Je wordt niet begrepen, je bent iets kwijt en kunt het maar niet vinden, dingen lopen niet als gepland of je voelt een enorme tijdsdruk en het lukt je maar niet de werkzaamheden te versnellen. Er zijn veel dagelijkse situaties waarin een gevoel van machteloosheid op kan spelen. Daarnaast zijn er ernstiger situaties waarin je je machteloos kunt voelen, zoals bij het verliezen van je baan, wanneer je partner wilt scheiden of als je een dierbare verliest.
Het gevoel van machteloosheid kan veel frustratie en stress veroorzaken. En bij veel stress zul je je vervolgens weer machteloos voelen. Waarom voel je je zo? Hoe kun je deze gevoelens tegengaan? En moet je nu echt altijd alles onder controle hebben?
Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)
Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.
Waarom voel je je machteloos?
Wanneer je geen grip op een situatie hebt, kun je je machteloos voelen. Je wilt alles onder controle hebben, want dat geeft je een gevoel van zekerheid. Zodra je stress of problemen niet onder controle lijkt te hebben, voel je je alsof je met je rug tegen de muur staat en geen kant op kunt.
Je voelt je dus machteloos, omdat je de controle verliest en geen invloed op de situatie hebt. Is het erg dat je je zo voelt? Iedereen voelt zich namelijk weleens machteloos. Maar dit gevoel veroorzaakt vervolgens onzekerheid, verdriet, spanning en angst. De vraag is dus: Hoe ga je ermee om?
Machteloosheid leidt tot burn-out
In stressvolle situaties kun je makkelijk het gevoel krijgen dat je geen controle hebt. Je kunt zoveel stress ervaren dat je het gevoel hebt er niet meer mee om te kunnen gaan. Wat je eerder hielp om minder stress te ervaren, werkt nu niet meer. Je verliest de grip en je voelt je machteloos.
Je machteloos voelen kost je veel energie en werkt verlammend. Het gevoel geen controle meer te hebben op wat je overkomt veroorzaakt meer stress en angstgevoelens. En chronische stress leidt uiteindelijk tot een burn-out.
Machteloosheid tijdens een burn-out
Ook tijdens een burn-out kunnen gevoelens van machteloosheid opspelen. Je bent in een situatie terechtgekomen die je niet kunt veranderen en niet kunt versnellen. Je bent waarschijnlijk een echte doorzetter en je wilt misschien zelfs nu je een burn-out hebt, plannen maken om de draad weer op te pakken.
Maar het lijkt alsof je geen controle meer over je lichaam hebt. De wil is er, maar je lichaam protesteert. En hoelang gaat dit duren? Je begint te twijfelen of het ooit weer goed gaat komen en je voelt je machteloos.
Hoe kunnen wij je helpen?
Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland en zeer ervaren in het oplossen van stress en burn-out klachten.
Machteloosheid aan het einde van een burn-out
Zelfs nu je bijna hersteld bent van je burn-out, kun je je nog machteloos voelen. Hoe weet je nu hoeveel je weer aankan? Hoe voorkom je een terugval? De angst om straks weer terug bij af te zijn, zorgt ervoor dat je misschien extreem voorzichtig wordt. Je voelt je nog steeds beperkt en het lijkt alsof de angstgevoelens je beklemmen. Je kunt nog steeds niet plannen en je voelt je onzeker over de toekomst. De vele dingen die je nog niet kunt doen, blijven je een gevoel van onmacht geven.
Omgaan met machteloosheid
Iedereen voelt zich weleens machteloos en het is logisch dat je bij stress en burn-out te maken krijgt met gevoelens van machteloosheid. Je bent misschien geneigd gevoelens van machteloosheid zoveel mogelijk uit te leven te bannen, maar vroeg of laat zul je er toch mee geconfronteerd worden. De kunst is daarom goed met deze gevoelens om te leren gaan. Hoe reageer jij als je je zo voelt? Word je angstig, verdrietig, boos of klagerig? Zoek je afleiding, ga je hard werken of vlucht je in een verslaving?
Een ander perspectief
Wanneer je je machteloos voelt, ben je gericht op waar je geen invloed op hebt. Maar zijn er naast een heleboel zaken waar je geen invloed op hebt, ook nog dingen waar je wel invloed op hebt? Of kun je meer opties creëren door anders tegen de situatie aan te kijken? Je kunt jezelf zo overweldigd voelen door gevoelens van angst en machteloosheid dat je de situatie niet vanuit een ander perspectief kunt zien.
Om uit je eigen cirkeltje te stappen, kan het helpen erover te schrijven. Wat zou je zegen tegen iemand die zich in dezelfde situatie bevindt? Welk advies zou jij geven? Neem ook iemand in vertrouwen en uit je gevoelens. Een andere visie kan heel verhelderend zijn.
Grip op je gedachten
Het kan zijn dat je geen invloed kunt uitoefenen op jouw huidige situatie. Maar hoe moeilijk je situatie ook is, hoeveel stress je ook ervaart of hoe erg je ook burn-out bent geraakt, je kunt wel je gedachten leren sturen. Dit kan je helpen om met het gevoel van machteloosheid om te gaan en zo voorkom je dat negatieve gevoelens de overhand nemen.
Sta eens stil bij de gedachten die je overweldigen of de piekergedachten die jouw in een greep hebben. Kun je ze veranderen? Wat zou in jouw situatie de eerste stap zijn die je kunt zetten? Wie heb je nodig om je daarbij te helpen? Kun je hulp inschakelen?
De controle loslaten
ls je een burn-out hebt, is het belangrijk om te realiseren dat je geen controle hebt over je situatie. Je kunt gewoonweg niet plannen wanneer je weer beter bent en je kunt je herstel niet forceren. Je moet het loslaten en accepteren dat je machteloos bent. Dit kan heel lastig zijn. Je bent namelijk burn-out geraakt, omdat je gewend bent je 100% te geven om alles onder controle te hebben.
Maar zolang je die controle niet loslaat bij een burn-out, blijf je in gevecht met je gevoelens. Je wilt de angst van machteloosheid niet voelen en probeert die angst te onderdrukken. Maar dit gevecht kost je veel energie en het zal je niet helpen uit je burn-out te komen. Zodra je accepteert dat je geen controle hebt over je situatie, kan je herstel beginnen. Bovendien is je situatie echt niet zo uitzichtloos als die lijkt. Het is velen gelukt van een burn-out te herstellen en het zal jou ook lukken.
Hulp bij burn-out en stress
Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is simpelweg ontzettend lastig. De coaches van Meulenberg Training & Coaching begrijpen precies wat je doormaakt en weten hoe zwaar het kan zijn. Ze hebben dit vaak zelf meegemaakt! Met hun jarenlange ervaring en expertise staan ze klaar om jou stap voor stap te helpen aan een volledig herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching en verzuimtraining heb jij je leven lang plezier!
Bekijk ons aanbod voor:
Burn-out coaching
Stress coaching
Online coaching
Verzuimtrainingen