundamentele keuze hoe je wilt zijn. Natuurlijk moet je aandacht geven aan de pijn die je in het verleden hebt gehad. Je moet het verleden leren accepteren. Maar nu ben jij verantwoordelijk voor jouw leven. Hoe zou jij graag behandeld willen worden? Op die manier mag je ook met jezelf omgaan en jezelf verzorgen. Je mag er echt zijn en je mag je eigen grenzen stellen en lief voor jezelf zijn. Je zult zien dat je daardoor steeds meer zelfvertrouwen ontwikkelt en een meer evenwichtig zelfbeeld krijgt.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *